Vliegen naar Spanje, op welke luchthaven?

Ontdek de verschillen van het Spaanse vasteland a.d.h.v. vliegvelden

Geschreven door: Lars

Bij Spanje wordt al snel gedacht aan zon, zee en natuurlijk strand. Maar Spanje is veel meer dan dat. Het binnenland is, in het juiste seizoen, ongekend mooi en zeker ook een bestemming voor natuurliefhebbers. Het noorden is ruig en hoewel de kust hier minstens zo mooi is als de populaire Costa’s in het zuiden, is het hier mede door het klimaat rustiger. Terwijl je juist hier de mooiste golven van Spanje kunt vinden. Omdat het land zo divers is lichten we enkele verschillen van het Spaanse vasteland uit aan de hand van de luchthavens waar je op kunt vliegen. We gaan dan ook vooral in op actieve bestemmingen buiten de stad van de luchthaven om. Het is daarom aan te raden om een auto te huren, of zelfs een camper. Afsluitend geven je toch nog vier echte citytrip steden van Spanje mee.

A Coruña: surfen en roadtrippen

Noord-Spanje, en zeker Galicië, wordt zwaar ondergewaardeerd. Dit heeft deels te maken met het onstuimige weer wat soms vanuit het niets opdoemt. Zelfs in de zomer kan je hier terechtkomen in zeemist, regen of een flinke storm. Flexibiliteit is dan ook het sleutelwoord voor een trip naar Galicië, maar de beloning is enorm. Met een vlucht naar A Coruña kan je alle kanten op, zo vind je in de omgeving van Ferrol de perfecte longboard golven. Al zijn hier zoveel spots te vinden dat je ook met een shortboard aan je trekken komt. Geniet op de zonnige dagen van de eindeloze stranden, zeker het gebied ten zuiden van A Coruña heeft er voldoende in de Spaanse fjorden. Al is de kustlijn ten noorden, met o.a. Playa de las Catedrales, ook geweldig. En dan is er nog het ongekende binnenland met bergen, heuvels en veel groen. Hier kan je blijven hiken of mountainbiken. Maar roadtrippen is hier ook niet saai met o.a. Santiago de Compostella en Fisterra. A Coruña is de vliegbestemming voor surfers en roadtrippers, helaas gaat er geen directe vlucht vanuit Nederland of België. Er moet overgestapt worden op Barcelona of Madrid.

Alicante: overwinteren met zon, zee en strand

Omdat het Spanje is kunnen we niet om zon, zee en strand heen. Het is onderdeel van het Spaanse leven. En als je op zoek bent naar één van de beste bestemmingen voor het hele jaar door, dan is een vlucht naar Alicante het antwoord. Alicante ligt praktisch midden in de Costa Blanca, een kuststrook van 200 kilometer met witte stranden en dorpen met witte huizen. Ideaal voor een zonvakantie maar dankzij de Middellandse Zee ook een heerlijke snorkelbestemming. Zeker als je niet gebonden bent aan de stad Alicante. Als je Alicante gebruikt als beginpunt, dan zijn er richting het ruige noorden (Villajoyosa / Altea) verschillende schitterende snorkelspots te vinden, maar ook richting het zuiden (Torrevieja) kom je uitgezette snorkelroutes tegen. En aangezien het hier het hele jaar door lekker weer is (het is de overwinterbestemming in Spanje) maakt het niet uit wanneer je de onderwaterwereld hier gaat ontdekken. Al is een wetsuit in de wintermaanden aan te raden. Plan ook zeker een paar dagen voor de stad zelf, deze is te voet te verkennen met het historische stadscentrum (El Barrio) en het kasteel (Castillo de Santa Bárbara) als hoogtepunt. Alicante is de vliegbestemming voor overwinteraars en liefhebbers van zon, zee en strand. Vanuit Nederland en België vertrekken dagelijks directe vluchten naar Alicante.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Paleis in het La Alhambra Granada
  anemptytextlline
 • Ochtendwandeling Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Romeinse invloeden in Medinaceli
  anemptytextlline
 • Natuurpark Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Woestijn noord-Spanje
  anemptytextlline
 • Monasterio de Piedra noord-Spanje
  anemptytextlline
 • Schuurtjes op palen in Spaanse fjorden
  anemptytextlline
 • Plaza Mayor, Madrid
  anemptytextlline
 • Waterrat Cordoba
  anemptytextlline
 • Vallei Cola de Caballo Spanje
  anemptytextlline
 • Kenmerkende bergen van Montserrat
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Granada: natuur en cultuur

Vliegen op Granada is vooral interessant als je geïnteresseerd bent in uitgestrekte natuur en historische gebouwen. Het is dé vliegbestemming als deze combinatie jouw ideale trip betekend. De oude stad ademt namelijk historie, met de Kathedraal van Granada als ideaal middelpunt. En hoewel de oude stad zorgt voor een mooie middag van verwondering is er een cultureel en historisch hoogtepunt net buiten de stad waar het eigenlijk allemaal om te doen is: La Alhambra. Vanaf een heuvel kijkt La Alhambra uit over de stad. In 1314 zijn hier Arabische moskeeën en paleizen gebouwd die later (1492) door christelijke veroveraars zijn ingenomen. In plaats van alles plat te gooien werd hier, in tegenstelling tot veel andere plaatsen, besloten naast elkaar te bouwen. Zo staat het Palacia de Carlos V pal naast het Nasrid Palace waar Arabische invloeden nog goed te zien zijn.

Op nog geen 30 kilometer buiten de stad begint het Nationaal Park Sierra Nevada. Een hooggebergte met schitterende wandel en mountainbike routes. Zo vind je hier onder andere de Mulhacén, met zijn 3.482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland. Granada is de vliegbestemming voor liefhebbers van cultuur, historie en ongekende natuur. Helaas gaan er geen directe vluchten vanuit Nederland of België. Er moet worden overgestapt in Barcelona.

 

Bilbao: Pinxtos, hooggebergtes en interessante kustlijn

In weer een andere uithoek van Spanje ligt Bilbao. Als hoofdstad van Spaans-Baskenland voelt het hier niet helemaal Spaans aan. Dit begint al bij het eten, waar Tapas door heel Spanje praktisch hetzelfde zijn pakken ze dat in het Baskenland anders aan. Met Bilbao trots voorop. Hier zijn het Pinxtos die je doen watertanden. De hele bar staat vol met de lekkerste hapjes, waar je er zelf een aantal van kiest. Bilbao is een fijne vliegbestemming wanneer je wilt genieten van een schitterende stad en vooral veel en lekker eten. Maar laat de stad ook zeker even achter je, de kustlijn is namelijk de moeite waard om te volgen. Ook als je van surfen houdt of het een keer wilt proberen. En je zit zo in het hooggebergte van Noord-Spanje. Zo geniet je richting het westen van het schitterende natuurgebied rondom Picos de Europa (2.650 m) en met een paar uur rijden richting het noordoosten zijn de Spaanse Pyreneeën (uitlopers) te bereiken. Welke kant je ook kiest, hier kan je dagen blijven genieten van grandioze uitzichten, watervallen en uitdagende wandelpaden. Bilbao is de vliegbestemming voor liefhebbers van afwisseling en lekker eten. Er gaan dagelijks directe vluchten vanaf Nederland en België naar Bilbao.

 

Citytrippen in Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia

Omdat de meest voor de hand liggende steden natuurlijk niet mogen ontbreken in een overzicht van Spaanse luchthavens gaan we hier nog kort in op de ideale citytrip steden van Spanje. Hier hoef je niet direct een huurauto (of camper) tot je beschikking te hebben. In deze steden vermaak je je prima enkele dagen of zelfs een week zonder ooit echt buiten de stad te komen. Of je nu komt om te shoppen, musea te bezoeken of juist op stap wilt gaan. Het kan allemaal in Barcelona, Madrid, Sevilla of Valencia. Houdt wel rekening met extreme hitte tijdens de zomermaanden in vooral Sevilla en Madrid. Barcelona en Valencia hebben als groot voordeel dat je lopend bij het strand uitkomt waardoor je altijd even kunt afkoelen of een middag aan het strand kunt chillen. Alle vier deze steden zijn de ultieme vliegbestemming voor een citytrip. Er gaan dagelijks directe vluchten vanuit Nederland en België.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks