Rondom Marseille

Ontspannen in natuurgebieden rondom een bruisende stad

Aan het begin van ons avontuur brachten we twee maanden door in Frankrijk. Dat de parken van Frankrijk mooi zijn dat wisten we al maar die in zuid-Frankrijk zijn van een andere categorie. Of het de Middellandse Zee is, of misschien gewoon een toevallige samenloop van omstandigheden, de parken hier zijn uniek. Na Pont du Gard rijden we dwars door het moerasgebied Camargue waar de aanwezigheid van flamingo’s ons verrast. Maar rondom Marseille is nog meer natuur; de Calanques.

Regionaal park Camargue

Het Camargue park wordt gezien als één van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Het park ligt op de Rhone Delta en dankt zijn bekendheid voor een groot deel aan de (half wilde) paarden die dit gebied hun thuis noemen. Maar er is meer, veel meer, dan alleen paarden. Regionale parken gaan vaak gepaard met menselijke bewoning, ook in Camargue is dat het geval. Zo zijn er kleine dorpen te vinden maar helaas ook industrie, grote zoutvlaktes verstoren het gevoel van midden in de natuur staan. Gelukkig draagt de diversiteit aan wildlife wel bij aan dit gevoel.

Rondom het park is het niet moeilijk om dichtbij het beroemde paardenras Camargue te komen. Niet lang na het binnenrijden van het park zien we een grote kudde paarden. Wat de term half wild precies inhoudt krijgen we niet achterhaald, waarschijnlijk worden de paarden waar nodig bij gevoed. Voor ons komen ze over als wild. Het ras schijnt hier al honderden al niet duizenden jaren rond te rennen. Een waanzinnig gezicht, witte paarden die door een bruin groen landschap trekken. Niks camouflage.

Het park houdt op, of begint, bij de Middellandse Zee. De stranden hier zijn uitgestrekt en door het weinige verschil in eb en vloed is het zand hard genoeg om er op te rijden. Zelfs met een camper. Er staan al goed 20 campers verspreid op het strand als wij het strand opdraaien. Alles gaat goed tot we willen draaien om de camper netjes weg te zetten. Beide voorbanden zakken 20 centimeter in het zand. Het is gelukkig druk en binnen no time staat er vijf man duwend voor de camper. We zoeken iets verderop een veiliger plekje, het wordt toch snel donker.

Om meer van het gebied te zien steken we de rivier over met het pondje. De aanwezigheid van vele flamingo’s verrast ons. Geen witte paarden maar gekke roze vogels.

Nationaal park Calanques

Praktisch naast Marseille ligt het Nationaal park Calanques. Met 30 minuten sta je van centrum Marseille in een uniek natuurgebied. Vanuit Cassis verkennen we het gebied dat wordt gekenmerkt door fjorden. Of het ook echte fjorden zijn, is de vraag. Persoonlijk verstaan wij iets anders onder fjorden, maar een betere beschrijving is er ook niet voor te verzinnen. Dus laten we het op fjorden houden.

Het idyllische dorpje Cassis verkennen we te voet. Het is toeristisch wat niet gek is met de liefelijke uitstraling van het dorp. Na wat in de omgeving te hebben rondgezworven lopen we via de markt naar het strand. Hoewel het ook hier druk is, druipt de schoonheid ervan af. Mede hierdoor besluiten we iets te gaan doen wat we bijna nooit doen, een rondvaart langs de fjorden in een op en top toeristen boot. Het voelt wat ongemakkelijk als we met 30 andere aan boord stappen, maar de uitzichten zijn totaal anders dan die vanaf het land. Het heeft echt een toegevoegde waarde, de rondvaart geeft inzicht in verscholen stranden, afgelegen plekjes om te zonnen of heerlijk te picknicken. Helaas is de overnachtingsplek (een parkeerplaats die verre van horizontaal is) het niet waard om nog langer te blijven en zelf ook naar deze plekken te lopen. Dat houden we tegoed voor de volgende keer.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *