Noorwegen of Zweden?

Voor iedereen die twijfelt tussen een vakantie of reis naar Noorwegen of Zweden

Twijfel je tussen een vakantie naar Noorwegen of Zweden? In dit blog delen we onze ervaringen van meerdere maanden reizen door beide landen en vergelijken we de landschappen, infrastructuur en kosten van beide landen. Ontdek de unieke kenmerken van Noorwegen en Zweden om de bestemming te kiezen die het beste bij jouw reiswensen past.
camper in zweden
Brutus aan een zweeds meertje met reflecterende wolken
camper in zweden
Brutus aan een zweeds meertje met reflecterende wolken
Home » Europa » Noorwegen of Zweden?
Geschreven door: Lars

Wil je naar Scandinavië voor een vakantie of een langere reis, maar twijfel je tussen Noorwegen en Zweden? Wij delen onze bevindingen over de verschillen tussen beide landen, gebaseerd op meerdere maanden reizen door zowel Noorwegen als Zweden. Heb je meer tijd, dan kun je ze ook goed combineren; die optie zullen we als laatste bespreken. Hoewel wij beide landen met de camper hebben bezocht, is dat uiteraard niet noodzakelijk. De verschillen gelden ook voor georganiseerde reizen, kamperen met tent of caravan, of het gebruik van accommodaties. Beide landen verschillen namelijk enorm, ondanks dat ze een grenslijn van 1.630 km van noord naar zuid delen. Het lijkt soms zelfs alsof deze grens is bepaald op basis van de landschappen; je merkt het namelijk direct zodra je de grens oversteekt.

Dit kan je verwachten in Noorwegen

Noorwegen is ruig en ruw, met uitzichten die praktisch na elke bocht veranderen. Vooral de tunnels die onder de bergen doorlopen, zorgen telkens weer voor nieuwe en indrukwekkende landschappen. Hier valt je mond om de paar kilometer open van verbazing. Of je nu langs een fjord rijdt of omgeven wordt door bergen die een episch decor vormen, de natuur laat een blijvende indruk achter. En als er dan ook nog eens een gletsjer vanaf de berg naar beneden glijdt, is het plaatje compleet. Met 186 bergtoppen boven de 2.000 meter (waarvan de hoogste 2.469 meter bereikt), kan Noorwegen echt als een berglandschap worden bestempeld. De fjorden, die vaak met steile wanden de zee in verdwijnen, versterken dit gevoel alleen maar meer. De diversiteit van het Noorse landschap is zo groot dat het moeilijk is om alles in één keer te bevatten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overvloed aan watervallen, zowel in het binnenland als vallend in de fjorden.

“Tijdens onze eerste trip door Noorwegen – waarin we in drie maanden van de Noordkaap naar het zuiden reden – zeiden we al tegen elkaar dat we terug moesten. We hadden nog een kleine maand te gaan maar waren al bezig met volgend jaar. Noorwegen verveelt echt nooit, je kunt nieuwe dingen blijven ontdekken.”

Stranden, snorkelen en zeeleven

Noorwegen biedt naast fjorden, bergen en gletsjers ook prachtige witte stranden en kristalhelder water, vooral in het noorden. Hoewel het water niet zo warm is als in Zuid-Europa, is het perfect voor een verfrissende duik op een warme dag, wanneer de zon nauwelijks ondergaat. Noorwegen is wat ons betreft ook een uitstekende snorkelbestemming, maar neem wel een dik wetsuit mee. Daarnaast is Noorwegen een ultieme visbestemming, de diepe fjorden zitten er vol mee. En als je altijd al walvissen, bruinvissen of orka’s hebt willen zien, dan zit je in Noorwegen helemaal goed.

Toegankelijkheid en infrastructuur

Hoewel we de landschappen van Noorwegen als ruig bestempelen, betekent dit niet dat je in de wilde wildernis terechtkomt. De Noren hebben hun land goed toegankelijk gemaakt; je vindt praktisch overal tankstations en supermarkten. De meeste wegen zijn verhard en goed onderhouden, waardoor je vrijwel overal kunt komen. De gemiddelde snelheid ligt echter rond de 60 km/u door de bochtige eenbaanswegen. Deze wegen hebben allemaal een praktisch nut en leiden meestal naar een dorpje, fabriek of boerderij, en niet zomaar naar enkel een strand of bos. Als er geen weg is, dan is er vaak wel een binnenlandse ferry. Hiermee zijn veel eilanden bereikbaar en kun je de fjorden gemakkelijk oversteken.

Tolwegen in Noorwegen: Een deel van de bruggen, tunnels en ferry’s moet nog afbetaald worden middels tolheffing. Hoe dit precies werkt, en wat je daarvoor moet regelen leggen we je hier precies uit.

Waarom kiezen voor Noorwegen?

  • Sneeuwengels maken in de zomer
  • Een overvloed aan fjorden zien
  • Genieten van epische uitzichten
  • Je eigen vis vangen en koken (let op de minimale lengtes per soort)
  • Walvissen, bruinvissen of orka’s spotten
  • Je hikes met een redelijk hoogteverschil niet erg vindt
  • Het noordelijkste puntje van Europa’s vasteland bereiken
  • Elke dag een roadtrip maken langs prachtige uitzichtpunten
  • Een overvloed aan watervallen bewonderen
  • Gletsjers zien zolang het nog kan

Dit is Zweden in een notendop

Waar Noorwegen om de paar kilometer een ander uitzicht naar je hoofd slingert, is Zweden een stuk gematigder. Na een paar dagen kan het landschap zelfs wat eentonig aanvoelen. De glooiende wegen langs uitgestrekte bossen lijken eindeloos door te gaan. Dat wil niet zeggen dat je je niet blijft verbazen, want ook Zweden is een waanzinnig mooi land dat compleet anders is dan Nederland of België.  De vele meren en rivieren brengen variatie in het groene landschap en zorgen voor een gevoel van rust. In het noorden zijn het vooral de rendieren die ervoor zorgen dat je aandachtig naar buiten blijft kijken, terwijl je in heel Zweden blijft hopen op een ontmoeting met een eland.

Toch een afwisselend landschap

Hoewel grote delen van Zweden op elkaar lijken, is er toch voldoende afwisseling in het Zweedse landschap. Van de glooiende heuvels in het binnenland tot de zandstranden aan de Baltische Zee en de afwisselende rotspartijen langs de Zweedse zuidkust – Zweden blijft boeien. In het noorden, met name in Zweeds Lapland, zijn er veel moerasgebieden omdat het terrein zo vlak is dat het water nauwelijks wegloopt. Een groot nadeel hiervan is de overvloed aan muggen in bepaalde periodes van het jaar. Dit verschilt echter per locatie; soms word je lek gestoken, en andere keren heb je er totaal geen last van. Waar dit precies aan ligt, blijft een raadsel.

“In Zweden weten we elke keer weer volledig tot rust te komen. Alles ademt natuur, de mensen zijn vrij, en je kunt dagenlang niemand tegenkomen als je een beetje van de hoofdroutes afwijkt. Zo vind je relatief gemakkelijk een strandje of meertje helemaal voor jezelf. Of ja, alleen… Met een beetje pech deel je het met een zwerm muggen.”

Rommelmarkten en klassieke auto’s

Zweden is ideaal om tot rust te komen en te genieten van de stilte. Het Zweedse leven is rustig, met een haast nostalgische drang naar het verleden. Nergens zie je meer tweedehands winkels en rommelmarkten (loppis) dan in Zweden. Daarnaast is er een opmerkelijke obsessie met Amerikaanse oldtimers; er zouden zelfs meer Amerikaanse oldtimers rondrijden in Zweden dan in Amerika. Zweden zijn echte gearheads, en dat zie je terug op de weg, waar ook veel oudere Volvo’s nog steeds in gebruik zijn. Een groot contrast met Noorwegen, waar de drang naar nieuw meer lijkt te gelden.

Opmerkelijk: Kom je op de weg auto’s tegen – met een gevarendriehoek aan de achterkant in plaats van een nummerbord – die niet zo hard rijden? Dan zijn dit waarschijnlijk voertuigen die vallen onder de zogenoemde A-traktor-regeling. Jongeren mogen vanaf 15 jaar, met een AM-rijbewijs, in een A-traktor rijden. De snelheid van deze auto’s wordt beperkt tot maximaal 30 km/u door aanpassingen aan de versnellingsbak. Op deze manier kunnen jongeren eerder zelfstandig reizen en meer vrijheid ervaren, wat vooral in landelijke gebieden met beperkt openbaar vervoer erg prettig is.

Waarom kiezen voor Zweden?

  • In alle rust genieten van de natuur
  • Naakt zwemmen in meertjes die je helemaal voor jezelf hebt
  • Rendieren en elanden spotten op je bucketlist staan
  • Wanneer je niet genoeg kunt krijgen van bossen
  • Niet bang bent voor (een overvloed aan) muggen
  • Brede keuze aan supermarkten behouden
  • Schatzoeken bij de vele loppis (tweedehandswinkels en rommelmarkten)
  • Klassieke Amerikaanse auto’s spotten
  • Vol eten aan wilde bessen en paddenstoelen (in het seizoen en als je weet welke te plukken)
  • Gravel rijden tot je geen gravel meer kunt zien

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Noorwegen of Zweden de verschillen tijdens het rijden

Hopelijk heb je nu al een beter beeld van Noorwegen en Zweden, want de landen verschillen qua landschappen aanzienlijk van elkaar. Het lijkt wel alsof de 1.630 km lange grenslijn is getrokken op basis van deze verschillen, waarbij men heeft gezegd: “Nee, dit zijn nog bergen, die horen bij ons. En dit is vlak met veel bomen, dat is van jullie.” Je merkt het direct als je ergens de grens oversteekt. Maar er zijn meer verschillen dan alleen de landschappen.

Een van de belangrijkste verschillen heeft inderdaad te maken met het landschap: de wegen. In Noorwegen rijd je vaak bergop en bergaf, en de wegen zijn kronkelig met veel bochten. In Zweden daarentegen zijn de wegen veel vlakker en vaak lang en recht, dwars door de bossen. Waar je in Noorwegen gemiddeld 60 km/u rijdt, kun je in Zweden al snel 80-90 km/u halen. Dit komt ook door de verschillen in maximumsnelheden: in Noorwegen ligt de maximumsnelheid bijna overal op 80 km/u, terwijl je op veel Zweedse wegen 100 km/u mag rijden. Daardoor kun je in Zweden veel makkelijker grote afstanden afleggen.

Boodschappen doen in Noorwegen of Zweden

Een ander duidelijk verschil zie je terug in de supermarkten van beide landen. Het aanbod in Noorwegen is veel beperkter. Het lijkt alsof men daar niet echt van verse groenten houdt, al heeft dit waarschijnlijk ook te maken met de bevoorrading van de winkels via de Noorse wegen. Pas goed op met wat je in Noorwegen in je winkelwagen legt, want groenten en fruit worden pas afgeprijsd als er schimmel op staat. In Zweden daarentegen vind je grote supermarkten met een breed aanbod, zowel vers als houdbaar.

Zijn Noorwegen en Zweden duur? Je hebt dit waarschijnlijk al wel ergens gehoord. Beide landen staan bekend als prijzig. Vooral verse producten zijn duurder dan we in Nederland gewend zijn, en Noorwegen is zelfs nog iets duurder. Voor de rest zijn de prijzen eigenlijk vrij vergelijkbaar met die in Nederland. Noorwegen kent echter een suikertaks, waardoor veel Noren naar Zweden rijden om groot in te kopen.

Verschillen in overnachten tussen Noorwegen en Zweden

Beide landen zijn goed ingericht voor reizigers zonder tent, camper of caravan. Zo bieden veel campings ook hutten (kleine huisjes) aan en vind je er voldoende hotels en B&B’s. Hoewel je alles van tevoren kunt reserveren, is het ook niet ongebruikelijk om dit juist niet te doen. In beide landen is het heel normaal om je hotel, hut of B&B op de dag zelf te reserveren of gewoon aan te komen met de vraag of er nog iets vrij is. Zo blijf je flexibel in je route en kun je rekening houden met het weer.

Ga je wel op vakantie of reis je met een tent, camper of caravan? Zowel in Noorwegen als Zweden vind je een breed aanbod campings, waarbij we eerlijk moeten toegeven dat ze niet allemaal even mooi liggen. Een heel aantal kom je direct langs de (hoofd)weg tegen. Maar er zitten zeker pareltjes tussen. Voor vele nog interessanter is dat je in beide landen mag wildkamperen volgens het allemansrecht, wat betekent dat je 24 uur op één plek mag kamperen. Hoewel dit recht officieel geldt voor tenten, biedt het ook nuttige richtlijnen voor wie met een camper of caravan reist. Dit is echter waar Noorwegen en Zweden het meest van elkaar verschillen.

Laten we vooropstellen dat je in beide landen op prachtige plekjes kunt staan, maar in Noorwegen is er vaak een ‘maar’ aan verbonden. Je staat vaak langs een weg – weliswaar met een mooi uitzicht – en je staat zelden alleen. Noorwegen is namelijk populair en het aantal overnachtingsplekken is beperkt. Dit komt deels door het ontbreken van grote parkeerplaatsen en wegen zonder praktisch nut.

In Zweden leiden veel meer kleine en onverharde wegen naar wat lijkt op ‘niets’. Dit komt grotendeels door de bosbouw, maar hierdoor zijn er veel meer overnachtingsopties waar je helemaal alleen kunt staan, zonder dat er een enkele auto voorbijkomt. Als je rust zoekt, moet je dus echt in Zweden zijn.

“Voor ons is een groot verschil tussen Noorwegen en Zweden de FOMO (Fear Of Missing Out) die we bijna dagelijks hadden in Noorwegen. Alles is zo mooi dat je het ook allemaal wilt zien. Elke hike, elk uitzichtpunt of waterval die staat aangegeven, kan zomaar de mooiste tot dan toe zijn. Dus wij (maar ook andere mensen die we spraken) willen het allemaal zien en doen. Daardoor krijg je een gehaast gevoel en zit je nooit echt rustig te genieten. In Zweden is dat gevoel er praktisch niet. Natuurlijk rijd je af en toe ergens langs waarvan je je afvraagt of je had moeten stoppen, maar het landschap lijkt zo veel op elkaar dat je prima 100 kilometer verder kunt stoppen en vrijwel hetzelfde kunt ervaren.”

Tips voor het combineren van Noorwegen en Zweden

Kun je nog steeds niet kiezen tussen Zweden of Noorwegen? Dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om beide landen te combineren! Als je dit van plan bent, delen we graag de volgende tips met je om ervoor te zorgen dat je optimaal van beide landen kunt genieten, ongeacht hoe lang je gaat.

  • Begin met Zweden zodat het tijdens je vakantie of reis alleen maar mooier wordt en Zweden niet tegenvalt (je eerste keer Zweden zal prachtig zijn, maar direct na Noorwegen kan het toch een beetje teleurstellen);
  • Neem meer tijd voor Noorwegen: houd ongeveer 1/3 van je tijd aan voor Zweden en 2/3 voor Noorwegen. Je reist namelijk makkelijker door Zweden en wilt waarschijnlijk meer doen in Noorwegen;
  • Doe nog een laatste keer boodschappen in Zweden. Groenten zoals pompoen, boontjes en rodekool zijn in Noorwegen bijna niet te krijgen. Ben je een zoetekauw? Sla dan ook je snoep, chocolade en frisdrank in Zweden in.
  • Hond mee naar Zweden of Noorwegen? Dat is geen enkel probleem. Wel zijn er verschillende regelgeving. Lees hier wat je moet regelen voor Zweden en hier voor Noorwegen.

We zijn benieuwd naar je keuze! Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Heb je specifieke vragen over het kiezen tussen Zweden en Noorwegen? Laat ook die achter in een reactie en we geven zo snel mogelijk antwoord.

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

2 reacties

  • Emile Guiamo

    De beide landen zijn bijzonder , het is net waar de voorkeur ligt , bossen en meren is meer Zweden , het afwisselende met fjorden , hoogvlaktes en ruige natuur is meer Noorwegen , na jaren daar naartoe zijn geweest ligt nu de voorkeur op trektochten met rugzak en tentje , wat meer een directe beleving is , van harte aan te bevelen . Een ieder die van rust houdt en niet bang is om ,in de middle of nowhere , zijn / haar tentje neer te zetten zal beloond worden .

    • A

      Helemaal eens dat beide landen bijzonder zijn. Tof dat je met een tentje en rugzak de natuur in trekt. Dat is er bij ons nog niet van gekomen maar zeg nooit nooit 😉

Plaats een reactie


ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in