Eisen en regels bij het ombouwen tot camper (Belastingdienst & RDW)

Inbouw eisen kwarttarief, extra zitplaatsen op kenteken, draaiplateaus en de camperkeuring

Geschreven door: Dasja

Als je zelf een camper gaat bouwen dan moet je deze laten keuren bij het RDW. Zij controleren o.a. de veiligheid, bepalen het aantal zitplaatsen en registreren de bus vervolgens als camper. Hiervoor hebben ze wel eisen waaraan je moet voldoen. Bij het bouwen van een camper komt de Belastingdienst helaas ook af en toe om de hoek kijken. Je ontkomt er niet aan wil je op een legale manier gebruik maken van de camper. Er zit gelukkig wel één groot voordeel aan officieel geregistreerd staan als een camper (als je aan de eisen voldoet), want je kan dan aanspraak maken op het zogenaamde kwarttarief. Je betaalt dan nog maar 25% van de eigenlijke motorrijtuigenbelasting. Het nadeel is dat je als personenauto geregistreerd komt te staan. Dit is zeker voor zwaardere voertuigen jammer te noemen. Maar wil je de regelgeving volgen dan ontkom je hier niet aan. Soms is een andere registratie goedkoper, maar als ze bij een controle zien dat je feitelijk als camper rondrijdt dan moet je met terugwerkende kracht het tarief betalen. En dan wordt er niet gekeken vanaf wanneer je de inbouw precies klaar had, maar sinds wanneer de auto op naam is gezet.

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Het camper- of kwarttarief wegenbelasting, hoe werkt dat?

Iets wat we allemaal willen; 75% korting op de wegenbelasting. Aangezien de Belastingdienst ervan uit gaat dat campers niet het hele jaar worden gebruikt krijg je deze korting. Hiervoor stelt de Belastingdienst wel een paar eisen. Om aanspraak te maken op het kwarttarief (ook kampeerautotarief genoemd) moet je schriftelijk bewijzen dat je aan deze eisen voldoet. Zo dien je een formulier met foto’s als bewijs per post op te sturen naar de Belastingdienst. Hier vind je het formulier voor het verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief. Zoals vaker het geval met de Belastingdienst kan de goedkeuring lang duren, houd zeker rekening met enkele maanden. In ons geval duurde het ruim vier maanden voordat we de schriftelijke bevestiging ontvingen. Gelukkig gaat het kwarttarief in vanaf de datum van aanvraag en worden betalingen tot die tijd opgeschort.

“Tijdens onze bouw hadden we Brutus geschorst. Hij stond namelijk binnen in een loods op privéterrein. Na de aanvraag van het kwarttarief hebben we hem uit de schorsing gehaald. In deze periode hebben we nog geen belasting hoeven te betalen, pas na goedkeuring hebben we met terugwerkende kracht motorrijtuigenbelasting, in het kwarttarief, betaald over deze maanden. Hier zit wel een risico aan, keurt de Belastingdienst de aanvraag af dan dien je de volle 100% wegenbelasting met terugwerkende kracht te betalen.”

De inbouweisen van de belastingdienst

De belastingdienst stelt de volgende eisen aan een camper om aanspraak te maken op het kampeerautotarief.

  • Er moet binnen een minimale stahoogte zijn van 170 centimeter over de lengte van tenminste 200 centimeter en een breedte van tenminste 90 centimeter. Deze mag echter wel gebruikt zijn voor (een deel van) de inbouw. Je bank of keuken vallen binnen dit ‘blok’. De cabine valt buiten deze maten, het is enkel de ruimte achter de bestuurders- en bijrijdersstoel.
  • Er is een uitzondering: als de binnenruimte van de bus vanuit de fabriek tenminste 130 centimeter hoog is, maar niet hoger is dan 170 centimeter, dan mag deze over een lengte van 100 centimeter en breedte van 90 centimeter verhoogd worden tot 170 centimeter. Dit mag met een vast verhoogd dak maar kan ook middels een hefdak. Uiteraard moeten er dan nog steeds aan de overige eisen voldaan worden. Zo maken kleinere bussen ook aanspraak op het kwarttarief.
  • De faciliteiten in de binnenruimte moeten vast zijn aangebracht en voorzien zijn van;
    • Minimaal twee vaste zitplaatsen.
    • Een tafel (deze mag op- en af te bouwen zijn).
    • Slaapplaatsen voor twee personen (deze mogen met zitplaatsen gemaakt worden maar niet met de bestuurders- en bijrijdersstoel). Ofwel één tweepersoonsslaapplaats (minimaal 180 centimeter lang en minimaal 110 centimeter breed) of afzonderlijke slaapplaatsen (minstens twee slaapplaatsen minimaal 180 centimeter lang en minimaal 60 centimeter breed zijn).
    • Vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.
    • Een vast keukenblok met een werkblad van tenminste 60 centimeter hoog. Voorzien van een watervoorziening met wasbak, kraan en afvoer. De watervoorziening mag uitneembaar zijn (een jerrycan kan dus volstaan).
    • Een vast ingebouwd kooktoestel.
    • Het keukenblok en kooktoestel moet bestemd zijn voor gebruik in de binnenruimte.

Uiteraard is het ook mogelijk om een camper te bouwen zonder aan deze regels te voldoen, je kunt dan nog steeds als een camper op kenteken geregistreerd zijn (dit wordt namelijk door de RDW afgegeven en die heeft andere regelgeving), maar je maakt dan geen aanspraak op het kampeerautotarief voor de wegenbelasting.

Let op: Campers mogen vaak niet te lang op één parkeerplaats staan (vaak maar drie dagen), soms zelfs niet te lang op je eigen oprit. Dit is terug te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je eigen gemeente.

Tip: controleer altijd of er nog BPM betaald moet worden over de bus die je wilt kopen. Dit is vaak het geval bij bussen die zakelijk gereden zijn. De BPM-berekening voor campers hebben we uiteraard ook voor je uitgewerkt, maar om het overzichtelijk te houden staat die in een apart blog.

Tekst gaat hieronder verder!
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline