Tips voor een rondreis door Italië

Alles voor de voorbereiding op een onvergetelijke rondreis door Italië

Gastartikel – Er zijn maar weinig landen in Europa die zo’n charme hebben als Italië dat heeft. Het is dan ook geen wonder dat er jaarlijks heel veel Nederlanders naar dit zonnige land vertrekken voor hun zomervakantie. Toch heeft dit land veel meer te bieden dan alleen de Nederlandse campings aan het Gardameer. Dankzij zijn diverse omgeving is Italië een perfecte bestemming voor ieder die een rondreis of roadtrip wilt maken. Niet alleen is de natuur van Italië erg mooi, ook de cultuur en de aardige mensen zijn grote pluspunten. Wil jij ook een rondreis in Italië maken? Dan hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Maak een bucketlist met dingen die je echt wilt zien

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar er is echt heel veel te zien in Italië. Zoveel zelfs dat je nooit alles kan zien in één vakantie. Daarom raden wij je aan om een bucketlist te maken van de dingen die je echt wilt zien en doen. Wat erop komt te staan is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Sommige mensen willen een echte toeristische foto maken tegen de toren van Pisa, terwijl andere een echte Napolitaanse pizza in een klassiek Italiaans restaurant willen proeven. Plan je bezichtigingen en activiteiten uit en maak een reisschema in grote lijnen. Op die manier kan je de haalbaarheid en de drukte goed inschatten, en dat is wel zo fijn als het gaat om een vakantie.

Rij je met je eigen auto, let dan op dat je de goede banden hebt

Eigenlijk snapt iedereen het wel dat je de juiste banden voor het seizoen op je auto moet hebben. Ga je in de winter op vakantie, dan heb je winterbanden nodig. Vice versa geldt dit natuurlijk ook.
Maar wist je ook dat het tegenwoordig illegaal is in Italië om in de zomer te rijden met winterbanden? Als de politie dit constateert staan hier zelfs hele hoge boetes op. Ga je een rondreis maken met je eigen auto, dan raden we je aan dit voor de zekerheid toch nog even te dubbelchecken.

Bespaar je zelf veel gedoe, maak een fly-drive

Het nadeel van een rondreis maken in Italië, is dat het al een hele rit is om er te komen. Als je al honderden kilometers aflegt om in Italië te komen, heb je niet altijd evenveel zin meer om in het land zelf te gaan toeren.
Daarom is het een goed alternatief om een fly-drive Italië te doen. Hierbij pak je het vliegtuig vanuit Nederland naar een Italiaanse plaats, en krijg je daar vervolgens een goede huurauto met alle voorzieningen. Op die manier kan je optimaal genieten van je rondreis of roadtrip zonder dat je de auto snel zat gaat zijn. Het is dan ook geen wonder dat de fly en drive Italië steeds populairder aan het worden is.

Let op de milieu zones in grote Italiaanse steden

Je ziet steeds vaker dat grote Europese steden milieu zones hebben. Dit is ook het geval in Italië. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk heeft Italië geen duidelijke regels voor dit fenomeen. Als gevolg zijn individuele steden verantwoordelijk voor hun eigen regels, die soms zelfs per aparte zone in een stad kunnen verschillen. De auto’s die verboden zijn voor een zone worden in het Italiaans aangegeven op matrixborden. Afhankelijk van de hoeveelheid smog die er op de dag aanwezig is verschilt dit.

Omdat dit dan ook een erg lastig te begrijpen reglement is (zelfs voor de italianen) raden we je aan om dit soort gebieden in zijn geheel te mijden met de auto. Je kan beter buiten de zone parkeren en lopend of met het OV de zone ingaan.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *