Isoleren is voor sommigen van levensbelang, voor anderen totaal niet. Hoe isoleer je nou een camper? We hebben geprobeerd er een logisch verhaal van te maken, zodat het ook voor jou een stuk duidelijker wordt hoe je jouw camper goed isoleert. Er zijn twee vormen van isoleren, isoleren tegen geluid bespraken we eerder al. Nu gaan we in op isoleren tegen warmte of kou ofwel thermisch isoleren. We gaan in op de verschillende isolatiematerialen waarmee je een camper thermisch kunt isoleren en belangrijker; hoe je ze kunt vergelijken. We hebben de meest gebruikelijke isolatiematerialen voor een camper overzichtelijk in een schema naast elkaar gezet, zodat je zelf het geschikte isolatiemateriaal kunt kiezen op basis van kwaliteit en prijs.
Thermische isolatie heeft als doel om de kou of warmte buiten te houden, waardoor je het binnen in de camper op een aangename temperatuur kan houden (en eventueel geen kachel hoeft te plaatsen). Het is dus zowel effectief voor warme als koude gebieden. Of je ook echt moet isoleren is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Het hangt helemaal af van het gebruik dat jij voor ogen hebt maar het kan geen kwaad om de camper minimaal te isoleren. Zo moeilijk is het niet en eigenlijk vrij logisch om wel te doen. Je maakt tenslotte toch al een frame waarop je de afwerking (schrootjes of platen) op bevestigd. Die ruimte vul je net zo makkelijk op met isolatiemateriaal. Lees nog wel even verder en voorkom veelgemaakte fouten!
“In Nieuw-Zeeland reden we rond zonder isolatie en hebben we warme en koudere temperaturen meegemaakt. Voor die zes maanden was dat prima te doen. Bij deze bouw was dit geen optie. We willen het hele jaar gebruik kunnen maken van Brutus en verwachten verschillende klimaten tegen te komen. Daarom is Brutus rondom met 40 millimeter geïsoleerd. Je kunt dus wel zonder isolatie, zeker als je de camper vooral voor vakanties gebruikt en niet voor lange tijd onder het vriespunt verblijft. Onthoud wel dat je op extreem warme dagen beperkt wordt. Maar sta je lekker op een camping of zit je buiten aan het water dan is het vaak prima te doen.“
Een van de eerste dingen die goed zijn om te weten als het om isolatiemateriaal gaat is de manier waarop je verschillend materiaal met elkaar kunt vergelijken. Er is namelijk een waarde, de R-waarde, die de thermische weerstand uitdrukt. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Hoe lager deze waarde is, hoe sneller de kou of warmte er doorheen komt. De R-waarde wordt echter vaak niet vermeld op de verpak