Reizen in IJsland

Start jouw IJsland reis met onze 5 weken reiservaring in het land van vuur en ijs

Reizen in IJsland

Alles wat je moet weten over IJsland

Weet je nog niet zeker of IJsland jouw volgende bestemming wordt? Dan helpen we je graag een handje. Want IJsland is een land dat je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben. De landschappen zijn puur en rauw. De elementen zijn in your face, maar met de hot pools is er altijd een plekje om je daarvoor te verschuilen. Of het nu de zomer of winter is die je aantrekt, IJsland gaat je niet teleurstellen.

Hoewel IJsland er op de kaart vrij klein uitziet, is het een groter eiland dan je denkt. Een goede en reële planning is geen overbodige luxe om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je reis of vakantie haalt. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we alles wat je moet weten over IJsland voor je uitgewerkt. Of je nu zoekt naar de beste tijd van het jaar om te gaan, interesse hebt in hoe de geschiedenis in elkaar zit of inspiratie op wilt doen voor jouw reisroute door IJsland.

Wist je dit al over IJsland?

368.792 inwoners

De IJslanders zijn vooral afstammelingen van vroegere Keltische en Noorse volken. Ongeveer twee derde woont in of om Reykjavik. Doordat het binnenland van IJsland bestaat uit bergen, gletsjers, rivieren, lavavelden en steen- en grindwoestijnen is dit deel onbewoond. IJsland is het minst bevolkte gebied van Europa.

103.000 km² landoppervlakte 

Hiermee is IJsland 2,5 keer groter dan Nederland. Het is na Engeland het grootste eiland van Europa. Een rondje eiland over de Ringroad staat voor een goede 1.400 kilometer. En hier wil je de ene stop na de andere maken door de waanzinnige uitzichten.

1.951 km vanaf Nederland

Met het vliegtuig arriveer je met gemiddeld drie uur op IJsland. Ga je met de auto of camper dan moet er eerst naar Noord-Denemarken gereden worden (ongeveer 1.000 km) vanaf waar je de driedaagse ferry oversteek kunt maken.

10.000 watervallen

Al blijft dat een schatting. Want in IJsland, ook wel het Land van Vuur en IJs genoemd, ligt een waterval praktisch om elke hoek. Je herkent ze op de borden aan het woordje Foss, wat waterval betekent. Vertaal ook eens het eerste deel van de naam, er zitten mooie tussen!

4.970 km kustlijn

En die kust is heel verschillend. Van zwarte stranden, tot een rood strand en unieke kliffen. Zou je het eiland dwars doorkruisen dan is het ongeveer 500 km van oost naar west en 300 km van noord naar zuid. 

4 Nationale Parken

Hoewel 80% van IJsland onaangetast is zijn er maar vier Nationale Parken. Doordat het verboden is om offroad te rijden zijn grote delen onbereikbaar. Hierdoor wordt een nog veel groter deel van IJsland beschermd. 

3 UNESCO World Heritage Sites 

Met nog zes Sites op de Tentative List zijn het vooral unieke natuurgebieden op de World Heritage List. Al staat het Þingvellir National Park er vooralsnog enkel cultureel op. Het is hier dat het oudste parlement is begonnen (in het jaar 930).

Hotdogs & gefermenteerde haai

IJsland kent een heerlijke keuken (met lam en vis) toch staat het misschien nog het meest bekend om de gekkigheden. Zo zijn hotdogs echt een ding in Reykjavik. En die gefermenteerde haai, die is in het begin zo gek nog niet. Daarna…

IJsland reizen tips

Reizen in IJsland, onze ervaringen

Na bijna een jaar door het vasteland van Europa te hebben rondgereisd, werd het tijd voor wat anders. Met de camper maken we de vierdaagse ferryoversteek naar IJsland. Vijf weken rijden we rond over het eiland dat bol staat van natuurgeweld en extreme vergezichten. We rijden het hele eiland rond en lopen één van de mooiste meerdaagse wandeltochten: de Laugavegur trial.

Al onze ervaringen met IJsland vind je hier terug, zodat jij goed voorbereid op rondreis of vakantie naar IJsland gaat. Ons doel is jouw IJsland-reisvirus aan te wakkeren en antwoord te geven op alle vragen die tijdens jouw voorbereiding in je opkomen. Lees hier onze tips & tricks en alle informatie die nodig is om het maximale uit jouw IJsland-reis te halen. Van de kosten van een reis tot hoe het is om er auto te rijden of hoe je het magische noorderlicht spot. Toch nog vragen? Stuur ons dan een bericht, we vertellen je graag meer!

IJsland reizen blog

De laatste blog berichten uit IJsland