Snowboarden in Andorra

Waar de pistes net zijn geopend

Geschreven door: Lars

Na het nieuws dat Pic du Midi dicht is, precies op het moment dat we in de buurt zijn, wordt er snel omgeschakeld; nu houden we budget over om te snowboarden in Andorra! Na een geweldige beklimming wordt dit kleine land bereikt. En de sneeuw kan niet verser!

Onderweg naar Andorra

De planning wordt wat overhoop gehaald, daarom is het besluit snel genomen; er gaan kilometers gemaakt worden. Op naar Andorra. Voor de eerste keer maken we gebruik van een Franse tolweg, maar lang duurt het niet. De kosten lopen snel op en als het navigatiesysteem ons van de tolweg afstuurt sputteren we niet tegen. De reden waarom het navigatiesysteem de tolweg vermeed is nog steeds een mysterie. Maar ondertussen zijn we erachter dat de Garmin zo zijn rare trekjes kent. Zo blijkt ook de N20, een hoofdweg van Frankrijk naar Andorra, afgesloten. Volgens de Garmin onbegaanbaar door landslides. Hij toont enkel nog een alternatieve route, goed 200 kilometer om. We besluiten de Garmin niet blindelings te volgen en in Foix navraag te doen bij het Office du Tourisme. Vriendelijk wordt ons verzekerd dat de weg open is, het lijkt er zelfs op dat de vraag vaker gesteld wordt. Op een iPad laat ze via verschillende apps de staat van de wegen zien. Goed begaanbaar en sneeuw vrij gemaakt, ja er ligt al veel sneeuw vertelt ze.

Tegen het advies van de Garmin in rijden we stug door over de N20 en zonder problemen. In het bergdorpje Hospitalet op 1300 meter hoogte wordt voor het eerst overnacht in de sneeuw. Er is geen stroom, direct een goede test voor de accu en boiler. Blijft de camper vannacht warm zonder dat de accu leeg raakt? Zonder problemen! De volgende ochtend is het file rijden, met schitterend uitzicht, tot Andorra. De pistes zijn net een dag eerder geopend (zaterdag) en veel Fransen willen daar direct gebruik van maken. Hier scherpen we het hoogte record met de camper aan: 2150 meter.

Tekst gaat hieronder verder!
  • De Duitse begraafplaats, La Cambe, Normandië
    anemptytextlline
  • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
    anemptytextlline
  • Belangrijkste punt van Pointe du Hoc
    anemptytextlline
  • Blij in de sneeuw
    anemptytextlline
  • De drie lagen van Pont du Gard
    anemptytextlline
  • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
    anemptytextlline
  • Gezellige winkelstraatjes
    anemptytextlline
  • Kustlijn van noord-Frankrijk
    anemptytextlline
  • camper naar frankrijk
    Overnachten in Fécamp
    anemptytextlline
  • Oude bunker bij Pointe du Hoc
    anemptytextlline
  • Boottocht Calanques
    anemptytextlline
  • Pont du Gard Frankrijk
    anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Snowboarden in Andorra

Veel Fransen stoppen bij de eerste skiliften die ze zien. Via de tunnel rijden we verder Andorra in. Hiermee wordt de file omzeilt en kostbare tijd om in Grau Roix te komen bespaart. In Grau Roix overnachten we (op 2150 meter) naast de skiliften, ideaal. De skiliften geven toegang tot het Grandvalira skigebied, die zo een 200 kilometer aan skipistes telt. Helaas zijn, omdat het pas de tweede dag is dat het gebied open is, nog niet alle pistes begaanbaar. Maar dat mag de pret niet drukken. Na het huren van de snowboards en het kopen van een snowboardbroek voor Lars halen we de skipassen. Het zit mee, er wordt nog geen voltarief gerekend.

De pistes zijn goed geprepareerd en de sneeuw is simpelweg gruwelijk. Het hele gebied is voorzien van stoeltjesliften en druk is het geen moment. De afdalingen zijn niet mega lang, maar prima om ons een dag lang te vermaken. Opvallend is dat veel pistes een uitvlakkend gedeelte hebben maar daarna kan er weer snelheid gemaakt worden. De dag bevalt goed en Andorra is zeker het aanraden waard om te skië‚n of snowboarden. De pistes en ook het materiaal zijn van goede kwaliteit. De volgende dag is het een lastige beslissing, weer een dag de piste op of laten we het hierbij? Aangezien nog niet alle pistes open zijn en het een redelijk aanslag is op het budget, wordt er een wijs besluit genomen om verder Andorra te verkennen.

Natuur en tax free heaven

Andorra ligt in een dal tussen tientallen pieken van de Pyreneeën. Grau Roix is een van de hoger gelegen punten dus met de weg naar beneden krijgt het campertje wat rust. Als eerste staat de hoofdstad, Andorra la Vella, op het programma. Onderweg nemen we een Argentijnse liftster mee en binnen 45 minuten arriveren we in het centrum. Dat Andorra veel wordt aangedaan om te shoppen is ons bekend, maar dit is bizar. Het lijkt één grote winkelstraat waarin warenhuizen elkaar afwisselen. Bij het Oficina du Tourisme vragen we wat Andorra nog meer te bieden heeft, door de sneeuw is niet alles goed bereikbaar. Eén gletsjer meer is het bezoeken waard, maar het eerste uitzicht op twee enorme rood-witte masten verpest het een beetje. En dit gevoel werd erger toen daarna een grote betonnen dam in zicht kwam. Op het moment dat we in de zomer in de buurt zijn van Andorra komen we zeker een keer terug. Voor nu is het genoeg met de temperaturen onder de nul. Op naar de zon en zee, op naar Spanje.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram