Canarische Eilanden met de camper

Dit moet je weten om met de camper naar de Canarische Eilanden te gaan

Geschreven door: Lars

De Canarische Eilanden staan natuurlijk vooral bekend als de ultieme zonbestemming. En met de dikke hotelketens, zwem- en glijbaanparken en een uiteenlopend aanbod aan (dag)excursies is dat niet zo gek. De eilanden – vooral Tenerife, Gran Canaria en in mindere mate Fuerteventura – zijn ingericht op (massa)toerisme. Op zonnebrand smeren en genieten van de zon aan het zwembad of op het strand. Maar de Canarische Eilanden zijn meer dan dat. Ze zijn de ideale camper bestemming voor als je op zoek bent naar rust en ruimte, naar mooie wandelingen, fietstochten of watersporten. En dat uiteraard met een heerlijk klimaat, want zelfs in de winter is het hier met gemiddeld 20 °C (op zeeniveau) goed uit te houden. In dit blog vertellen we hoe het is om met de camper naar de Canarische Eilanden te gaan, wat je kan verwachten en uiteraard of we het je aanraden.

Onze ervaring: Eind 2021 rijden we in Huelva (Zuid-Spanje) de ferry op om met de camper de winter door te brengen op de Canarische Eilanden. Uiteindelijk blijven we vier maanden en doen we vijf van de zeven grote eilanden aan voordat we weer met de boot terugvaren. We hebben het erg naar ons zin gehad en raden de Canarische Eilanden zeker aan als camper bestemming.  

Hoe staan locals tegenover campers?

Niet geheel onbelangrijk bij een nieuwe, en toch redelijk verre bestemming, is of de locals wel op je zitten te wachten. Er is niets vervelender dan aankomen op een nieuwe locatie om erachter te komen dat je eigenlijk niet welkom bent. Gelukkig kunnen die zorgen weer direct de ijskast in. De locals lijken camperaars, mits ze zich netjes gedragen, te omarmen. Voor sommige Canario’s lijkt het zelfs een ultiem levensdoel te zijn: reizen met een camper. De eilanden kennen dan zelf ook een redelijk grote camper community. Een gedeelte van deze community oogt alsof het uit armoede is ontstaan. Vooral op de grotere eilanden zijn clusters van permanent bewoonde campers en caravans ontstaan, dit zijn niet de pittoreske camperplaatsen met mooie uitzichten en zijn dan ook geen aanrader. Maar er zijn genoeg andere plekken die dat wel zijn! En daar wacht vaak een vriendelijk gesprek met locals of lokale camperaars. Ook als je even geen camper bij je hebt zijn mensen vriendelijk.

Weinig camperplaatsen of campings

Hoewel campers dus populair zijn, zijn er weinig campings of camperplaatsen beschikbaar. Dit verschilt uiteraard per eiland. Zo zijn er op Gran Canaria en Tenerife wel een aantal campings (die het hele jaar open zijn) en officiële camperplaatsen (of aangewezen parkeerplaatsen). Lanzarote heeft één camping die enkel in de zomer open is. Fuerteventura heeft twee camperplaatsen waarvan één locatie zo apart is (betaald en direct achter een BP-tankstation in Corralejo) dat deze meer gebruikt wordt als tijdelijke stalling dan als camperplaats waar je het vakantiegevoel krijgt. De tweede in Betancuria (gratis) is prima voor een paar nachten. San Sebastian de La Gomera heeft één gratis camperparkeerplaats en het is mogelijk om betaald op de parkeerplaats van de haven (met faciliteiten) te overnachten.

Bos en natuurcampings op Gran Canaria en Tenerife

Naast de commerciële campings op Gran Canaria en Tenerife hebben deze beide eilanden nog een ander alternatief. Hier heeft de lokale regering een aantal openbare (en gratis) campings op gezet. Je mag hier tot zeven dagen verblijven (mits anders aangegeven) en er zijn vaak toiletten, douches en andere faciliteiten aanwezig. Helaas werkt dit niet volgens het come and go principe zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld gratis camperplaatsen op het Europese vasteland. Wat je hier moet doen is je (online) aanmelden/registreren om een vergunning te krijgen. Als je deze vergunning hebt is het noodzakelijk om vooraf je plekje op de camping te reserveren (dit kan online).

Tip: online hebben wij geprobeerd om een vergunning te regelen. Helaas liep dit helemaal mis en kregen we foutmelding na foutmelding. Gebeurt dit ook bij jou? Dan is het aan te raden om langs het kantoor te gaan om de vergunning te verkrijgen. 

Wil je langs het kantoor gaan dan is het slim om dit te plannen. Zo zit het kantoor op Gran Canaria midden in de hoofdstad Las Palmas. Hou ook rekening met de (Spaanse) openingstijden. Zonder een registratie mag je niet op deze mooie locaties overnachten en riskeer je zelfs een boete.

Online is de vergunning hier (Cabildo de Tenerife) te regelen voor Tenerife en hier (Cabildo de Gran Canaria) voor Gran Canaria. En dat is de moeite waard, want deze campings liggen schitterend in de natuur en zullen je overnachtingsmogelijkheden en dus je ervaring op de eilanden flink verbeteren.

Wildkamperen op de Canarische Eilanden

Door het gebrek aan officiële camperplaatsen of campings is het dus vooral wild staan. Er zijn geen specifieke regels voor het overnachten met een camper op de Canarische Eilanden. In principe is het toegestaan om overal te overnachten mits er geen verbodsborden staan en je geen camping- of kampeergedrag vertoont. Dus geen hangmatten, zonneschermen of tafels en stoelen naast de camper. In de praktijk wisselt dit nog per eiland en zelfs gebied. Op sommige plekken mag er prima kampeergedrag worden vertoond mits je het netjes houdt en je spullen weer opruimt als je ze niet meer gebruikt.

Faciliteiten, zoals het legen van toilet en vuilwatertank of het vullen van water zijn er gelukkig wel goed te vinden. Veel tankstations hebben een servicestation waar je voor een euro X minuten water koopt. Ook mag je de vuilwatertank legen tijdens het afspuiten van de camper en hebben sommige een leegstation voor het chemisch toilet. Op La Gomera is er een servicestation in de haven van San Sebastian de La Gomera.

Toch voldoende overnachtingsplekken: Park4Night heeft het grootste overzicht van mogelijke overnachtingsplekken. Zowel officiële camperplaatsen als plekken om wild te staan.

Toch ultieme camper overwinter bestemming

Hoewel het aanbod campings en camperplaatsen beperkt is betekend dit niet dat de Canarische Eilanden geen camper bestemming zijn. De eilanden zijn sinds kort zelfs bezig met een charmeoffensief om meer camperaars aan te trekken. Zo zijn er ook meer faciliteiten aangekondigd. Maar dat alleen maakt het nog niet de ultieme overwinter bestemming. Daar speelt het klimaat een grote rol in. Het Spaanse vasteland en ook Portugal zijn mooie overwinter bestemmingen maar de Canarische Eilanden vallen eerder in het rijtje met Marokko. Met een gemiddelde van 20 °C en een zeewatertemperatuur van rond de 13 °C is een wetsuit niet eens altijd nodig, al is het wel aan te raden met surfen en snorkelen. Uiteraard is het in de bergen kouder, maar daar is het dan ook ideaal verkoeling zoeken tijdens de warmere dagen.

Wist je dat, benzine en diesel een stuk goedkoper zijn op de Canarische Eilanden? Dankzij andere belastingregels, lagere accijnzen en een lagere BTW dan op het Spaanse vasteland betaal je al snel €0,40 tot €0,60 minder per liter.

Naast het heerlijke klimaat is er voldoende te doen op de eilanden. Of je nou gefascineerd bent door vulkanen en lavastromen of dat je komt voor watersporten als wind-, kite-, golfsurfen, duiken, snorkelen of freediven. Maar ook als je meer van het hiken of fietsen bent blijf je makkelijk de hele winter bezig. Doordat de eilanden onderling voldoende van elkaar verschillen is er afwisseling in de flora en fauna en in de landschappen. Hierdoor verschillen de overnachtingsplekken enorm en heb je elke avond een mooi uitzicht.

De wind: dit is waar de Canarische Eilanden om bekend staan. Wind. Iets om rekening mee te houden want doordat er niet heel veel natuurlijke schuil mogelijkheden zijn ontkom je er op sommige dagen echt niet aan. En campers en wind zijn niet altijd een ideale match. Tijdens de winterperiode hoort er minder wind te zijn, hier merkte wij niet veel van. Wat bleek, we hebben pech gehad en hadden een slechte 'winderige' winter te pakken.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Deze man kent geen kou
    anemptytextlline
  • Soms is het heerlijk surfen op de Canarische
    anemptytextlline
  • Door het oerbos op La Gomera
    anemptytextlline
  • Vulkaan hike Lanzarote
    anemptytextlline
  • Reizen in beeld Lanzarote
    anemptytextlline
  • vanlife op lanzarote
    anemptytextlline
  • Camper zonnepaneel
    300 W zonnepaneel
    anemptytextlline
  • Hiken op Gran Canaria
    anemptytextlline
  • Wilkdamperen op Lanzarote
    anemptytextlline
  • Rondreizen met camper
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Angel shark gespot Lanzarote
    anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eilandhoppen: voldoende afwisseling voor enkele maanden

Met de camper naar de Canarische Eilanden is natuurlijk eilandhoppen. Want je gaat geen 30 tot 36 uur op de boot zitten (€800,- tot €1.400,- voor een enkeltje) voor maar één eiland. Als je er dan toch bent kan je er net zo goed wat meer meepakken.

Met de camper kan je zeven eilanden aandoen: Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura (welke samen met het autovrije La Graciosa de provincie Las Palmas vormen) en Tenerife, La Gomera, La Palma en el Hierro (samen de provincie Santa Cruz).

Let op: sinds kort lijkt er nieuwe regelgeving waardoor je officieel nog maar drie maanden op de eilanden mag verblijven. Wil je langer verblijven dan zou je een belasting moeten betalen over je camper. Tijdens onze vier maanden is hier echter nooit naar gevraagd of zijn we hierop gecontroleerd. Het is ons nog niet duidelijk hoe deze regelgeving in elkaar zit en wordt toegepast.

Eilandhoppen is aan te raden want elk eiland heeft zijn eigen vibe en karakter. Je hebt zeker geen maanden nodig voor elk eiland, blijf vooral hangen op het eiland dat jou het beste bevalt en neem minimaal een week voor de andere eilanden die je wilt aandoen. Om je een idee te geven van de verschillende eilanden een korte toelichting per eiland. Hier zullen we later in andere blogs dieper op ingaan.

Gran Canaria

Voor ons draait Gran Canaria om het binnenland. Om hiken en road trippen. Er zijn wel wat mooie stranden maar niet in overvloed zoals Fuerteventura. Hier zijn het de bergen waar we nog wel een paar weken extra hadden kunnen rondrijden, hiken of fietsen. Met Las Palmas de Gran Canaria vind je hier ook een grote stad en samen met Tenerife is dit het meest bebouwde en bevolkte eiland.

Tenerife

Op Tenerife is het El Teide die de meeste aandacht naar zich toetrekt. Niet gek, deze vulkaan is met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Je ziet hem dan ook vanuit bijna elke hoek van het eiland (en zelfs vanaf de andere eilanden). De combinatie van hoogte met het klimaat maakt dat ontzettend veel wielrenners hier op hoogte trainen. Maar ook als je liever niet afziet op de fiets is Tenerife mooi. Het lijkt een samenvatting te zijn van de andere eilanden, met mooie stranden, het groene zuidwesten en natuurlijk de lavastromen en het berggebied.

Lanzarote

Hoewel Lanzarote ook mooie stranden heeft hangt hier misschien wel de minste eiland vibe. Het voelt af en toe aan als een andere planeet. Lava staat hier centraal en het overgrote deel van het eiland heeft een kenmerkend zwart rode kleur. De (verplichte) witte huizen en gebouwen steken sterk af tegen het landschap en geven het gevoel van een nederzetting op mars. Veel natuurlijk groen ga je hier niet vinden maar de landschappen alleen al zijn voldoende om je mond open te laten vallen.

Fuerteventura

Voor ons was dit het fijnste eiland met de camper. Fuerteventura is uitgestrekt en dunbevolkt. Ook hier is weinig groen maar in plaats van zwarte stranden is het zand en ook het landschap hier lichter van kleur. Soms zelfs bijna wit. Dit maakt het allemaal wat vriendelijker om langer te blijven. De vele strandjes waar je kan overnachten dragen bij aan het voorbij laten vliegen van de tijd. Dit is het eiland om te surfen maar ook voor snorkelen, duiken of freediven zit je hier goed. Fuerte heeft nog veel onverharde paden dus is ook voor offroaders een leuke bestemming!

La Palma

Dit schijnt het eiland te zijn waar veel van de andere eilandbewoners op vakantie gaan. Het is het echte massatoerisme bespaard gebleven en heeft een mooie afwisseling tussen vulkanische gebieden, stranden en groen. Zo heeft het eiland een vruchtbare natte kant, en een droge kant. La Palma staat bekend als La Isla verde (het groene eiland) en als La Isla bonita (het mooie eiland), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie.

La Gomera

De goed aangelegde kronkelende bergwegen, voorzien van veel mooie uitzichtpunten, beloven veel goeds. Het is grappig, dit eiland heeft slechts een doorsnede van 27 kilometer. Toch kun je hier uren roadtrippen, genietend van filmachtige decors. De mist die er vaak hangt maakt het haast mythisch. Helemaal als je in het oerbos van Parque Nacional de Garajonay loopt. Deze laurierbossen waren miljoenen jaren geleden in overvloed aanwezig, dit zijn de laatst overgebleven resten.

El Hiero

Dit is het kleinste bewoonde Canarische Eiland waar je met de camper naar toe kunt. Hier schijnen de inwoners van La Palma dan juist weer op vakantie te gaan. Met enkele heerlijke camper locaties aan het strand is het ook een mooie bestemming voor camperaars. Maar het lijkt zich daar wel een beetje tot te beperken. Het eiland wordt namelijk gekenmerkt door bergen met aan de kust zeer hoge kliffen.

Camper huren op de eilanden

Ondanks dat we er steeds vanuit gaan dat je met een eigen camper naar de Canarische Eilanden gaat is het zeker mogelijk om hier een camper te huren. De grotere eilanden hebben zelfs enkele camper verhuurders met een eigen vloot maar nog populairder is om te huren van een particulier. Een daarvoor veel gebruikt platform in Spanje is Yescapa. Hier vind je huurcampers op alle eilanden. Het aanbod is breed, van kleine zelfgebouwde busjes tot luxe fabriekscampers. Zo vind je dus de ideale camper passend bij jouw wensen en budget.

Met de ferry en eigen camper vanuit Zuid-Spanje

Om met je eigen camper op de Canarische Eilanden te komen ontkom je niet aan de ferry. Hoewel we hier een apart blog aan zullen wijden lichten we het hier toch kort toe. Vanaf Zuid-Spanje kan er ofwel vanuit Cadiz of Huelva naar de Canarische Eilanden gevaren worden. In het seizoen vertrekken er dagelijks boten. De overtocht duurt tussen de 30 en 40 uur afhankelijk van de route en het eiland waar je op aankomt. De meeste veerboten lijken te varen op Lanzarote, om zo met de klok mee de eilanden af te gaan (soms een overslaand). Terug naar het vasteland van Spanje vertrekken de meeste boten vanaf Tenerife. Hoewel het mogelijk is om je ticket vanaf een ander eiland te boeken vaar je in de regel dan met een overstap op Tenerife.

Afhankelijk van de lengte van je camper en gekozen accommodatie aan boord betaal je tussen de €800,- tot €1.400,- voor een enkele overtocht van of naar het vasteland. Er zit verschil in kwaliteit en prijzen per rederij. De rederijen die varen naar de Canarische Eilanden zijn Fred Olsen en Naviera Armas.

Boek je ferry tickets via Overtocht.nl

Wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan supermakkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de Canarische Eilanden ferry overtochten en boek online!

De voordelen van Overtocht.nl

  • Prijsgarantie: altijd dezelfde prijs als de rederij
  • Snel en persoonlijk Nederlands advies & aanbod op maat
  • Voor overtochten met de auto, caravan, camper, motor, bus of te voet
  • Vrijblijvende offertes en klantenservice tot na je overtocht
Vraag een offerte aan

Prima ferry verbinding tussen de eilanden

Eenmaal op de eilanden is het vrij eenvoudig (maar niet altijd even goedkoop) om tussen de eilanden te hoppen. Dagelijks gaan er veerboten tussen de eilanden, deze zijn online te reserveren maar het is ook mogelijk om last minute je ticket te kopen in de haven. Niet alle eilanden staan met elkaar in verbinding, verbindingen tussen kleinere eilanden gaan altijd via Tenerife ofwel Gran Canaria. Als je online reserveert bestel je dus eigenlijk twee verschillende tickets.

Een overzicht van de verbindingen tussen de eilanden met tijd- en kostenindicatie:

  • Lanzarote – Fuerteventura, reisduur 25 tot 35 min, kosten vanaf €50,-.
  • Fuerteventura – Gran Canaria, reisduur 2 tot 5 uur afhankelijk van vertrekhaven, kosten vanaf €105,-.
  • Gran Canaria – Tenerife, reisduur 1,5 tot 2 uur, kosten vanaf €75,-.
  • Tenerife – La Gomera, reisduur 50 tot 60 min, kosten vanaf €75,-.
  • Tenerife – La Palma, reisduur 3 uur, kosten vanaf €100,-.
  • Tenerife – El Hierro, reisduur 4 uur, kosten vanaf €85,-.

*prijzen op basis van één persoon inclusief voertuig (camper)

Let op: probeer de weersverwachting in de gaten te houden als je een veerbootovertocht boekt. Door harde wind kan er een flinke golfslag zijn die aan boord niet ideaal is. Soms zelfs met schade tot gevolg en vergeet de zeeziekte niet.

Heb je vragen of aanvullingen over het met de camper naar de Canarische Eilanden gaan? Laat dan een opmerking achter onderaan deze pagina. Maar ook als je na het lezen van deze informatie besluit te gaan, horen we dat graag!

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

8 comments on “Canarische Eilanden met de camper”

  1. Wij zijn op de Canarische eilanden en lees in de aankondiging op internet over problemen met met het vullen van LPG, maar kan er in jullie blog niets over terug vinden
    Hebben jullie aanbevelingen?
    Bij de Disa fabriek geweest, maar daar kunnen ze een LPG fles niet vullen
    Die sturen mij terug naar de pomp, waar we 25 minuten bezig zijn geweest om er 6.1 liter in te krijgen

    1. Hey, Wij hadden genoeg LPG bij om niet te hoeven vullen op de Canarische Eilanden. We kwamen vol aan, en gingen bijna leeg weer weg. Hebben dus geen ervaring met LPG tanken op de Canarische. Volgens deze website is er best veel LPG aanbod. Maar waarom dat zo sloom gaat durf ik niet te zeggen, dat hebben we in al die jaren LPG tanken eigenlijk nog nooit gehad.

  2. Nog een aanvulling
    We zijn nu op Gran Canaria aangekomen en hebben wel wat probleem met het vullen van de gasfles. LPG willen ze niet vullen. Niet voor koken bestemd zeggen ze elke keer. Vandaag een behulpzame pompbediende die geprobeerd heeft de LPG fles wel te vullen, maar kreeg er maar 5 liter in omdat het zo traag loopt. Dus nu bij de Carrefour een drukregelaar voor de oranje Spaanse gasflessen kunnen kopen. In Spanje zelf nooit problemen gehad.

    1. Graag gedaan! Heerlijk vooruitzicht, nee een retour ticket is bij ons weten niet verplicht. Afhankelijk van wanneer je gaat is het soms zelfs niet eens mogelijk hem al te boeken. Het nieuwe ferry seizoen met de (nieuwe) vaarschema's komt namelijk vrij laat online. Alvast een hele fijne winter daar!

  3. Heel uitgebreid hoeft van mij niet maar ben wel benieuwd of je tijdens die 30 uur tocht wel je camper kunt gebruiken.
    En ook of de kosten worden bijgewerkt. Anders er bij zetten v welk jaar ze zijn.

    1. Ja je mag drie keer per dag naar de camper. Weet niet precies wat je bedoeld met gebruiken maar het is enkel om spullen te halen/weg brengen. Niet om te slapen o.i.d.. We proberen de kosten inderdaad jaarlijks bij te werken zodat het blog actueel blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram