Reizen in Albanië

Start jouw Albanië reis met onze ervaring van één maand rondreizen door het land dat tot de begin jaren ‘90 nog communistisch was

Reizen in Albanië

Alles wat je moet weten over Albanië

Lange tijd is Albanië afgesloten geweest van de rest van Europa. Niet door natuurlijke barrières maar door het de communistische dictatuur welke het land tot begin jaren ’90 op slot hield. Ondertussen is het uitgegroeid tot de onontdekte parel van Europa. De natuur is onaangetast en wordt enkel onderbroken door pittoreske dorpen welke veelal in vervallen staat verkeren en de ruim 700.000 bunkers welke door het hele land verspreid zijn.

Hoewel de inwoners van Albanië super vriendelijk zijn, en je graag op weg helpen is een goede voorbereiding toch zo slecht nog niet. Zeker niet omdat de taalbarrière reizen in Albanië ook niet makkelijker maakt. Daarom dat wij je hier alles vertellen over wat jij moet weten over Albanië. Van de cultuur tot de mooiste bezienswaardigheden en de beste reistijd. Maar we gaan nog verder en hebben enkele heerlijke reisroutes voor je opgesteld.

Wist je dit al over Albanië?

2.8 Mln. inwoners

Door de roerige geschiedenis wonen er meer Albanezen buiten de eigen landsgrenzen. De schatting is ruim: vier tot negen miljoen. Albanië is tijdens WOII in het communisme blijven hangen, met China als enige bondgenoot, en pas sinds 1991 is dat regime gevallen. De tijd lijkt hierdoor te hebben stilgestaan.

28.748 km² landoppervlakte

Hiermee is het een derde kleiner dan Nederland. Maar verkijk je niet op Albanië. De afwisseling is enorm, van de heerlijke Riviera tot de hoogste berg Korab (2.763 m) en nog 32 andere bergtoppen boven de 2.000 m. 70% van de landoppervlakte is berggebied.

1.652 km vanaf Nederland

Met de auto is het een stukje verder, ga uit van minimaal 26 uur en ruim 2.400 kilometer. Terwijl de EU om de hoek ligt, is Albanië daar nog geen lid van. Je vliegt namelijk al met gemiddeld vier uur op de hoofdstad Tirana (TIA). 

Communistisch verleden

Het klinkt wat gek, maar het maakt Albanië een uniek land. De Albanezen zijn trots op hun rijke geschiedenis en praten ook gemakkelijk over het communistische verleden (vooral de nieuwe generatie). Duik in het verleden door verschillende musea, standbeelden en de vele bunkers te bezoeken.

362 km kustlijn

De Albanese kust bestaat uit twee delen, het noordelijke en zuidelijke deel. Het noordelijke deel ligt aan de Adriatische zee en het zuidelijke gedeelte van de kust aan de Ionische zee. Een groot deel van de zuidelijke kust wordt de Albanese Riviera genoemd. Albanië is vooral een zomerbestemming.

15 Nationale Parken

Ook hier zie je de diversiteit van Albanië. Het land heeft een gemiddelde hoogte van 708 meter boven zeeniveau en hiermee is Albanië een van de meest bergachtige landen ter wereld. Het is ook de plek voor mooie uitzichten en unieke wildlife zoals beren, lynxen en wolven. 

4 UNESCO World Heritage Sites

Albanië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar eeuwenoude rijken zoals de Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen. In de cultuur en architectuur zie je dat ook terug. Butrint en Berat zijn hier mooie voorbeelden van, maar ook oerbeukenbossen staan op de lijst. 

Traditioneel

De meeste Albanese gerechten bevatten veel vlees of vis. Verwacht trouwens geen westers fastfood, dit heeft door de communistische historie hier geen plek gekregen. Boodschappen worden in verschillende winkels gekocht: bij de bakker, groenteboer en een apart winkeltje voor houdbare producten.a

Albanië reizen tips

Reizen in Albanië, onze ervaringen

Albanië staat al zo lang hoog op ons verlanglijstje maar elke keer kwam het er niet van. Simpelweg omdat de andere landen veel meer tijd in beslag namen dan verwacht. Toen we hoorden dat Anniek en Mattias één maand door Albanië zouden gaan reizen waren we zo jaloers dat we ze hebben gevraagd de ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij straks nog beter voorbereid naar Albanië kunnen.

Gebruik, net als ons, de ervaringen van Anniek en Mattias om jouw vakantie of rondreis door Albanië voor te bereiden. Ze hebben zich niet ingehouden en gaan in op de basic tips & tricks, of je er kan wildkamperen, maar ook hoe het openbaar vervoer werkt. En dat is natuurlijk nog lang niet alles. Genoeg om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis die je niet snel zal vergeten.

Albanie reizen blog

Blogberichten uit Albanië