Surfen in IJsland

Niet het eerste wat in je opkomt, maar surfen in IJsland kan

IJsland staat bekend om een heleboel, maar dat je ook kan surfen in IJsland weet niet iedereen. Nu is er geen hele grote surf scene en is het niet zo dat er op elk strand surfers te spotten zijn. Maar op een paar stranden is die kans zeker wel aanwezig. Wij hadden onze surfboards mee, maar bij de drie getipte surfstranden was helaas geen golf te bekennen. Uiteindelijk hebben wij dus niet kunnen surfen in IJsland. Wel weten we drie plekken waar je goed kan surfen als er golven zijn. Deze vind je hier. Hoe dit eruit ziet check je in onderstaande video.

De surfspot die je hier ziet is bij het glacier lagoon. We nemen de spot verder niet mee want het is een plek voor de ervaren surfers. Toch geeft hij een goed en mooi beeld van surfen in IJsland.

Waar moet je aan denken als je gaat surfen in IJsland?

Het belangrijkste is natuurlijk je surfboard. Als je zelf je spullen niet meeneemt naar IJsland dan zijn er een paar organisaties waar je dit kan huren. Het belangrijkste is een goed en dik (zeker 4/6) wetsuit met hood, schoenen en handschoenen. Het water is nooit warmer dan 14 graden en koelt in de winter af tot een magere 6 graden.

Er is geen goed of beter seizoen om te surfen in IJsland, de kans op golven is er het hele jaar door. Maar de kans op geen golven lijkt ongeveer even groot. Via surf-forcast.com achterhaal je hoe groot de golven zijn.

Hoewel sommige plekken ideale golven lijken te hebben is het niet verstandig om zo maar overal het water in te springen. Stromingen kunnen verraderlijk zijn alsook hetgeen dat zich onder water afspeelt aan rots en lava formaties. Onderstaande spots hebben wij gecontroleerd bij een organisatie van surftours in IJsland, Adventure Vikings.

Þorlákshöfn

De meest bekende surfplek van IJsland is waarschijnlijk Þorlákshöfn, Op nog geen 50 kilometer van Reykjavík. Het is hier dat de meeste surflessen worden gegeven en waar de surftours naar toe gaan. Een natuurlijke baai met een zandstrand maakt dit de ideale plek voor beginnende surfers maar iets verderop ook voor de gevorderde onder ons. Het nadeel van Þorlákshöfn is dat golven niet gegarandeerd zijn.

Grindavik

Grindavik ligt ook op ongeveer 50 kilometer van Reykjavík en heeft verschillende breaks, ideaal voor surfers van verschillende niveaus. Let wel goed op, want er zijn ook enkele stukken die absoluut niet aan te raden zijn voor onervaren surfers. Blijf dus binnen je kunnen en wees vooral voorzichtig.

Rauðasandur

Is een attractie op zich, dit is het enige rood aandoende strand van IJsland. In sommige maanden is het strand drukbezocht door zeehonden. Maar met het juiste getijde is het hier ook goed surfen. Het nadeel is alleen dat het nogal een rit is om hier te komen. Weggestopt in de West-Fjorden is het een risico als je niet zeker weet of de golven goed zijn. Al is er genoeg te zien en doen in de West-Fjorden.

Nog meer surfspots

Zoals gezegd, IJsland kent nog meer surfspots. Deze zijn echter niet zonder gevaar. Hiervoor moet je echt weten wat je doet. Vooral rondom Reykjavík zijn nog meer (moeilijke) surfspots te vinden, bekijk de spots hier.


«

1 Comment

  1. Wat gaaf dat je ook kunt surfen in IJsland zeg, had ik nooit gedacht! Al weet ik niet of ik de kou zo leuk zou vinden, ik heb al een vrij dikke wetsuit en die gebruik ik in de warmere wateren haha ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *