Safety first

Bewust zijn van je eigen veiligheid

In de afgelopen twee maanden zijn twee toeristen vermist geraakt in Nieuw-Zeeland. Een 20-jarige studente raakte tijdens een wandeling in het Mt Aspiring National Park (West Coast) haar groep medestudenten kwijt. Na een zoektocht van meerdere dagen is het lichaam van de studente teruggevonden aan de oever van een rivier. Recent is er ook een Nederlandse jongen vermist geraakt. Hij is nooit teruggekeerd van een wandeling nabij Wharakiki Beach in het noorden van het Zuidereiland en is tot op heden nog steeds vermist.

Helaas gebeuren dit soort tragische ongevallen ook in Nieuw-Zeeland. Het is natuurlijk onmogelijk om te zeggen dat de vermissingen voorkomen hadden kunnen worden, maar bewust zijn van je eigen veiligheid is van belang!

Daarom zijn hier een vijftal tips opgesteld waarmee je zo veilig mogelijk de Nieuw-Zeelandse natuur kan verkennen.

1. Route plannen. Ga niet zonder plan de natuur in, zeker niet voor meerdere dagen. Zoek van tevoren uit welke route je gaat lopen en hoeveel tijd dit ongeveer zou kosten. Vraag lokalen bewoners om meer informatie of laat je adviseren in een i-SITE of DOC Visitor Centre. Hier (PDF) een overzicht van alle i-SITE’s en hier een overzicht van alle Visitor Centres van het Department Of Conservation.

2. Deel de planning. Stel iemand op de hoogte van de plannen en geef hierbij een datum of tijdstip door van de verwachte terugkomst. Zo weten zij wanneer er alarm geslagen moet worden wanneer je niet terugkeert van de trip. De persoon die je inlicht kan iemand zijn op de camping, een lokale bewoner maar ook een i-SITE of een DOC Visitor Centre. Bij een heel aantal trektochten ligt er bij het informatie centrum een boek klaar waarin je kan vermeldden dat je de tocht aan het maken bent. Vergeet absoluut niet om aan te geven dat je weer terug bent. Door deze fout zijn er al meerdere onnodige zoekacties gestart.

3. Check het weer. Het weer in Nieuw-Zeeland kan nogal onvoorspelbaar zijn, raadpleeg daarom altijd de weersvoorspelling en houdt rekening met een omslag van het weer.

4. Ken je limiet en de risico’s. Niets is gevaarlijker dan midden in de natuur in de problemen raken door stommiteiten. Daag jezelf daarom alleen uit binnen je fysieke grenzen en ervaringen.

5. Neem voldoende voorraden mee. Zorg ervoor dat je genoeg voedsel, kleding, uitrusting en noodrantsoenen mee hebt voor een worst-case scenario. Met het gevaar van het weer is het altijd verstandig om ook regenkleding mee te nemen.

Naast deze vijftal tips is het altijd verstandig om een wandeling of trektocht met meerdere personen te lopen. Bij een eendaagse wandeling is dit misschien niet nodig maar bekijk dit dus per wandeling. Verder is het slim om altijd een mobiele telefoon mee te nemen. En de laatste tip, vertrouw altijd op je gut feeling, wanneer iets niet goed voelt ga er dan vooral niet mee door.

Opzoek naar meer informatie over de beste voorbereiding op een trektocht (of tramp zoals de Nieuw-Zeelanders het noemen) neem dan een kijkje bij Mountainsafety.org.nz. Heb jij nog handige, creatieve of super belangrijke tips? Deel deze dan met ons!«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *