Auto huren in IJsland

Voel je vogelvrij en rij met een huurauto over IJsland

Home » Europa » Reizen in IJsland » Auto huren in IJsland

Het is zonde om in een land te zijn en dan niet alles te kunnen zien wat je wilt zien. Doe dat gevoel keer twee en dan weet je hoe zonde het is om in IJsland niet mobiel te zijn en afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of excursies. Ons advies is daarom dan ook; ga een auto huren in IJsland. En wil je de full package experience overweeg dan om een camper te huren. Maar terug naar de auto’s, er zijn verschillende auto’s te huur bij verschillende soorten bedrijven. Hier geven we je inzicht in de mogelijkheden aangevuld met ons advies. Want hoewel wij onze camper mee brachten naar IJsland, hebben we voor een paar dagen een 4x4 auto gehuurd om het binnenland te verkennen. Maar een 4x4 is echt niet voor iedereen nodig.

Wat is er te huur in IJsland?

Zoals eigenlijk overal het geval is zijn er verschillende type auto’s te huren. Van de kleine compacte Toyota Yaris tot de uber vette Landrover Defender. We gaan kort in op de vier typen auto’s welke er breed te onderscheiden zijn, en wat de kosten zijn van dit soort auto’s. Daarna vertellen we je of je echt een 4x4 nodig hebt om door IJsland te reizen.

Een compacte auto huren

Prima wanneer je met twee of drie personen IJsland wilt verkennen en niet heel veel spullen meeneemt. Een goedkopere optie als dit type ga je niet vinden, maar laten we eerlijk zijn veel meer heb je ook niet nodig als je op de normale (Ring Road) blijft. Extra bonus; ze rijden zuinig.

Prijs vanaf: vanaf €50,- per dag (excl. extra kosten)
Type auto: Toyota Yaris of vergelijkbaar
Voordeel: de goedkoopste optie
Nadeel: weinig ruimte en niet heel comfortabel

Een ruime auto huren

Denk je net wat meer ruimte nodig te hebben (voor al je kampeerspullen) of zit je liever wat comfortabeler met meer personen dan is een ruimere auto wat je nodig hebt. Ook hierbij geldt dat je alleen op de hoofdwegen mag rijden, maar ook daar is voldoende moois te zien.

Prijs vanaf: vanaf €55,- per dag (excl. extra kosten)
Type auto: Nissan Almera of vergelijkbaar
Voordeel: meer ruimte, grotere kofferbak en 5-deurs
Nadeel: minder zuinig en dus duurder om te rijden


Een compacte 4x4 huren

Toegegeven, een 4x4 biedt veel meer mogelijkheden. En als je die aanpakt is het super vet om de minder begaanbare (en gereden) wegen te verkennen. Maar veel van IJslands hoogtepunten zijn gewoon goed begaanbaar en dan is een 4x4 leuk, maar overbodig. Lees daarom eerst of je wel echt een 4x4 nodig hebt.

Prijs vanaf: vanaf €90,- per dag (excl. extra kosten)
Type auto: Suzuki Jimny of vergelijkbaar
Voordeel: Met deze auto’s mag je de highlands in en F-wegen rijden
Nadeel: Duurder dan normale auto en misschien overbodig?

Een ruime 4x4 huren

Ook hier geldt dat het vooral om meer ruimte gaat, en soms natuurlijk de looks als je bijvoorbeeld voor een Landrover Defender gaat. Qua power of welke wegen je mag rijden is er niet veel verschil. Ook de kleinere auto’s trekken zich makkelijk de bergen over. Maar met meer dan drie personen kom je al snel bij een ruime 4x4 terecht.

Prijs vanaf: vanaf €190,- per dag (excl. extra kosten)
Type auto: Toyota Land Cruiser of vergelijkbaar
Voordeel: meer ruimte, grotere kofferbak, met deze auto’s mag je de highlands in en F-wegen rijden
Nadeel: Duurder dan normale auto en misschien overbodig?

 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Avondluchten vervelen nooit in IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • 4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Heb je echt een 4x4 nodig?

Dit is natuurlijk de grote vraag als je in IJsland een auto gaat huren, heb je wel of geen 4x4 auto nodig? Het hangt af van wat je plannen zijn, voor de normale wegen en de Ring Road heb je niet perse een 4x4 nodig. Zeker in de zomerse periode niet, zelfs in de winter wordt de Ring Road altijd sneeuw vrij gehouden en is een 4x4 dus niet noodzakelijk. Wil je van de Ring Road afwijken en de ongebaande paden ontdekken door de highlands (ruim genomen het binnenland van IJsland) dan is een 4x4 noodzakelijk. Andere auto’s mogen of kunnen er namelijk niet komen. Maar let op, want zelfs met een 4x4 mag je niet op alle wegen rijden. Dit is afhankelijk van de verhuurder, Mountainroads bijvoorbeeld zijn vaak niet toegestaan.

Verschil in verhuurders

IJsland kent een paar internationale verhuurders zoals Europcar, Hertz en Sixt maar ook veel lokale partijen. De meeste doen mee in de internationale trend en bieden relatief nieuwe auto‰’s aan. Daar betaal je vaak extra voor. Wij huurden onze Toyota RAV4 bij SADcars, welke voornamelijk oude auto’s verhuurt en het niet zo nauw neemt met een krasje hier en daar. Aangezien je niet ontkomt aan gravel rijden zit een krasje in een klein hoekje, let dus goed op hoe jouw verhuurder hier mee om gaat.

Extra kosten bij een auto huren in IJsland

In de meeste landen zit een standaard verzekering al in de prijs inbegrepen, in IJsland is dat anders. Deze betaal je er meestal los bij. Hier een kort overzicht met de extra kosten;

 • Verzekering: vanaf €5,- per dag
 • Schade veroorzaakt door gravel, zand en as, water: tussen de 5 en 50 euro per dag.
 • Extra bestuurder: €15 per bestuurder
 • GPS navigatie: €10,- per dag
 • WiFi hotspot: €10,- per dag (ook zelf te regelen, lees meer over bellen en internetten in IJsland)

Tips voor de goedkoopste huurauto in IJsland

 • Boek zo vroeg mogelijk, minimaal driekwart jaar van te voren
 • Door vroeg te boeken is er nog een ruim aanbod en vind je de beste prijs
 • Betaal direct na het boeken, dit kan 15% van de dagprijs schelen.
 • Verlaag de dagelijkse kosten door een aaneengesloten (langere) periode te huren
 • Vraag offertes aan bij verschillende (typen) verhuurders
 • Volg de offertes op en kijk of het mogelijk is om een speciale aanbieding te krijgen (vooral als je voor een langere periode gaat huren)
 • Let goed op de prijsverschillen in de te betalen extra’s
 • Kies de kleinste auto die je denkt nodig te hebben, je betaald minder voor de huur en bespaart tegelijk op brandstofkosten

De mooiste reizen naar IJsland

Meteen boeken toch? Om het nog makkelijker te maken hebben we de leukste IJsland-reizen voor je uitgezocht. Zo hoef jij niet meer al die websites af. Met deze reizen ga je echt genieten van IJsland. Beloofd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *