Het zwijgende gezelschap in Marokko

Aan menselijk contact geen te kort, maar spraakzaam is het niet altijd

Marokkanen zijn super vriendelijk en maken graag een praatje met je, nodigen je uit voor thee of voor een lunch. Het nadeel voor ons is dat we geen Arabisch of Frans spreken, hierdoor loopt het vaak uit op ongemakkelijke stiltes. Zo voelt het voor ons in ieder geval, de Marokkanen zelf lijken niet zo een probleem te hebben met zwijgend gezelschap. De basis dingen krijg je nog wel uitgelegd, maar na een kwartier ben je door die gesprekstof heen. En dan zit je stilzwijgend tegenover elkaar een beetje te glimlachen. Gelukkig zijn er ook voldoende Marokkanen die goed genoeg Engels spreken en waar wel een echt gesprek, of zelfs een vriendschap, uit kan ontstaan.

Europese vrienden maken

Om deze reden wordt je het vaakst op straat aangesproken. Een kort gesprekje, met voldoende handgebaren, om al snel te vragen of je op Facebook zit. Er zit niet meer gedachte achter, tot wat veel mensen lijken te denken. Ze willen niets aan je verkopen en je al helemaal niet beroven. Ze vinden het leuk om in contact te zijn met Europeanen en hoe kan dat beter dan via Facebook? Wij hebben ondertussen meer dan een handvol Marokkanen op Facebook, maar tot een tweede gesprek heeft het in de meeste gevallen nog niet geleidt.

Eten en gezelschap delen

Marokkanen zijn super gastvrij, serieus daar kunnen we in Nederland een heleboel van leren. Al is het maar in de omgang met elkaar. Hier wordt je binnen een paar minuten uitgenodigd voor thee of als iemand zit te eten om dat met hen te delen. En je mag pas weg als je vol zit en een lekker kopje thee na hebt gedronken. Dat is bij ons wel anders; argwaan waarom iemand je op straat aanspreekt. En als er dan iemand op de koffie komt dan is één koekje toch zeker wel genoeg? Hoewel de mensen hier veel minder hebben zijn ze veel vrijgevender en delen ze graag wat ze wel hebben. Vaak is dat eten, heel lekker eten!

Ongemakkelijke stiltes

Bovenstaande geldt voor zowel Engels als niet-Engelssprekende Marokkanen, hoewel het in beide gevallen een leuke ervaring is zit er soms ook een keerzijde aan. Als het gesprek doodvalt omdat de taalbarrière te groot is, is het lastig om het gesprek af te sluiten en weg te lopen of iemand weg te sturen. Vooral als die persoon dagelijks terugkomt voor een bijna identiek praatje. De lol gaat er dan een beetje vanaf en het wordt meer ergernis, terwijl het allemaal uit goede bedoelingen gebeurd. Het is zowel frustrerend dat je geen normaal gesprek kunt voeren als dat er iemand zich bij je aansluit en verder niets zegt. Want wat doe je dan? In het Nederlands doorpraten? Proberen iets te vragen wat toch niet wordt begrepen of wordt het een zwijgend groepje mensen? Dit gebeurde bij ons in Tafraoute, een jongen van een jaar of 14 kwam meerdere keren per dag langs. Het gesprek kwam steeds terug op de bergbeklimmen, maar in het midden van de dag was daar geen beginnen aan. Na een paar dagen voelde hij zich zo thuis dat hij er een stoel bij pakte en mee keek op onze laptop schermen. Terwijl wij zaten te werken. Het was een prima kereltje, liep af en toe mee met Ninja uitlaten, maar na verloop van tijd werd het steeds vervelender dat we niet weten waarom hij nou steeds langs komt. Een gesprek zat er niet in, wij zijn druk bezig, maar hij vraagt wel aandacht zonder dat er iets uitkomt. Meerdere keren per dag een zwijgend gezelschap.

Het is voor ons een heel dubbel gevoel. Mensen maken graag een praatje. Of ze nou iets of niets verkopen. Vooral als je met de camper ergens geparkeerd staat of zelfs op een camping. Voor veel Marokkanen zullen wij één van de weinige Europeanen zijn die ze die dag of week spreken. Terwijl het andersom de zoveelste van die dag is. Op een gegeven moment wil je ongestoord en ongehinderd je bezigheden doen. Of het nu door een stad lopen, een boek lezen of werken is. We moeten misschien maar eens op Franse les zodat we bij een volgende bezoek aan Marokko meer kunnen kletsen 😉


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *