Watervallen in IJsland (langs de ring road)

Het water komt van alle kanten, met bizarre watervallen tot gevolg

IJsland wordt vaak het land van vuur en ijs genoemd. Het resultaat van deze twee uitersten is water en dat water lijkt overal en nergens vandaan te komen. In de meeste gevallen stroomt het water via een stroom of stroompje de berg af maar vaak genoeg uit het zich in gruwelijke watervallen. Je hoeft er vaak niet eens ver voor te rijden (als je de ring road toch al rijdt). Hier zetten we de mooiste watervallen langs de ring road op een rijtje.

Goed om te weten: Foss betekend in het IJslands waterval, zie je dus …foss op een bordje staan, dan weet je wat je te wachten staat.

Fardagafoss (in de buurt van Egilsstaðir)

Op vijf kilometer van Egilsstaðir ligt de Fardagafoss verscholen. Aan de weg van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður (wat een van de mooiste wegen van IJsland schijnt te zijn) ligt aan de rechterkant een parkeerplaats. Vanaf hier start een wandeling van een klein halfuur tot aan de Fardagafoss waterval. Het mooie van deze waterval is dat er een soort van grot achter ligt. Door over de stenen heen te klimmen bereik je de achterkant van de waterval en zo kan je er helemaal achterlangs lopen! Misschien nog wel het mooiste aan deze waterval, hij is niet zo massaal als een aantal andere watervallen in IJsland. Terwijl het zeker een van de mooiere is.

 • Fardagafoss waterval IJsland
 • Fardagafoss
 • Waterval Fardagafoss IJsland
 • IJsland Fardagafoss

Svartifoss (in het Skaftafell National Park)

Vanaf het visitor center van het Skaftafell National Park gaat een duidelijk gemarkeerde wandeling van 1,8 kilometer naar de Svartifoss waterval. Wat deze waterval speciaal maakt zijn de kolommen van zwart basalt, waar hij ook zijn naam aan dankt: Zwarte waterval. Met zijn 25 meter is het zeker niet de hoogste maar desalniettemin is het een populaire waterval. Vooral dankzij het gekristalliseerde lava wat een unieke achtergrond maakt.

 • Svartifoss, Skatafell national park
 • Skatafell national park, Svartifoss

Stjórnarfoss (net buiten Kirkjubæjarklaustur)

Slechts een paar kilometer van de 1 af ligt deze waterval voor het grote publiek verscholen. In tegenstelling tot de populaire watervallen van IJsland dendert de Stjórnarfoss geen meters naar beneden. Het water rolt over een grote begroeide rots naar beneden. Op een warme dag is het ideaal afkoelen in de stroom onder de waterval, op koude dagen blijft het bij maken van schitterende foto’s.

 • IJsland, Stjórnarfoss
 • Stjórnarfoss, IJsland

Skógafoss (niet te missen, bij Skogar)

Skógafoss is misschien wel de meest gefotografeerde waterval in IJsland. Geen andere waterval heeft zo een grote parkeerplaats. Vanaf de 1 pronkt de waterval je tegemoet en is hij niet te missen. Met zijn 60 meter is het een imposante waterval, maar verwacht niet dat je de enige bent die hem komt aanschouwen. Een pad loopt langs de waterval omhoog om op gelijke hoogte te komen vanaf waar het water naar beneden dondert.

 • Skógafoss IJsland
 • IJsland, Skógafoss

Seljalandsfoss en Gljúfrabúi (tussen Hvolsvöllur en Skogar)

Net iets van de 1 af vind je de tweede meest gefotografeerde waterval van IJsland, de Seljalandsfoss. Een pad loopt achter deze 60 meter hoge waterval langs en dat maakt hem zo geliefd. Het is een populaire stop tijdens excursies en busladingen vol lopen achter de waterval langs. Het levert dan ook wel heerlijke foto’s op. Maar de drukte doet helaas wel iets af aan de schoonheid. Misschien dat dat de Gljúfrabúi zo leuk maakt. Om één of andere reden zijn hier veel minder mensen. Op 500 meter van de Seljalandsfoss vandaan, goed aangegeven met een wandelpad, ligt de Gljúfrabúi verscholen tussen de rotsen. Het water glijdt langs een groen begroeide rotswand naar beneden en het is mogelijk om naar binnen te lopen. Wordt je liever niet nat, klim dan naar boven om een goed aanzicht te hebben op de waterval.

Alle foto's
Gljúfrabúi
Seljalandsfoss
 • Seljalandsfoss
 • Seljalandsfoss in IJsland
 • Gljúfrabúi, IJsland
 • IJsland, Gljúfrabúi
 • IJsland, Seljalandsfoss

Goðafoss (tussen Akureyri en Mývatn)

Deze epische waterval ligt praktisch aan de ringroad in Noord-IJsland. Het water van de Goðafoss, wat waterval van de goden betekent, vindt zijn oorsprong in de Vatnajökull gletsjer. De waterval is niet de hoogste (12 meter) van het land maar zeker zo imposant door zijn breedte, 30 meter. Vooral mooi om te zien is hoe het water zijn weg vindt, de linkerkant van de waterval is lager dan de rechterkant. De hoeveelheid water die hier doorheen stroomt is immens. Door de (voetgangers)brug is de Goðafoss ideaal van twee kanten te bekijken.

Tip: Aan de linkerkant gaat een trapje naar de oevers van de rivier. Vanaf hier is de waterval misschien wel het meest imposant.

 • IJsland Goðafoss
 • Goðafoss IJsland
 • Goðafoss waterval IJsland

Dettifoss (25 kilometer van de ringroad)

In Noord-IJsland ligt de krachtigste waterval van Europa; de Dettifoss. Het water, dat afkomstig is van de Vatnajökull gletsjer, stort met 500 m3 per seconden door deze 100 meter brede en 44 meter hoge waterval. Maar door al het opspattende water lijkt hij lang zo hoog niet. De Dettifoss is aan zowel de west- als oostkant te bekijken, de keuze is afhankelijk van je type auto. De westkant heeft met weg 862 een geasfalteerd wegdek tot aan de parkeerplaats vanaf waar het nog ongeveer 500 meter lopen is. Het nadeel is dat de wind meestal richting het westen waait en er veel opspattend water die kant wordt opgeblazen. Vanaf de oostkant heb je dus waarschijnlijk een beter en droger zicht. Om hier te komen moet je over een gravelweg (mountainroad) rijden en hier heb je een 4×4 auto voor nodig. Stroomopwaarts zijn nog twee watervallen te vinden (Selfoss, 11 meter hoog) en afwaarts (Hafragilsfoss, 27 meter hoog) maar die zijn stukken minder imposant.

 • Dettifoss IJsland
 • IJsland Dettifoss

«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *