Mobiel bellen en internetten

Zo blijf je bereikbaar in Europa zonder fair use policy issues

Ga je op reis maar kan je echt niet zonder mobiel bellen of al helemaal niet zonder internet? Dan ben je net als ons! Er zijn een paar opties die ervoor kunnen zorgen dat je altijd bereikbaar blijft. Zo kan je een Nederlands abonnement opschroeven maar het kan soms veel voordeliger (en sneller) zijn om een lokale SIM-kaart met data te kopen. De prijzen verschillen nogal per land, wij zijn ondertussen redelijke experts wat mobiele data betreft, we hebben al meer dan 10 SIM-kaartjes versleten om onze onlinewerkzaamheden uit te voeren. Hieronder vind je onze ervaring per land.

Europa in met een Nederlands abonnement

Als je niet zo lang als ons gaat reizen, dan kan het interessant zijn om gewoon je Nederlandse abonnement aan te houden en misschien iets uit te breiden. De meeste providers bieden een travelpass aan waarmee je voor een redelijk tarief en zonder veel gedoe het internet op kan. Ga je langer op reis dan is het verstandig om een weloverwogen beslissing te maken. Hoeveel wil je bellen, naar wat voor nummers (Nederlandse of Europese) en hoeveel data denk je nodig te hebben? Vodafone en T-Mobile bieden bijvoorbeeld een Europa abonnement waarmee je naar alle Europese nummers belt binnen je bundel, alsof je gewoon in Nederland zit dus. Ook internet in Europa zit er tegenwoordig vaak bij inbegrepen. Dit is alleen niet zo heel veel en optoppen is nog duur. Dus hoewel de Europese regelgeving wordt aangepast en de prijzen omlaaggaan zit er zeker nog een flink prijsverschil tussen de landen. Wij zijn daarom na een jaar overgestapt van een Europees internetabonnement naar lokale SIM-kaarten. Bellen doen we nog wel via onze Nederlandse provider.

Snelheid verlies: In ons eerste reisjaar gebruikte we T-Mobile Europees internet. Dit internet was vaak veel langzamer dan een lokale SIM-kaart. Ook al zat je met beide kaarten op hetzelfde 4G netwerk.

Lokale SIM-kaart met data

Dit was voor ons al snel de meest logische keuze, helemaal als je naar het prijsverschil kijkt in sommige landen. Uiteraard is het meer gedoe en wordt het dus pas interessant als je voor een langere periode in een land verblijft of als je veel data verwacht te gebruiken. In dit geval is het vooral belangrijk dat je de juiste provider zoekt, die met de beste dekking of die met de beste aanbiedingen. Aangezien wij vaak op afgelegen plekken staan letten wij vooral op dekking en het makkelijk (lees online) optoppen van je data. Gelukkig wordt dit steeds gebruikelijker door heel Europa!

Gebruik: Wij gebruiken een Huawei hotspot om ons eigen WiFi signaal te maken waar we met al onze apparaten op kunnen. Het is ook mogelijk om je (oude) telefoon te gebruiken als hotspot, maar dan ben je niet meer bereikbaar op je eigen nummer.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Klimmen in IJsland
    anemptytextlline
  • Epische zonsondergang langs de Zuidelijke Atlantische kust
    anemptytextlline
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • Italië hot water stream
    Lars in de waterval van Cascate del Mulino
    anemptytextlline
  • Met de camper door het Rifgebergte
    anemptytextlline
  • Snorkelen Italië San Rocco
    anemptytextlline
  • Surf walhala Imsouane
    anemptytextlline
  • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
    anemptytextlline
  • Het grote plein van Essouaira
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Onze ervaringen per land

Dit zijn de landen waar wij een lokale SIM-kaart hebben gekocht en onze ervaring met het gebruik hiervan. Andere landen zullen nog volgen!

Bellen en internetten in Frankrijk

Frankrijk: de standaardproviders laten je nog flink betalen voor internet, 10 tot 15 euro voor 1GB is niet gek. Gelukkig is het allemaal prepaid en hoef je niets te betalen voor de SIM-kaart. Bij Orange kan optoppen in een winkel of online. Maar let op want het kan veel voordeliger zijn om meerdere kaartjes tegelijk te kopen en zo meer data te krijgen. Bij ons volgend bezoek aan Frankrijk gaan we kijken of het aanbod van Free ook echt zo goed is als ze zeggen; €19,- voor 50GB.

Bellen en internetten in Spanje

In Spanje zijn de prijzen van de grote providers vergelijkbaar met Frankrijk, 10 euro voor 1GB. Gelukkig is de dekking wel goed. Na veel uitzoek werk maken we gebruik van het goedkopere aanbod van Tuenti, een dochter van Movistar. Een nadeel van Tuenti is dat er niet veel verkooppunten zijn. We betalen 7 euro voor 1 GB geldig voor 30 dagen. Het grote voordeel is dat het, als je eenmaal een SIM-kaart hebt, makkelijk online optoppen is. Wij kochten onze SIM-kaart in de Movistar winkel in Barcelona.

Bellen en internetten in Portugal

Portugal is ook wat internet betreft de positieve uitzondering binnen Europa. Zo goedkoop, en makkelijk als hier hebben we het niet veel vaker gehad. We betaalden bij Vodafone 15 euro voor 15GB, geldig voor 15 dagen. Optoppen ging eenvoudig via het internet (al is het één keer fout gegaan) maar meerdere SIM-kaartjes kopen is ook geen enkel probleem, deze krijg je gewoon gratis. En ohja, de dekking is super!

Bellen en internetten in IJsland

Totaal tegen onze verwachting in was internet super goedkoop in IJsland, vooral als je veel (maar dan ook echt veel) data koopt. We betaalden 30 euro voor 50GB bij Siminn. Uiteraard zijn er ook kleinere bundels te koop. Siminn is wel de beste keuze op IJsland wat bereik betreft, rondom de grotere steden 4G en langs de kust overal 3G.

Bellen en internetten in Italië

Het mobiele internet in Italië laat nog een beetje te wensen over, 4G is een luxe en de dekking ervan is eigenlijk om te huilen. SIM-kaarten zijn moeilijk duur, bij Vodafone kregen we voor 50 euro 13GB data dat 30 dagen geldig is. Optoppen was vervolgens enkel mogelijk in de winkel, cash. Voor ongeveer 10 tot 15 euro per GB. Op een gegeven moment konden we niet eens optoppen omdat we in de min zouden staan en onze databundel was verlopen. Zorg dus dat je optopt voordat de 30 dagen om zijn anders moet je weer de volle mep betalen.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram