Bardenas Reales, woestijn of een maanlandschap?

De droge vlaktes van een militair gebied

Home » Europa » Spanje » Bardenas Reales, woestijn of een maanlandschap?

Bardenas Reales (Navarra) wordt omschreven als woestijn en maanlandschap. Op basis van 50 woorden tekst en een foto rijden we ernaartoe om het zelf te bekijken. Een goede keuze, dat zeker. Maar of de termen nou helemaal goed gebruikt worden? Daar zullen de meningen over blijven verschillen.

Verlies van tijdsbesef

Ons tijdsbesef is ondertussen, na goed een half jaar onderweg, wat vervaagd. Wanneer het weekeind is weten we nog net, maar de nationale feestdagen onthouden dat is lastiger. Zo staan we op Goede Vrijdag plotseling voor dichte deuren van de supermarkt. “He, het is toch vrijdag” zorgt er niet voor dat de deuren opengaan. Zelfs de meubelboulevard is dicht, het moet niet gekker worden. Dan maar kilometers maken richting Bardenas Reales. Gelukkig zijn de winkels op zaterdag wel weer open.

Voorbereiding op Bardenas Reales

Met de beschrijving een soort maanlandschap en woestijn en een paar foto’s zijn we richting Bardenas Reales gereden. Geen idee hoe het park in elkaar steekt of wat er te doen is. Overnachten doen we in Arguedas, onder enkele grotwoningen. Dat het de plek is om te mountainbiken wordt snel duidelijk. De gevonden website verduidelijkt niet veel, er gaan wandelroutes maar die zijn beperkt en kort. Niet gebruikelijk voor een natuurpark zou je zeggen. Eerst langs het informatiecentrum, maar als we dan ook nog eens de zomertijd vergeten staan we een uur te vroeg voor een dichte deur.
Gelukkig hangt er een kaart, een groot deel van het park is een militaire zone. Hieromheen gaat een onverharde weg die op de fiets of per auto gereden kan worden; 32 kilometer. De ‘wandelroutes’ liggen vrij dicht bij elkaar dus besluiten we te lopen (4,5 kilometer). Na drie kwartier lopen komen de eerste fietsers langs, vele zullen nog volgen. Niet veel later bereiken we één van de hoogtepunten, el Castildetierra en de eerste wandelroute. De weg waarop we lopen is vrij goed begaanbaar en als de eerste auto’s voorbij komen weten we het zeker, dit gaan we met de camper rijden. Nog snel een kaart oppikken bij het informatiecentrum en de onverharde weg op.

 • Paleis Madrid Spanje
  anemptytextlline
 • Aguilas privé strand
  anemptytextlline
 • Zij-ingang Mezquita kathedraal Cordoba
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • De stier van Spanje
  anemptytextlline
 • Cordoba Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Watervallen van Monasterio de Piedra
  anemptytextlline
 • Romeinse brug met Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Bekendste berg van Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Cola de Caballo
  anemptytextlline
 • Klooster Montserrat Spanje
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn klimaat en kustlijn. Maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens maar ook het heerlijke eten. We reden ruim drie maanden door het Spaanse land. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: Zelf Bardenas Reales bezoeken? De route is goed per auto en mountainbike te doen, mits er geen zware regenval is geweest. Het gebied is vrij vlak en in de droogte zit veel wildlife verstopt. Zo is er halverwege de route een mogelijkheid om vogels te spotten (gieren). Een aanrader!

De conclusie

De weg is goed begaanbaar, op de logische hobbels na die te verwachten zijn van een onverharde weg. De eerste tekenen van een woestijn waren lopend al zichtbaar, maar tijdens de gereden route wordt de vergelijking echt logisch. Het is gek hoe weinig zichtbaar leven toch mooi kan zijn. Maar de bergen zelf zorgen nog voor de grootste verbazing, geen stenen of rotsen die de lucht in schieten. Het is allemaal opgehoopt zand. Vol met breuken veroorzaakt door verdampt water. Dit verschijnsel doet het voor sommigen misschien lijken op een maanlandschap. Maar daarvoor is het, zeker in maart, nog iets te begroeid. Neemt niet weg dat het een gruwelijk park is met uitzichten waar dagen naar getuurd kan worden.

Tip: Het makkelijkste om al deze waanzinnige uitzichten te aanschouwen is via de fiets of met de auto. Parkeer (je mag overal langs de weg stilstaan) langs de route om te voet op verdere verkenningstocht te gaan. Op deze manier zie je veel meer.

Zelf reizen in Spanje?

Ben je enthousiast geworden over Spanje en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram