Camper bouwen

Alle informatie die je nodig hebt voor je zelfbouw camper

Camper bouwen

Alle informatie die je nodig hebt voor je zelfbouw camper

Home » Camper bouwen
camper bouwen

Zelf een camper bouwen? Helemaal geen gek idee!

Wij helpen je op weg bij jouw zelfbouw (bus)camper project. Daarom schrijven we over ons bouwproces en geven we tips om zo een compleet mogelijk beeld te geven van een camper bouw. Dit is zelfs uitgegroeid in een 162 pagina’s tellend eBook met alle research gebundeld. Van aanschaf en eerste schets tot bouwen en afwerken. In het eBook lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. In ons camper bouwen blog vind je informatie per specifiek onderwerp. Voor elk wat wils!

 25,00 incl. btw

Al het vooronderzoek gebundeld
Meest complete Nederlandstalige camperbouw eBook
162 pagina’s ondersteund met afbeeldingen en foto’s
Voor het verbouwen van elk type bus of camper
Inclusief aankoop tips en hulp bij zoektocht naar voertuig
Voor elk type inbouw en budget
Alle regelgeving verzameld
Inclusief alle schema’s (elektra, water & gas)
Uitgebreid stappenplan en kostenindicatie
Geschreven door ervaren camperaars
Inclusief handige klus tips en gebruik gereedschappen
2021 editie

zelfbouw camper wij reizen in

Met onze ervaringen helpen we jou met het bouwen van een camper

Onze eerste camper bouwden we in Nieuw-Zeeland (2010). Een backpacker busje die in een week klaar was. Simpel, maar effectief. #Vanlife was nog geen hype, maar na vijf maanden reizen wisten wij genoeg; dit is onze manier van reizen. Altijd je eigen huisje en veilige plek meenemen en tegelijkertijd kunnen gaan en staan waar je wilt. Na terugkomst in Nederland heeft alles in het teken gestaan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. In 2015 werd die droom werkelijkheid en trokken we met onze fabriekscamper Europa en Marokko in. Hoewel die camper ideaal was ingebouwd miste er toch iets dus besloten we in 2018 om zelf een volgende camper te bouwen. Een oude 4×4 brandweerwagen, zodat we nog verder van de bewoonde wereld af kunnen. De verbouwing heeft ruim acht maanden geduurd, waarin we alles zelf hebben opgepakt. Van het aanleggen van de elektra, water en gas tot de inbouw van de badkamer en keuken. Enkel het verhogen van het dak hebben we uitbesteed. Al onze kennis, ervaring en uitzoekwerk is samengekomen in het eBook; Je eigen camper inbouwen!

Eerste Vanlife ervaring

Campers zelf gebouwd

Kilometers gereden

Dagen op reis met camper

Continenten met camper bezocht

Talloze mensen geholpen, onderweg en online

Lars en Dasja zijn twee heerlijke eerlijke mensen die mij al veel hebben geholpen. In eerste instantie via de website maar sinds dat we elkaar bij toeval tegenkwamen in Portugal heb ik veel van hun kennis gebruik kunnen maken.. Kleine tips over het leven in een camper maar ook hoe installeer je een zonnepaneel. Nooit gedacht dat ik dat zelf zou kunnen, maar via de duidelijke uitleg in hun boek en de motiverende gesprekken over hoe zij zelf alles gebouwd hebben, is het mij mooi gelukt.
Samen met hun door de bergen rijden in Portugal is één van de mooiste ervaringen van mijn reis tot nu toe..

– Paul

Ik heb Dasja en Lars leren kennen op een camping in NL, zij waren toen bezig met hun brandweerwagen om te bouwen naar camper. Ik was zelf een camper newbe en wist weinig. Met vragen kon ik altijd aankloppen. De accu laadt niet op / loopt leeg, wat nu? Ze keken even mee en legde uit hoe accu’s werken en hoe ik dit kon doormeten. Ook lieten ze zien waar de beveiliging zit als de accu te leeg raakt door 12 volt gebruik. Verder hebben ze veel handige en praktische tips gegeven en werd ik geïnspireerd om zelf ook op pad te gaan. Onderweg kon ik altijd met vragen terecht en gaven ze me het vertrouwen: jij kan dit! En je gaat je eigen manieren ontdekken om dingen op te lossen en aan te pakken, dingen zoals waar kan ik douchen / haren wassen, hoe kom ik aan water etc…

– Hilda

Terwijl ik mijn reis naar Portugal aan het plannen ben, stuit ik op de website van Lars en Dasja. Ik besluit een berichtje te sturen via Instagram omdat ik met een aantal vragen zat die ik niet online kon vinden. Ik was ook op zoek naar ervaringsdeskundigen ter plaatse. Lars en Dasja zijn heel benaderbaar en reageren vliegensvlug met uitgebreide en vriendelijke antwoorden. Ook voor algemene informatie (zoals gasflessen) zijn ze te bereiken. Op hun website staan uiteenlopende onderwerpen van cultuur en routes tot aan praktische informatie en tips & tricks. Ik ga de website nog eens even goed doorlezen voordat ik vertrek. Heel erg leuk om contact te hebben met dit betrokken stel en het geeft een gerust gevoel dat ik met uiteenlopende vragen bij ze terecht kan!

– Annekee

Ik heb Lars, Dasja en Ninja leren kennen in Portugal. Ik ben super onder de indruk van hun huisje op wielen. Met stijl, comfort and preciezie hebben ze hun bus tot in de puntjes uitgedacht en ingebouwd. Ik heb ondertussen veel inbouw campers mogen bewonderen maar de professionaliteit en doordachtzaamheid van deze Brutus staat met stip op 1. Over ieder klein dingetje hebben ze nagedacht. Ze hebben zelf een oven ingebouwd. Dat moet ook wel met de pizza bak skills die ze hebben.
Ik heb veel van ze geleerd over electriciteit, banden, bus keuzes, online marketing, Portugal, honden en vanlife en heb gezien hoeveel liefde en tijd ze in dit e-book hebben gestopt. De dag dat ik mijn Landrover ambulance vind en ga inbouwen, pak ik dit boek er meteen weer bij! Bespaar jezelf een hoop trial en error, maanden uitzoek werk en leer van deze ervaren toppers!

– Suus, Oceanpreneur

Dasja and Lars really know their stuff about motor-homing. They saved me a load of stress (and money!) when I arrived at a campground and couldn’t get my fridge working on gas. Faced with a load of food going off, I was properly frustrated. But they saved the day, by showing me how to access the burner, then blasting it with compressed air from their van, which cleared a blockage. Fridge working again and food saved! It’s these kind of resourceful fixes that make them expert motor-homers. Thank you guys!

– Jack

Wauuw! Jullie delen zoveel goede en fijne informatie, wat hebben jullie veel kennis en ervaring. Ik vergeet sws nooit dat jij ons uit de brand hebt geholpen. Wij wisten niet waar het aan lag dat onze watertank maar leeg liep. Ik stuurde jou een instagram berichtje en je reageerde direct. Als jij ons niet had verteld wat wij moesten doen, was het ons nooit gelukt. Ik ben je eeuwig dankbaar. Met problemen weet ik jullie te vinden guys 🙂

– Tugba & Ivo

Los van de onschatbare kennis als ‘nomads on wheels’ ervaring, kun je van deze twee veel leren over genieten van het leven en je dromen achterna gaan. Ik heb zelf al veel gehaald uit de talloze gesprekken met Lars en Dasja over full-time reizen!

– Maarten

 • Tegels voegen
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Brutus in de geluidsisolatie
  anemptytextlline
 • Leeg en klaar om te bouwen
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Laatste hand aan de afwerking
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • En weer mooi brandweerrood lakken
  anemptytextlline
 • Op sokken op het dampscherm
  anemptytextlline
 • Overnachten met uitzicht op de Douro
  anemptytextlline
 • Het vloerframe houdt rekening met de inbouw
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Mooie plekjes ontdekken met zelfbouw camper
  anemptytextlline
 • Puzzelen met de kurkvloer
  anemptytextlline
 • Eerste vloer delen liggen op hun plek
  anemptytextlline
 • Ikea lades onder de zitting
  anemptytextlline
 • zelfbouw camper
  Test rondje Portugal
  anemptytextlline
 • De stevigheid van het bed controleren
  anemptytextlline

Reizen In; Je eigen camper inbouwen!

Het meest complete camper bouw eBook!

Dit eBook is geschreven voor iedereen die speelt met het idee om zelf een camper te bouwen of het gewoon al zeker weet. Of je nu all-out gaat of het minimalistisch houdt, in dit eBook vind je al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Of je nu twee linkerhanden hebt of de handigste Harrie bent, hier vind je (bijna) alle informatie om jouw zelfbouw camper tot een succes te maken. Maar daar stopt het niet. Uiteraard delen we ook ons bouwproces met je. Foto’s, handigheidjes en praktische tips van mensen die eerst ook geen idee hadden hoe je een cirkelzaag gebruikt of hoe je zelf alle elektra aanlegt. Nee, klusjesmannen waren wij niet. Maar gaandeweg zijn we handig geworden, door gewoon te doen en door fouten te durven maken. En dat kan jij ook! Bouw met dit eBook jouw droom camper of juist een budget camper zodat je lekker snel op avontuur kunt.

 25,00 incl. btw

hoeveel tijd kost een camper bouwen

Hoeveel tijd en geld kost een camper bouwen?

Bij het zelf bouwen van een camper heb je het allemaal zelf in de hand. Makkelijk gezegd heeft luxe zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijds- en kostenindicatie van de vier type campers die we in ons eBook onderscheiden. Hier zit de aanschafprijs van het voertuig niet bij inbegrepen. 

“Uiteindelijk heeft het ook allemaal met details te maken. Hoe Pietje-precies ga je te werk, wat voor gekke of speciale dingen heb je bedacht, ga je vol voor de details of houd je het lekker grof en basic. Alles wat extra is gaat je meer aan tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”

Eisen en regelgeving camper bouwen

Als je zelf een camper gaat bouwen dan moet je deze laten keuren bij het RDW. Maar ook de Belastingdienst komt af en toe om de hoek kijken. Gelukkig voor iets positiefs; 75% korting op de wegenbelasting (het camper kwarttarief). Lees hier alles over de inbouw eisen kwarttarief, extra zitplaatsen op kenteken, draaiplateaus en de RDW-camperkeuring.

Zelfbouw camper stappenplan

Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.

Je camper isoleren

We gaan in op de verschillende isolatiematerialen waarmee je een camper thermisch kunt isoleren en belangrijker; hoe je ze kunt vergelijken. Uiteraard gaan we ook per isolatiemateriaal in op de voor- en nadelen. Zo kies je eenvoudig het isolatiemateriaal voor jouw camper isolatie.

Uitgebreid kostenoverzicht

Een belangrijk onderdeel, vaak nog voordat je begint met het hele bouwproces (en zelfs de aanschaf van je voertuig), is natuurlijk wat gaat het allemaal kosten. Ook hier heb je dat zelf in de hand. Dit kostenoverzicht is om indicaties te geven van prijzen per onderdeel.

Camper elektra schema opstellen

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Hier vind je tips en voorbeelden om zelf je 12 of 24 Volt elektra schema op te stellen.

Camper bouwen inspiratie

In ons camper bouw blog geven we je per onderwerp uitgebreide informatie en inspiratie. Zo hopen we je snel op weg te helpen bij jouw zelfbouw camper. Heb je vragen? Laat onderaan een blog een comment achter of stuur ons een bericht via het contactformulier.