De verkopers van Marokko, hoe ga je er mee om?

Zijn wij een wandelende portemonnee?

Geschreven door: Lars

In Marokko lijk je alles te mogen verkopen, zonder vergunning of registratie. Het laatste waar je je zorgen om hoeft te maken is of er 6 of 21 procent belasting over geheven wordt. De meeste verkopers doen namelijk helemaal niet aan belasting. Maak je vooral zorgen of de prijs wel eerlijk is. Dit alles maakt dat Marokkanen graag verkopen, het maakt ze waarschijnlijk niet eens uit wat het is. Zolang er maar vraag voor is of dat het gemaakt kan worden. Verkopers in Marokko zijn dan ook lang niet altijd vervelend, soms komen ze precies op het juiste moment, maar af en toe ook totaal niet. Tijdens onze rondreis zijn we verschillende verkoop situaties tegengekomen. Maar hoe ga je daar nou mee om?

Zie verkopers in Marokko als onze ongevraagde reclames

In onze eerste weken stoorden we ons soms nog aan verkopers, op de meest ongelegen tijdstippen proberen ze je warm te maken. Een paar voorbeelden;

  • "Wil je een kameeltochtje maken?" terwijl we met onze surfboards richting het strand lopen.
  • "Wil je een zilveren armband kopen?" terwijl we overduidelijk in een Skypegesprek zitten.

Maar ook andere random producten worden aangeboden, schilderingen op je camper, zonnepanelen, verse vis of groenten en uiteraard hasjiesj als je over straat loopt. In Nederland ga je zelf op zoek naar iemand die zoiets verkoopt als je die behoefte voelt. Hier in Marokko komen ze langs nog voordat je wist dat je er een behoefte voor kan hebben. Eigenlijk kun je Marokkaanse verkopers dus zien als ongevraagde reclame, die we in Nederland elke dag voor onze kiezen krijgen in de vorm van folders, tv- en radiocommercials en alle advertenties op het internet of in je inbox. Als je elke verkoper met die gedachtegang benadert, is het veel minder storend. En die ongevraagde reclame kom je overal tegen, langs de weg, aan de deur van je camper en uiteraard in souks of stadscentra.

Hoe krijg je een eerlijke prijs

Het lastige bij het aankoopproces vonden wij het bepalen van een eerlijke prijs voor het product. Wanneer word je nu echt afgezet en wanneer is het een goede deal? Om een beter beeld te geven, enkele typisch Marokkaanse producten met een eerlijke prijs voor beide partijen;

  • Theepot: 100,- MAD
  • Tajine: 30,- MAD
  • Arganolie: 200,- MAD per liter
  • Amlu: 100,- tot 400,- MAD per kilo afhankelijk van kwaliteit
  • Honing 300,- tot 600,- MAD per kilo afhankelijk van kwaliteit
  • Vis 35,- tot 120,- MAD per kilo afhankelijk van soort vis
  • Babouches: 100,- MAD
  • Sjaal/hoofddoek: 100,- tot 200,- MAD

*100,- MAD is ongeveer 10,- Euro

Tekst gaat hieronder verder!
  • boodschappen bij slager in marokko
    De kleuren van de slagers in Marokko
    anemptytextlline
  • bakker in marokko
    Verser dan dit wordt het brood niet
    anemptytextlline
  • groentewinkel in marokko
    De typische groentewinkel in Marokko
    anemptytextlline
  • markt in mhamid marokko sahara
    Zelfs aan de rand van de Sahara vind je verse groenten
    anemptytextlline
  • boodschappen doen in marokko
    En wasteil vol verse groentes
    anemptytextlline
  • markt ofwel souk in chefchaouen marokko
    Markt in de straatjes van Chefchaouen
    anemptytextlline
  • marjana supermarkt marokko
    Marjana is de grootste Marokkaanse supermarktketen
    anemptytextlline
  • boodschappen op souk of markt marokko
    Een typische Souk in Marokko
    anemptytextlline
  • Cultuur Marokko
    Shoppen in Chefchaouen
    anemptytextlline
  • afwegen op een markt in marokko
    Wasteil vol. Het gaat per kilo, niet per soort
    anemptytextlline
  • supermarkten in marokko marjana
    Uitverkoop van de Marjana in Marokko
    anemptytextlline
  • boodschappen sahara woestijn marokko
    Boodschappen doen in de Sahara
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Het onderhandelingsproces

Tijdens het onderhandelingsproces is het een goede deal als je uitkomt op een prijs waar beide partijen blij mee zijn. Daarnaast viel het ons op dat we de prijs regelmatig naar beneden kregen tot ongeveer 50% van de startprijs. Maar let wel op, zeker in steden en dorpen buiten Marrakesh wordt een veel eerlijkere prijs gehanteerd. Zo hebben wij voor sommige producten niet eens onderhandeld omdat we het een goede prijs vonden. Zolang jij vindt dat het oké is, is het een goede deal voor beide partijen. Uiteindelijk gaat het vaak maar om een paar euro en aangezien we onze kleding ook vrij willen hebben van kinderarbeid uit Bangladesh vinden wij het belangrijker om in Marokko die paar euro meer te betalen dan om ons Nederlands handelshart sneller te laten kloppen door een te goede deal.

Sommige producten zijn voor ons echter stukken lastiger in te schatten wat prijs betreft, zo lijkt arganolie of amlu wel erg duur.. Maar als je achter het productieproces komt, en het goede arganolie of amlu is, betekent dat een hoge prijs. Zelfs voor Marokkanen is dit duur. Een ander lastig in te schatten product is vis, want voor ons is een grote vis al snel een dure vis. Hier is dat niet altijd zo. Hoewel het zeer afhankelijk is van de soort vis betaal je voor sommige soorten maar 35,- MAD per kilo.

Tip: Op markten krijg je over het algemeen een (redelijk) eerlijke prijs als je gewoon wilt afrekenen zonder eerst te vragen hoe duur het gaat zijn. Zolang ze de indruk hebben dat je weet wat je koopt, en wat zoiets moet kosten, gaan ze je minder snel oplichten. Maar als jij de indruk geeft dat er meer te halen valt, laten de meeste Marokkanen die mogelijkheid niet schieten.
Afdingen: Begin alleen aan afdingen als je ook echt van plan bent iets te kopen. Het wordt als respectloos ervaren wanneer je halverwege het proces wegloopt.

Hoe ga je om met ongevraagde verkopers

De makkelijkste verkopers zijn die langs de weg staan. Vaak verkopen ze eigen producten zoals arganolie, honing maar ook munt of koriander. In sommige gebieden staan zelfs hele groentekraampjes langs de weg. Zodra ze je zien aankomen rijden wordt het product in de lucht gehouden. Je kunt doen alsof je ze niet ziet maar vriendelijk zwaaien is veel leuker!

Verkopers die aan de camper komen staan zijn veel lastiger. Vooral omdat ze er allemaal vanuit gaan dat je geïnteresseerd bent in wat ze te bieden hebben en er graag de tijd voor nemen. La Shukran (nee bedankt) is een goed begin, maar dit is niet altijd genoeg. Soms maken we een kort praatje om aan te geven dat we het echt niet nodig hebben, andere keren spelen we het negeer spelletje. Elke verkoper lijkt zijn eigen omgangsmethode te hebben.

De verkopers in de souks of die van winkeltjes zijn met La Shukran veel makkelijker af te wimpelen. Aangezien jij in de meeste gevallen bij hen langsloopt is het gewoon doorlopen na een vriendelijke La Shukran.

Tip: Ga niet alle verkopers uit alle man en macht proberen weg te houden, soms kom je namelijk in de leukste situaties terecht. En juist die situaties zorgen ervoor dat je Marokko echt ervaart.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook

2 comments on “De verkopers van Marokko, hoe ga je er mee om?”

  1. Wat een fantastische tip om de ergernis van verkopers om te zetten in reclame, deze ga ik zeker gebruiken als we straks 6 weken door Marokko gaan reizen.

    Dank je wel!

  2. Ha Els,

    Heerlijk dat jullie naar Marokko gaan! Wanner zijn jullie van plan om te vertrekken en wordt dit de eerste keer? Mocht je info missen of nog met vragen zitten dan kun je ons altijd mailen voor advies. Veel plezier met de voorbereiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram