Na goed twee weken rond het vriespunt te hebben doorgebracht wordt het tijd voor de zon en de zee. Maar een stad als Barcelona kan niet links (letterlijk) blijven liggen. Helemaal niet nu het broertje van Dasja er woont. Na een bezoek aan een klooster met een grootste geschiedenis, het klooster van Poblet, op naar Barcelona!
Na het verlaten van Andorra rijden we een nieuwe wereld in. De Spaanse Pyreneeën zijn totaal anders dan die van Andorra en Frankrijk. Het is hier droger en een rode gloed lijkt over de bergen te hangen. De C14 voert ons langs een rivier, met stuwmeren, de Pyreneeën uit. Dit is één van de mooiste wegen die tot nu toe bereden zijn. Of misschien is het de combinatie van factoren, de laaghangende zon, de mooie uitzichten en de warme temperatuur. Dat de C14 nog lang in ons geheugen staat gegrift is een feit.
De Spaanse wegen zijn een verademing in vergelijking met die van Frankrijk. Geen dorpje in, dorpje uit. Rotonde hier, rotonde daar. Zonder oponthoud rijden we door tot Leida, vanaf waar het nog een uurtje rijden is tot Poblet.
Bij aankomst op de camperplek, de parkeerplaats van het schijnbaar prachtige klooster van Poblet, is het pikdonker. Er is bijna geen lichtvervuiling maar de sterrenhemel doet zijn werk. Van het klooster is weinig te zien.
De ochtend start, zoals hij zou moeten, met een strak blauwe lucht en zonnestralen die steeds dichter naar de camper kruipen. Omgeven door druivengaarden warmt de camper op. Het klooster is niet meer te missen en we gaan op onderzoek uit. Na eerst wat te hebben rondgelopen op de binnenplaats wordt het duidelijk. Er gaan op vaste tijden rondleidingen waar in het winkeltje een kaartje voor gekocht kan worden. Met onze studentenpassen nog op zak krijgen we korting en de rondleiding start binnen tien minuten.
Pas nu wordt de geschiedenis van het klooster en de rol die het heeft gespeeld in Catalonië duidelijk. De belangrijkste koningen liggen hier begraven. Toch gek dat het klooster een tijdlang verlaten is geweest. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat van mooie zalen, door de kerk (waar de graftombes van de koningen staan), via het dak weer naar beneden. Vol verwondering stappen we het klooster uit, terug in de zon.
Na een nacht op een veel te toeristische camping (we hoopten, tegen beter weten in, op goed internet) vertrekken we naar Sitges. Ook Sitges is een toeristische plaats maar het oude gedeelte op de rots is niet verkeerd. Vanaf hier sta je binnen 45 minuten midden in Barcelona. Via onze favoriete app zijn we op deze gratis plek gestuit. In de reacties werd gesproken over een 'saaie plek die wordt gebruikt door langparkeerders'. Precies wat we nodig hebben! Het politiebureau zit op de hoek, veiliger kan niet. En inderdaad, netjes naast elkaar opgesteld staat een rijtje campers. De begroeiing toont dat enkele er langer dan een paar dagen staan. We zetten ons campertje in de rij, stenen achter de wielen en pakken onze backpacks in voor vijf dagen Barcelona.