Reizen naar en door landen met een negatief (Covid-19) reisadvies

Toch verzekerd reizen naar en door landen met een negatief reisadvies

Geschreven door: Lars

Hoewel het nu voelt alsof we Corona onder controle beginnen te krijgen, wisselt het reisadvies nog dagelijks. Landen gaan op geel, oranje of juist weer terug op rood. Betekent dit dan ook direct dat er helemaal niet meer gereisd kan worden naar of door deze landen? Gelukkig niet, maar het heeft wel direct een gevolg op je (reis)verzekering. Deze worden namelijk vaak gekoppeld aan het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar in tegenstelling tot wat er gedacht wordt, is dit reisadvies niet-bindend. Het wordt dus niet verboden om te reizen naar landen met code oranje of code rood, het is een advies. Dit advies kan je gebruiken om zelf het veiligheidsrisico in te schatten. Doordat (reis)verzekeringen vaak gekoppeld worden aan dit reisadvies kan het toch nadelig voor je uitpakken. Maar met de juiste voorbereiding, lees verzekering, hoeft je reis of (vrijwilligers)werk niet uitgesteld of afgebroken te worden.

Reisadvies van Buitenlandse Zaken, hoe zat het ook alweer?

Het reisadvies wordt uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dit is een niet-bindend advies. Je wordt dus niet verboden om te reizen (of werken) maar het wordt afgeraden. Of je een land wel of niet in mag hangt dan ook alleen af van het land zelf. Zo heeft Australië de grenzen praktisch helemaal dichtgegooid om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Controleer dus als eerste welke beperkingen je bestemming (of het land waar je doorheen reist) heeft ingesteld alvorens je hier het reisadvies van Buitenlandse Zaken bekijkt.

Het reisadvies is opgedeeld in vier codes;

  • Code groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
  • Code geel: let op, veiligheidsrisico's
  • Code oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Code rood: niet reizen

Vooral bij code oranje en code rood is het je eigen verantwoordelijkheid of je wel of niet naar een land gaat of er blijft.

Let op: het reisadvies kan ook binnen één land verschillen. Regio’s, steden of delen van landen kunnen een apart reisadvies krijgen. Het advies heeft uiteraard alleen betrekking op het deel waar jij daadwerkelijk gaat verblijven.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
    We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
    anemptytextlline
  • Laugavegur trail voorbereiding
    Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Elvas
    anemptytextlline
  • Prima kamp voor een nacht
    anemptytextlline
  • Route met camper door Bardenas Reales
    anemptytextlline
  • Met de camper in IJsland
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Dasja geniet van de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe gaat de reisverzekering om met een negatief reisadvies?

De meeste (standaard) reisverzekeringen bieden helemaal geen dekking meer als er een negatief reisadvies is afgegeven. Dit betekend dan eigenlijk dat je niet meer verzekerd bent. Gaat een bestemming naar code oranje of code rood op het moment dat je er bent, dan word je meestal in staat gesteld om het gebied te verlaten. Je blijft dan verzekerd tot het moment je redelijkerwijs in staat bent geweest om het code oranje of code rood gebied te verlaten. Veranderd het reisadvies voor je (huidige) bestemming dan is het slim om contact op te nemen met je verzekeraar zodat je weet waar je aan toe bent. Dekking verschilt namelijk per verzekeraar en zelfs per verzekering.

Verschil in dekking bij Corona: in sommige gevallen wordt er verwacht dat je het gebied verlaat, andere verzekeringen bieden nog steeds dekking maar niet aan schade die verband houdt met Corona (of andere epidemie).

Reisverzekering met dekking bij negatief reisadvies

Als je op voorhand al weet dat de kans groot is dat je naar of door een gebied gaat met een negatief reisadvies (code oranje of code rood) dan kan het slim zijn om hier bij het afsluiten van je reisverzekering rekening mee te houden. Er zijn namelijk gespecialiseerde reisverzekeringen voor lang of bijzonder verblijf in het buitenland. De Special ISIS verzekering van JoHo is hier een voorbeeld van. Deze biedt volledige dekking voor bestemmingen met code geel en code oranje. Ook biedt deze verzekering dekking bij een negatief reisadvies waar code rood is afgegeven als je niet redelijkerwijs in staat bent geweest om het gebied te verlaten, er geldt dan wel een beperking op de vergoeding voor geneeskundige en buitengewone kosten.

Maar ook als je op een bestemming met een negatief reisadvies (code rood) bent, je het gebied hebt kunnen verlaten maar ervoor hebt gekozen om dat niet te doen, dan ben je nog steeds verzekerd voor schade die geen verband houdt met Corona of een andere epidemie. Er is alleen geen vergoeding voor geneeskundige kosten, medische evacuatie en extra verblijfskosten.

Is dit nog niet voldoende? Internationale ziektekostenverzekeringen bieden in veel gevallen meer ruimte voor een verblijf in gebieden met een negatief reisadvies. Ook hier kan JoHo je van advies in voorzien.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram