Zonnepaneel kopen in Portugal

Dat we dit niet eerder gedaan hebben..

Steeds vaker merken we dat onze reisroute afhankelijk is van het bijladen van de accu. Met als doel de laptops opladen. Of er moet stroom aanwezig zijn op een camperplek, wat vaak een betaalde plek betekent, of er moeten voldoende kilometers gemaakt worden om alles op te laden. En het is toch zonde als we mooie plekken links laten liggen of dat we niet langer dan drie dagen op een plek kunnen staan, omdat er daarna geen lichtje meer aan kan. De kogel is door de kerk, we gaan zonnepanelen kopen in Portugal.

Een geschikt bedrijf vinden

De beslissing om zonnepanelen te kopen is een makkelijke, de opvolging blijkt iets lastiger. Want waar koop je zonnepanelen in Portugal? Een zoektocht op het internet leverde niet heel veel op, Portugezen zijn wat informatievoorziening op het internet nog niet zo ver als wij in Nederland. Toevallig raken we in een barretje aan de praat met een Noor op leeftijd. Na een tijdje over koetjes en kalfjes te hebben gesproken komt het gesprek op zonnepanelen. Hij heeft die van hem er ook in Portugal op laten leggen, en dat is Duits kwaliteitsspul. Met deze informatie kunnen we gericht zoeken; zonnepanelen in Aljezur. En ja hoor, zo komen we uit bij FFSolar.

Na verder onderzoek blijkt dat zonnepanelen populair zijn onder camperaars, op verschillende fora staan positieve ervaringen en ook op de parkeerplaats in Aljezur niets dan goede verhalen. De term vakman wordt vaak gebruikt.

Het proces

Via de mail hebben we contact opgenomen, eerst maar eens een offerte laten uitbrengen zodat er gekeken kan worden hoe de prijzen zich überhaupt verhouden tot die in Nederland. Binnen een dag zitten er drie offertes in de mail en maken we een afspraak om te kijken waar, hoe en wat. Al snel worden we naar de werkplaats geleid waar de monteur alles met ons doorspreekt. Hij stuurt aan op twee zonnepanelen onder het mom van “iedereen gebruikt altijd meer als ze denken dat ze oneindig stroom hebben”. Maar aangezien we nog steeds maar één accu van 100Ah hebben, lijkt ons dat een overkill. We gaan voor één zonnepaneel van 150 watt. Dat moet voldoende zijn met het stroomverbruik; laptops, telefoons en licht. De koelkast draait op gas en een tv hebben we (gelukkig) niet. Dan volgt het volgende probleem, de lader.

Tip: de prijzen voor zonnepanelen liggen in Portugal lager dan in Nederland. Daarnaast is ook het uurloon aanzienlijk lager waardoor het een redelijke besparing kan zijn.

Er zijn twee soorten laders, de MPPT en de PWM laders. Om er niet te technisch op in te gaan, kort het verschil tussen de twee. Een MPPT-lader is duurder maar kan de accu beter (dieper) laden. De PWM-laders zijn goedkoper maar kunnen de accu niet laden tot zijn max. Over het algemeen kan hier wel een verschil van 30% inzitten. Met het oog op eventuele uitbreiding zijn wij gegaan voor een MPPT-lader, om zo én de levensduur van de accu te verlengen en het maximale uit de zon te halen, maar ook omdat deze specifieke lader een eventueel tweede paneel kan ondersteunen.

Tip: kijk niet alleen naar de prijs van de zonnepanelen. De laders (MPPT of PWM) zijn vaak even duur of zelfs duurder. Dit kan een vertekend beeld geven ten opzichte van de prijs om een zonnepaneel te laten installeren.

Een zonnepaneel op het dak

Nadat de prijzen zijn vergeleken met die in Nederland maken we de afspraak. Binnen twee uur ligt het paneel op het dak. Gelijmd. Dit voelt gek, maar ze doen het vaker dus het zal wel goed zijn. Alle kabels worden professioneel weggewerkt en in de camper is er niets meer van terug te zien. Ja, het controlepaneel dat aangeeft dat het paneel werkt! Na het plaatsen van het zonnepaneel mogen we voorzichtig een klein stukje terug rijden naar een parkeerplaats in Aljezur. Dan moet de lijm zeventien uur uitharden voordat we weer vol gas kunnen gaan.

Op dit moment zijn we al meer dan een week niet van onze plek afgekomen, en stroom hebben we voldoende. Net na het plaatsen hoorden we nog van een andere partij die zonnepanelen plaatst. Een nog lager uurtarief maar zonder bonnetje of iets, zwart dus. Een busje komt naast rijden en plaatst de panelen. Wij zijn blij met FFSolar en raden ze dan ook zeker aan.

Tip: Een zonnepaneel op het dak heeft als voordeel dat er altijd wordt geladen als er zon/licht op het paneel schijnt. Dus ook als je geparkeerd staat bij de supermarkt bijvoorbeeld. Hoewel het paneel dan niet altijd optimaal staat, staat hij vaker in de zon dan een los paneel.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *