Hike de Rota Vicentina in Portugal

De wandelroutes van de Rota Vincentina in Zuid-Portugal

Hiken is een fijne manier om een land te verkennen. Doordat hiken relatief langzaam gaat kan je de omgeving goed in je opnemen, de natuur voelen en van de uitzichten genieten. Portugal is een perfect land voor een mooie dagwandeling of een meerdaagse hike. In het zuidwesten van Portugal liggen uitdagende routes van de Rota Vicentina voor je klaar. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooie natuur van Portugal echt te ervaren.

De regio

De Rota Vicentina is een wandelroute in het zuidwesten van Portugal. De route loopt door Alentejo en de Algarve. Het gebied kenmerkt zich door de wilde kustregio. De plek voor de natuurliefhebber. Eigenlijk zijn het twee routes, de Rota Vicentina bestaat namelijk uit twee verschillende tracks: de Fishermen’s trail en de Historical Way.

Tip: De officiële site van de Rota Vicentina is erg uitgebreid en superhandig om jouw persoonlijke wandeltocht mee te plannen.

De twee verschillende wandelroutes

De twee routes beginnen ter hoogte van Sines en eindigen zuidelijk in Sagres, ze kunnen ook andersom gelopen worden. De route is opgedeeld in stukken van 15 tot 25 kilometer en er zijn voldoende plekken om de nacht door te brengen. De markering is goed aanwezig, dus weinig kans om te verdwalen! De Fishermen’s trail (120km) loopt langs de kust en gebruikt het pad dat de locals bewandelen om bij de visspots en stranden te komen. De route geeft adembenemende uitzichten over de oceaan. Het pad is alleen te voet begaanbaar en vraagt veel energie omdat de paden veelal uit zand bestaan. De andere route, de Historical way, is makkelijker maar wel een stuk langer (230 km). Deze route loopt door verschillende dorpen, langs kurkbomen, bergen, dalen en rivieren. Maar voert ook langs gebouwen uit verschillende decennia waardoor de historie van de omgeving tot leven komt. Welke route kies jij?

Rota Vincentina als dagwandeling?

Zie je het niet zitten om dagenlang te wandelen? Dat hoeft gelukkig niet, er zijn meerdere routes uitgestippeld voor één dag. Wij hebben een combinatie van de Fishermen’s trail en Historical way gelopen vanaf het dorpje Odeceixe. Deze route is dertien kilometer en brengt je van het dorp langs de rivier naar de plek waar de rivier in de zee uitmondt. De route loopt via een klein paadje over de kliffen met waanzinnige uitzichten. Dit deel van de route is fysiek uitdagend. Op een gegeven moment transformeert het kleine paadje in een bredere weg die naar het binnenland afbuigt. Via een rustig en uitgestrekt landschap brengt de route je weer terug naar Odeceixe.

Tip: De zee bij Odeceixe is ook ideaal om te surfen.

De ideale wandelroute in Zuid-Portugal

Wandelen is een mooie manier om een land goed te leren kennen. De Rota Vicentina heeft twee routes waardoor er voor ieder wat wils is. Het brengt je langs ruige natuur en een glooiend landschap. De fanatiekelingen kunnen de hele route lopen, maar ook voor mensen die maar één dag willen wandelen is er genoeg keus.

Tip: Bij het strand van Odeceixe zijn veel mooie plekjes om wild te kamperen. Er is een grote parkeerplaats voor campers of als je een zijweggetje neemt zijn er rustige spots. Het zijweggetje is alleen begaanbaar voor kleine 4×4 busjes of personen met veel zelfvertrouwen!

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *