Supermarkten in Marokko

Dit is waar je boodschappen doet in Marokko

Marokko kent veel vooroordelen, hoewel een deel kan kloppen is het overgrote deel onzin. Nu willen we je niet vervelen met het tegenspreken en weerleggen van alle vooroordelen, dat gebeurt vast vanzelf wanneer je meer leest over onze avonturen in Marokko. Waar we je wel meer over willen vertellen is over het boodschappen doen in Marokko. Want ook al zit er niet op elke hoek een supermarkt, dit is geen reden om niet naar Marokko te gaan.

Souks

De souks van Marokko, misschien niet de eerste supermarkt waaraan je denkt, maar verser dan hier wordt het niet. Een souk is een markt, waar boeren uit de omgeving hun oogst verkopen. Hoewel je enigszins wordt beperkt in het aanbod, keukenrollen of plasticzakjes hebben wij er nog nooit gevonden, vind je hier alle dagelijkse boodschappen. Kraakverse groenten en fruit tot slagers die jouw stukje vlees uitsnijden. Net als de markt in Nederland is de souk één of twee keer per week. Maar als je aan het rijden bent kom je er bijna elke dag wel ergens een tegen. Het leuke van de souk is dat je tussen de lokale bevolking bent. Het is een gave ervaring en hoort bij het echte Marokko.

Kleine winkeltjes

Krijg je geen souk gevonden, of moet je iets hebben met een langere houdbaarheidsdatum? Grote kans dat er een klein winkeltje in de buurt is. In dit soort kleine kioskjes verkopen ze vaak alles wat niet vers is. Maar in veel gevallen is de kans aanwezig dat je hier wel vers brood en wat groente en fruit kan scoren.
In de steden, en iets grotere dorpen, zijn groentewinkels, bakkers en slagers te vinden. Grappig is dat de slager of kip of rund verkoopt. Wil je beide dan is de kans groot dat je naar twee verschillende slagers moet gaan.

De dagelijkse boodschappen zijn dus prima bij kleine en lokale supermarktjes te doen en de grote jongens zijn eigenlijk niet nodig. Maar eerlijk is eerlijk, af en toe zijn ze verdomd handig. Dit zijn de grote supermarktketens van Marokko.

Alle foto's
Bakker
Groentewinkel
Slager
Souk
Supermarkt
 • Marokko bakker
 • Tafraoute Marokko souk
 • aardbeien marokko
 • Marokko groente markt
 • Marokko slager
 • supermarkt marokko
 • Marokko groentewinkel
 • souk Marokko
 • Souk Marokko
 • Mega supermarkt Marokko
 • Marokkaanse groente, souk tafraoute
 • Marokko markt

Marjane, Aswak Assalam en Acima

Natuurlijk de Marokkaanse ketens eerst. Eigenlijk is het precies zoals je gewend bent van een supermarkt. En dan vooral zoals de mega supermarkten van Frankrijk. De winkel is groots opgezet met een zo breed mogelijk aanbod, van wasmachines, telefoons tot chocoladekoekjes, specerijen en alles daar tussenin.

De Marjane, Aswak Assalam of de Acima doen dan ook totaal niet onder aan de Franse Carrefour. Het enige verschil is het kunnen kopen van alcohol, dit is bij de Carrefour wel mogelijk maar bij de Marokkaanse ketens niet.

Wat en waar: Supermarkten in Marokko vind je alleen in en rondom grote steden. De Marjane heeft 37 supermarkten door het hele land en kent de beste spreiding. Aswak Assalam heeft 14 winkels die voornamelijk langs de Atlantische oceaan te vinden zijn. Acima telt 20 supermarkten voor het grootste deel in Noord-Marokko. Verder vind je zo af en toe nog een andere supermarktketen, maar die kennen niet zo een spreiding als de bovenstaande.

Carrefour en Carrefour market

De vroegere relatie met Frankrijk heeft het waarschijnlijk makkelijker gemaakt voor de Carrefour om zijn intrede te doen in Marokko. De supermarkten zijn erg vergelijkbaar met die in Frankrijk, al wordt er zeker ook rekening gehouden met de lokale gebruiken en ingrediënten. Maar de Carrefour richt zich ook specifiek op de westerse toeristen en expats. Je hebt hier namelijk de grootste kans om alcohol te kopen. Maar daar ga je natuurlijk niet voor naar Marokko 😉

Wat en waar: Er zijn vijf grote supermarkten ofwel hypermarkten in de grote steden Fes, Marrakesh (2), Oujda en Salé (naast Rabat). De Carrefour Market vind je met ongeveer 45 supermarkten praktisch door heel Marokko maar uiteraard alleen in de grotere steden. Nog een laatste tip op vrijdag kan je geen alcohol kopen bij de Carrefour.

Onze voorkeur gaat uit naar de souk en de Marokkaanse ketens maar ga vooral zelf op ontdekking en kom erachter op wat voor een manier jij het liefste boodschappen doet in Marokko!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *