Overwinteren in Spanje

Breng de winter door in een korte broek op het strand

Geschreven door: Lars

De Nederlandse winters zijn meestal niet om over op te scheppen. Guur weer, maar vaak niet guur genoeg om er ook echt van te genieten. Een winterse storm is best lekker af en toe. Zonde om de hele winter binnen te zitten, wij stellen een alternatief voor; overwinteren in Spanje. Met name de kust van Zuid-Spanje is genieten, helemaal als je de hele winter weg wilt blijven met je camper. Hier lees je wat je kunt verwachten tijdens een winter in Spanje en natuurlijk ook waar je moet zijn.

Waar je het beste kan overwinteren in Spanje

Helaas, het is niet in heel Spanje goed overwinteren. Een groot deel van het land heeft, net als Nederland, te maken met regen, wind, sneeuw en guur winterweer. Drie kwart van het land kun je daarom beter mijden als je zoekt naar de zon. Blijf dus uit de buurt van het binnenland en de noordkust aan de Atlantische Oceaan. Het noorden van de Middellandse zeekust, grofweg van Barcelona tot boven Benidorm, is tijdens hartje winter ook niet ideaal. Mocht je via deze kust naar het zuiden zakken vergeet dan niet om Barcelona en Valencia te bezoeken. Twee stedelijke hoogtepunten van Spanje.

Waar het kwik in de winter de hoogste temperaturen bereikt is langs de kust van Zuid-Spanje. Met een afstand van ongeveer 1000 kilometer hoef je hier niet snel verveeld in de zon te zitten. Zuid-Spanje heeft een rijke Moorse geschiedenis dat op sommige plaatsen nog goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld in Granada en Cordoba. Maar ook langs de kust is genoeg te beleven, bijvoorbeeld in Malaga, Gibraltar of Sevilla.

Lees hieronder verder!
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn klimaat en kustlijn. Maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens maar ook het heerlijke eten. We reden ruim vier maanden door het Spaanse land. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Reken je niet te snel rijk, voor temperaturen rond de 30 graden moet je hier toch echt in of rondom de zomer zijn. Maar met gemiddeld een graad of 17 is het stukken beter dan in Nederland. Ja er zullen af en toe regenachtige dagen voorbij komen, maar als je beseft dat het land heel blij is met regen dan zit je die dagen wel uit.

Technisch ook nog Spanje: Spanje heeft enkele eilanden die nog betere temperaturen hebben dan op het vasteland. De Balearen bijvoorbeeld, met o.a. Ibiza, of de Canarische Eilanden met Gran Canaria en Tenerife waar het overdag gemiddeld 20 graden is.

Voor of na het overwinteren in Spanje

Ga je met een camper overwinteren dan zijn er de nodige opties om te ontdekken voordat de winter echt helemaal begonnen is. De route naar het zuiden, de zon volgend, ligt namelijk vol mooie plekjes. Dit begint al in Frankrijk, volg de schitterende westkust of zak via het binnenland naar de Middellandse Zee en volg deze helemaal tot aan de Straat van Gibraltar. Pak je de westkust dan heeft Noord-Spanje ontzettend veel mooie plekjes voor je in petto. Steek het binnenland in naar Madrid of volg de mooie Atlantisch Oceaan verder naar Portugal.

Wat zijn de alternatieven

De eerste alternatieven zijn makkelijk, overwinteren in Portugal en Marokko hebben we namelijk al een keer eerder beschreven. De andere, te rijden opties, zijn nog verder naar het zuiden. Griekenland en Italië‚, maar dan zo zuidelijk mogelijk. Griekenland hebben we nog niet getest, de klimaattabellen schrikken ons een beetje af als je naar het aantal uren zon kijkt. Sicilië‚ hebben we wel geprobeerd met de camper, maar na een paar weken hadden we het hier eigenlijk wel weer gezien.

Heb jij nog andere goede overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram