Wel of geen toilet in de camper?

Een moeilijke keus: een chemisch toilet, composttoilet of gewoon in de bosjes

In ons leven is een normale wc zo vanzelfsprekend. Elk huis heeft er minimaal één. Maar als je een camper koopt of zelf een busje ombouwt tot een camper wordt een normale wc iets minder vanzelfsprekend. Je moet dan een keuze maken of je wel of geen toilet in de camper zet, en wat voor een. Wij gaan dieper in op de drie wc-opties; een chemisch toilet, een composttoilet of geen toilet.

Een chemisch toilet

Een chemisch toilet is het meest voorkomende toilet onder de camperaars. Elke “witte camper” heeft er één. Er zijn veel verschillende soorten, ze kosten minder dan 100 euro en ze werken bijna allemaal op dezelfde manier. Je doet je behoefte op een klein wc’tje en je nummer #1 en #2 worden bewaard in een compartiment onder de wc. Hier zit een chemisch goedje bij waardoor je uitwerpselen worden afgebroken en het minder stinkt. Na ongeveer vier dagen is het toilet vol en moet je hem legen. In de meeste landen in Europa, zoals Spanje, Portugal en Italië zijn er speciale plekken waar je het chemisch toilet kunt legen. De meeste campings hebben vaak ook een plek waar het toilet geleegd kan worden. Ga je echter naar landen waar de camperfaciliteiten wat minder zijn, zoals Marokko of Albanië, dan zijn er weinig tot geen plekken waar de chemische toilet officieel geleegd kan worden. Maar als je goed zoekt is er altijd wel iets te vinden.

Tip: Het toilet kan in noodgevallen ook geleegd worden in een openbaar toilet. Persoonlijk vinden wij dit niet kunnen. Het stinkt enorm en het chemische goedje in de container kan het openbare toilet aantasten. Het legen van een chemisch toilet in de natuur is echt not done! Probeer dus echt een officieel leegpunt te vinden, bijvoorbeeld via de apps Park4night of Campercontact.

Composttoilet

De tweede optie is een composttoilet. Dit komt veel minder vaak voor in campers maar is een goede optie. Er zijn veel verschillende droogtoiletten en composttoiletten te vinden. De prijzen variëren van ongeveer 100 euro tot meer dan 1000 euro. Het idee simpel, de urine en poep wordt los van elkaar gehouden. De urine is (verdund met water) grijs water, wat gewoon geleegd kan worden. De poep wordt bij een aantal toiletten afgedekt met bepaalde snippers of papier, waardoor het composteert. Bij een aantal droogtoiletten komt de poep in een afsluitbaar zakje, dit kan je weggooien bij een openbare prullenbak. Heel simpel eigenlijk. De aanschaf is vaak een stuk duurder dan een chemisch toilet, maar het is een duurzame oplossing zonder chemische middelen. En dat is wat ons betreft heel wat waard.

Geen toilet

De laatste toiletoptie is geen toilet. Veel mensen met kleine busjes of campers kiezen om geen toilet in de camper mee te nemen. Als je geen wc in je camper hebt ben je aangewezen tot openbare toiletten in steden en bosjes in meer landelijke gebieden. Je houdt een hoop ruimte in je camper over en je hoeft niet te investeren in een toilet en nooit op zoek te gaan naar een plek waar je je wc kan legen. Als je veel in de natuur kampeert is het geen probleem, graaf een diep gat, doe je behoefte en dek het af en neem je toiletpapier mee. Maar als je kampeert op een plek waar ook veel andere campers staan, wordt het lastig om privé te plassen en met z’n allen de omgeving schoon te houden.

Tip: Neem nadat je klaar bent je toiletpapier mee en gooi het in de prullenbak. We hebben veel plekken gezien waar paadjes vol liggen met toiletpapier en uitwerpselen. Niet fijn! Helemaal als er geen regen valt blijft dit lang in de natuur zichtbaar.

De keuze is aan jou!

Wij hebben tijdens onze reis een chemisch toilet meegenomen in de camper. Achteraf gezien hadden we liever een composttoilet gehad. Buiten de EU hadden we weinig aan het toilet, als we veel in de natuur stonden maakten we vaak een gat in de grond voor onze behoeften. Op plekken waar veel andere campers stonden waren we wel heel blij met ons eigen toiletje. Welke keus jij maakt hangt volledig af van jouw situatie, het type reis dat je maakt en de landen die je gaat bezoeken. Laat in een reactie weten waar jij over twijfelt of welke keus jij gaat maken. We zijn heel benieuwd!


«

Comments

 1. Peter
  september 19th

  Zou toilet in camper niet willen missen, want we staan vaak op camperplaatsen zonder toiletten of gewoon wild. Maar wij gebruiken er geen chemische troep in: twee bekers azijn met een beetje afwasmiddel er in werkt beter, stinkt minder, krijg je geen vieze blauwe handen van en het is nog een stuk goedkoper ook.

  • Dasja
   september 21st

   Nee wij zouden ook geen wc willen missen in de camper. Goed idee om ipv de chemicaliën afwasmiddel en azijn te gebruiken 😀

 2. Wij hebben een chemisch toilet. Hebben inmiddels veel landen in Europa bezocht. Ook Albanie, Macedonie, Montenegro, Servie-Herzogowina en hebben altijd binnen 3 dagen toilet kunnen lozen. Slechts 1x hebben we in Schotland uit nood geloosd in een openbaar toilet. Dus ons valt het erg mee.

  • Dasja
   september 21st

   Dat is alvast goed om te weten Joke, voor onze Albanië trip in de toekomst! Tot nu toe ook bijna geen problemen ondervonden om de aangewezen plekken te vinden voor het legen van ons toilet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *