De Zweedse bossen ontdekken samen met je hond? Leuk plan! Wij zijn meerdere malen naar Zweden gegaan met Ninja, dit is goed te doen. Wel zijn er een paar eisen waar je rekening mee moet houden voordat je jouw hond mee naar Zweden neemt. In dit blog vertellen we je hier alles over en meer. Want hoe gaan de Zweden zelf om met honden en mag je je hond overal mee naartoe nemen in Zweden?
Honden in Zweden
Zweden staat bekend om zijn hond vriendelijke cultuur, waarbij honden als volwaardige gezinsleden worden beschouwd. Zweden hanteren strikte regels om het welzijn van honden te waarborgen en je zult hier geen straathonden tegenkomen. Honden zijn welkom in veel openbare plekken zoals parken en sommige restaurants, maar het is verboden om honden los te laten bij speeltuinen en publieke ingangen zoals winkelcentra. Met de lange kustlijn en vele meren biedt Zweden veel zwemgelegenheden voor honden. Al worden op officiële stranden vaak geen honden toegelaten.
Ga je gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan mag je hond vaak gratis mee (dit kan per vervoerder verschillen). Hou er rekening mee dat bij langeafstand treinen je een speciale plek moet reserveren in het gedeelte waar huisdieren toegestaan zijn.
Let op: In sommige nationale parken zijn honden helemaal niet, of beperkt, toegestaan zoals het Muddus nationaal park in Lapland. Check vooraf de regelgeving van de parken die je wilt gaan bezoeken. Meestal staat dit online op de officiële website goed vermeld, of lees je het terug in de Google Reviews.
Vakantie naar Zweden met hond, regelen voor vertrek
Voor een vakantie naar Zweden met je hond, moet je aan dezelfde vereisten voldoen als die van de Europese Unie. Dit betekent dat je hond gechipt moet zijn, een geldig Europees huisdierenpaspoort moet hebben, en ingeënt moet zijn tegen rabiës. Deze basisvereisten helpen ervoor te zorgen dat je huisdier veilig kan reizen en toegelaten wordt tot Zweden. Vergeet niet om bij aankomst de Zweedse douane op de hoogte te stellen van je hond(en), dit kan je ook eenvoudig online doen voordat je de grens oversteekt.
Je hond online aanmelden bij Zweedse douane
Vanuit een EU-land kun je jouw hond online aanmelden bij de douane. Dit is verplicht elke keer dat je Zweden bezoekt. Het is met een paar minuten al geregeld en je hoeft je hond niet af te melden als je weer vertrekt. Je moet je aanmelden voordat je Zweden in gaat.
Stap 1: Vul hier je emailadres in.
Stap 2: Klik op de link die verstuurd is via email.
Stap 3: Hou je hondenpaspoort gereed en vul alle gevraagde gegevens in.
Stap 4: Nadat je op submit hebt gedrukt ontvang je een bevestigingsemail. Je hoeft verder niets uit te printen.
Stap 5: Je hond is geregistreerd en je kunt bij de douane de groene passage of rijstrook “Niets aan te geven” kiezen.
Opmerking: Je moet de datum van binnenkomst opgeven. Dit kan op dezelfde dag en in de toekomst zijn maar niet terug in de tijd. Heb je je hond niet online aangemeld, kies dan voor de rode passage of rijstrook met “aangifte goederen” en meld je hond hier aan.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Je hond mee op de boot naar Zweden
Pak je de boot naar Zweden, dan kan je hond zonder problemen mee (tegenbetaling dat wel). De meeste veerbootmaatschappijen bieden speciale faciliteiten voor huisdieren, zodat je hond comfortabel kan reizen. Je kunt kiezen voor een kennel, je hond in de auto of camper laten, of een speciale huisdieren hut reserveren. De beste optie hangt af van de lengte van de overtocht; bij lange overtochten is het niet raadzaam je hond in de auto of camper te laten vanwege het gesloten autodek.
Onze ervaring: Vanaf Travemünde (Duitsland) hebben we de ferry naar Malmö (Zweden) gepakt. Deze overtocht duurde zo’n 9 uur. Wij hebben toen gekozen voor een huisdiervriendelijke hut. Zo zijn wij en Ninja het meest op ons gemak en maakt mogelijk slecht weer tijdens de overtocht niet uit. 9 uur buiten in de regen is namelijk best lang. Bijkomend voordeel van een hut is de badkamer met douche, dus daar namen we het even van.
Het hondendek met kennels en uitlaatmogelijkheden bevindt zich vaak boven in het schip (buiten). Controleer bij de ferrymaatschappij de specifieke regels, zoals het verplicht aanlijnen en het eventueel dragen van een muilkorf. Wij hebben altijd een snoetje bij ons voor Ninja, maar die hebben we op de veerboot nog nooit hoeven gebruiken.
Ook met je hond naar Noorwegen of Finland?
Ga je een rondreis maken die verder gaat dan Zweden en ook Noorwegen en/of Finland aandoet? Tof! Hier gelden net andere regels voor het meenemen van je hond. Wat vooral belangrijk is, is het ontwormen van je hond minimaal 24 en maximaal 120 uur (1 tot 5 dagen) voordat je in Noorwegen of Finland aankomt. Dit moet door een dierenarts worden toegediend en worden gedocumenteerd in het EU-huisdierenpaspoort van je hond. Meer over met je hond naar Noorwegen lees je hier.
Muggen, teken en steekvliegen: In zowel Zweden, Noorwegen als Finland komen veel muggen, teken en steekvliegen voor. Dit kan onaangenaam zijn voor zowel jou als je hond. Behandel je hond daarom met een geschikt anti-parasietenmiddel om hem te beschermen tegen beten en de ziektes die deze insecten kunnen overdragen. Zorg ook voor een goede tekencontrole na elke wandeling en gebruik indien nodig een insectenspray die veilig is voor huisdieren.
Genieten met je hond in Zweden
Met de juiste voorbereidingen wordt een vakantie naar Zweden met je hond een onvergetelijke ervaring. Zweden biedt uitgestrekte bossen, prachtige meren en hond vriendelijke faciliteiten die perfect zijn voor avontuurlijke wandelingen en ontspannende momenten. Zorg dat je alle regels volgt en geniet volop van de prachtige Scandinavische landschappen samen met je trouwe viervoeter.