Snorkelen of duiken in Silfra?

Met een zicht tot 120 meter is Silfra in het Þingvellir National Park een must voor duikers

Silfra is een klein gedeelte van het meer Þingvallavatn in het Þingvellir National Park. Het meer is gevuld met smeltwater van de Langjökull gletsjer dat er ongeveer 30 jaar over heeft gedaan om Silfra te bereiken. De watertemperatuur is er niet veel warmer op geworden, 2-4°C. Er wordt gezegd dat naast het meest heldere water dit het meest lekkere drinkwater van IJsland is. Maar vooral de helderheid maakt het een toplocatie voor duikers en snorkelaars. De vraag voor liefhebbers van de onderwaterwereld is dan ook, ga ik snorkelen of duiken in Silfra? Lars is zo een liefhebber en heeft de kou getrotseerd gewapend met een wetsuit en een snorkelset.

Duiken in Silfra

Duiken in Silfra stond al enige tijd op de bucket list van Lars. Het is één van de locaties waar je een keer gedoken MOET hebben. De zichtbaarheid is ongekend en het helderblauwe water kom je op weinig duiklocaties tegen. Na het nodige onderzoek kwam hij uit bij twee organisaties die veel van het gebied weten en waar hij wel een duikexcursie wilde boeken. De prijs, 40.000,- kr. ofwel €320,-, was toch nog een negatief puntje. De duik zou in een drysuit zijn zodat je gewoon thermokleding aan kan doen aangezien je lichaam met zo’n pak droog blijft.

Geadviseerd wordt om eerst de drysuit cursus te doen, nog eens €200,- extra. Het voelt hierdoor allemaal wat minder lekker. Toen één van de organisaties ook nog stelde dat je minimaal 20 duiken gemaakt moest hebben en hebben gedoken in de laatste twee jaar, was het klaar. Dit is namelijk niet het geval en juist bij de organisatie die deze eis heeft, wilde Lars boeken. Gelukkig sloeg de stemming snel om toen hij erachter kwam dat je ook kan snorkelen in een wetsuit.

Snorkelen in Silfra

De meeste mensen kiezen ervoor om te gaan snorkelen in Silfra. Dit doen ze dan in een drysuit, lekker warm. Het nadeel van een drysuit is dat het niet mogelijk is om te duiken, je dobbert dus als een eendje op het wateroppervlakte en kan enkel naar beneden staren. Nu is het zeker mooi genoeg om zo te dobberen maar het wordt pas echt leuk als je ook onderwater kan duiken en vanaf een diepte naar boven kijkt. Gelukkig is er één organisatie, Adventure Vikings, die snorkeltours in een wetsuit aanbiedt. En de prijs, die is ook een stuk schappelijker, maar nog steeds flink: 16.000 kr. ofwel €130,-. Het is zeker een stuk kouder, maar als je hier eenmaal doorheen bent, heb je veel meer vrijheid om Silfra te ontdekken.

Conclusie van snorkelen in een wetsuit

Op de dag dat Lars gaat snorkelen in Silfra komen we ook alle andere mogelijkheden (duiken en snorkelen in drysuit) tegen. En het gekke is, ze zijn allemaal eerder uit het water dan het groepje snorkelaars in een wetsuit. We zijn zelfs ingehaald. Het duiken en snorkelen in Silfra is meer en meer productiewerk geworden. Groep toeristen het water in, zo snel mogelijk het rondje maken en dan kan de volgende groep. Bij Adventure Vikings is dat gelukkig nog niet zo. Aangezien de kou op een gegeven moment toch te erg wordt, zeggen ze: blijf er maar net zo lang in als je wilt.

Het eerste deel werd, net zoals bij alle andere groepen, gezamenlijk afgelegd. Maar de vrijheid is er om even te blijven hangen, naar beneden te duiken en je eigen tempo te bepalen. Het laatste stuk mag op eigen houtje verkend worden, tot het te koud wordt.

Achteraf is voor Lars snorkelen in wetsuit de beste keuze geweest, productiewerk staat ons niet zo aan. Dus snorkelen in een drysuit was niks geweest. Maar ook het duiken zag er niet spannend uit, met 20 minuten stonden ze al weer aan de andere kant. Lars lag er twee keer zo lang in en het verschil tussen de onder- en bovenwaterwereld is misschien nog wel het mooiste aan Silfra. En dat maak je alleen mee als je gaat snorkelen. Dus trotseer de kou en ga snorkelen in een wetsuit en vergeet niet te drinken tussendoor 😉

Opmerking: We worden (helaas) niet gesponsord door Adventure Vikings, de ervaring was zo goed dat we niet anders kunnen dan ze hier aan te bevelen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *