Als vrouw alleen op reis: waar let je op?

Waar je rekening mee moet houden als je als vrouw in je eentje de wereld intrekt

Geschreven door: Charlotte

Een paar jaar geleden reisde ik in mijn eentje in ongeveer tien maanden de wereld rond. Ondanks dat in Nederland niet iedereen hier blij mee was, heb ik me zelden onveilig gevoeld. Maar als vrouw zal je helaas toch wat meer moeten nadenken over je reisplannen dan als man als je alleen bent. Oneerlijk, maar dat wil niet zeggen dat je als vrouw niet net zo hard kan genieten van een lange solo-reis. In dit blog zet ik in een aantal tips op een rijtje die mij hebben geholpen toen ik alleen onderweg was in Rusland, Azië en Zuid-Amerika.

Zoek een reisbuddy

Het makkelijkste is natuurlijk om een reismaatje te zoeken. Wanneer je eerder in hostels bent verbleven, weet je misschien wel dat het soms lastiger is om van mensen af te komen dan om nieuwe mensen te ontmoeten. Ga alleen in de gemeenschappelijke ruimte zitten en je hebt binnen no time een gesprekje met iemand aangeknoopt. Omdat de meeste backpackers min of meer dezelfde reisroutes volgen, kan je vaak gemakkelijk bij elkaar aanhaken. Toen ik zelf voor langere periode weg was, heb ik het overgrote deel met mensen samen gereisd. Zo kwam ik in Mongolië twee Nederlandse jongens tegen waar ik vervolgens twee maanden lang mee heb gereisd. Doordat we beiden flexibele reisschema’s hadden, konden we onze reistempo’s makkelijk aan elkaar aanpassen. Uiteindelijk maken dit soort vriendschappen vaak je reis, een extra reden dus om niet te strak te plannen zodat je je wat gemakkelijker over kunt geven aan wat er op je pad komt.

Tip: Hoewel vrouwen natuurlijk perfecte reispartners kunnen zijn, had ik onderweg vaak sneller een klik met mannen. Door in gemengde slaapzalen te slapen kom je nog sneller met elkaar in contact en knoop je misschien net wat sneller een gesprekje aan.

Houd rekening met de bestemming

Als vrouw alleen naar het Midden-Oosten is wat ingewikkelder dan als vrouw alleen naar West-Europa: je bestemming maakt heel wat uit als je als vrouw alleen op pad gaat. Dit kan per regio erg verschillen, toen ik zelf door Zuidoost-Azië trok was de overgang van Thailand naar Maleisië bijvoorbeeld best groot. Als Islamitisch land word je in Maleisië net wat sneller raar aangekeken als vrouw alleen dan in Thailand, en in Indonesië was het om deze reden op Java anders dan op Bali. Het dragen van een hoofddoek is verplicht in sommige Islamitische landen (zoals Iran), maar kan je ook in andere Islamitische landen helpen om minder op te vallen als westerse vrouw. In dit soort landen is het nog belangrijker om erop te letten dat je nachtbus of -trein niet midden in de nacht aan komt (ook al is dat goedkoper!). Ook kan het slim zijn om vooraf aan je ho(s)tel te vragen of ze je kunnen ophalen bij het station, of alvast een taxi voor je kunnen regelen. Mocht je toch worden lastiggevallen door iemand, zeg dan dat je met iemand hebt afgesproken of op bezoek gaat bij vrienden of familie.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback