Canarische Eilanden met de camper

Dit moet je weten om met de camper naar de Canarische Eilanden te gaan

Geschreven door: Lars

De Canarische Eilanden staan natuurlijk vooral bekend als de ultieme zonbestemming. En met de dikke hotelketens, zwem- en glijbaanparken en een uiteenlopend aanbod aan (dag)excursies is dat niet zo gek. De eilanden – vooral Tenerife, Gran Canaria en in mindere mate Fuerteventura – zijn ingericht op (massa)toerisme. Op zonnebrand smeren en genieten van de zon aan het zwembad of op het strand. Maar de Canarische Eilanden zijn meer dan dat. Ze zijn de ideale camper bestemming voor als je op zoek bent naar rust en ruimte, naar mooie wandelingen, fietstochten of watersporten. En dat uiteraard met een heerlijk klimaat, want zelfs in de winter is het hier met gemiddeld 20 °C (op zeeniveau) goed uit te houden. In dit blog vertellen we hoe het is om met de camper naar de Canarische Eilanden te gaan, wat je kan verwachten en uiteraard of we het je aanraden.

Onze ervaring: Eind 2021 rijden we in Huelva (Zuid-Spanje) de ferry op om met de camper de winter door te brengen op de Canarische Eilanden. Uiteindelijk blijven we vier maanden en doen we vijf van de zeven grote eilanden aan voordat we weer met de boot terugvaren. We hebben het erg naar ons zin gehad en raden de Canarische Eilanden zeker aan als camper bestemming.  

Hoe staan locals tegenover campers?

Niet geheel onbelangrijk bij een nieuwe, en toch redelijk verre bestemming, is of de locals wel op je zitten te wachten. Er is niets vervelender dan aankomen op een nieuwe locatie om erachter te komen dat je eigenlijk niet welkom bent. Gelukkig kunnen die zorgen weer direct de ijskast in. De locals lijken camperaars, mits ze zich netjes gedragen, te omarmen. Voor sommige Canario’s lijkt het zelfs een ultiem levensdoel te zijn: reizen met een camper. De eilanden kennen dan zelf ook een redelijk grote camper community. Een gedeelte van deze community oogt alsof het uit armoede is ontstaan. Vooral op de grotere eilanden zijn clusters van permanent bewoonde campers en caravans ontstaan, dit zijn niet de pittoreske camperplaatsen met mooie uitzichten en zijn dan ook geen aanrader. Maar er zijn genoeg andere plekken die dat wel zijn! En daar wacht vaak een vriendelijk gesprek met locals of lokale camperaars. Ook als je even geen camper bij je hebt zijn mensen vriendelijk.

Weinig camperplaatsen of campings

Hoewel campers dus populair zijn, zijn er weinig campings of camperplaatsen beschikbaar. Dit verschilt uiteraard per eiland. Zo zijn er op Gran Canaria en Tenerife wel een aantal campings (die het hele jaar open zijn) en officiële camperplaatsen (of aangewezen parkeerplaatsen). Lanzarote heeft één camping die enkel in de zomer open is. Fuerteventura heeft twee camperplaatsen waarvan één locatie zo apart is (betaald en direct achter een BP-tankstation in Corralejo) dat deze meer gebruikt wordt als tijdelijke stalling dan als camperplaats waar je het vakantiegevoel krijgt. De tweede in Betancuria (gratis) is prima voor een paar nachten. San Sebastian de La Gomera heeft één gratis camperparkeerplaats en het is mogelijk om betaald op de parkeerplaats van de haven (met faciliteiten) te overnachten.

Bos en natuurcampings op Gran Canaria en Tenerife

Naast de commerciële campings op Gran Canaria en Tenerife hebben deze beide eilanden nog een ander alternatief. Hier heeft de lokale regering een aantal openbare (en gratis) campings op gezet. Je mag hier tot zeven dagen verblijven (mits anders aangegeven) en er zijn vaak toiletten, douches en andere faciliteiten aanwezig. Helaas werkt dit niet volgens het come and go principe zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld gratis camperplaatsen op het Europese vasteland. Wat je hier moet doen is je (online) aanmelden/registreren om een vergunning te krijgen. Als je deze vergunning hebt is het noodzakelijk om vooraf je plekje op de camping te reserveren (dit kan online).

Tip: online hebben wij geprobeerd om een vergunning te regelen. Helaas liep dit helemaal mis en kregen we foutmelding na foutmelding. Gebeurt dit ook bij jou? Dan is het aan te raden om langs het kantoor te gaan om de vergunning te verkrijgen. 

Wil je langs het kantoor gaan dan is het slim om dit te plannen. Zo zit het kantoor op Gran Canaria midden in de hoofdstad Las Palmas. Hou ook rekening met de (Spaanse) openingstijden. Zonder een registratie mag je niet op deze mooie locaties overnachten en riskeer je zelfs een boete.

Online is de vergunning hier (Cabildo de Tenerife) te regelen voor Tenerife en hier (Cabildo de Gran Canaria) voor Gran Canaria. En dat is de moeite waard, want deze campings liggen schitterend in de natuur en zullen je overnachtingsmogelijkheden en dus je ervaring op de eilanden flink verbeteren.

Wildkamperen op de Canarische Eilanden

Door het gebrek aan officiële camperplaatsen of campings is het dus vooral wild staan. Er zijn geen specifieke regels voor het overnachten met een camper op de Canarische Eilanden. In principe is het toegestaan om overal te overnachten mits er geen verbodsborden staan en je geen camping- of kampeergedrag vertoont. Dus geen hangmatten, zonneschermen of tafels en stoelen naast de camper. In de praktijk wisselt dit nog per eiland en zelfs gebied. Op sommige plekken mag er prima kampeergedrag worden vertoond mits je het netjes houdt en je spullen weer opruimt als je ze niet meer gebruikt.

Faciliteiten, zoals het legen van toilet en vuilwatertank of het vullen van water zijn er gelukkig wel goed te vinden. Veel tankstations hebben een servicestation waar je voor een euro X minuten water koopt. Ook mag je de vuilwatertank legen tijdens het afspuiten van de camper en hebben sommige een leegstation voor het chemisch toilet. Op La Gomera is er een servicestation in de haven van San Sebastian de La Gomera.

Toch voldoende overnachtingsplekken: Park4Night heeft het grootste overzicht van mogelijke overnachtingsplekken. Zowel officiële camperplaatsen als plekken om wild te staan.

Toch ultieme camper overwinter bestemming

Hoewel het aanbod campings en camperplaatsen beperkt is betekend dit niet dat de Canarische Eilanden geen camper bestemming zijn. De eilanden zijn sinds kort zelfs bezig met een charmeoffensief om meer camperaars aan te trekken. Zo zijn er ook meer faciliteiten aangekondigd. Maar dat alleen maakt het nog niet de ultieme overwinter bestemming. Daar speelt het klimaat een grote rol in. Het Spaanse vasteland en ook Portugal zijn mooie overwinter bestemmingen maar de Canarische Eilanden vallen eerder in het rijtje met Marokko. Met een gemiddelde van 20 °C en een zeewatertemperatuur van rond de 13 °C is een wetsuit niet eens altijd nodig, al is het wel aan te raden met surfen en snorkelen. Uiteraard is het in de bergen kouder, maar daar is het dan ook ideaal verkoeling zoeken tijdens de warmere dagen.

Wist je dat, benzine en diesel een stuk goedkoper zijn op de Canarische Eilanden? Dankzij andere belastingregels, lagere accijnzen en een lagere BTW dan op het Spaanse vasteland betaal je al snel €0,40 tot €0,60 minder per liter.

Naast het heerlijke klimaat is er voldoende te doen op de eilanden. Of je nou gefascineerd bent door vulkanen en lavastromen of dat je komt voor watersporten als wind-, kite-, golfsurfen, duiken, snorkelen of freediven. Maar ook als je meer van het hiken of fietsen bent blijf je makkelijk de hele winter bezig. Doordat de eilanden onderling voldoende van elkaar verschillen is er afwisseling in de flora en fauna en in de landschappen. Hierdoor verschillen de overnachtingsplekken enorm en heb je elke avond een mooi uitzicht.

De wind: dit is waar de Canarische Eilanden om bekend staan. Wind. Iets om rekening mee te houden want doordat er niet heel veel natuurlijke schuil mogelijkheden zijn ontkom je er op sommige dagen echt niet aan. En campers en wind zijn niet altijd een ideale match. Tijdens de winterperiode hoort er minder wind te zijn, hier merkte wij niet veel van. Wat bleek, we hebben pech gehad en hadden een slechte 'winderige' winter te pakken.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Hiken op Gran Canaria
    anemptytextlline
  • Door het oerbos op La Gomera
    anemptytextlline
  • vanlife op lanzarote
    anemptytextlline
  • Camper zonnepaneel