Portugal ideaal voor beginnende vanlifer

Kom je net kijken met je campertje, begin dan hier

Leven in een busje of campertje, de ultieme vrijheid. Tegelijkertijd ook de optimale vorm van onzekerheid: onbekende plekken, nieuwe culturen, afhankelijk van openbare voorzieningen, en de spanning van een leven “op straat”. Vanlife, dat is niet voor iedereen weggelegd, en iedereen zal tijd nodig hebben om aan het nomadenbestaan gewend te raken, ook al is het maar voor een vakantie van een paar weken. Kom je net kijken? Dan is Portugal het ideale land om met dit leventje bekend te raken. Lees hier waarom Portugal de vanlife hemel is.

Portugal is een fantastisch land

Het belangrijkste is natuurlijk dat Portugal überhaupt al een fantastische reisbestemming is. Het is goed bereikbaar en dichtbij Nederland en het is niet te groot, dus je bent niet alleen maar bezig met kilometers afleggen. Het land heeft misschien wel de mooiste kustlijn van Europa (misschien wel van de wereld); de Portugese cultuur is vriendelijk maar niet overdreven opdringerig; bijna nergens in Europa vind je zulk goed weer in zomer en winter; en de bekende en minder bekende steden zijn allemaal al een citytrip op zichzelf waard (denk aan Porto, Lissabon, Lagos). Dan hebben we het nog niet over het minder populaire maar fantastische binnenland gehad.

Ongekende voorzieningen

Ok, een fantastisch land, check. Maar dat maakt het nog geen ideaal vanlife land. Klopt, maar dit wel. Allereerst is Portugal lid van de Europese Unie. Dat maakt het makkelijker om te wennen aan het camperleven. De cultuurshock met thuis is minder groot, veel praktische zaken zijn handiger en goedkoper (telefoonabonnement, ANWB-wegenwachtservice, verzekeringen) en je kunt goedkoper even heen en weer naar Nederland vliegen. Wat Portugal verder uniek maakt zijn de camperfaciliteiten die in overvloed aanwezig zijn, vaak gratis en van goede kwaliteit. Water vullen, wc legen, camping gasfles wisselen, legaal maar gratis overnachten. Het kan allemaal, zonder al te veel moeite. En nog leuker: Portugezen zijn vaak tolerant of zelfs enthousiast over jouw aanwezigheid.

Tip: Lees meer over een ultiem voorbeeld van deze Portugese gastvrijheid in Alferce. Een dorpje met openbare warme douches en een zwembad.

Omgeven met gelijkgezinden

Met jouw campertje kan je dus veilig en comfortabel door Portugal heen karren. Dat doe je daarnaast niet alleen. Portugal is een van de meest populaire vanlife landen, en je deelt jouw reis dus met veel gelijkgezinden. Misschien dat je net als ons eigenlijk liever alleen ergens in the middle of nowhere staat, maar wij vonden het fijn om in de eerste maanden van ons leven in een busje met gelijkgezinden op te kunnen trekken. Leven in een busje kan best eenzaam zijn, en veel dingen moet je nog ontdekken en uitvinden. Een paar andere moderne nomaden om je heen is dan best handig en vooral heel gezellig!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *