Tijdens de bouw van onze camper (Brutus) wisten we dat voldoende dakluiken belangrijk waren. Ook wisten we dat een dakluik met ventilator ideaal is om voor verkoeling te zorgen – zeker omdat we met een hond reizen – maar ook als afzuiging tijdens het koken. Toen al twijfelden we tussen de Maxxfan en de Turbo-Vent (beide camperdakluiken met een ingebouwde ventilator). De prijs, maar ook het wat lompe design van de Maxxfan, deed ons kiezen voor de Turbo-Vent. We vonden (en vinden het eigenlijk nog steeds) de Maxxfan maar lelijk en hadden het vermoeden dat de Turbo-Vent beter zou kunnen afzuigen doordat het raam “echt” opengaat. In de praktijk ging de Turbo-Vent tijdens regen of wind echter maar op een klein kiertje open, waardoor we alsnog de overstap hebben gemaakt en de Maxxfan hebben ingebouwd.
Fiamma Turbo-Vent voor- en nadelen
De Fiamma Turbo-Vent is een prima camperdakluik met een paar grote voordelen ten opzichte van meer traditionele camperdakluiken. Doordat het raam aan één kant scharniert, klapt het ver open – bijna in een hoek van 90 graden – waardoor de luchtcirculatie optimaal is op droge dagen. Op natte dagen word je echter wel beperkt als je het binnen droog wilt houden. Een overzicht van de voor- en nadelen:
Voordelen
- Grote ventilator
- Dakluik kan tot bijna 90 graden geopend worden
- Polar Control: schakelt automatisch aan of uit op ingestelde temperatuur
- Strak en compact design
- Permanente ventilatie
- Luchttoevoer en luchtafvoer
Nadelen
- Tijdens wind en regen kan het luik niet of niet ver open
- Ventilator maakt redelijk veel geluid
- Lastig schoon te maken
- Kan niet tijdens het rijden gebruikt worden
Maxxair Maxxfan voor- en nadelen
Bij het ontwerp van de Maxxfan is vooral rekening gehouden met de nadelen van onder andere de Turbo-Vent. Het apart ogende ontwerp – gesloten met een overhang achter de opening in het dak – is bedacht om zelfs tijdens regen of wind open te kunnen blijven staan. En dat kan ook echt! Een heel groot voordeel dus, zeker als je hem gebruikt als afzuiging tijdens het koken. Maar de Maxxfan heeft meer voordelen, al zijn er zeker ook een paar nadelen. Een overzicht:
Voordelen
- Grote ventilator met 10 standen
- Dankzij “Raincover” design kan het dakluik openblijven tijdens regen of wind
- Permanente ventilatie
- Luchttoevoer en luchtafvoer
- Optie tot automatisch in- of uitschakelen bij gewenste temperatuur
- Bediening via (te grote) afstandsbediening
- Makkelijker schoon te maken
- Relatief stille ventilator
- Kan ook tijdens het rijden gebruikt worden
Nadelen
- Je hebt ruimte voor de overhang nodig naast de gat maat
- Afstandsbediening is groot en lomp
- Sommige opties zijn omslachtig (zo kan de ventilator niet uitgezet worden zonder dat ook het luik sluit)
- De Maxxfan is €50,- tot €100,- duurder t.o.v. de Turbo-Vent
Brutus in Marokko met de Maxxfan open De Fiamma Turbo-Vent van buiten Door dit ontwerp kan de Maxxfan open blijven tijdens wind en regen Brutus met ondergaande zon en openstaande Maxxfan Close-up van de Maxxfan Frame van de Maxxfan plaatsen met flexibele kit Het gat voor het dakraam boven de keuken Maxxfan ingebouwd boven de keuken Maxxfan schoonmaken
Alles over zelf een camper bouwen?
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).
Onze review; is de Maxxfan fijner?
Tijdens het schrijven van dit blog gebruiken we de Maxxfan alweer bijna een jaar, een mooi moment om terug te kijken. Is de Maxxfan echt fijner? Zoals aan het begin aangegeven waren we wat sceptisch. Als je beide dakramen naast elkaar ziet, verwacht je dat de Turbo-Vent veel meer frisse lucht binnenlaat (of afzuigt). Dat is zeker het geval als de ventilator niet aanstaat. De Maxxfan heeft een meer gesloten ontwerp, waardoor de ventilator echt nodig is om een luchtstroom te creëren.
Zodra de ventilator aangaat, wint de Maxxfan het op bijna alle vlakken. De ventilator is stiller, heeft meer standen en, het allerbelangrijkste, je kunt hem blijven gebruiken als het gaat regenen. En aangezien hij bij ons boven de keuken is geïnstalleerd, is dat voor ons een belangrijk punt, dit was bij de Turbo-Vent af en toe echt een ergernis. Voor ons is de Maxxfan dus fijner, maar dat heeft ook met ons gebruik als afzuigkap te maken.
Een ander groot voordeel is dat de Maxxfan tijdens het rijden open kan blijven met de ventilator aan. Op warme rijdagen is dat ideaal en zorgt het voor extra luchtcirculatie.
Tips voor het vervangen van je camperdakluik
In een eerder blog zijn we al dieper ingegaan op het vervangen van een camperdakraam. Daarom bespreken we hier vooral de specifieke tips voor het vervangen van een camperdakraam door de Maxxfan. Sta je nog helemaal aan het begin van het camperbouwproces en heb je dit blog vooral gebruikt om te bepalen welk dakraam je wilt inbouwen? Lees dan onze tips voor het inbouwen van camperramen. Hier leggen we precies uit hoe je gaten zaagt in je bus en hoe je een camperraam plaatst.
Wij vervingen de Turbo-Vent door de Maxxfan. Hoewel beide fabrikanten aangeven dat de gatmaat 40×40 cm is, bleek er toch een verschil te zijn. Voor de Maxxfan moest het gat ongeveer 2 centimeter breder gemaakt worden om te passen.
Aangezien ons oude dakluik al een ventilator en dus een stroomaansluiting had, hoefden we hier niets aan te veranderen. Vervang je een normaal dakluik zonder ventilator, zorg er dan voor dat je stroomkabels aanlegt. Houd er rekening mee dat de Maxxfan een 12V-aansluiting nodig heeft. Het is handig om vooraf te bepalen waar je deze stroom vandaan haalt en hoe je de bedrading veilig door het dak en het interieur leidt.
Extra tips:
- Controleer vooraf goed of je dak voldoende draagkracht heeft en of er geen verstevigingsbalken in de weg zitten.
- Ga je een dakluik vervangen voor de Maxxfan, en is de gatmaat kleiner, gebruik een multitool om de gatmaat te vergroten. Gebruik het juiste opzet stuk voor het materiaal waarin je moet zagen.
- Gebruik geschikte (flexibele) kit om het dakluik waterdicht te installeren.
- Test de ventilator en alle standen voordat je het dakluik definitief afdicht.
Heb jij nog andere tips of ervaringen met de Turbo-Vent of Maxxfan, of ken je extra voor- en nadelen? We lezen het graag! Laat het ons weten door een reactie achter te laten onderaan dit blog.