De reis

Hedendaagse nomaden op zoek naar een lijpe achtertuin

Deze pagina is misschien een beetje gek, want de hele website draait om landen waar wij ons huis hebben geparkeerd om te genieten van telkens een andere achtertuin. Maar voor wie het weten wil pakken we het hier chronologisch aan, zodat je een beter beeld krijgt van wanneer we waar uithingen en hoe onze reis er zo een beetje uit ziet. Het doel van onze reis? Een achtertuin vinden waar we nooit meer weg willen, maar om zeker te weten dat het de juiste is willen we eerst zoveel mogelijk alternatieven zien. Nogal dubbel, klopt. Voorlopig blijven we daarom nog even als een hedendaagse nomade op zoveel mogelijk plekken kamp op slaan.

De eerste reis in 2010

Na meer dan tien jaar dromen was 2010 het jaar waarin de droom van Dasja in vervulling ging; rondreizen en werken Nieuw-Zeeland. En dat samen met Lars.. 😉
Maar niet voordat er een korte tussenstop werd gemaakt in Thailand en Australië, zonde om niet uit het vliegtuig te stappen als hij er toch stopt. Twee weken in Thailand vlogen voorbij en de cultuurshock zorgde er direct voor dat het Nederlandse er af was. Daarna volgde een maand Australië totdat we de ultieme vrijheid ervoeren in Nieuw-Zeeland. Met ons eigen busje gaan en staan waar wij zin hadden. Uiteindelijk reden we goed 20.000 kilometer, en liepen er nog eens 200 tot Lars terug moest om de studie af te ronden. Dasja bleef nog wat langer om te werken. De ervaring van een eigen huisje op wielen beviel ons zo goed, dat we al in Nieuw-Zeeland begonnen te dromen over een volgende reis; vanuit Nederland. Na nog een studie voor ons beide gingen we die droom in 2015 ook echt leven.

De reis gaat verder in 2015

In augustus 2015 vonden we dat we genoeg geld op een hoop hadden gegooid om een huis te kopen. Een huis op wielen dan wel, maar toch. In augustus kregen we de sleutel en na het opzeggen en verkopen van alles wat niet mee werd verhuisd begon het nomaden bestaan in oktober 2015. Eerst wat onwennig aangezien we nog zo dicht bij Nederland waren, maar na een maand in Frankrijk wisten we dit gevoel in Bretagne van ons af te schudden. Het Nederlandse was er weer van af. Via de kust zijn we naar beneden gezakt om langs de Pyreneeën via Andorra naar Barcelona te rijden. In Spanje ging het tempo wat omhoog tot we net voor de kerst Portugal bereiken.

Ninja maakt 2016

In Portugal zorgt Ninja ervoor dat we een stap dichterbij huisje, boompje, beestje komen. Na samen kriskras door zijn geboorteland te rijden gaan we via Madrid richting Zuid-Frankrijk en door naar Nederland. Het is zomer en er kan gewerkt worden. Na een intensieve trainingsperiode met Ninja komt de lastigste beslissing sinds ons vertrek in 2015; Ninja kan niet mee naar IJsland.
We weten niet hoelang we het volhouden om te blijven rondtrekken als hedendaagse nomaden. En IJsland met een eigen camper kan niet anders dan een unieke ervaring zijn. De kogel gaat door de kerk, we gaan. Eén week Faeröer eilanden en vijf weken IJsland. Wat een ervaring maar niet hetzelfde zonder Ninja. Hij vergeeft ons gelukkig snel en samen vervolgen we de weg naar Italië.

2017 begint met een nieuw continent

Net het nieuwe jaar in rijden we van Italië naar Zuid-Spanje om de oversteek te maken naar ons derde continent; AFRIKA. Officieel het vierde continent aangezien IJsland voor de helft op de Noord-Amerikaanse tektonische plaat ligt, maar who’s counting. Helaas blijft het, deze keer, bij Marokko. De omringende landen zijn op dit moment niet de meest uitnodigende, en aangezien we nog lang niet alles in Europa hebben gezien keren we na drie maanden terug.

Wordt vervolgd

Op dit moment zijn we nog niet klaar met reizen, de camper doet het goed en een huis dat niet op wielen staat voelt nog een beetje gek. Bovendien hebben we de ideale achtertuin nog niet gevonden. Aangezien we ook nu blijven dromen hebben we zeker een verlanglijstje hangen; Scandinavië, de Balkan, tot aan Mongolië rijden en de oversteek naar Amerika en Canada maken. Maar wanneer en in welke volgorde? Geen idee..Comments

 1. Hoi Dasja en Lars, vandaag jullie website gevonden en ik moet zeggen dat dit één van de leukste en meest informatieve camper sites is die ik ken. Ik volg al een tijd diverse Amerikaanse en sinds kort ook Europese en Nederlandse camperaars en bij mij begint het ook te kriebelen. Over anderhalve maand verrekken wij in een gehuurde camper naar zuid Frankrijk om zelf te ervaren hoe het camperleven is voor een paar weken.

  Er is zoveel te ontdekken in Nederland, Europe en de rest van de wereld. Ik heb zelf al reizend al een flink deel van de wereld gezien en zou een deel graag nog eens overdoen maar dan fulltime in een camper. Waar ik zelf graag nog eens naar terug wil is Zuid Amerika en dan met name Chili en Argentinië.

  heel veel plezier op jullie reizen met de camper en ik lees de verhalen hier graag terug.

  Overigens is Ijsland ook één van mijn favorieten. Ook een land om nog eens naar terug te keren.

  Groet,

  Nico

  • Lars
   maart 11th

   Ha Nico,
   Bedankt! Altijd fijn om te horen dat iemand er ook echt iets aan heeft 🙂 Zuid-Frankrijk is heerlijk, zouden graag nog een keer terug de Pyreneeën in duiken. Zeker als het weer mee zit! Zo veel mooie overnachtingsplekjes helemaal verwijderd van alles en iedereen. Kan haast niet anders dat het gaat bevallen! Voor ons nog steeds de beste beslissing ooit geweest.

   PS. Als het allemaal mee zit gaat er in de komende maanden veel info bij komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *