Alles over de route naar Portugal

Wat is de beste, goedkoopste, kortste of mooiste route naar Portugal?

Home » Europa » Portugal » Alles over de route naar Portugal

door | 0 Reacties

Alle wegen leiden misschien naar Rome, maar er gaan er ook meer dan genoeg naar Portugal. Hou rekening met een flinke rit, want Portugal ligt ruim 2.000 kilometer verderop. Goed 20 uur rijden dus. Laat je daar niet door afschrikken, want onderweg is ook al veel te zien en doen. Maar wat is nou de beste, snelste, kortste of juist goedkoopste route om met je eigen camper of auto (met caravan) naar Portugal te rijden? We zetten een aantal opties uiteen. Te beginnen met de kortste route, voor als je zo snel mogelijk wil genieten van Portugal. Hou dan wel rekening met het rijden van tolwegen door zowel Frankrijk als Spanje. Begint je vakantie of reis al als je de grens met België (of Frankrijk) overgestoken bent? Dan hebben we een paar opties die meedingen naar de titel, mooiste route naar Portugal. Kijk welke informatie voor jou relevant is, en combineer ze tot jouw ideale route dwars door Frankrijk en Spanje naar het heerlijke Portugal.

De kortste route naar Portugal

De kortste (of snelste) route naar Portugal gaat via het binnenland van Frankrijk. Via deze route zit de afstand (naar Porto) net boven de 2.000 kilometer. In eerste instantie kan Parijs, Tours en Bordeaux aangehouden worden. Over tolwegen is dit de A1 tot Parijs, de A10 tot Bordeaux om via de A63 naar Spanje te rijden.
Vermijd je de tolwegen liever, we komen later terug op de voor- en nadelen hiervan, hou dan de N2 aan tot Parijs. Gevolgd door wat kleinere D wegen (D607, D40, D31, D948, D79) om daarna een deel op de gratis A20 te rijden, en via de N145, E603 en E606 koers te zetten richting Bordeaux. Vanaf Bordeaux kan de A63 een stuk gevolgd worden tot deze overgaat in een tolweg. Via de D810 rij je zonder tol te betalen tot de grens met Spanje.

In Noord-Spanje zijn er gelukkig minder tolwegen, en vallen de kosten erg mee. Het kan dus de overweging waard zijn om in Spanje wel gebruik te maken van de paar tolwegen die er zijn. In beide gevallen volg je de A-1 en vanaf Burgos de A-62 om het laatste stukje via de A-11 naar Noord-Portugal te rijden.
Begin je liever in Zuid-Portugal (bijvoorbeeld om te overwinteren) dan kun je ervoor kiezen om de A-66 in Spanje naar het zuiden tot Sevilla te volgen. Vanaf daar rij je vervolgens met een paar uur over de A-49 naar bijvoorbeeld Faro. Sommige delen door Spanje zijn betaald, maar er zijn altijd parallelle routes welke ook goed te doen zijn.

Let op: Genoemde afstanden zijn vanaf Utrecht naar Porto (Noord-Portugal). Porto is gekozen omdat je dan het snelste Portugal bereikt. Ook al pak je de snelste route naar Portugal, het kost je toch nog ruim 20 uur rijden. Minimaal één keer onderweg overnachten is dus noodzakelijk.

De mooiste route naar Portugal

De kortste route is leuk, maar als je in staat bent om je vakantie of reis direct te laten beginnen bij vertrek, dan zijn er veel mooiere routes naar Portugal. Deze kan één tot enkele weken duren, of zelfs een maand. De meest voor de hand liggende route is die langs de westkust van Frankrijk. Dit voegt ruim 800 kilometer toe aan de route, maar de regio’s Normandië, Bretagne, Pays de la Loire en Nouvelle Aquitaine zijn het meer dan waard om beter verkend te worden. Duik in Normandië bijvoorbeeld in de geschiedenis van de wereldoorlogen of bezoek de nummer één trekpleister van Frankrijk: Le Mont-Saint-Michel. Laat je verwonderen door de schoonheid van Bretagne en bezoek de heerlijke kust gebieden van Pays de la Loire. Volgens sommigen begint Zuid-Frankrijk hier al. Maar het wordt nog makkelijker genieten van de Franse kust in Nouvelle Aquitaine. Met mooie natuurgebieden, prachtige steden en stranden waar je dagen van kunt genieten.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt om in Portugal te komen, kun je er nu voor kiezen om via het binnenland van Spanje verder te rijden. Ook hier zitten enkele mooie spots langs de route (denk aan het Bardenas Reales NP, Medinaceli en Monasterio de Piedra) richting Madrid. Het echte vakantiegevoel krijg je natuurlijk aan de kust. Het volgen van de noordkust van Spanje voegt maar 200 kilometer extra toe. De wegen zijn een stuk kleiner, het is dus vooral tijd dat je inlevert. Maar dat is het meer dan waard voor dit gebied.

  • Met Ninja op Cabo da Roca
    anemptytextlline
  • Santuário de Santa Luzia
    anemptytextlline
  • Afife bij zonsondergang <3
    anemptytextlline
  • Traditioneel mais drogen in Lindoso
    anemptytextlline
  • De ankers van Praia do Barril
    anemptytextlline
  • De daken van Evora
    anemptytextlline
  • Het Portugese hooggebergte
    anemptytextlline
  • Wildkamperen langs de kust
    anemptytextlline
  • Vuurtoren van Sagres
    anemptytextlline
  • Mooier dan dit wordt het niet
    anemptytextlline
  • Opeens een kapel vol schelpen
    anemptytextlline
  • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
    anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wel of geen tolwegen rijden richting Portugal?

De grote vraag waar veel mensen mee zullen zitten is of er wel of geen tolwegen gereden moeten worden. Uiteraard is dit afhankelijk van je eigen situatie, maar hier proberen we je een inzicht te geven in de kosten en de voor- en nadelen van de tolwegen. Te beginnen met de tolkosten naar Porto, Noord-Portugal.

Tol kosten in Auto Auto+caravan / Camper
Frankrijk €88,70 €134,-
Spanje €19,25 €19,25
Portugal €6,85 €6,85

Vooral in Frankrijk betaal je flink om over de tolwegen te rijden. Het verschil in tolwegen en niet tolwegen is dan ook groot in Frankrijk. Op de tolwegen rij je makkelijk door, is de kwaliteit van het wegdek erg goed en heb je fijne en ruime stopplaatsen. Op secundaire wegen is dit niet altijd het geval. Daarnaast is Frankrijk het land van de rotondes, welke na een tijdje op je zenuwen beginnen te werken. Tolwegen vermijden is hierdoor veel intensiever rijden. Dus hoewel tolwegen meer kosten, bespaar je er mee op brandstofkosten en kun je met minder energie meer kilometers afleggen. In Spanje en Portugal is het een stuk makkelijker om tolwegen te vermijden. Ten eerste omdat er minder tolwegen aanwezig zijn. Ten tweede zijn de alternatieven vaak betere doorgaande wegen. Ook zijn de tolstukken korter, waardoor je ze makkelijker even omzeilt.

Bereken je kosten: Benieuwd wat de totale kosten (incl. brandstof) voor je reis naar Portugal zullen zijn? Gebruik dan viamichelin.nl om een schatting van brandstof- en tolkosten te krijgen van jouw auto.

Met eigen auto of camper naar Portugal rijden

Portugal is serieus stukje rijden. Helemaal als je in Portugal ook nog eens gaat roadtrippen. Je zult al snel 5.000 kilometer aan de kilometerstand toevoegen. En dat in één vakantie of reis naar alleen Portugal. Zorg en dan ook voor dat je een juiste voorbereiding hebt getroffen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je auto of camper. Controleer je autoverzekering. Zet misschien zelfs pechhulp Europa aan om ongemakken te voorkomen (zeker bij oudere auto’s of campers), en check of je een inzittendenverzekering en rechtsbijstandsverzekering hebt of juist wilt. Maar laat ook je auto of camper zelf goed nakijken voor vertrek. Zeker in het hoogseizoen wil je niet vast komen te zitten bij een garage in Frankrijk of Spanje. Een (vervroegde) onderhoudsbeurt kan geen kwaad. Controleer zelf minimaal je vloeistoffen en bandenspanning. En blijf deze ook onderweg in de gaten houden. Hier vind je een complete checklist voor spullen die je beter niet vergeet.

Reisroutes in Portugal

Eenmaal aangekomen in Portugal is het natuurlijk zaak om zo veel mogelijk te genieten van dit heerlijke land. Nu kun je dit doen vanaf één camping, maar wij bevelen een rondreis aan. Helemaal aangezien je toch al de moeite hebt genomen om je eigen vervoer mee te nemen. De mooiste route is natuurlijk kriskras door heel Portugal. Maar tijdens de zomer zal de kust volgen de favoriet zijn. We hebben verschillende reisroutes voor Portugal opgesteld, welke te combineren zijn tot de ultieme roadtrip dwars door Portugal.

De terugweg (of het vervolg van je reis)

Ben je voor langere periode op reis, of op rondreis door Zuid-Europa? Dan is de route naar of van Portugal natuurlijk maar een onderdeel. Dus wat doe je daarna? Ben je in Zuid-Portugal begonnen (om aan de winter te ontsnappen) dan kun je ofwel via het binnenland, of de noordkust van Spanje richting de Pyreneeën trekken. Zowel de Franse als Spaanse kant is genieten. Eindigt je route door Portugal juist in het zuiden dan is een logisch vervolg natuurlijk de zuidkust van Spanje. Maar een oversteek naar Marokko behoort ook tot de mogelijkheden. Met twee dagen rijden zit je namelijk al in Algeciras vanaf waar je met een paar uur de oversteek maakt naar Noord-Afrika. Gewoon terugkeren naar Nederland kan natuurlijk ook. Kies wederom een mooie route of vlam via de kortste route naar huis..

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals