Met een hond in de camper reizen

Maakt een hond het reizen met een camper leuker?

Sinds januari 2016 is Ninja bij ons in de camper ingestapt. Hoe is het om te reizen met een trouwe viervoeter? Voor- en nadelen maar wij kunnen niet meer zonder Ninja!
hond mee naar marokko
hond mee naar marokko
Home » Leven in een Camper » Met een hond in de camper reizen
Geschreven door: Dasja

Toen we Nederland voor het nieuwe avontuur verlieten was dit nog zonder het gezelschap van een trouwe viervoeter. We waren zelfs een beetje sceptisch of het wel praktisch zou zijn om een hond te hebben op die paar vierkante meter in de camper. Zou het onze reisplannen niet in de weg gaan zitten? Na lang wikken en wegen zijn we toch overstag gegaan. Na ongeveer vier maanden onderweg met de camper hebben we een hond geadopteerd in Portugal. Ninja reist nu met ons mee in de camper over de wereld! Hoe het is om met een hond samen rond te reizen? We verklappen je alvast één ding, het is de beste beslissing geweest die we tot nu toe gemaakt hebben.

Met een hond reizen in een camper

Laten we maar gelijk beginnen met onze mening, met een hond reizen in een camper is heel chill. Om verschillende redenen. Het geeft een extra dimensie aan de reis, hoewel we de reis altijd met zijn tweeën deelden is het gezelschap van drie toch net iets gezelliger.

Het grappige is dat vooral de praktische dingen ervoor zorgen dat we nog meer aan het genieten zijn van onze reis. Ninja zorgt voor veel meer structuur, we laten hem (en onszelf) minimaal vier keer per dag uit. Elke ronde proberen we anders te lopen waardoor we plekken vaak veel beter leren kennen. Zonder Ninja was er nooit echt een reden om op zo’n grondige ontdekkingstocht te gaan. Maar ook de strandwandelingen en hikes door de bossen en bergen worden een stuk leuker als je ze samen met de hond loopt.

Wat we vooraf niet hadden verwacht is het contact dat een hond met zich meebrengt. Of het nu een praatje is met andere hondeneigenaren of simpelweg mensen die even de aandacht van Ninja vragen. Sinds we met Ninja reizen maken we meer contact, het heeft zelfs nieuwe klanten opgeleverd.

Een hond zorgt voor de kleine dingen die bijdrage aan een onvergetelijke reis. Elke dag liggen we minimaal een paar keer dubbel om de dingen die Ninja doet, of om de reacties van andere mensen. Wij kunnen niet meer zonder, en zijn ervan overtuigd dat een hond in de camper je nog meer laat genieten van je rondreis. Uiteraard is een voorliefde voor honden wel zo op zijn plaats ;).

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De voor- en nadelen van reizen met een hond

Omdat rijtjes soms helemaal handig zijn gooien we er hier ook twee rijtjes in; de voor- en nadelen van het reizen met een hond.

Voordelen van reizen met een hond

  • Brengt structuur aan in de reis
  • Zorgt voor meer contact (met locals)
  • Je ziet veel meer van de omgeving
  • Extra beveiliging in de camper
  • Gezelligheid
  • Flinke dosis humor
  • Uitdagingen, in de vorm van de hond opvoeden
  • Altijd wat om over of tegen te praten

Nadelen van reizen met een hond

  • Beperkt vrijheid als je iets zonder de hond wilt doen (de hond kan maar X uren alleen blijven)
  • Impulsieve plannen gaan soms niet op
  • Elke dag vroeg opstaan
  • Brengt veel viezigheid mee in de camper
  • Extra (reis)kosten, denk niet alleen aan voer maar ook aan inentingen, ontwormpillen, gezondheidsverklaringen etc.

Voor ons wegen de nadelen niet zo zwaar en we zijn dan ook stellig, het reizen met een hond in de camper maakt onze reis leuker. Ninja brengt zoveel blijdschap, gezelligheid en positieve energie met zich mee waar wij elke dag van genieten. Dus de ‘offers’ die we moeten maken, minder lang de stad in of eerder uit het museum vertrekken nemen we voor lief.

Waar je aan moet denken als je gaat reizen met je hond

Reizen met een hond brengt nog wel enkele punten met zich mee waar je rekening mee moet houden. Zorg bijvoorbeeld voor een up-to-date hondenpaspoort, laat tijdig alle inentingen zetten en hou het goed bij. Voor sommige landen zijn zelfs extra handelingen nodig, bijvoorbeeld het ontwormen binnen vijf dagen voordat je het land binnenkomt. Al deze informatie vind je op deze website. Ook kan het zo zijn dat er een bloedtest nodig is waarmee je aantoont dat de hond positief reageert op de rabiës inenting.

Tip: Vergeet ook geen rekening te houden met het hondenvoer. Niet elk land verkoopt hetzelfde voer. En switchen van het voer binnen een dag daar kan niet elke hond tegen. Slim inkopen dus en de hond geleidelijk over laten gaan op het nieuwe voer.

Heb jij rondgereisd of wil je gaan rondreizen met een hond? Per camper, auto, fiets? Bevalt het goed of juist helemaal niet? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en lezen het graag terug in de reacties.

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

5 reacties

  • Hi. Hoe gaat dat qua temperatuur in warme landen. Vooral als je een aantal uren weg wilt. Kan de hond dan in de camper blijven en wordt t dan niet te warm.

    • Dat is heel verschillend. Hangt echt van de dag af, en dan vooral hoe warm het die dag wordt. Er zitten dagen tussen waar we Ninja niet alleen in de auto laten omdat het te warm is. Dan is het met z’n alle naar een schaduw plekje aan het water. Maar dit zijn echt uitzonderingen. Door slim te parkeren; ofwel in de schaduw of met de cabine uit de zon en met (dak)raampjes open en ventilatoren aan is het relatief koel te houden. Zeker als er een briesje staat! Zo hebben we een keer een weekend gehad waar we juist de camper in zijn gegaan omdat het daar net iets koeler was, 35 graden binnen en 40 graden buiten.
      Zonnewering voor (grote) ramen en ventilatoren in het dak helpen wel echt heel veel om het aangenaam te houden in de camper. Wij gebruiken ook een weerstation om te zien hoe warm het is bij Ninja z’n plek. Dat geeft iets meer gemoedsrust.

  • Bedankt!

    Alles is al gereed gemaakt. Rabiës inenting heeft hij van de week gehad. Dus dat komt goed. Ja ik wilde het echt heel rustig aan gaan doen. ‘n camping zo dicht mogelijk bij de natuur. Zodat we rustig kunnen wandelen en op 1 plek blijven tot ik het aan durf om een stukje te rijden. En inderdaad steeds verder uitbouwen. Ik ben erg benieuwd. Ik vind het inderdaad een fijner idee om hem op te halen.

  • Hoi,

    Ik heb vorig jaar een campertje gekocht en begin mei kan ik mijn adoptie hond in Spanje ophalen of de vlucht afwachten. Ik ben heel erg benieuwd hoe het bij jullie is gegaan met Ninja. Hoe ging het de eerste dagen/weken? Aangezien ik begin mei 6 weken vrij ben dacht ik de hond op te halen uit de opvang in Valencia om vervolgens een aantal dagen in een rustige omgeving te blijven zodat we kunnen wennen aan elkaar en dan langzaam de terugreis aan te gaan en onderweg op een aantal punten te verblijven waardoor we toch 2 weken ruim op pad gaan zijn. Hoe hebben jullie dat toen gedaan?

    • Hey Sanne, wat een tof vooruitzicht!! Echt een leuk idee, en een mooie kennismaking.
      Ons verhaal was iets anders, omdat we niet tijdsgebonden waren, maar een paar punten waar je rekening mee kan houden (denk ik);
      – Wanneer is (of wordt) de rabiës inenting gegeven? Ninja mocht namelijk pas één maand na het rabiës shot Portugal uit.
      – Even wennen aan elkaar is zeker slim, te veel prikkels kan trauma’s veroorzaken. Even ontspannen en liefde krijgen is dan beter ;). Wij stonden twee weken stil met Ninja, zo konden we rustig omschakelen (Ninja is onze eerste hond). Maar iets minder lang is waarschijnlijk alsnog beter als een vlucht..
      – Bouw het rijden rustig op, minder kilometers per dag aan het begin en meer op het eind. Nog steeds duurt het een paar dagen voordat Ninja helemaal tot rust komt tijdens het rijden. Houd er ook rekening mee dat autorijden niet door alle honden als leuk ervaren wordt. Denk vast na over waar je hond straks komt te zitten/liggen en maak dat vast zo comfortabel mogelijk 🙂

      Als je daar rekening mee houd, wordt het waarschijnlijk een hele leuke kennismaking! En een goede manier van de eerste band opbouwen. Ik denk ook minder traumatisch dan vliegen, dus dikke win win!

Plaats een reactie


ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in