Surflessen in Marokko

Een reality check en essentiële tips

In Marokko gaan surfen. Je ziet het gelijk voor je. Afrikaanse kust, woestijn op de achtergrond, fantastische golven, en een verrassende mix met Islamitische cultuur. Je gaat er bijna van watertanden, zo goed klinkt dat. Een reis naar Marokko heeft de potentie om die onvergetelijke surftrip te worden, maar daar moet je wel wat voor doen. Eerder schreven Lars en Dasja al over de ‘surfstrip’ van Marokko. Ben je nog iets minder vergevorderd, en wil je lesjes gaan nemen? Lees dan eerst dit blog om niet bedrogen uit te komen.

Surfen in Marokko; een reality check

Om te beginnen is het altijd goed om even een reality check te doen. Marokko heeft veel potentie voor een fantastische surftrip, maar in de praktijk kan het tegenvallen. Het weer, het seizoen, de drukte, je moet maar net de leuke plekjes weten te vinden. Lyrische beschrijvingen over bepaalde stranden moet je altijd met een korreltje zout nemen. De kust is op veel plekken slachtoffer van grootschalige en slecht uitgedachte vastgoedontwikkeling. Dooddoener? Nee, niks is zo belangrijk als met reële verwachtingen aan je droomvakantie beginnen. Dan kun je flexibel zijn en beter meebewegen met de golven van jouw trip.

Schakel hulp in: neem surflessen

Ben je beginner, of medium surfer, dan is het eigenlijk altijd goed om lessen te nemen. Surflessen zijn niet alleen handig om de techniek onder de knie te krijgen. Het is misschien wel even belangrijk om wat hulp te krijgen bij alles eromheen: goede materialen regelen, de juiste plek vinden, op de beste tijden gaan, en ga zo maar door.

Kies de juiste instructeur

Je moet echter wel de juiste school en instructeur vinden om er ook echt een succes van te maken. Er is langs de kust van Marokko veel keus, dus dat kan best even moeilijk zijn. Met een paar simpele tips helpen we je op weg:

  • Surfhostel: veel accommodaties (met name hostels) bieden een totaalpakket aan met overnachtingen, eten en surfen in één. Kom je écht voor het surfen, dan is dit een goede en leuke manier om met weinig gedoe en gezelligheid veel te surfen.
  • Kies een goede plek: er zijn veel surfspots, helemaal rond het populaire surfgebied bij Taghazout. Lang niet alle spots zijn voor ieder even geschikt. Bananapoint, zuidelijk, is over het algemeen goed voor echte beginners. Boven de point zit een kleine baai die goede whitewaves biedt voor de eerste week surfen. Het nadeel: de drukte. Zoek je meer rust, kies dan een Sidi Kaouki als uitvalsbasis. Dit dorpje is een stuk rustiger en kleinschaliger en biedt een paar goede surfhostels. De beachbrake is goed voor beginners.
  • Zoek niet de goedkoopste deal en boek bij een goed aangeschreven surfschool. Wij maakten die fout wel, maar goedkoop blijkt duurkoop. Een onervaren instructeur, die niet goed weet wat je nodig hebt, en amper Engels spreekt. Dat is geen pretje, als je tussen de denderende golven aan het peddelen bent. Kies dus een goed aangeschreven school, en neem eerst een uurtje ‘testles’, er is genoeg keus om daarna alsnog te switchen.
  • Een goed alternatief: een guesthouse iets uit de drukte. Wil je minder in de toeristische en drukke surfscene zitten, en meer van Marokko meemaken? Kies dan voor een ‘all inclusive’ verblijf bij een Marokkaanse familie (zoals bijvoorbeeld de familie van Hicham Gissmi uit Mokhari. Je eet, slaapt en woont in een vaak typische Marokkaanse woning. Overdag word je met de auto naar goede surfspots gebracht en krijg je op kleinschalige manier les. ’s Avonds staat de Tajine voor je klaar. Alles in één dus, en een unieke ervaring!

Be like water, my friend

Surfen is net als bekende quote van Bruce Lee: “be like water, my friend”. Je moet meebewegen met de situatie en daar dan het beste van maken. Daarom is jouw surftrip naar Marokko altijd een succes, want als het surfen even niks is, dan kun je altijd genieten van de unieke mix tussen de Marokkaanse en surf cultuur. Waar wacht je nog op, je hebt niks te verliezen!

Tip: Boek je terplekke lessen? Betaal dan niet in één keer alles van tevoren. De surfschool zal geneigd zijn alle lessen te benutten, ook als er eigenlijk geen goede golven zijn. Door per les te betalen, zorg je dat je zelf nog een beetje controle houdt. Zo ben je goed bestand tegen de Marokkaanse maniertjes!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *