Mobiel bellen en internetten

Zo blijf je bereikbaar in Europa zonder fair use policy issues

Ga je op reis maar kan je echt niet zonder mobiel bellen of al helemaal niet zonder internet? Dan ben je net als ons! Er zijn een paar opties die ervoor kunnen zorgen dat je altijd bereikbaar blijft. Zo kan je een Nederlands abonnement opschroeven maar het kan soms veel voordeliger (en sneller) zijn om een lokale SIM-kaart met data te kopen. De prijzen verschillen nogal per land, wij zijn ondertussen redelijke experts wat mobiele data betreft, we hebben al meer dan 10 SIM-kaartjes versleten om onze onlinewerkzaamheden uit te voeren. Hieronder vind je onze ervaring per land.

Europa in met een Nederlands abonnement

Als je niet zo lang als ons gaat reizen, dan kan het interessant zijn om gewoon je Nederlandse abonnement aan te houden en misschien iets uit te breiden. De meeste providers bieden een travelpass aan waarmee je voor een redelijk tarief en zonder veel gedoe het internet op kan. Ga je langer op reis dan is het verstandig om een weloverwogen beslissing te maken. Hoeveel wil je bellen, naar wat voor nummers (Nederlandse of Europese) en hoeveel data denk je nodig te hebben? Vodafone en T-Mobile bieden bijvoorbeeld een Europa abonnement waarmee je naar alle Europese nummers belt binnen je bundel, alsof je gewoon in Nederland zit dus. Ook internet in Europa zit er tegenwoordig vaak bij inbegrepen. Dit is alleen niet zo heel veel en optoppen is nog duur. Dus hoewel de Europese regelgeving wordt aangepast en de prijzen omlaaggaan zit er zeker nog een flink prijsverschil tussen de landen. Wij zijn daarom na een jaar overgestapt van een Europees internetabonnement naar lokale SIM-kaarten. Bellen doen we nog wel via onze Nederlandse provider.

Snelheid verlies: In ons eerste reisjaar gebruikte we T-Mobile Europees internet. Dit internet was vaak veel langzamer dan een lokale SIM-kaart. Ook al zat je met beide kaarten op hetzelfde 4G netwerk.

Lokale SIM-kaart met data

Dit was voor ons al snel de meest logische keuze, helemaal als je naar het prijsverschil kijkt in sommige landen. Uiteraard is het meer gedoe en wordt het dus pas interessant als je voor een langere periode in een land verblijft of als je veel data verwacht te gebruiken. In dit geval is het vooral belangrijk dat je de juiste provider zoekt, die met de beste dekking of die met de beste aanbiedingen. Aangezien wij vaak op afgelegen plekken staan letten wij vooral op dekking en het makkelijk (lees online) optoppen van je data. Gelukkig wordt dit steeds gebruikelijker door heel Europa!

Gebruik: Wij gebruiken een Huawei hotspot om ons eigen WiFi signaal te maken waar we met al onze apparaten op kunnen. Het is ook mogelijk om je (oude) telefoon te gebruiken als hotspot, maar dan ben je niet meer bereikbaar op je eigen nummer.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Surf walhala Imsouane
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Epische zonsondergang langs de Zuidelijke Atlantische kust
  anemptytextlline
 • Snorkelen Italië San Rocco
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline