Wel of geen toilet in de camper?

3 opties; een chemisch toilet, composttoilet of in de bosjes

Geschreven door: Anniek

In ons leven is een normale wc zo vanzelfsprekend. Elk huis heeft er minimaal één. Maar als je een camper koopt of zelf een busje ombouwt tot een camper wordt een normale wc iets minder vanzelfsprekend. Je moet dan een keuze maken of je wel of geen toilet in de camper zet, en wat voor een. We gaan dieper in op de drie wc-opties; een chemisch toilet, een composttoilet of geen toilet.

Optie 1: het chemische toilet

Een chemisch toilet is het meest voorkomende toilet onder de camperaars. Elke 'witte camper' heeft er één. Er zijn veel verschillende soorten, betaalbare porta potti's of duurdere cassettetoiletten. Ze werken echter bijna allemaal op dezelfde manier. Je doet je behoefte op een klein wc'tje en je nummer #1 en #2 worden bewaard in een compartiment onder de wc. Hier zit vaak een chemisch goedje bij waardoor de uitwerpselen worden afgebroken en het minder stinkt. Na ongeveer vier dagen is het toilet vol en moet je hem legen. In de meeste landen in Europa, zoals Spanje, Portugal en Italië‚ zijn er speciale plekken waar je het chemische toilet kunt legen. De meeste campings hebben vaak ook een plek waar het toilet geleegd kan worden. Ga je echter naar landen waar de camperfaciliteiten wat minder zijn, zoals Marokko of Albanië‚, dan zijn er minder plekken waar het chemische toilet officieel geleegd kan worden. Maar als je goed zoekt, is er altijd wel iets te vinden.

Tip: Het toilet kan in noodgevallen ook geleegd worden in een openbaar toilet. Persoonlijk vinden wij dit niet kunnen. Het stinkt enorm en het chemische goedje in de container kan het openbare toilet aantasten. Het legen van een chemisch toilet in de natuur is echt not done! Probeer dus echt een officieel leegpunt te vinden, bijvoorbeeld via de apps Park4night of Campercontact. Maar nog beter maak gebruik van biologische toiletvloeistoffen, deze zijn een stuk groener.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Optie 2: een composttoilet

De tweede optie is een composttoilet. Dit komt veel minder vaak voor in campers maar is wel een goede optie. Er zijn veel verschillende droogtoiletten en composttoiletten te vinden. Prijzen variëren van ongeveer 100 euro tot meer dan 1000 euro. Het idee is simpel, de urine en poep wordt los van elkaar gehouden. De urine is (verdund met water) grijs water, wat gewoon geleegd kan worden. De poep wordt bij een aantal toiletten afgedekt met bepaalde snippers of papier, waardoor het composteert. Bij enkele droogtoiletten komt de poep in een afsluitbaar zakje, dit kun je weggooien bij een openbare prullenbak. Heel simpel eigenlijk. De aanschaf is vaak een stuk duurder dan een chemisch toilet, maar het is een duurzame oplossing zonder chemische middelen. En dat is wat ons betreft heel wat waard.

Koop hier jouw composttoilet.

Optie 3: geen toilet

De laatste toilet optie is geen toilet. Veel mensen met kleine busjes of campers kiezen om geen toilet in de camper mee te nemen. Als je geen wc in je camper hebt, ben je aangewezen tot openbare toiletten in steden en bosjes in meer landelijke gebieden. Je houdt een hoop ruimte in je camper over. Ook hoef je niet te investeren in een toilet en nooit op zoek te gaan naar een plek waar je je wc kan legen. Als je veel in de natuur kampeert is het geen probleem, graaf een diep gat, doe je behoefte, dek het af en neem je toiletpapier mee. Maar als je kampeert op een plek waar ook veel andere campers staan, wordt het lastig om privé te plassen en met zijn allen de omgeving schoon te houden.

Tip: Neem nadat je klaar bent je toiletpapier mee en gooi het in de prullenbak. We hebben veel plekken gezien waar paadjes vol liggen met toiletpapier en uitwerpselen. Niet fijn! Helemaal als er geen regen valt blijft dit lang in de natuur zichtbaar.

Nog meer voor- en nadelen en kostenindicaties per toilet? Lees hier verder.

De keuze is aan jou!

Wij hebben tijdens onze reis een chemisch toilet meegenomen in de camper. Achteraf gezien hadden we liever een composttoilet gehad. Buiten Europa hadden we weinig aan het toilet, als we veel in de natuur stonden maakten we vaak een gat in de grond voor onze behoeften. Op plekken waar veel andere campers stonden waren we wel heel blij met ons eigen toiletje. Welke keuze jij maakt hangt volledig af van jouw situatie, het type reis dat je maakt en de landen die je gaat bezoeken. Laat in een reactie weten waar jij over twijfelt of welke keus je gaat maken. We zijn heel benieuwd!

Geschreven door:
Anniek
heeft als grootste hobby nieuwe plekken ontdekken. Nieuwsgierig ronddwalen, vrij zijn en leven met de natuur. Op een langzaam tempo trekt ze als sociaal geograaf de hele wereld over, soms onderzoekend, soms backpackend en soms in een geel busje. In Nederland bouwt ze aan haar eigen Tiny house. Door klein te leven heeft ze genoeg tijd, geld en vrijheid over om op zoek te gaan naar nieuwe plekken en avonturen.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

11 comments on “Wel of geen toilet in de camper?”

  1. wij hebben een soort emmer met een toiletbril, ik hang daar een zakje in wat heel snel afbreekt . Je kunt er kattengrit in doen tegen de stank, maar dan drupt de urine er al na een uur uit...
    zakjes mag je gewoon in een afval bakje gooien , net zoals poepzakjes voor honden.
    We zijn startende camperaars, we staan nog wel veel op campings omdat we dat gezelliger vinden. We waren tentkampeerders dus het is even wennen

    1. Geloof direct dat het even wennen is. Dank voor het delen van deze handige toilet optie. Inderdaad een klein beetje gedoe, maar dat blijft toch wel met een wc in de camper 😉 Veel plezier met jullie camper reis!

  2. Wij kamperen al meer dan zeven jaar met onze camper en wij zijn al heel vroeg gestopt met chemicaliën. Ik vraag mij af of jij zelf ooit een zogeheten cassette toilet hebt gebruikt maar natuurlijk gaat dat stinken na vier dagen maar met twee personen moet je al snel iedere dag legen, overigens zijn azijn en afwasspul ook niet goed.
    Een goede reserve optie zijn eenmalige droogzakjes die je In de toilet hangt en na gebruik Bij het afval deponeert.

    1. Hey Ron, weet niet precies welke kant je op wil maar zowel wij als Anniek hebben gebruik gemaakt van een chemisch toilet. Wij hebben er drie jaar mee rond gereden. Gelukkig was die van ons wat groter (of gebruiken we hem minder vaak) dat we niet dagelijks hoefde te legen, konden er een dag of vijf mee doen. En dat stonk tijdens het legen goed ja, maar dat was ook al zouden we legen na een dag. Geloof niet dat daar een verschil in zit. Met of zonder chemicaliën. Hebben nu de overstap naar een compost toilet gemaakt en dat is echt een wereld van verschil. Veel minder stank tijdens het legen, niet meer afhankelijk van officiële leeg plaatsen en nog makkelijker legen ook. Ben wel benieuwd wat jullie nu dan in je chemisch toilet stoppen..

        1. Wij hebben gekozen voor de Nature's Head. Kost wel wat, maar werkt ook super. Er lijken nu ook wat alternatieven / namaak van op de markt te zijn. Zijn meestal goedkoper maar of ze ook zo fijn werken durf ik niet te zeggen.

          1. Wij hebben ons chemisch thetford toilet omgebouwd naar een SOG toilet. Dat is vrij simpel en werkt met een koolstoffilter en onderdruk. Geen chemicaliën meer en ook geen stinklucht. Werkt voor ons perfect maar we plassen er alleen in.
            Lozen kan dus op deze manier ook in de natuur, dit doen we alleen als het echt niet anders kan.

  3. Zou toilet in camper niet willen missen, want we staan vaak op camperplaatsen zonder toiletten of gewoon wild. Maar wij gebruiken er geen chemische troep in: twee bekers azijn met een beetje afwasmiddel er in werkt beter, stinkt minder, krijg je geen vieze blauwe handen van en het is nog een stuk goedkoper ook.

  4. Wij hebben een chemisch toilet. Hebben inmiddels veel landen in Europa bezocht. Ook Albanie, Macedonie, Montenegro, Servie-Herzogowina en hebben altijd binnen 3 dagen toilet kunnen lozen. Slechts 1x hebben we in Schotland uit nood geloosd in een openbaar toilet. Dus ons valt het erg mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram