Overwinteren in Spanje

Breng de winter door in een korte broek op het strand

Geschreven door: Lars

De Nederlandse winters zijn meestal niet om over op te scheppen. Guur weer, maar vaak niet guur genoeg om er ook echt van te genieten. Een winterse storm is best lekker af en toe. Zonde om de hele winter binnen te zitten, wij stellen een alternatief voor; overwinteren in Spanje. Met name de kust van Zuid-Spanje is genieten, helemaal als je de hele winter weg wilt blijven met je camper. Hier lees je wat je kunt verwachten tijdens een winter in Spanje en natuurlijk ook waar je moet zijn voor de beste temperaturen.

Waar je het beste kan overwinteren in Spanje (vasteland)

Helaas, het is niet in heel Spanje goed overwinteren. Een groot deel van het land heeft, net als Nederland, te maken met regen, wind, sneeuw en guur winterweer. Drie kwart van het land kun je daarom beter mijden als je zoekt naar de zon. Blijf dus uit de buurt van het binnenland en ook zeker de noordkust aan de Atlantische Oceaan. Het noorden van de Middellandse zeekust, grofweg van Barcelona tot boven Benidorm, is tijdens hartje winter ook niet ideaal. Maar wel al een stuk beter dan Nederland. Mocht je via deze kust naar het zuiden zakken dan raden we je zeker aan om Barcelona en Valencia te bezoeken.

Twee stedelijke hoogtepunten van Spanje.

Waar het kwik in de winter de hoogste temperaturen bereikt is langs de kust van Zuid-Spanje. Met een afstand van ongeveer 1000 kilometer hoef je hier niet snel verveeld in de zon te zitten. Zuid-Spanje heeft een rijke Moorse geschiedenis dat op sommige plaatsen nog goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld in Granada en Cordoba. Maar ook langs de kust is genoeg te beleven, bijvoorbeeld in MalagaGibraltar of Sevilla.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Reken je niet te snel rijk, voor temperaturen rond de 30 graden moet je hier toch echt in of rondom de zomer zijn. Maar met gemiddeld een graad of 17 is het stukken beter dan in Nederland. Ja er zullen af en toe regenachtige dagen voorbij komen, maar als je beseft dat het land heel blij is met regen dan zit je die dagen makkelijk uit. De zon (en temperatuur) zijn in de regel zo weer terug.

Technisch ook nog Spanje: Spanje heeft enkele eilanden die nog betere temperaturen hebben dan op het vasteland. De Balearen bijvoorbeeld, met o.a. Ibiza (17 graden), of de Canarische Eilanden met Gran Canaria en Tenerife waar het overdag gemiddeld 20 graden is. Met een breed aanbod last minutes naar de Canarische Eilanden zit je misschien over een paar dagen al met je billen op het strand. Maar ook met de camper zijn de Canarische Eilanden een fantastische overwinter bestemming.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Prima kamp voor een nacht
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Laugavegur trail voorbereiding
  Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Offroaden
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Overwinteren op de Canarische Eilanden

De afwisseling van de Canarische Eilanden, je hoeft je namelijk niet tot één eiland te beperken, maakt dit een ideale Spaanstalige overwinter bestemming. Met zeven eilanden die onderling sterk van elkaar verschillen wissel je wekelijks van setting. Het zwarte zand en de lavastromen op Lanzarote doen denken aan Mars. Fuerteventura is dan juist weer de ideale strand bestemming. Gran Canaria en Tenerife hebben het stadsleven maar ook de bergen (met El Teide, 3.718 m, als hoogste berg van Spanje). Op La Gomera vind je een 2 miljoen jaar oud oerbos waar je op El Hiero en La Palma kunt genieten van rust en natuur. En dat alles met een temperatuur rond de 20 graden. Op zeeniveau dan, in de bergen kan het flink kouder zijn. Zo is de winter toch altijd in de buurt ;).

Voor of na het overwinteren in Spanje

Ga je met een camper overwinteren dan zijn er de nodige opties om te ontdekken voordat de winter echt helemaal begonnen is. De route naar het zuiden, de zon volgend, ligt namelijk vol mooie plekjes. Dit begint al in Frankrijk, volg de schitterende westkust of zak via het binnenland naar de Middellandse Zee en volg deze helemaal tot aan de Straat van Gibraltar. Pak je de westkust dan heeft Noord-Spanje ontzettend veel mooie plekjes voor je in petto. Steek het binnenland in naar Madrid of volg de mooie Atlantisch Oceaan verder naar Portugal.

Wat zijn de alternatieven

De eerste alternatieven zijn makkelijk, overwinteren in Portugal en Marokko hebben we namelijk al een keer eerder beschreven. De andere, te rijden opties, zijn nog verder naar het zuiden. Griekenland en Italië, maar dan zo zuidelijk mogelijk. Griekenland hebben we nog niet getest, de klimaattabellen schrikken ons een beetje af als je naar het aantal uren zon kijkt. Sicilië hebben we wel geprobeerd met de camper, maar na een paar weken hadden we het hier eigenlijk wel weer gezien.

Heb jij nog andere goede overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *