Bardenas Reales, woestijn of een maanlandschap?

De droge vlaktes van een militair gebied

Geschreven door: Lars

Bardenas Reales (Navarra) wordt omschreven als woestijn en maanlandschap. Op basis van 50 woorden tekst en een foto rijden we ernaartoe om het zelf te bekijken. Een goede keuze, dat zeker. Maar of de termen nou helemaal goed gebruikt worden? Daar zullen de meningen over blijven verschillen.

Verlies van tijdsbesef

Ons tijdsbesef is ondertussen, na goed een half jaar onderweg, wat vervaagd. Wanneer het weekeind is weten we nog net, maar de nationale feestdagen onthouden dat is lastiger. Zo staan we op Goede Vrijdag plotseling voor dichte deuren van de supermarkt. "He, het is toch vrijdag" zorgt er niet voor dat de deuren opengaan. Zelfs de meubelboulevard is dicht, het moet niet gekker worden. Dan maar kilometers maken richting Bardenas Reales. Gelukkig zijn de winkels op zaterdag wel weer open.

Voorbereiding op Bardenas Reales

Met de beschrijving een soort maanlandschap en woestijn en een paar foto's zijn we richting Bardenas Reales gereden. Geen idee hoe het park in elkaar steekt of wat er te doen is. Overnachten doen we in Arguedas, onder enkele grotwoningen. Dat het de plek is om te mountainbiken wordt snel duidelijk. De gevonden website verduidelijkt niet veel, er gaan wandelroutes maar die zijn beperkt en kort. Niet gebruikelijk voor een natuurpark zou je zeggen. Eerst langs het informatiecentrum, maar als we dan ook nog eens de zomertijd vergeten staan we een uur te vroeg voor een dichte deur.
Gelukkig hangt er een kaart, een groot deel van het park is een militaire zone. Hieromheen gaat een onverharde weg die op de fiets of per auto gereden kan worden; 32 kilometer. De 'wandelroutes' liggen vrij dicht bij elkaar dus besluiten we te lopen (4,5 kilometer). Na drie kwartier lopen komen de eerste fietsers langs, vele zullen nog volgen. Niet veel later bereiken we één van de hoogtepunten, el Castildetierra en de eerste wandelroute. De weg waarop we lopen is vrij goed begaanbaar en als de eerste auto's voorbij komen weten we het zeker, dit gaan we met de camper rijden. Nog snel een kaart oppikken bij het informatiecentrum en de onverharde weg op.

Lees hieronder verder!
 • Zij-ingang Mezquita kathedraal Cordoba
  anemptytextlline
 • Aguilas privé strand
  anemptytextlline
 • Watervallen van Monasterio de Piedra
  anemptytextlline
 • Cordoba Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • De stier van Spanje
  anemptytextlline
 • Klooster Montserrat Spanje
  anemptytextlline
 • Bekendste berg van Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Romeinse brug met Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Paleis Madrid Spanje
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Cola de Caballo
  anemptytextlline
 • Mirador de Orellán
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn klimaat en kustlijn. Maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens maar ook het heerlijke eten. We reden ruim vier maanden door het Spaanse land. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: Zelf Bardenas Reales bezoeken? De route is goed per auto en mountainbike te doen, mits er geen zware regenval is geweest. Het gebied is vrij vlak en in de droogte zit veel wildlife verstopt. Zo is er halverwege de route een mogelijkheid om vogels te spotten (gieren). Een aanrader!

De conclusie

De weg is goed begaanbaar, op de logische hobbels na die te verwachten zijn van een onverharde weg. De eerste tekenen van een woestijn waren lopend al zichtbaar, maar tijdens de gereden route wordt de vergelijking echt logisch. Het is gek hoe weinig zichtbaar leven toch mooi kan zijn. Maar de bergen zelf zorgen nog voor de grootste verbazing, geen stenen of rotsen die de lucht in schieten. Het is allemaal opgehoopt zand. Vol met breuken veroorzaakt door verdampt water. Dit verschijnsel doet het voor sommigen misschien lijken op een maanlandschap. Maar daarvoor is het, zeker in maart, nog iets te begroeid. Neemt niet weg dat het een gruwelijk park is met uitzichten waar dagen naar getuurd kan worden.

Tip: Het makkelijkste om al deze waanzinnige uitzichten te aanschouwen is via de fiets of met de auto. Parkeer (je mag overal langs de weg stilstaan) langs de route om te voet op verdere verkenningstocht te gaan. Op deze manier zie je veel meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram