Reizen in Andorra

Start jouw Andorra reisvirus aan de hand van onze ervaringen. Ontdek de kleinste staat van Europa, midden in de Pyreneeën.

Home » Europa » Andorra

Alles wat je moet weten over Andorra

Gelegen in het hart van de Pyreneeën met een oppervlakte van 468 vierkante kilometer vind je de kleinste staat van Europa, Andorra. Ook al is de provincie Flevoland drie keer zo groot, Andorra kent tal van hoogtepunten zowel letterlijk als figuurlijk. De natuur van Andorra is imposant en adembenemend. Het staat bol van de buitensportactiviteiten waar een bergsportliefhebber zijn hart aan ophaalt in de zomer evenals in de winter.

Waar het in de zomer een wandelparadijs is, transformeren de bergen in de winter tot een wonderbaarlijk wintersportwalhalla. Maar dat is niet alles, Andorra is dé plek om te shoppen. Met meer dan 2000 winkels met de laatste mode, nieuwste technologieën en lekkerste dranken kan er gesteld worden dat Andorra een staat is waar twee uitersten in harmonie samengaan.

Andorra midden in de Pyreneeën

Ligging

De kleinste staat van Europa ligt in het oosten van de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje.

Oppervlakte

De oppervlakte van Andorra is 468 vierkante kilometer bestaande uit 92% bossen, meren, rivieren en bergen.

Hoofdstad

Andorra la Vella is de grootste stad van Andorra en ook de hoofdstad. Met verschillende winkels en uitgaansmogelijkheden is dit het kloppende hart van het landje.

Shoppen

In Andorra kan er net zoals op een vliegveld taxfree gewinkeld worden.

Tax-Free shoppen in Andorra

Niet alleen wordt de reputatie van Andorra gevormd door de bergen en activiteiten maar ook door het taxfree shoppen. Met meer dan 2000 winkels verspreidt over Andorra bieden zij de laatste trends en nieuwste technologieën. Er wordt geen belasting geheven op de producten. Zo zijn een aantal dingen aanzienlijk goedkoper dan in Nederland zoals drank, benzine / diesel en tabak.
De hoofdstad Andorra la Vella is de plek om te winkelen. Vivand is een van de grootste winkelstraten waar 200 winkels, restaurants en hotels zitten. Van kleine boetiekjes tot de grootste merken voor ieder wat wils. Er zijn per jaar twee Sales periodes. In de winter van eind december tot eind februari en in de zomer van eind juni tot eind augustus.

Let op! Omdat Andorra een taxfree paradijs is kan het voorkomen dat je invoerbelasting moet betalen bij terugkeer in Nederland. Producten uitvoeren uit Andorra kan belastingvrij tot 900 euro. Hou hier rekening mee en kom niet voor verassingen te staan.

De achtergrond info van Andorra

Valuta

Andorra hoort niet bij de Europese Unie (en de Schengen Zone). Maar de euro is wel het betaalmiddel van Andorra.

Inwonersaantal

De Andorrese bevolking bestaat uit wel geteld 76.949 personen. 30% hiervan woont in de hoofdstad Andorra la Vella.

Officiële taal

Catalaans is de voertaal maar ook wordt er Spaans, Frans en Portugees gesproken.

Religie

Het Katholieke geloof is het grootst in Andorra. De staat support vrijheid van geloofsovertuiging.

Het bergenlandschap van Andorra

Het landschap van Andorra bestaat uit bergen. Er zijn 72 bergtoppen waar een aantal over de 2000 meter hoog zijn. Andorra is dan ook het hoogst gelegen land van Europa. The Compapedrosa peak is met 2942 meter de hoogste bergtop. Het laagste punt, 838 meter, is te vinden op het punt waar de rivier Runcer de grens kruist met Spanje. De gemiddelde hoogte is 1996 meter.
Meer dan 70 bergmeren liggen vredig verscholen tussen de bergmuren. Het grootste meer is Juclar en neemt een oppervlakte van 21,3 hectare in beslag. Andere bekende meren zijn Tristaina en Pessons.

Warme zomers en koude winters kenmerken het mediterraan bergenklimaat van Andorra. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond de -2 graden Celsius en in de zomer rond de 24 graden Celsius. Regen komt vooral voor in de maanden mei en oktober waar sneeuwval regelmatig het magische witte landschap aanvult.

De Andorrese biodiversiteit is rijk en kent meer dan 1500 verschillende soorten aan flora en fauna. De flora en fauna verschilt per regio. De meest voorkomende diersoorten zijn: de marmot, de ‘pallaresa’ hagedis, de eekhoorn en vele soorten vogels. Ook de flora is goed vertegenwoordigd met verschillende soorten bloemen, bomen, kruiden, paddenstoelen en vruchten.

De natuurparken van Andorra

Dat er meerdere natuurparken bestaan in Andorra is niet gek, gezien het feit dat het land voor 92% uit bergen en bossen bestaat. Natuurparken La vall de Sorteny en Comapedrosa zijn beschermd en dat komt een bezoek alleen maar ten goede.

La vall de Sorteny Natural Park

Dit park is gelegen in een vallei en strekt zich uit over 1800 hectare. Naast 800 verschillende plantensoorten is wildlife hier goed te spotten zoals herten. Dit park geeft toegang tot twee bergpieken, l’Estanyo 2.915 meter hoog en Serrera 2.913 meter hoog. Je kan verschillende hikes maken in dit natuurgebied met of zonder gids. Voor meer informatie bekijk de website.

Comapedrosa Natural Park

Dit park is te vinden in het noordwesten van Andorra. Het beschermde gebied is 1542,6 hectare groot en Comapedrosa peak kent een hoogte van 2.941 meter. De grootste aantrekkingskracht van dit park zijn de fabelachtige valleien, imposante bergen, witte meren en kletterende watervallen. Het park heeft een ruim aanbod aan wandelpaden waar dag hikes gemaakt kunnen worden of een meerdaagse hike. Er zijn een aantal hutten waar de nacht doorgebracht mag worden. Voor meer informatie bekijk de website.

Vall del Madriu-Perafita-Claror

Dit is geen natuurpark maar een gebied dat in 2004 op de UNESCO wereld erfgoedlijst is geplaatst in de categorie cultureel landschap. Deze categorie staat voor unieke gebieden waar natuur en menselijk leven in harmonie samengaan.
De Madriu-Perafita-Cloror vallei strekt zich uit over 4247 hectare en de plaatsen Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria en Escaldes-Engordany bevinden zich hier. Laat je verbazen over het natuurschoon rondom de bewoonde wereld.

Outdoor activiteiten in Andorra

Zomeractiviteiten

Voor de bergsportliefhebbers is Andorra een paradijs. In de zomer kan er gehiked worden van dagwandelingen tot meerdaagse hikes. Maar ook de bergbeklimmers gaan hier los of krijgen een adrenalineboost tijdens het canyoning. Liever wat rustiger aan? Bezoek één van de rustgevende bergmeren of ga een middag vissen. Ook voor de golfliefhebbers is hier een unieke baan met een indrukwekkend uitzicht.

Winteractiviteiten

Waar de bergen in de winter transformeren tot een witte wonderwereld betekent dit voor wintersportliefhebbers dat het seizoen is geopend. Rond eind november gaan de eerste pistes open en maak je afdalingen op perfecte sneeuw. Ohja, vergeet niet om de uitzichten in je op te nemen…
Er zijn twee wintersportgebieden, Grandvalira en Vallnord. Samen hebben ze zo’n 300 kilometer aan pistes waar menig skiër en snowboarder los gaat. Maar er zijn ook andere winteractiviteiten. Zo biedt Grandvalira activiteiten aan als sneeuwmobiel rijden, paragliden, helikoptervluchten of mushing. In Vallnord is er de optie om te heliskieën, airboarden of speedriden.

Voor meer informatie over wat te doen in Andorra bekijk de website visitandorra.com. Goed om te weten, in Andorra spreken ze vaak goed Engels en zijn de informatievoorzieningen naast het Catalaans en Spaans ook in het Engels vertaald.

Wij Reizen In op Instagram