Wij helpen je op weg bij jouw zelfbouw (bus)camper project. Daarom schrijven we over ons bouwproces en geven we tips om zo een compleet mogelijk beeld te geven van een camper bouw. Dit is zelfs uitgegroeid in een 162 pagina's tellend eBoek met alle research gebundeld. Van aanschaf en eerste schets tot bouwen en afwerken. In het eBoek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. In ons camper bouwen blog vind je informatie per specifiek onderwerp. Voor elk wat wils!
Onze eerste camper bouwden we in Nieuw-Zeeland (2010). Een backpacker busje die in een week klaar was. Simpel, maar effectief. #Vanlife was nog geen hype, maar na vijf maanden reizen wisten wij genoeg; dit is onze manier van reizen. Altijd je eigen huisje en veilige plek meenemen en tegelijkertijd kunnen gaan en staan waar je wilt. Na terugkomst in Nederland heeft alles in het teken gestaan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. In 2015 werd die droom werkelijkheid en trokken we met onze fabriekscamper Europa en Marokko in. Hoewel die camper ideaal was ingebouwd miste er toch iets dus besloten we in 2018 om zelf een volgende camper te bouwen. Een oude 4x4 brandweerwagen, zodat we nog verder van de bewoonde wereld af kunnen. De verbouwing heeft ruim acht maanden geduurd, waarin we alles zelf hebben opgepakt. Van het aanleggen van de elektra, water en gas tot de inbouw van de badkamer en keuken. Enkel het verhogen van het dak hebben we uitbesteed. Al onze kennis, ervaring en uitzoekwerk is samengekomen in het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Bij het zelf bouwen van een camper heb je het allemaal zelf in de hand. Makkelijk gezegd heeft luxe zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijds- en kostenindicatie van de vier type campers die we in ons eBook onderscheiden. Hier zit de aanschafprijs van het voertuig niet bij inbegrepen.
“Uiteindelijk heeft het ook allemaal met details te maken. Hoe Pietje-precies ga je te werk, wat voor gekke of speciale dingen heb je bedacht, ga je vol voor de details of houd je het lekker grof en basic. Alles wat extra is gaat je meer aan tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”
Als je zelf een camper gaat bouwen dan moet je deze laten keuren bij het RDW. Maar ook de Belastingdienst komt af en toe om de hoek kijken. Gelukkig voor iets positiefs; 75% korting op de wegenbelasting (het camper kwarttarief). Lees hier alles over de inbouw eisen kwarttarief, extra zitplaatsen op kenteken, draaiplateaus en de RDW-camperkeuring.
Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.
We gaan in op de verschillende isolatiematerialen waarmee je een camper thermisch kunt isoleren en belangrijker; hoe je ze kunt vergelijken. Uiteraard gaan we ook per isolatiemateriaal in op de voor- en nadelen. Zo kies je eenvoudig het isolatiemateriaal voor jouw camper isolatie.
Een belangrijk onderdeel, vaak nog voordat je begint met het hele bouwproces (en zelfs de aanschaf van je voertuig), is natuurlijk wat gaat het allemaal kosten. Ook hier heb je dat zelf in de hand. Dit kostenoverzicht is om indicaties te geven van prijzen per onderdeel.
Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Hier vind je tips en voorbeelden om zelf je 12 of 24 Volt elektra schema op te stellen.
In ons camper bouw blog geven we je per onderwerp uitgebreide informatie en inspiratie. Zo hopen we je snel op weg te helpen bij jouw zelfbouw camper. Heb je vragen? Laat onderaan een blog een comment achter of stuur ons een bericht via het contactformulier.