Camper bouwen

Alle informatie die je nodig hebt voor je zelfbouw camper

Camper bouwen

Alle informatie die je nodig hebt voor je zelfbouw camper

Home » Camper bouwen
camper bouwen

Zelf een camper bouwen? Helemaal geen gek idee!

Wij helpen je op weg bij jouw zelfbouw (bus)camper project. Daarom schrijven we over ons bouwproces en geven we tips om zo een compleet mogelijk beeld te geven van een camper bouw. Dit is zelfs uitgegroeid in een 162 pagina’s tellend boek met alle research gebundeld. Van aanschaf en eerste schets tot bouwen en afwerken. In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. In ons camper bouwen blog vind je informatie per specifiek onderwerp. Voor elk wat wils!

 25,00  17,50 incl. btw

Al het vooronderzoek gebundeld
Meest complete Nederlandstalige camperbouw boek
162 pagina’s ondersteund met afbeeldingen en foto’s
Voor het verbouwen van elk type bus of camper
Inclusief aankoop tips en hulp bij zoektocht naar voertuig
Voor elk type inbouw en budget
Alle regelgeving verzameld
Inclusief alle schema’s (elektra, water & gas)
Uitgebreid stappenplan en kostenindicatie
Geschreven door ervaren camperaars
Inclusief handige klus tips en gebruik gereedschappen
2021 editie

zelfbouw camper wij reizen in

Met onze ervaringen helpen we jou met het bouwen van een camper

Onze eerste camper bouwden we in Nieuw-Zeeland (2010). Een backpacker busje die in een week klaar was. Simpel, maar effectief. #Vanlife was nog geen hype, maar na vijf maanden reizen wisten wij genoeg; dit is onze manier van reizen. Altijd je eigen huisje en veilige plek meenemen en tegelijkertijd kunnen gaan en staan waar je wilt. Na terugkomst in Nederland heeft alles in het teken gestaan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. In 2015 werd die droom werkelijkheid en trokken we met onze fabriekscamper Europa en Marokko in. Hoewel die camper ideaal was ingebouwd miste er toch iets dus besloten we in 2018 om zelf een volgende camper te bouwen. Een oude 4×4 brandweerwagen, zodat we nog verder van de bewoonde wereld af kunnen. De verbouwing heeft ruim acht maanden geduurd, waarin we alles zelf hebben opgepakt. Van het aanleggen van de elektra, water en gas tot de inbouw van de badkamer en keuken. Enkel het verhogen van het dak hebben we uitbesteed. Al onze kennis, ervaring en uitzoekwerk is samengekomen in het eBook; Je eigen camper inbouwen!

Eerste Vanlife ervaring

Campers zelf gebouwd

Kilometers gereden

Dagen op reis met camper

Continenten met camper bezocht

Al talloze mensen geholpen, onderweg en online

Terwijl ik mijn reis naar Portugal aan het plannen ben, stuit ik op de website van Lars en Dasja. Ik besluit een berichtje te sturen via Instagram omdat ik met een aantal vragen zat die ik niet online kon vinden. Ik was ook op zoek naar ervaringsdeskundigen ter plaatse. Lars en Dasja zijn heel benaderbaar en reageren vliegensvlug met uitgebreide en vriendelijke antwoorden. Ook voor algemene informatie (zoals gasflessen) zijn ze te bereiken. Op hun website staan uiteenlopende onderwerpen van cultuur en routes tot aan praktische informatie en tips & tricks. Ik ga de website nog eens even goed doorlezen voordat ik vertrek. Heel erg leuk om contact te hebben met dit betrokken stel en het geeft een gerust gevoel dat ik met uiteenlopende vragen bij ze terecht kan!
Annekee

Ik heb Dasja en Lars leren kennen op een camping in NL, zij waren toen bezig met hun brandweerwagen om te bouwen tot huisje op wielen aka Brutus. Ik was zelf een camper newbe en wist weinig. Met vragen kon ik altijd aankloppen. De accu laadt niet op / loopt leeg, wat nu? Ze legde uit dat er 2 accu’s zijn, 1 startaccu en 1 huishoudaccu. Ze keken even mee en ontdekte welke voor wat was en legde uit hoe ik de accu’s kon doormeten. Ook lieten ze zien waar de beveiliging zit als de accu te leeg raakt door 12 volt gebruik, bijvoorbeeld door de verlichting in de camper, of het opladen van m’n telefoon als ik stil sta, deze zorgt er dan voor dat de stroomtoevoer wordt afgekoppeld. Verder konden ze veel handige en praktische tips geven en door hun camperreizen en avonturen werd ik geïnspireerd om zelf ook op pad te gaan, onderweg kon ik altijd met vragen terecht en gaven ze me het vertrouwen: jij kan dit! En je gaat je eigen manieren ontdekken / vinden om dingen op te lossen en aan te pakken, dingen zoals waar kan ik douchen / haren wassen, hoe kom ik aan water etc…
Hilda

Nooit gedacht dat ik zelf het dak op zou gaan om mijn zonnepaneel te installeren, maar door eerst mezelf goed ingelezen te hebben over alles durfde ik het aan. Zij het met wat hulp van de buurman, ik ben nu de trotse eigenaar van een solarsystem op my hous on wheels.!!
Het boek is op een fijne manier geschreven zodat zelfs “niet-lezers’, zoals ik zelf, het makkelijk kunnen begrijpen!

Thnks Lars & Dasja
keep up the good work

Paul

 • Laatste hand aan de afwerking
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Puzzelen met de kurkvloer
  anemptytextlline
 • Leeg en klaar om te bouwen
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • Brutus in de geluidsisolatie
  anemptytextlline
 • En weer mooi brandweerrood lakken
  anemptytextlline
 • Overnachten met uitzicht op de Douro
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • De stevigheid van het bed controleren
  anemptytextlline
 • Tegels voegen
  anemptytextlline
 • Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Eerste vloer delen liggen op hun plek
  anemptytextlline
 • zelfbouw camper
  Test rondje Portugal
  anemptytextlline
 • Mooie plekjes ontdekken met zelfbouw camper
  anemptytextlline
 • Ikea lades onder de zitting
  anemptytextlline
 • Op sokken op het dampscherm
  anemptytextlline
 • Het vloerframe houdt rekening met de inbouw
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline

Reizen In; Je eigen camper inbouwen!

Het meest complete camper bouw boek!

Dit boek is geschreven voor iedereen die speelt met het idee om zelf een camper te bouwen of het gewoon al zeker weet. Of je nu all-out gaat of het minimalistisch houdt, in dit boek vind je al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Of je nu twee linkerhanden hebt of de handigste Harrie bent, hier vind je (bijna) alle informatie om jouw zelfbouw camper tot een succes te maken. Maar daar stopt het niet. Uiteraard delen we ook ons bouwproces met je. Foto’s, handigheidjes en praktische tips van mensen die eerst ook geen idee hadden hoe je een cirkelzaag gebruikt of hoe je zelf alle elektra aanlegt. Nee, klusjesmannen waren wij niet. Maar gaandeweg zijn we handig geworden, door gewoon te doen en door fouten te durven maken. En dat kan jij ook! Bouw met dit boek jouw droom camper of juist een budget camper zodat je lekker snel op avontuur kunt.

 25,00  17,50 incl. btw

hoeveel tijd kost een camper bouwen

Hoeveel tijd en geld kost een camper bouwen?

Bij het zelf bouwen van een camper heb je het allemaal zelf in de hand. Makkelijk gezegd heeft luxe zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijds- en kostenindicatie van de vier type campers die we in ons eBook onderscheiden. Hier zit de aanschafprijs van het voertuig niet bij inbegrepen. 

Type bouw Tijdsindicatie Gem. kosten inbouw Toelichting
Backpacker camper 1 week – 1 maand €500,- tot €2.000,- Snel het avontuur tegemoet, de basis van een backpacker camper heb je rap staan. Tijd win je door bijvoorbeeld niet te isoleren of een simpel (of geen) stroomcircuit op te zetten.
Basic camper 1 maand – 4 maand €2.000,- tot €5.000,- Al iets meer comfort bouw je in de basic camper. Daarom komt hier ook een stuk meer tijd bij kijken.
Economy camper 3 maand – 7 maand €5.000,- tot €15.000,- De economy camper is een uitgebreide inbouw waar je een lange tijd mee op reis kunt gaan. Vandaar dat de bouw meerdere maanden in beslag gaat nemen. Tijd kun je winnen door bijvoorbeeld geen binnen douche in te bouwen.
Luxe camper 7+ maand €15.000,- tot €40.000,- Van a tot z alles bouw je in. Misschien kun je het tempo versnellen als je hier en daar een professional inschakelt. Maar ook professionals hebben wachttijden…

“Uiteindelijk heeft het ook allemaal met details te maken. Hoe Pietje-precies ga je te werk, wat voor gekke of speciale dingen heb je bedacht, ga je vol voor de details of houd je het lekker grof en basic. Alles wat extra is gaat je meer aan tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”

Eisen en regelgeving camper bouwen

Als je zelf een camper gaat bouwen dan moet je deze laten keuren bij het RDW. Maar ook de Belastingdienst komt af en toe om de hoek kijken. Gelukkig voor iets positiefs; 75% korting op de wegenbelasting (het camper kwarttarief). Lees hier alles over de inbouw eisen kwarttarief, extra zitplaatsen op kenteken, draaiplateaus en de RDW-camperkeuring.

Zelfbouw camper stappenplan

Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.

Je camper isoleren

We gaan in op de verschillende isolatiematerialen waarmee je een camper thermisch kunt isoleren en belangrijker; hoe je ze kunt vergelijken. Uiteraard gaan we ook per isolatiemateriaal in op de voor- en nadelen. Zo kies je eenvoudig het isolatiemateriaal voor jouw camper isolatie.

Uitgebreid kostenoverzicht

Een belangrijk onderdeel, vaak nog voordat je begint met het hele bouwproces (en zelfs de aanschaf van je voertuig), is natuurlijk wat gaat het allemaal kosten. Ook hier heb je dat zelf in de hand. Dit kostenoverzicht is om indicaties te geven van prijzen per onderdeel.

Camper elektra schema opstellen

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Hier vind je tips en voorbeelden om zelf je 12 of 24 Volt elektra schema op te stellen.

Camper bouwen inspiratie

In ons camper bouw blog geven we je per onderwerp uitgebreide informatie en inspiratie. Zo hopen we je snel op weg te helpen bij jouw zelfbouw camper. Heb je vragen? Laat onderaan een blog een comment achter of stuur ons een bericht via het contactformulier.