Snel een extra land: San Marino

Normaal verkennen we een land grondig, San Marino doen we in een middagje

Normaal gesproken zijn wij het slowtravellers type, meerdere maanden in één land om de verschillende gebieden goed te leren kennen alsook de cultuur en gebruiken van de mensen. Maar bij ons kriebelt het natuurlijk ook altijd om te kunnen opscheppen over het aantal landen dat we hebben bezocht. Dit maakt kleine landen als San Marino ideaal om het aantal wat op te schroeven. De teller staat nu (enkel met onze camper) op veertien. Helaas hebben we ze nog niet allemaal even grondig verkent. Wat oppervlakte betreft hebben we San Marino redelijk goed onder de loep genomen. En dat in één middag!

Wat te doen in San Marino

San Marino is een klein, 61,2 km², dwergstaatje compleet omringd door Italië. Het is de oudste nog bestaande staat en constitutionele republiek van de wereld. Daarnaast kent San Marino ‘s werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet (vastgelegd in 1600). Hoe het al die tijd onafhankelijk heeft kunnen blijven is voor ons een groot raadsel, in tegen stelling tot Andorra heeft het totaal geen natuurlijke grenzen als steile bergen of wat dan ook. Het heeft wel bergen, die een heerlijk uitzicht geven op San Marino en Italië, maar tegelijkertijd is het zo toegankelijk als wat. De stad San Marino daarentegen is een stuk beter verdedigd, een groot deel van deze grootste attractie van het land is ommuurd en voorzien van torens. Wij, en de meeste bezoekers van San Marino, dwalen door de stad langs de verschillende oude gebouwen. Ontzettend veel indruk maken ze niet, dat doet vooral het uitzicht. Vanaf de muur, die de verdedigingstorens verbindt, kijk je over de hele stad maar vooral wat er daarachter ligt. De bergen van Italië.

Wat wij deden: De camper parkeerden we onderaan de kabelbaan om vervolgens voor €4,50 p.p. naar boven (en beneden) te gaan. Hoewel je binnen vijf minuten boven staat scheelt het een heleboel klim werk. Zo hielden we extra tijd over voor de stad, die we in een middag wel hadden gezien.

Ook fijn aan San Marino

De brandstofprijs in Italië is aan de hoge kant, in San Marino scheelt dit al snel €0,20 cent per liter. Ook al ben je niet van plan om San Marino te bezoeken, het is het wel waard om even het land in te rijden. Vul de tank om vervolgende je weg weer te vervolgen.

  • Staat San Marino
  • San Marino dwergstaat
  • San Marino
  • San Marino Italië
  • Kerk San Marino

«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *