De belastingdienst begrijpt nomaden niet

Makkelijker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker

Geschreven door: Lars

Hoewel het steeds vaker voorkomt dat mensen voor bepaalde of onbepaalde tijd op reis gaan, weet de Nederlandse belastingdienst hier nog niet mee om te gaan. En meedenken is vaak te veel gevraagd. Wij hebben gelukkig nog maar twee keer problemen gehad met de belastingdienst tijdens ons nomadenbestaan. Voor nu lijkt het opgelost maar je weet het maar nooit, er kan zomaar weer iets anders geks de kop op steken.

Automatische incasso wegenbelasting

Onze eerste keer in de bureaucratische molen was nadat de automatische incasso van de wegenbelasting niet goed in het systeem stond geregistreerd. Het was niet eens onze fout. Er was iets fout gegaan in het systeem waardoor de afschrijvingen niet uitgevoerd konden worden. Na twee maanden zagen we dat de wegenbelasting niet werd afgeschreven en toen zijn we gaan bellen. Veel wijzer werden we er niet van totdat er een acceptgiro in de bus lag met betalingsachterstand. Nog maar eens de telefoon gepakt Hoezo wordt er een acceptgiro gestuurd, we hebben juist voor vertrek een automatische incasso geregeld. De belastingdienst vond het heel normaal en was nogal kortaf. Er zat een boete op omdat er niet op tijd betaald was; administratieve kosten.

Gedoe met een handtekening

Het opnieuw instellen van de automatische afschrijving kan alleen met een handtekening van ons. Na aangegeven te hebben dat we ondertussen al lang en breed in Frankrijk zaten en het nog zeker zeven maanden duurt voordat we weer in Nederland zijn, bleef het even stil. Er is toch echt geen andere manier meneer. Dat er eerder toestemming gegeven was, maakte geen bal uit en het via internet regelen is geen optie. Om niet elke maand zelf een acceptgiro te moeten gaan overmaken zijn we meegegaan met de, voet bij stuk houdende, belastingdienst. Het formulier is naar ons briefadres gestuurd, daar gescand, in Frankrijk uitgeprint en ondertekend om het vervolgens weer in te scannen en terug te sturen. Het klinkt makkelijker dan dat het was, in het Frans op zoek gaan naar een scanner...

Lees hieronder verder!
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geen zorgtoeslag meer

Niet veel later zien we tot onze grote verbazing dat we geen recht meer hebben op de zorgtoeslag. Gek, waarom niet meer dan? We zijn er financieel niet op vooruitgegaan en er is niet veel veranderd. Ja we hebben een briefadres, maar dat is juist omdat de belastingdienst ons dan nog weet te vinden. Uiteindelijk kwam de verklaring na, opnieuw enkele telefoontjes naar Nederland. Juist het briefadres heeft voor de problemen gezorgd.

Foutje van de Belastingdienst

De belastingdienst had de opzegging van ons woonadres gezien en niet dat we nu ingeschreven staan middels een briefadres in een andere gemeente. In de ogen van de belastingdienst waren we niet meer ingeschreven in Nederland en hadden we geen recht meer op de zorgtoeslag. Gelukkig was er één medewerker die vriendelijk meedacht (bedankt Niels) en konden we alles via de telefoon regelen. De verstuurde acceptgiro om ontvangen zorgtoeslag terug te betalen mocht als niet verzonden beschouwd worden en binnen het gestelde betalingstermijn is alles geregeld en opgelost.

Meer over de voorbereidingen op onze reis lees je hier.

Wij zijn niet de enige met problemen

Het is niet alleen de belastingdienst maar ook gemeentes kunnen lastig doen. Wil je meer weten over mogelijke problemen die je kunt tegenkomen? Lees dan dit of dit verhaal eens. Zelf ook problemen gehad, deel ze met ons via het contactformulier of via de comments.

Wil je graag eens sparren met iemand die zich dagelijks met dergelijke zaken bezighoudt? Zoek dan contact met de specialisten van JoHo. Zij helpen mensen bij het emigreren, werken in het buitenland en reizen voor (on)bepaalde tijd. Vooral de BuitenlandZaken Service is in dit geval erg handig, al kunnen ze je ook direct helpen aan de beste reisverzekering. Ook als je niet meer in Nederland staat ingeschreven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram