Sintra en het Pena Palace

Een culturele explosie net boven Lissabon

Nog geen veertig kilometer boven Lissabon ligt Sintra, een stadje omgeven met paleizen en kastelen. Elk met een eigen park maar ook een groots stadspark. Onwetend over de hoeveelheid bezienswaardigheden rijden we naar binnen. Overdonderd blijkt dat er meer tijd nodig is om Sintra te bezoeken. Daarom rijden we door naar Cabo do Roca, om daar de nacht door te brengen en vroeg in de ochtend weer terug naar Sintra te gaan.

Cabo do Roca, meest westelijke punt van Europa

Het is een dag waar onze voorbereiding niet het sterkste punt is, maar waarin alles toch goed uitpakt. Eerst Sintra waar onze verwachting niet blijkt te kloppen. Toen Cabo do Roca. Zonder achterliggende gedachte lijkt het een mooi punt om te overnachten. Het navigatiesysteem wordt ingesteld en het ziet er allemaal logisch uit, tot de weg opeens versmalt. Maar nog geen probleem, het is een prachtige weg midden door het Parque Natural de Sintra-Cascais. Dan verschijnt de eerste tegenligger, beide iets de berm in en het gaat net. De tweede kan niet de berm in en wij moeten uitwijken. De auto passeert maar even lijkt het of wij vastzitten. De geur van brandend rubber dringt rustig naar binnen als niet veel later ook wij onze weg weer vervolgen. Gelukkig maar. De rest van de weg verloopt zonder tegenslagen, maar de terugweg gaat toch via een andere route.
Aangekomen op Cabo do Roca staan er tot onze grote verbazing tourbussen, meer dan veertig auto’s en het is een populaire bushalte waar de lijnbus regelmatig stopt. We vragen ons hardop af waarom, zo mooi is het toch ook weer niet. Misschien heeft de reis ons verwend, maar we hebben mooiere uitzichten gehad. Bijvoorbeeld die bij het meest westelijke punt van Frankrijk. Terug in de camper zoeken we het uit en wat blijkt, Cabo do Roca is het meest westelijke punt van Europa! Dat maakt het op een gekke manier opeens een stuk leuker. We overnachten dus op het meest westelijke punt van Europe en de volgende ochtend staan we vroeg op en hebben we Cabo do Roca voor onszelf. Toch best mooi…

Sintra en het Pena Palace

Het is een lastige keuze, uit de verschillende paleizen en kastelen kiezen we ervoor om één paleis goed te bezoeken in plaats van meerdere gehaast. Dit wordt het Pena Palace. De afweging ging tussen het National Palace en het Pena Palace. Maar als we horen dat het National Palace vooral draait om de erewachters, er binnen niet veel te zien is en het park niet heel groot (het kost maar een uur om er grondig door heen te lopen) kiezen we voor het Pena Palace. Als we de toegangstickets hebben gekocht (a €11,- p.p.) merken we snel dat de juiste beslissing is gemaakt. Het rood gele paleis doet denken aan de Efteling. De details zijn onwerkelijk. Om nog niet te spreken over het interieur. Kamers zijn nog precies zoals een paar honderd jaar geleden, met alle meubels en decoraties. Het is onwerkelijk om te zien over welke luxe er toen al werd beschikt.

Tip: er gaan hop on/off bussen vanaf Sintra’s station langs alle hoogtepunten. Voor €5,- p.p. kan je bijvoorbeeld met de bus langs o.a. Het Moorse Kasteel en het Pena Palace.

Na het paleis wacht een enorm park om ontdekt te worden. Verspreid door het park zijn de gekste dingen terug te vinden. Van stenen tronen, tot tafels waar de koningin het liefste aan zat. Maar ook uitkijkpunten, standbeelden en schitterende tuinen. Hier kan je in verdwalen, dagen rondlopen en elke keer iets nieuws ontdekken. Na goed vier uur verwonderd te zijn door het Pena Palace stappen we voldaan de bus weer in. Meer zien heeft geen zin meer, het zijn al te veel indrukken geweest. Het Alhambra in Spanje was indrukwekkend, maar Sintra en het Pena Palace heeft ons nog meer verbaasd. Vooral omdat we nog niet eens alles hebben gezien en het de moeite is om er een keer naar terug te gaan.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *