Auto huren in IJsland

Tips om de goedkoopste huurauto in IJsland te vinden

Het is zonde om in een land te zijn en dan niet alles te kunnen zien wat je wilt zien. Doe dat gevoel keer twee en dan weet je hoe zonde het is om in IJsland niet mobiel te zijn en afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of excursies. Ons advies is daarom dan ook; ga een auto huren in IJsland. En wil je de full package experience overweeg dan om een camper te huren. Maar terug naar de auto’s, er zijn verschillende auto’s te huur via verschillende websites. Hier geven we je inzicht in de mogelijkheden aangevuld met ons advies. Want hoewel wij onze camper meebrachten naar IJsland, hebben we voor een paar dagen een 4x4 auto gehuurd om het binnenland te verkennen. Maar een 4x4 is echt niet voor iedereen nodig. Daar later meer over.

Want het klinkt makkelijk, een auto huren in IJsland. Maar je schrikt al snel als je de prijzen ziet. Daarom hebben we een aantal tips opgesteld zodat je zo goedkoop mogelijk de perfecte auto kunt huren voor jouw IJsland rondreis. Van de prijs krijgen we niet veel af, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je zo voordelig mogelijk huurt. Zodat je niet te veel betaalt. Dan is het daarna, lekker je reisroute voor IJsland bepalen. Misschien goed om te weten, wij adviseren minimaal twee weken om de hele ringroad te rijden. Over het algemeen huur je in IJsland een auto bij het enige internationale vliegveld van het land Reykjavik Keflavik. Er zijn nationale vluchten mogelijk, bijvoorbeeld naar Akureyri. Maar het voordeligste is om de auto gewoon in Reykjavik te huren, en weer af te geven.

Wil je ondertussen nou wel eens weten hoe je dan het voordeligste een auto huurt in IJsland? We hebben twee aanbieders geselecteerd die je helpen aan de ideale huurauto. Ze zijn allebei goed in wat ze doen, maar doen net wat anders. Dus kijk zelf welke het beste bij jou past. Benieuwd of je een 4x4 nodig hebt en naar onze tips om niet te veel te betalen bij het huren van een auto? Lees dan hier verder.

Skyscanner

Is al een tijdje een grote naam in het aanbod van vliegtickets vergelijken, maar helpt je ook bij het vinden van de beste deals voor hotelovernachtingen en huurauto’s. Het principe is simpel, er zijn veel prijsvergelijkingswebsites allemaal met afhankelijke aanbiedingen en afspraken met autoverhuurders. Skyscanner vergelijkt ze allemaal. Zo hoef jij nog maar op één website te zoeken naar de beste deal. Een auto huren via Skyscanner samengevat;

 • Meerdere vergelijkingswebsites in één
 • Ideaal voor een prijsindicatie en zicht op het aanbod
 • Voorwaarden kunnen wisselen per aanbieder
 • Soms verborgen kosten
 • De goedkoopste auto huren

Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Sunny Cars zet juist vol in op service. Ze brengen ook een aanbod samen van verschillende lokale en internationale verhuurbedrijven, maar voegen daar hun eigen kwaliteits- en service-eisen aan toe. Zo maakt het niet uit bij wie je huurt, je huurt de auto altijd met de voorwaarden van Sunny Cars. En die zijn goed. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en heb je altijd Nederlands sprekende support. De voorwaarden van Sunny Cars samengevat;

 • All-inclusive huurprijzen (incl. verzekering)
 • Maatwerk is mogelijk
 • 24/7 Nederlandse support en persoonlijke ondersteuning
 • Geen verborgen kosten of boekingskosten
 • 14 dagen kosteloos annuleren

Lees hieronder verder!
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Avondluchten vervelen nooit in IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Heb je een 4x4 nodig in IJsland?

Dit is natuurlijk de grote vraag als je in IJsland een auto gaat huren, heb je wel of geen 4x4 auto nodig? Het hangt af van wat je plannen zijn. Voor de normale wegen en de Ring Road heb je niet perse een 4x4 nodig. Zeker in de zomerse periode niet, zelfs in de winter wordt de Ring Road zo goed als sneeuw vrij gehouden en is een 4x4 dus niet noodzakelijk. Wil je van de Ring Road afwijken en de ongebaande paden ontdekken over de F-Roads door de highlands (ruim genomen het binnenland van IJsland) dan is een 4x4 wel noodzakelijk. Andere auto’s mogen of kunnen er namelijk niet komen. Maar let op, want zelfs met een 4x4 mag je niet op alle wegen rijden. Dit is afhankelijk van de verhuurder, Mountainroads bijvoorbeeld zijn vaak niet toegestaan.

Extra kosten bij een auto huren in IJsland

In de meeste landen zit een standaard verzekering al in de prijs inbegrepen, maar in IJsland gaat dat anders. Deze betaal je er meestal los bij, omdat je meerdere klasse van verzekering hebt. Hier een kort overzicht met mogelijke extra kosten;

 • Verzekering: vanaf €5,- per dag
 • Schade veroorzaakt door gravel, zand en as, water: tussen de €5,- en €50,- per dag
 • Extra bestuurder: €15 per bestuurder
 • GPS-navigatie: €10,- per dag
 • Wifi hotspot: €10,- per dag (ook zelf te regelen, lees meer over bellen en internetten in IJsland)

Tips bij het huren van een auto in IJsland

Je weet nu waar je moet zoeken, maar ook bij Skyscanner en Sunny Cars kun je nog veel doen om goedkoop een auto te huren. Hier een aantal tips om het zoekproces nog makkelijker te maken en geld te besparen. Wat in sommige gevallen interessant kan zijn, is om direct na het boeken te betalen. Bij sommige aanbieders krijg je dan een korting tot 15%. Misschien handig om dan wel een annuleringsverzekering af te sluiten, maar die keuze is aan jou. Met de onderstaande tips bespaar je geld bij het huren van een auto in IJsland.

1. Boek op tijd

Gaat misschien niet altijd meer, maar als het kan bespaar je hier het meeste geld mee. Boek op tijd. Hoe dichter bij de vertrekdatum je komt, hoe hoger de prijzen worden. Maar ook hoe kleiner het aanbod huurauto’s wordt. De beste deals zijn al gereserveerd en je zult het moeten doen met de B-keuze. De prijzen worden vaak wekelijks verhoogd, dus stel het huren van een auto niet te lang uit. Helaas wordt de huurauto dan alleen maar duurder.

2. Kies het juiste formaat auto

Ook van grote invloed op de huurprijs is hoe groot een huurauto is. Zeker bij 4x4’s gaan de prijzen snel omhoog. Daarom dat we ook adviseren om enkel een 4x4 te huren als je zeker weet dat je F-Roads gaat rijden. Blijf je gewoon op de geasfalteerde wegen, neem dan een normale auto. Ook hier geldt, hoe kleiner hoe goedkoper. Zowel het huurbedrag maar ook het rijden in IJsland is goedkoper, aangezien kleinere auto’s in de regel minder brandstof verbruiken. Maar een te kleine auto is ook niet altijd ideaal. Maak dus de afweging, met hoeveel personen reis je, hoeveel bagage heb je mee, en hoeveel kilometer gaan jullie gemiddeld afleggen. Pak geen te kleine auto maar ook zeker geen te grote auto.

3. Kies de ophaal- inlevertijdstip slim

Iets waar je relatief makkelijk geld op kunt besparen is het tijdstip van ophalen en inleveren van de huurauto. Verhuurbedrijven rekenen namelijk in periodes van 24 uur. Dat wil zeggen, je huurt de auto elke keer voor 24 uur. En die begint te tellen op het moment dat je de auto ophaalt. Stel dat je om 11:00 uur de auto ophaalt, maar levert hem in om 13:00 uur. Dan betaal je eigenlijk een hele dag extra, terwijl je de huurauto de laatste dag maar twee uur gebruikt. Probeer daarom om het tijdstip van ophalen en inleveren binnen de periode van 24 uur te houden. Lever hem desnoods eerder in, en ontdek de Reykjanes Peninsula te voet of met een taxi.

4. Let op de kleine letters (en tank reglement)

In de kleine letters zitten vaak de ongewenste kosten verstopt. Check, zeker in IJsland, de verzekeringsvoorwaarde en via wie je verzekerd bent. Wat dekt de tussenpersoon (vergelijkingswebsite) bijvoorbeeld, en wat niet. Moet je alles nog verzekeren aan de balie van het verhuurbedrijf of kies je daar nog enkel de extra’s? Achterhaal dus of en hoe je verzekerd bent nog voordat je aan de balie staat. Kijk ook zeker naar de tankregeling. Vol-tot-vol, dus zelf aftanken, is het fijnste. Maar tank hem dan ook wel echt vol, want als de verhuurder dit voor je doet dan betaal je veel meer dan aan de pomp. Kijk ook goed naar de regeling met betrekking tot bestuurders. Vaak mag alleen de persoon die de auto boekt de auto besturen. Voor extra bestuurders moet meestal per dag extra betaald worden. Zo komen er dus toch nog extra kosten bij.

5. Heb je de accessoires echt nodig?

Het klinkt vaak lekker makkelijk, wat accessoires erbij boeken. Een navigatiesysteem bijvoorbeeld. Maar als je de gemiddelde prijs ziet dan zijn er goedkopere alternatieven. Gewoon je telefoon gebruiken. Er zijn zelfs goede (gratis) apps (naast Google of Apple Maps) waarmee je ook offline navigatie kunt gebruiken. Maar met internet in IJsland is het vaak gewoon goedkoper om de navigatie op je telefoon te gebruiken dan met een gehuurd navigatiesysteem.

6. Extra tip: neem altijd foto’s van de auto voordat je hem meeneemt

Uiteindelijk wil je ook achteraf geen onvoorziene kosten. Je wilt dus niet betalen (van je eigen risico) voor schade die je niet zelf hebt gemaakt. Maak daarom foto’s van de eventuele schade die de huurauto al heeft nog voordat je er mee wegrijdt. Zo voorkom je dat ze de schade aan jou toekennen. Zeker weten dat je niets vergeet tijdens het ophalen van een huurauto? Neem dan deze checklist van de ANWB mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram