Paklijst camper

Dit wil je meenemen op je camperreis

Nu we bijna 10 jaar het camperleven omarmen, durven we wel te zeggen dat we een goed beeld hebben van wat écht onmisbaar is in je camper. Wat gebruik je nou daadwerkelijk op reis? En wat is overbodige luxe die alleen maar ruimte inneemt? In dit blog delen we een complete paklijst van spullen die je absoluut wilt meenemen!
Rijplaten mee tijdens camperreis
Rijplaten om weer los te komen
Rijplaten mee tijdens camperreis
Rijplaten om weer los te komen
Home » Leven in een Camper » Paklijst camper
Geschreven door: Dasja

Of je nu een aantal weken op pad gaat of van plan bent om een jaar of zelfs meerdere jaren ‘on the road’ te zijn, de camper moet een keer ingepakt worden. En dat is altijd weer even nadenken. De bestemmingen die je aandoet, bepalen natuurlijk of je snowboots of slippers moet inpakken. Maar voor een groot aantal camperbenodigdheden geldt dat ze altijd handig zijn om bij de hand te hebben. Daarom hebben we een zo compleet mogelijke camper paklijst voor je opgesteld. De paklijst is in 12 categorieën opgedeeld.

1. Camper essentials

Deze camper essentials zijn eigenlijk de basis om mee te nemen en zorgen ervoor dat je de camper optimaal kunt gebruiken en niet voor verrassingen komt te staan:

  • Belangrijke documenten: misschien een open deur maar deze documenten wil je niet vergeten; paspoort, rijbewijs, kentekenkaart, verzekeringspapieren, zorgpas, vignetten & milieustickers (voor landen waar dat nodig is).
  • Waterpas – een klein waterpasje laat je direct zien of rijblokken (of stenen) nodig zijn om je camper waterpas te parkeren. Wij leggen hem altijd even op ons aanrechtblad om te checken hoe we staan.
  • Rijblokken – voorkomt een scheve slaaphouding en zorgt ervoor dat je camper stabiel staat op oneffen terrein. En geloof me, niet waterpas slapen, vooral met het hoofd naar beneden, is gewoon niet relaxt. Daarnaast weet je zeker dat je waterafvoer goed doorloopt naar de vuilwatertank als je waterpas staat.
  • Stroomkabel – ook al heb je zonnepanelen op het dak liggen dan nog is het goed om zo nu en dan de camper aan de paal te hangen. Zorg voor een sterke, lange stroomkabel met CEE-stekker zodat je veilig kan bijladen (zelf hebben wij een 30 meter lange kabel mee).
  • Adapter CEE-stekker naar 220V – niet elke camping of camperplaats maakt gebruik van een CEE-stekker. Daarom is het handig om een adapter mee te nemen van 220V naar CEE zodat je jouw stroomkabel gewoon kunt gebruiken.
  • Toiletvloeistoffen of compost – vergeet niet om biologisch afbreekbare toiletvloeistof mee te nemen om nare geurtjes te voorkomen en het afval in je chemisch toilet goed af te breken. Gebruik je een composttoilet? Zorg dan voor voldoende zakjes, kokosvezel of zaagsel, zodat je afval goed opdroogt en geurvrij blijft.
  • Draagbaartoilet – geen cassette- of vast composttoilet in de camper? Dan is een draagbaartoilet, zoals een PortaPoti of Boxio, een ideale oplossing. Zo hoef je ’s nachts niet je camper uit en heb je altijd een praktische sanitaire optie bij de hand.
  • Werk- of schoonmaakhandschoenen – voor de vieze klusjes zoals het legen van je toilet of vuilwatertank wil je soms handschoenen gebruiken. En dan het liefst handschoenen die tegen vocht kunnen.
  • Navigatiemiddel – de manier van navigeren is aan jou, maar zorg voor een fijn en goed bevestigd navigatiesysteem. Gebruik een speciaal camper navigatiesysteem of gewoon Google Maps via je telefoon maar zorg dat het scherm tijdens het rijden zichtbaar is, maar je zicht op de weg niet belemmerd.
  • EHBO-set – een absolute must. Zorg dat je pleisters, ontsmettingsmiddel, pijnstillers, tekentang en allergiemedicatie bij de hand hebt. En het liefst stop je de hele set niet te ver weg, maar is deze makkelijk en snel bereikbaar.
  • Camera – tegenwoordig schiet je telefoon ook al mooie foto’s. Maar wil wildlife, landschappen, het noorderlicht of de sterrenhemel op de gevoelige plaat vastleggen? Dan is mag een goede camera niet ontbreken op jouw camperpaklijst.

Tip: In sommige landen gelden specifieke eisen voor wat je in de camper/auto moet meenemen. Het kan dus zeker geen kwaad om deze ook standaard in de camper te hebben liggen. Het gaat om fluorescerende hesjes (evenveel als het aantal inzittende), een gevarendriehoek en noodlicht (Spanje), een alcoholtest en sneeuwkettingen in bepaalde seizoenen. Check altijd even welke verplichtingen jouw bestemming heeft. Is je camper boven de 3,5 ton? Dan dien je in Frankrijk de camper te voorzien van een dodehoeksticker (“Angles Morts”). Dit ‘lelijke’ ding moet je op drie plekken plaatsen;
1. Aan de rechterkant van de camper – Op een hoogte tussen 0,90 m en 1,50 m van de grond, zichtbaar voor andere weggebruikers.
2. Aan de linkerkant van de camper – Op dezelfde hoogte als aan de rechterkant.
3, Aan de achterkant van de camper – Ook tussen 0,90 m en 1,50 m van de grond.

Dit zijn echt de essentiële basisitems om fijn met je camper op pad te gaan. Maar er zijn nog meer belangrijke punten, bijvoorbeeld om in je basisbehoeften te blijven voorzien. De verdere camper inpaklijst hebben we per categorie/onderwerp opgedeeld. De belangrijkste spullen staan steeds bovenaan.

2. Watervoorziening

Water is onmisbaar, maar hoe zorg je ervoor dat je altijd voldoende en schoon water bij je hebt? En dat je je watertank makkelijk vult? Dit zijn de basisitems die wij over de jaren heen gebruiken:

  • Verschillende maten kraanstuk koppelingen – de meeste kranen hebben geen directe aansluiting om je eigen slang erop te zetten. Neem deze dus zelf mee. Niet elke kraan heeft hetzelfde formaat schroefdraad, dus het meenemen van verschillende afmetingen koppelingen voorkomt gedoe bij het tanken van water.
  • Tuinslang met Gardena koppeling – de makkelijkste manier om je watertank te vullen. Veel waterpunten hebben geen slang en dus zul je je eigen slang moeten gebruiken. Maar vaak is het ook gewoon fijn wat hygiëne betreft om je tank te vullen met een eigen slang.
  • Gieter – handig om je watertank bij te vullen als het om welke reden dan ook niet met een slang werkt (bijvoorbeeld een waterbron of een kraan zonder schroefdraad voor een kraanstuk).
  • Opvouwbare emmer – veelzijdig in gebruik: handwasjes, schoonmaken, voeten wassen na een stoffige wandeling of zelfs vuilwater afvoeren als je niet naar het loospunt wilt rijden.
  • Waterfilter – er zijn meerdere filters beschikbaar, maar een filter voor in de tuinslang is makkelijk in elke camper te gebruiken. Zo voorkom je viezigheid in je tank. Je kunt er dan nog voor kiezen om na de tank, voor de kraan een extra filter te plaatsen.
  • Gebitsreinigingstabletten – niet het eerste waar je aan denkt bij een paklijst voor de camper, maar wel een slimme hack! Heb je per ongeluk vervuild water in je watertank gehad en blijft deze stinken? Gooi er een aantal van deze tabletten in, vul de tank met water, rij een rondje zodat alles goed mengt, en spoel de tank daarna grondig door.
  • Losse (opvouwbare) jerrycan – vooral handig als je watertank in de camper niet zo groot is. Zo heb je altijd nog een voorraadje extra mee en kun je net wat langer off-grid staan.
  • Draagbare waterfilter – hou je van hiken? Dan is een draagbare waterfilter perfect. Hiermee kan je onderweg direct uit de filter drinken.

Tip: Ga je water tanken op een wat gekke plek of in een minder ontwikkeld land? Test het water dan altijd, door te ruiken en te proeven, voordat je start met het vullen van je watertank.

3. Motorische & technische benodigdheden

Tijdens je camperreis kan er zomaar iets lostrillen, een slangetje scheuren of de motorolie opraken. Een camper is en blijft een gebruiksvoorwerp, en helaas kan er weleens iets misgaan. Om jezelf uit de problemen te helpen – zodat je óf op eigen kracht een garage kunt bereiken óf het probleem zelf kunt oplossen – raden we je aan om de volgende items mee te nemen:

  • Startkabels – voor als de accu het begeeft of wanneer je per ongeluk de startaccu’s hebt leeggetrokken. We hebben het vaak genoeg gezien, mensen die eerst moeten zoeken naar startkabels en dan nog een auto die ze kan helpen. Met je eigen startkabels hoef je alleen nog iemand te vinden die je kan helpen.
  • Motorolie, koelvloeistof & remolie – check voor vertrek of alles is bijgevuld en neem een paar reserve liters mee. Hoeveel je nodig hebt, verschilt per voertuig, maar onze Brutus lust wel een slokje olie om de 2.000 kilometer.
  • Ruitenwisservloeistof – slecht weer, insecten op de ruit, zout of stof: allemaal dingen die je zicht kunnen beperken en waar je onderweg mee te maken krijgt. Ruitenwisservloeistof is daarom geen overbodige luxe.
  • Reserve lampjes – verplicht in sommige landen, maar vooral handig om zelf te kunnen vervangen wanneer nodig.
  • Sneeuwkettingen – uiteraard afhankelijk van het seizoen en de bestemming. Ga je lang op reis? Houd er dan rekening mee dat sneeuwkettingen in sommige landen tijdens het winterseizoen verplicht zijn om in de auto aanwezig te hebben.
  • Lucht & dieselfilter – na verloop van tijd raken filters verstopt, wat invloed kan hebben op het rijgedrag en de efficiëntie van de motor. Reservefilters meenemen kan veel gedoe schelen, vooral als je naar afgelegen gebieden reist. Elke garage kan een filter voor je vervangen als je dit zelf niet wilt of kan doen, het wordt nog makkelijker als je ze zelf mee hebt.
  • Gereedschap set – een kleine maar veelzijdige set met basisbenodigdheden zorgt ervoor dat je sommige issues snel weer oplost. Denk aan, schroevendraaiers, inbussleutels, tangen (waterpomp-, combinatie-, nijptang), hamer, schroeven, slangklemmen, dopsleutels, zaagje.
  • Overig – denk aan tie-wraps, ducttape, spanningsmeter, WD40 en een zaklamp of hoofdlampje.

4. Lekke band? Zo rij je weer verder

Al die mooie routes rijden houdt ook in dat je banden slijten. En soms kan dat zorgen voor een lekke band. Met deze camper essentials voor een lekke band rij je in no time weer door:

  • Reserveband – een onmisbaar item! Zodra een band kapotgaat, kun je deze snel vervangen en veilig verder rijden. Zorg er wel voor dat je op korte termijn naar een bandenservice gaat om de reserveband te laten vervangen en meteen de rest van je banden te laten checken.
  • Potkrik – kies voor een potkrik in plaats van een standaard schaar- of armkrik. Een potkrik maakt het wisselen van een band een stuk makkelijker en is stabieler, vooral bij een zware camper. Let op dat de krik voldoende gewicht kan tillen. Wij gebruiken een potkrik van 5 ton voor onze Brutus, die 6 ton weegt.
  • Wielmoerof kruissleutel – zonder een van deze sleutels krijg jij je wielmoeren niet los. Even checken of je een L-vorminge of kruisvorminge sleutel bij je krik hebt opgeborgen, zodat je, wanneer je het nodig hebt, alles bij de hand hebt.
  • Proppenset – Geen ruimte voor een reserveband? Neem dan op z’n minst een proppenset mee. Hiermee kun je een lek tijdelijk dichten en zo veilig naar de dichtstbijzijnde bandenzaak rijden.

5. Vastzitten? Niet met deze items!

Zelfs als je geen 4×4 camper hebt kan je vast komen te zitten met de camper. Omdat het opeens is gaan regenen en de camperplaats of camping modderig is geworden, of gewoon omdat je een inschattingsfoutje hebt gemaakt op een te zachte ondergrond. Ook hier geldt dat je beter alle spullen voor je redding zelf bij je kunt hebben, zodat je enkel nog opzoek hoeft te gaan naar iemand die je kan helpen. Deze spullen helpen je uit de problemen:

  • Sleepkabel – als duwen niet genoeg is, dan is het handig om een sleepkabel bij je te hebben die het gewicht van jouw camper aankan. Nu alleen nog iemand zoeken die je eruit kan trekken.
  • Rijplaten – krijg je niemand gevonden om je eruit te trekken dan moet je zelf aan de slag. Rijplaten kunnen dan uitkomst bieden. Hou er rekening mee dat je rustig over de platen heen rijdt zonder te slippen.
  • Schep – vooral als je echt diep vast komt te staan, is een schep essentieel voor het losgraven van je banden. Bovendien handig voor het kampvuur maar ook voor het graven van een kuiltje voor boodschap nummer twee.
  • Compressor – hou je wel van een beetje avontuur en ga je graag de kleinere onverharde paden op? Dan is het slim om je banden af te laten lopen voor een fijnere rijervaring. Breng ze weer op spanning met een compressor zodra je het asfalt opdraait. Geen ambitie om het asfalt te verlaten? Laat die compressor dan maar lekker thuis.

6. Altijd online: internet en/of online werken in de camper

Voor de digitale nomaden onder ons of gewoon voor navigatie, streamen en contact met thuis, onderweg wil je online blijven. En dat is tegenwoordig heel makkelijk en betaalbaar. Dit zijn de producten die wij gebruiken om online te blijven in Brutus:

  • MiFi-kastje – een mobiele wifi-router zorgt voor stabiel internet (zolang er bereik is), en dat je maar één datakaart nodig hebt waar je met meerdere apparaten mee online kan. Ideaal, zo blijf je op je Nederlands abonnement gewoon bereikbaar.
  • EU-data simkaart – met deze simkaart heb je geen gedoe met het kopen van simkaarten in elk nieuw land. Yep, wij zweren erbij. De deal geeft je 200GB per maand in heel Europa en in Spanje ontvang je 400GB.
  • Een prettige werkplek – met deze set-up maak je een redelijk prettige werkplek in je camper. Zorg voor een los toetsenbord en muis en zet je laptop op een stevige standaard. Zo zit je een stuk beter wanneer je je werkuurtjes in de camper draait.

Benieuwd naar nog meer manieren voor internet in je camper? Lees dan hier verder.

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

7. Onmisbare kledingitems in een camper

Uiteraard hangt de kleding die je inpakt af van je bestemming. Maar zelfs op een zonnige locatie kan het regenen of flink afkoelen. Nee, we gaan het niet hebben over leuke T-shirts of fleurige jurkjes die je mee moet nemen. In plaats daarvan geven we je een paar praktische kledingitems die onmisbaar zijn voor een camperreis:

  • Water- & winddichte jas – regen is vervelend, maar een stevige wind kan het nog onaangenamer maken. Een water- en winddichte jas is daarom echt een must-have voor een camperreis. Zo blijf je droog en warm, ongeacht het weer.
  • Fleece & wollen kleding – ben je, net als ik, een koukleum? Ik zweer tegenwoordig bij mijn schapenwollen trui, sokken en merinowollen basislaag. Ook fleecevesten worden bij ons veelvuldig gebruikt – ideaal voor frisse avonden of koude ochtenden in de camper.
  • Stevige wandelschoenen & goede wandelsokken – van een stevige wandeling tot een lange hike: dat vraagt om wandelschoenen met een goed profiel. Zo loop je stabieler en verklein je de kans op uitglijden. Vergeet ook niet om goede wandelsokken mee te nemen voor extra comfort en om blaren te voorkomen.
  • Zwemspullen & handdoekponcho – niets lekkerder dan een duik in een bergmeer of het rennen naar de zee! Zwemspullen mogen dus zeker niet ontbreken. Een handdoekponcho is ideaal om buiten de camper alvast je natte spullen uit te doen en zo goed als droog naar binnen te stappen.
  • Sloffen & slippers – hoe goed je de camper ook isoleert, de vloer blijft vaak koud. Sloffen zijn dan ook geen overbodige luxe. En tsja, campinglife, toch? Op je sokken in je slippers even naar buiten stappen hoort er gewoon bij! 😉

8. Hygiëne, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten

Als je met een camper onderweg bent, zul je je huisje op wielen af en toe moeten poetsen. En natuurlijk mag je ook je eigen verzorging niet vergeten. Met deze essentials blijf je schoon en houd je je camper netjes:

  • Biologisch afbreekbare zepen – houd je van buiten douchen of gooi je je afwaswater weleens in de natuur? Kies dan voor biologisch afbreekbare zepen. Er is tegenwoordig veel keuze, zoals Seepje, Marcel’s Green Soap of HappySoaps.
  • Microvezeldoeken – voor het schoonmaken van het camper interieur zonder veel water te gebruiken. Microvezeldoeken nemen weinig ruimte in en drogen snel.
  • Stoffer & blik en/of kruimeldief – houd je camper schoon, vooral als je veel buiten leeft en zand of stof snel naar binnen waait. Met een stoffer & blik veeg je het kleine oppervlakte snel schoon. Maar een kruimeldief is ook een uitkomst, hier kun je zelfs de banken en je bed even snel mee opfrissen.
  • Waslijn, knijpers, waszak of emmer – onmisbaar voor het drogen van kleding, handdoeken en zwemkleding. Een wasemmer of waszak is extra handig als je een handwas wilt doen.
  • Horren – muggen en andere insecten buiten je camper houden blijft een uitdaging. Investeer in (het maken van) horren zodat je de kans op irritante stekende beestje verkleint.
  • Deet of natuurlijke insectenspray – onmisbaar in warmere gebieden of op plekken met veel muggen en andere stekende insecten.
  • Normale tandenborstel – bespaart stroom en is praktisch voor als je off-grid reist.
  • Tandpasta – overweeg een natuurlijke variant zonder microplastics als je van tandenpoetsen in de natuur houdt.
  • Menstruatieondergoed of cup – geen gedoe met extra afval. Menstruatieondergoed of een menstruatiecup zijn herbruikbaar, milieuvriendelijk en ideaal voor in de camper. Al blijft ongesteld zijn altijd een gedoe…
  • Herbruikbare make-up doekjes – vermijdt wegwerpdoekjes en kies voor een duurzaam alternatief dat je eenvoudig kunt uitwassen.
  • Kruik – heerlijk om te gebruiken in bed tijdens kouden nachten of wanneer je last van buikkrampen hebt.

9. Buitenleven essentials

Een van de mooiste aspecten van het camperleven is het buiten zijn. Of je nu lekker wilt ontspannen met een boek, wilt genieten van een maaltijd in de natuur of gewoon comfortabel buiten wilt zitten, de juiste uitrusting maakt het allemaal nét wat fijner. Met deze buitenleven essentials geniet je optimaal van het camperleven:

  • Goede campingstoelen – comfortabele campingstoelen zijn een must. Let op het materiaal (sommige stoffen laten veel kou door in de avond) en kijk hoe compact ze inklappen en passen in jouw camper. Kies voor lichtgewicht en verstelbare stoelen voor extra gemak.
  • Picknick- of buitenkleed – perfect voor spontane stops onderweg, op het strand of als plaid voor je camper.
  • Opvouwbare tafel – wij nemen zelf geen grote tafel mee, maar soms missen we die wel. Een fijne opvouwbare tafel maakt het buitenleven een stuk comfortabeler. Heb je weinig ruimte? Het IKEA-bedtafeltje werkt verrassend goed als campingbijzettafeltje.
  • Driepootkrukje – handig om snel even te zitten, als voetenbankje of als extra zitplaats bij de borrel. Compact en makkelijk op te bergen.
  • BBQ (Skotti Grill) – wil je heerlijk buiten koken in een mooie omgeving? Kies voor een multifunctionele BBQ zoals de Skotti Grill. Deze werkt op gas, open vuur of kolen en kan volledig uit elkaar gehaald worden en als een plat pakket opgeborgen worden.
  • Buitenlamp of solar lampjes – een gezellige en praktische toevoeging voor lange avonden buiten. Solar-lampen laden overdag op en geven ’s avonds sfeervol licht zonder stroomverbruik.
  • Hangmat – als je plek hebt voor een hangmat, is dit een fijne manier om te ontspannen tussen de bomen of naast je camper. Kies voor een compact model dat makkelijk op te bergen is.

10. Keukengerei

Koken in een camper is net even anders dan in een ruime keuken thuis. Het is vaak passen en meten, en niet alle campers hebben een oven aan boord. Toch is zelf koken in de camper ontzettend fijn. Het bespaart niet alleen kosten, maar je kunt ook op de mooiste plekjes genieten van een zelfgemaakte maaltijd. Dit zijn volgens ons onmisbare keukenspullen voor in de camper:

  • Fluitketel – handig voor een kop thee of om afwaswater warm te maken. Bespaart gas of diesel, omdat je de boiler of geiser niet hoeft te gebruiken (als die al in de camper aanwezig zijn).
  • Afwas set-up – bedenk hoe je de afwas wilt doen in de camper. Een afwasteiltje kan handig zijn, gecombineerd met een afdruiprek of een goede doek om je vaat op te laten drogen.
  • Steelpan – onmisbaar voor het koken van soep, havermout, saus of het opwarmen van melk.
  • Koekenpan – even snel een eitje bakken, bananenpannenkoeken of een snelle maaltijd. Een kleine koekenpan komt vaak van pas.
  • Wokpan – is misschien wat lomp om mee te nemen maar wel ideaal voor roerbakgerechten, pasta’s of het snel bereiden van groenten.
  • Omnia oven – geen vaste oven in je camper? De Omnia campingoven werkt op een gaspit en is perfect voor het afbakken van broodjes, ovenschotels of zelfs taarten.
  • Staafmixer – als je stroomset-up het toelaat, is een staafmixer ideaal voor soepen, smoothies of zelfgemaakte sauzen. Er zijn tegenwoordig zelfs staafmixers die op usb op te laden zijn, geen omvormer meer nodig dus.
  • Snijplank & goed mes – een stevig mes en een snijplank maken koken een stuk makkelijker.
  • Lichtgewicht servies & bestek – kies voor onbreekbaar materiaal, zoals bamboe of RVS, om ruimte en gewicht te besparen.
  • Vergiet – handig voor het afgieten van pasta of het wassen van groenten. Een opvouwbare kleine vergiet bespaart extra ruimte.
  • Dunschiller & rasp – voor het schillen van groenten of het raspen van kaas en wortels.
  • Herbruikbare bakjes – perfect om eten vers te houden of restjes te bewaren. Zo heb je de volgende dag weer een lekkere lunch.

11. Goede koffie in de camper

Voor de koffieliefhebbers onder ons is een goede kop koffie onderweg een must. Of je nu houdt van een sterke espresso, een romige cappuccino of een simpele zwarte koffie, met de juiste tools kun je ook in de camper genieten van gewoon goede koffie:

  • Percolator – een klassieke en betrouwbare manier om koffie te zetten. Werkt op gas en levert een heerlijk sterke koffie. Als je hier eenmaal aan begint dan smaakt de koffie uit een automaat ineens een stuk minder lekker…
  • Bonenmolen (handmatig) – voor extra lekkere verse koffie wil je bonen gebruiken. En een bonenmolen heb je al in een handzaam model die helemaal niet zoveel ruimte inneemt.
  • Handmelkopschuimer – voor die perfecte cappuccino of latte macchiato zonder dat je een grote elektrische melkopschuimer nodig hebt gebruik je een handmelkopschuimer. Klein beetje melk opwarmen en opschuimen maar.
  • AeroPress of French Press – geen zin om een percolator te gebruiken? Een AeroPress of French Press is een handige, simpele manier om koffie te zetten zonder gedoe.
  • Goede thermoskan en/of mok – houd je koffie langer warm, handig voor onderweg of tijdens een lange rit.

12. Met de hond op reis?

Reis je met een hond in de camper? Naast hondenvoer, snacks, een mand en speeltjes zijn er een paar extra dingen die het reizen met je viervoeter een stuk makkelijker maken. Deze items mogen niet ontbreken op je camper inpaklijst:

  • Regenjas & poncho – onze beste aankoop ooit is de regenjas voor Ninja. Zo wordt hij een stuk minder nat en hebben we bijna geen natte hondengeur in de camper hangen op regenachtige dagen. Daarnaast is een poncho-handdoek ideaal om het vocht uit de vacht te onttrekken en je hond lekker warm te houden. Ideaal voor na het zwemmen of als je toch in een regenbui terecht bent gekomen zonder de regenjas.
  • Handdoek speciaal voor de hond – vergeet die oude handdoek niet waarmee je je hond kunt afdrogen na het zwemmen of een modderige wandeling.
  • Opvouwbare water- en voerbak – bespaart ruimte en is makkelijk mee te nemen tijdens wandelingen.
  • Lange hondenriem – op sommige plekken mag je hond niet los. In Noorwegen en Zweden is zelfs van april tot september een aanlijnplicht. Neem dus een lekkere lange lijn mee waarmee je hond bewegingsvrijheid kan pakken.
  • Hondenkoelmat of -koelvest – van plan om echt warme gebieden op te zoeken? Dan is een beetje ruimte in je camper opofferen voor een hondenkoelmat of -koelvest een uitkomst voor het beestje.
  • Hondenschoentjes – beschermen de pootjes van je hond tegen heet asfalt, scherpe stenen of sneeuw.
  • EHBO-set voor honden – spray pleister (huidspray), tekentang, desinfectiemiddel en eventueel medicatie die je hond nodig heeft.

Tot slot

Ja, ik heb je gewaarschuwd aan het begin van dit blog: dit is een zo compleet mogelijke camperpaklijst. Je zult misschien niet alles wat hier benoemd is nodig hebben, dus gebruik het vooral als hulpmiddel om je eigen lijst samen te stellen.

Mis je nog een camper essential die niet op deze paklijst staat? Laat het me weten in een reactie onderaan dit blog – ik hoor graag jouw aanvullingen!

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

4 reacties

  • Ernst Jan en Lizzy

    Goedemorgen
    Leuk om jullie verhalen te lezen ! Wij varen met onze Hilux en hond Akita op 17-4 over naar Marokko. 31-5 varen we weer terug. Wie weet zien we elkaar ergens in Marokko. Groet Ernst jan, Lizzy en border collie Akita.

    • A

      Hi Ernst Jan en Lizzy, Leuk om een bericht te ontvangen. Helaas zit onze tijd in Marokko er dan al op. Alvast heel veel plezier daar. Gaat een mooi avontuur worden! Groetjes, Dasja

  • Eric Hoveling

    Goedenavond,
    Wellicht ter aanvulling op het onderdeel watervoorziening: neem een waterdief mee. Met name in Marokko kun je het goed gebruiken.

    • A

      Hi Eric, Dank voor de aanvulling. Zo’n waterdief is zeker handig. Die kunnen wij zelf ook wel gebruiken 🙂 Ik ga hem toevoegen.

Plaats een reactie


ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in