Camper bouwen

Alle informatie die je nodig hebt voor je zelfbouw camper

Camper bouwen boek

Zelf een camper bouwen? Helemaal geen gek idee!

Wij helpen je op weg bij jouw zelfbouw (bus)camper project. Daarom schrijven we over ons bouwproces en geven we tips om zo een compleet mogelijk beeld te geven van een camper bouw. Dit is zelfs uitgegroeid in een 162 pagina's tellend eBoek met alle research gebundeld. Van aanschaf en eerste schets tot bouwen en afwerken. In het eBoek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. In ons camper bouwen blog vind je informatie per specifiek onderwerp. Voor elk wat wils!

 • Al het vooronderzoek gebundeld
 • Meest complete Nederlandstalige camper bouw boek
 • 162 pagina's ondersteund met afbeeldingen en foto's
 • Voor het verbouwen van elk type bus of camper
 • Inclusief aankoop tips en hulp bij zoektocht naar voertuig
 • Voor elk type inbouw en budget
 • Alle regelgeving verzameld
 • Inclusief alle schema's (elektra, water & gas)
 • Uitgebreid stappenplan en kostenindicatie
 • Geschreven door ervaren camperaars
 • Inclusief handige klus tips en gebruik gereedschappen
 • 2021 editie
Zelfbouw camper
Camper zelf bouwen

Met onze ervaringen helpen we jou met het bouwen van een camper 

Onze eerste camper bouwden we in Nieuw-Zeeland (2010). Een backpacker busje die in een week klaar was. Simpel, maar effectief. #Vanlife was nog geen hype, maar na vijf maanden reizen wisten wij genoeg; dit is onze manier van reizen. Altijd je eigen huisje en veilige plek meenemen en tegelijkertijd kunnen gaan en staan waar je wilt. Na terugkomst in Nederland heeft alles in het teken gestaan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. In 2015 werd die droom werkelijkheid en trokken we met onze fabriekscamper Europa en Marokko in. Hoewel die camper ideaal was ingebouwd miste er toch iets dus besloten we in 2018 om zelf een volgende camper te bouwen. Een oude 4x4 brandweerwagen, zodat we nog verder van de bewoonde wereld af kunnen. De verbouwing heeft ruim acht maanden geduurd, waarin we alles zelf hebben opgepakt. Van het aanleggen van de elektra, water en gas tot de inbouw van de badkamer en keuken. Enkel het verhogen van het dak hebben we uitbesteed. Al onze kennis, ervaring en uitzoekwerk is samengekomen in het eBook; Je eigen camper inbouwen!

Meer weten over ons?
Camper bouwen ervaringen

Talloze mensen geholpen, onderweg en online

 • Lars en Dasja zijn twee heerlijke eerlijke mensen die mij al veel hebben geholpen. In eerste instantie via de website maar sinds dat we elkaar bij toeval tegenkwamen in Portugal heb ik veel van hun kennis gebruik kunnen maken.. Kleine tips over het leven in een camper maar ook hoe installeer je een zonnepaneel. Nooit gedacht dat ik dat zelf zou kunnen, maar via de duidelijke uitleg in hun boek en de motiverende gesprekken over hoe zij zelf alles gebouwd hebben, is het mij mooi gelukt.
  Samen met hun door de bergen rijden in Portugal is één van de mooiste ervaringen van mijn reis tot nu toe..

  - Paul

 • Ik heb Dasja en Lars leren kennen op een camping in NL, zij waren toen bezig met hun brandweerwagen om te bouwen naar camper. Ik was zelf een camper newbie en wist weinig. Met vragen kon ik altijd aankloppen. De accu laadt niet op / loopt leeg, wat nu? Ze keken even mee en legde uit hoe accu’s werken en hoe ik dit kon doormeten. Ook lieten ze zien waar de beveiliging zit als de accu te leeg raakt door 12 volt gebruik. Verder hebben ze veel handige en praktische tips gegeven en werd ik geïnspireerd om zelf ook op pad te gaan. Onderweg kon ik altijd met vragen terecht en gaven ze me het vertrouwen: jij kan dit! En je gaat je eigen manieren ontdekken om dingen op te lossen en aan te pakken, dingen zoals waar kan ik douchen / haren wassen, hoe kom ik aan water etc…

  - Hilda

 • Terwijl ik mijn reis naar Portugal aan het plannen ben, stuit ik op de website van Lars en Dasja. Ik besluit een berichtje te sturen via Instagram omdat ik met een aantal vragen zat die ik niet online kon vinden. Ik was ook op zoek naar ervaringsdeskundigen ter plaatse. Lars en Dasja zijn heel benaderbaar en reageren vliegensvlug met uitgebreide en vriendelijke antwoorden. Ook voor algemene informatie (zoals gasflessen) zijn ze te bereiken. Op hun website staan uiteenlopende onderwerpen van cultuur en routes tot aan praktische informatie en tips & tricks. Ik ga de website nog eens even goed doorlezen voordat ik vertrek. Heel erg leuk om contact te hebben met dit betrokken stel en het geeft een gerust gevoel dat ik met uiteenlopende vragen bij ze terecht kan!

  - Annekee

 • Ik heb Lars, Dasja en Ninja leren kennen in Portugal. Ik ben super onder de indruk van hun huisje op wielen. Met stijl, comfort and preciezie hebben ze hun bus tot in de puntjes uitgedacht en ingebouwd. Ik heb ondertussen veel inbouw campers mogen bewonderen maar de professionaliteit en doordachtzaamheid van deze Brutus staat met stip op 1. Over ieder klein dingetje hebben ze nagedacht. Ze hebben zelf een oven ingebouwd. Dat moet ook wel met de pizza bak skills die ze hebben.
  Ik heb veel van ze geleerd over electriciteit, banden, bus keuzes, online marketing, Portugal, honden en vanlife en heb gezien hoeveel liefde en tijd ze in dit e-book hebben gestopt. De dag dat ik mijn Landrover ambulance vind en ga inbouwen, pak ik dit boek er meteen weer bij! Bespaar jezelf een hoop trial en error, maanden uitzoek werk en leer van deze ervaren toppers!

  - Suus, Oceanpreneur

 • Dasja and Lars really know their stuff about motor-homing. They saved me a load of stress (and money!) when I arrived at a campground and couldn't get my fridge working on gas. Faced with a load of food going off, I was properly frustrated. But they saved the day, by showing me how to access the burner, then blasting it with compressed air from their van, which cleared a blockage. Fridge working again and food saved! It's these kind of resourceful fixes that make them expert motor-homers. Thank you guys!

  - Jack

 • Wauuw! Jullie delen zoveel goede en fijne informatie, wat hebben jullie veel kennis en ervaring. Ik vergeet sws nooit dat jij ons uit de brand hebt geholpen. Wij wisten niet waar het aan lag dat onze watertank maar leeg liep. Ik stuurde jou een instagram berichtje en je reageerde direct. Als jij ons niet had verteld wat wij moesten doen, was het ons nooit gelukt. Ik ben je eeuwig dankbaar. Met problemen weet ik jullie te vinden guys 🙂

  - Tugba & Ivo

 • Los van de onschatbare kennis als 'nomads on wheels' ervaring, kun je van deze twee veel leren over genieten van het leven en je dromen achterna gaan. Ik heb zelf al veel gehaald uit de talloze gesprekken met Lars en Dasja over full-time reizen!

  - Maarten

Ons camper leven

2010 

In 2010 hebben wij onze eerste rondreis met een busje gemaakt. Sindsdien staat de liefde voor reizen in volle bloei...

12 landen

12 landen in 3 continenten zijn langer dan één maand bezocht. Slow travel, zodat we een land kunnen leren kennen, staat bij ons centraal.

99.000 Km

Inmiddels hebben wij 99.000 kilometer afgelegd met een camper. Deze teller staat nog lang niet stil en tikt lekker door.

3 Campers

Op dit moment reizen wij in camper nummer 3. Marcus Brutus genaamd, een Mercedes 814 DA. Dit is onze tweede zelfgebouwde camper.

 • Op sokken op het dampscherm
  anemptytextlline
 • Het vloerframe houdt rekening met de inbouw
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Ikea lades onder de zitting
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Tegels voegen
  anemptytextlline
 • Brutus in de geluidsisolatie
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Leeg en klaar om te bouwen
  anemptytextlline
 • Puzzelen met de kurkvloer
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • zelfbouw camper
  Test rondje Portugal
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • En weer mooi brandweerrood lakken
  anemptytextlline
 • Laatste hand aan de afwerking
  anemptytextlline
 • De stevigheid van het bed controleren
  anemptytextlline
 • Eerste vloer delen liggen op hun plek
  anemptytextlline
 • Mooie plekjes ontdekken met zelfbouw camper
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Overnachten met uitzicht op de Douro
  anemptytextlline
Je eigen camper inbouwen!
Het meest complete camper bouw eBoek.
162 pagina's
Camper bouw regelgeving
Stappenplan en kostenoverzicht
Alles over zelf elektra aanleggen
Inbouw tips en tricks
Foto's van onze eigen camper bouw
Download nu voor: 25,-
Kosten camper bouwen

Hoeveel tijd en geld kost een camper bouwen?

Bij het zelf bouwen van een camper heb je het allemaal zelf in de hand. Makkelijk gezegd heeft luxe zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijds- en kostenindicatie van de vier type campers die we in ons eBook onderscheiden. Hier zit de aanschafprijs van het voertuig niet bij inbegrepen.

“Uiteindelijk heeft het ook allemaal met details te maken. Hoe Pietje-precies ga je te werk, wat voor gekke of speciale dingen heb je bedacht, ga je vol voor de details of houd je het lekker grof en basic. Alles wat extra is gaat je meer aan tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”

Backpacker

Tijdsindicatie: 1 - 4 weken

Snel het avontuur tegemoet, de basis van een backpacker camper heb je rap staan. Tijd win je door bijvoorbeeld niet te isoleren of een simpel (of geen) stroomcircuit op te zetten. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

€500,- tot €2.000,-

Gemmideld

Basic

Tijdsindicatie: 1 - 4 maanden

Iets meer comfort bouw je in de basic camper. Hierdoor komt er een stuk meer tijd bij kijken. Isolatie wordt toegevoegd zodat je met dit type camper elk weertype aankunt. Met een simpele keuken kook je lekker binnen.

€2.000,- tot €5000,-

Gemmideld

Economy

Tijdsindicatie: 3 - 7 maanden

De economy camper is een uitgebreide inbouw waar je een lange tijd mee op reis kunt. Vandaar dat de bouw meerdere maanden in beslag neemt. Tijd kun je winnen door bijv. geen douche binnen in te bouwen.

€5.000,- tot €15.000,-

Gemmideld

Luxe

Tijdsindicatie: 7+ maanden

Van a tot z alles bouw je in. Misschien kun je het tempo versnellen als je hier en daar een professional inschakelt. Maar ook professionals hebben wachttijden. Met deze camper ben je helemaal zelfvoorzienend.

€15.000,- tot €40.000,-

Gemmideld
Je eigen camper elektra aanleggen
Alles wat je moet weten over een elektra set-up
46 pagina's
Basisinformatie & terminologie
Capaciteit berekenen
Elektra schema opstellen
Verschillende type accu's
Manieren van bijladen
Zonnepaneel kiezen en installeren
Tips elektra aanleggen  
Download nu voor: 1250
zelfbouw camper
Regelgeving camper bouwen

Eisen en regelgeving camper bouwen 

Als je zelf een camper gaat bouwen dan moet je deze laten keuren bij het RDW. Maar ook de Belastingdienst komt af en toe om de hoek kijken. Gelukkig voor iets positiefs; 75% korting op de wegenbelasting (het camper kwarttarief). Lees hier alles over de inbouw eisen kwarttarief, extra zitplaatsen op kenteken, draaiplateaus en de RDW-camperkeuring.

RDW & Belastingdienst regelgeving
stappenplan zelfbouw camper

Zelfbouw camper stappenplan

Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.

Bekijk ons camperbouw stappenplan
Stappenplan camper bouwen
Camper isoleren
Isoleren zelfbouw camper

Je camper isoleren

We gaan in op de verschillende isolatiematerialen waarmee je een camper thermisch kunt isoleren en belangrijker; hoe je ze kunt vergelijken. Uiteraard gaan we ook per isolatiemateriaal in op de voor- en nadelen. Zo kies je eenvoudig het isolatiemateriaal voor jouw camper isolatie.

Bepaal jouw isolatiemateriaal
Kosten camper bouwen

Uitgebreid kostenoverzicht

Een belangrijk onderdeel, vaak nog voordat je begint met het hele bouwproces (en zelfs de aanschaf van je voertuig), is natuurlijk wat gaat het allemaal kosten. Ook hier heb je dat zelf in de hand. Dit kostenoverzicht is om indicaties te geven van prijzen per onderdeel.

Camper bouwen kosten
Kostenoverzicht camper bouwen
acculader voor camperaccu
Camper elektra schema opstellen

Camper elektra schema opstellen

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Hier vind je tips en voorbeelden om zelf je 12 of 24 Volt elektra schema op te stellen.

Stel je elektra schema op

Camper bouwen inspiratie

In ons camper bouw blog geven we je per onderwerp uitgebreide informatie en inspiratie. Zo hopen we je snel op weg te helpen bij jouw zelfbouw camper. Heb je vragen? Laat onderaan een blog een comment achter of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Naar het camper bouw blog

© 2022 Reizen in
heartmap-markerbusearth linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram