Overwinteren in Spanje

Breng de winter door in een korte broek op het strand

Geschreven door: Lars

De Nederlandse winters zijn meestal niet om over op te scheppen. Guur weer, maar vaak niet guur genoeg om er ook echt van te genieten. Een winterse storm is best lekker af en toe. Zonde om de hele winter binnen te zitten, wij stellen een alternatief voor; overwinteren in Spanje. Met name de kust van Zuid-Spanje is genieten, helemaal als je de hele winter weg wilt blijven met je camper. Hier lees je wat je kunt verwachten tijdens een winter in Spanje en natuurlijk ook waar je moet zijn voor de beste temperaturen.

Waar je het beste kan overwinteren in Spanje (vasteland)

Helaas, het is niet in heel Spanje goed overwinteren. Een groot deel van het land heeft, net als Nederland, te maken met regen, wind, sneeuw en guur winterweer. Drie kwart van het land kun je daarom beter mijden als je zoekt naar de zon. Blijf dus uit de buurt van het binnenland en ook zeker de noordkust aan de Atlantische Oceaan. Het noorden van de Middellandse zeekust, grofweg van Barcelona tot boven Benidorm, is tijdens hartje winter ook niet ideaal. Maar wel al een stuk beter dan Nederland. Mocht je via deze kust naar het zuiden zakken dan raden we je zeker aan om Barcelona en Valencia te bezoeken.

Twee stedelijke hoogtepunten van Spanje.

Waar het kwik in de winter de hoogste temperaturen bereikt is langs de kust van Zuid-Spanje. Met een afstand van ongeveer 1000 kilometer hoef je hier niet snel verveeld in de zon te zitten. Zuid-Spanje heeft een rijke Moorse geschiedenis dat op sommige plaatsen nog goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld in Granada en Cordoba. Maar ook langs de kust is genoeg te beleven, bijvoorbeeld in MalagaGibraltar of Sevilla.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Reken je niet te snel rijk, voor temperaturen rond de 30 graden moet je hier toch echt in of rondom de zomer zijn. Maar met gemiddeld een graad of 17 is het stukken beter dan in Nederland. Ja er zullen af en toe regenachtige dagen voorbij komen, maar als je beseft dat het land heel blij is met regen dan zit je die dagen makkelijk uit. De zon (en temperatuur) zijn in de regel zo weer terug.

Technisch ook nog Spanje: Spanje heeft enkele eilanden die nog betere temperaturen hebben dan op het vasteland. De Balearen bijvoorbeeld, met o.a. Ibiza (17 graden), of de Canarische Eilanden met Gran Canaria en Tenerife waar het overdag gemiddeld 20 graden is. Met een breed aanbod last minutes naar de Canarische Eilanden zit je misschien over een paar dagen al met je billen op het strand. Maar ook met de camper zijn de Canarische Eilanden een fantastische overwinter bestemming.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Offroaden
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Prima kamp voor een nacht
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Laugavegur trail voorbereiding