Onze IJsland voorbereiding

Dit is hoe wij ons hebben voorbereid op vijf weken rondreizen op IJsland

Ons nomaden bestaan bracht ons tijdelijk terug in Nederland, het was het ideale moment om ons goed voor te bereiden op een rondreis van vijf weken door IJsland. Met onze eigen camper. Normaal laten we het meeste op ons afkomen, maar met maar vijf weken op IJsland was dat onmogelijk. We zouden simpelweg te veel missen. Dit is dan ook één van de weinige keren dat onze voorbereiding van te voren zo grondig was. Om jou ook te helpen je voor te bereiden op IJsland vind je hier wat wij allemaal hebben gedaan nog voordat we ook maar één voet op IJslandse bodem hebben gezet. Het begint met de ‘logische’ hardware; van kleding tot voedsel maar ook wat we van tevoren allemaal al geregeld hebben.

Hardware voor als je naar IJsland gaat

Het klimaat op IJsland is dusdanig anders dan het vasteland van Europa dat onze kledingkast nodig aangevuld moest worden. Maar ook onze voorraadkast is flink aangevuld om zo goedkoop mogelijk te reizen in IJsland.

Goede wind- en waterdichte kleding

Hoewel IJsland er op foto’s soms uitziet als een stuk land dat altijd onder een pak sneeuw of ijs ligt is dat niet het geval. Het is vooral de wind en regen waartegen je jezelf moet beschermen. Wij zijn zo ver gegaan dat we alles wat we dachten nodig te hebben van tevoren hebben aangeschaft. Van regenbroeken tot water- en winddichte jassen en nieuwe wandelschoenen. Alles om niet voor verrassingen te komen staan. De fietsen zijn omgewisseld voor mountainbikes van vriendelijke donateurs (nogmaals dank daarvoor!) en we zijn klaar voor ons IJsland avontuur.

Update: Tijdens onze vijf weken zijn we elk type weer tegen gekomen, van sneeuw tot regen en hevige wind. Alle water- en winddichte kleding hebben we ook echt nodig gehad en was verre van een overbodige luxe.
Tip: De oldschool regenbroek is de beste methode om droog te blijven, onze waterdichte hikebroeken lieten na twee uur toch echt water door. Met de oldschool regenbroek over onze hikebroek aan was het goed te doen.

Voldoende voorraad

Dit is misschien niet voor iedereen mogelijk, maar mocht je de mogelijkheid hebben dan is het aan te raden om voedsel in te slaan om de kosten binnen de perken te houden. Eten is in IJsland namelijk duur, het komt allemaal per boot, en je bent dus bijna altijd goedkoper uit als je inkopen doet in Nederland of Duitsland. Let wel op met wat je mee mag nemen, er is een beperking op alcoholische dranken en rauw vlees is ook niet toegestaan. Bij onze tips & tricks lees je meer over de regelgeving.

In ons geval: de oversteek met de ferry

Een ander voor ons belangrijk punt is dat we met de camper op de ferry naar IJsland gaan. Hiervoor was het belangrijk om uiteraard eerst te weten wanneer we naar IJsland willen gaan. Al snel komen we uit op September als de ideale reistijd voor ons. Het hoogseizoen is dan net afgelopen, de dagen zijn nog relatief lang (helemaal vergeleken met de IJslandse winters) en elke dag verbeterd de kans om het noorderlicht te zien. Een korte vergelijking leerde dat het voor ons voordeliger is om de camper mee te nemen op de ferry (in tegenstelling tot er één te huren op IJsland).

Voor honden (of katten) bezitters is IJsland minder interessant. Als je graag samen met ze reist dan. Ninja zou namelijk vier weken in quarantaine moeten, en eenmaal daaruit mag hij nog niet overal mee naar toe. Wij hebben dan ook besloten Ninja niet mee te nemen, maar hem veilig en vertrouwd in Nederland achter te laten. Om daarna weer vol energie aan zijn tweede deel van de reis te beginnen.

Wat we van tevoren hebben geregeld (om te gaan doen)

Ons voordeel van met de ferry naar IJsland gaan is dat we een tussenstop op de Faeröer Eilanden hebben, we gaan dus eerst een week over deze eilanden crossen voordat we daarna voor vijf weken naar IJsland gaan. Voor de Faeröer Eilanden hebben we niet veel voorbereidingen getroffen, voor IJsland hebben we wel al een aantal dingen vast liggen.

Zo hebben we alvast de hutten gereserveerd voor de vierdaagse wandeltocht de Laugavegur trail. Aangezien dit een populaire tocht is die we niet willen missen hebben we dit alvast online geregeld. Om alles compleet te maken hebben we ook direct onze bus tickets gekocht om aan het begin van de route te komen, en er ook zeker van te zijn dat we aan het einde van de tocht weer terug gebracht worden naar de camper.
Veel meer hebben we nog niet geregeld, onze reisroute zal grotendeels de ringroad volgen om af en toe af te wijken naar o.a. de Westfjorden. Meer over hoe wij IJsland gaan verkennen lees je hier.


«

Comments

  1. Hallo globetrotters,
    Wat ontzettend leuk dat jullie naar IJsland gaan. Onze Yuri gaat zijn vrouw Jolanda en onze kleinzoon Lucas volgend jaar ook naar IJsland. Dus we gaan jullie verslagen met veel belangstelling volgen.

    • Dasja
      augustus 28th

      Hi Anneke en Piet,

      Wat leuk dat jullie onze website hebben gevonden. De IJsland verhalen verschijnen snel, we stappen namelijk morgen weer op de ferry. Tof dat Yuri met zijn gezin naar IJsland gaat. We zullen straks vast een aantal tips voor hem hebben! Mocht hij vragen hebben dan kan hij altijd mailen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *