Als vrouw alleen op reis: waar let je op?

Waar je rekening mee moet houden als je als vrouw in je eentje de wereld intrekt

Home » Voorbereiding » Als vrouw alleen op reis: waar let je op?

Een paar jaar geleden reisde ik in mijn eentje in ongeveer tien maanden de wereld rond. Ondanks dat in Nederland niet iedereen hier blij mee was, heb ik me zelden onveilig gevoeld. Maar als vrouw zal je helaas toch wat meer moeten nadenken over je reisplannen dan als man als je alleen bent. Oneerlijk, maar dat wil niet zeggen dat je als vrouw niet net zo hard kan genieten van een lange solo-reis. In dit blog zet ik in een aantal tips op een rijtje die mij hebben geholpen toen ik alleen onderweg was in Rusland, Azië en Zuid-Amerika.

Zoek een reisbuddy

Het makkelijkste is natuurlijk om een reismaatje te zoeken. Wanneer je eerder in hostels bent verbleven, weet je misschien wel dat het soms lastiger is om van mensen af te komen dan om nieuwe mensen te ontmoeten. Ga alleen in de gemeenschappelijke ruimte zitten en je hebt binnen no time een gesprekje met iemand aangeknoopt. Omdat de meeste backpackers min of meer dezelfde reisroutes volgen, kan je vaak gemakkelijk bij elkaar aanhaken. Toen ik zelf voor langere periode weg was, heb ik het overgrote deel met mensen samen gereisd. Zo kwam ik in Mongolië twee Nederlandse jongens tegen waar ik vervolgens twee maanden lang mee heb gereisd. Doordat we beiden flexibele reisschema’s hadden, konden we onze reistempo’s makkelijk aan elkaar aanpassen. Uiteindelijk maken dit soort vriendschappen vaak je reis, een extra reden dus om niet te strak te plannen zodat je je wat gemakkelijker over kunt geven aan wat er op je pad komt.

Tip: Hoewel vrouwen natuurlijk perfecte reispartners kunnen zijn, had ik onderweg vaak sneller een klik met mannen. Door in gemengde slaapzalen te slapen kom je nog sneller met elkaar in contact en knoop je misschien net wat sneller een gesprekje aan.

Houd rekening met de bestemming

Als vrouw alleen naar het Midden-Oosten is wat ingewikkelder dan als vrouw alleen naar West-Europa: je bestemming maakt heel wat uit als je als vrouw alleen op pad gaat. Dit kan per regio erg verschillen, toen ik zelf door Zuidoost-Azië trok was de overgang van Thailand naar Maleisië bijvoorbeeld best groot. Als Islamitisch land word je in Maleisië net wat sneller raar aangekeken als vrouw alleen dan in Thailand, en in Indonesië was het om deze reden op Java anders dan op Bali. Het dragen van een hoofddoek is verplicht in sommige Islamitische landen (zoals Iran), maar kan je ook in andere Islamitische landen helpen om minder op te vallen als westerse vrouw. In dit soort landen is het nog belangrijker om erop te letten dat je nachtbus of -trein niet midden in de nacht aan komt (ook al is dat goedkoper!). Ook kan het slim zijn om vooraf aan je ho(s)tel te vragen of ze je kunnen ophalen bij het station, of alvast een taxi voor je kunnen regelen. Mocht je toch worden lastiggevallen door iemand, zeg dan dat je met iemand hebt afgesproken of op bezoek gaat bij vrienden of familie.

 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: Draag een trouwring! In Nederland zullen niet veel mensen erop letten, maar in veel landen wordt de aandacht al snel naar je handen getrokken: zit er een trouwring om je vinger? Als dit het geval is zullen veel mannen je om die reden met rust laten. Zeggen dat je getrouwd bent helpt overigens ook al.

Laat mensen weten waar je bent

Voor elke bestemming geldt: laat mensen thuis weten waar je bent, met wie je bent, en wat je plannen zijn. Als ik naar een nieuwe bestemming reisde liet ik bijvoorbeeld altijd aan mijn moeder weten hoe laat ik ongeveer aan zou komen en wat mijn (indien geboekt) volgende hostel zou zijn. Beter voor haar gemoedsrust, maar ook voor die van mij. Tegenwoordig heb je bovendien allerlei apps waarmee anderen je locatie kunnen volgen. Een aanrader kan zijn om bijvoorbeeld Polarsteps te downloaden om je reis in te documenteren. Doordat de GPS van je telefoon je reis vastlegt kan je later precies zien waar je bent geweest, maar zien mensen in Nederland ook in real time waar je je op dat moment bevindt. Als je de app alleen wilt gebruiken om die laatste reden, kan je een privé-account aanmaken dat je alleen deelt met je familie. Al hebben veel telefoons tegenwoordig ook een functie om je locatie met elkaar te delen (Find My Phone, WhatsApp of Facebook).

Je onderbuik

Maar uiteindelijk gaat het vooral om je onderbuik: luister naar dat stemmetje in je hoofd en volg je gevoel. Het klinkt misschien cliché, maar meestal voel je het wel als iets niet in de haak is of wanneer iemand verkeerde bedoelingen heeft. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel leuk blijven en is het zonde om overal meteen krampachtig op te reageren. Dus maak af en toe juist die spontane beslissing om met iemand mee te gaan waar je een positief gevoel bij hebt, en gebruik gewoon je gezonde verstand. Uiteindelijk vond ik niets leukers dan in mijn eentje op pad zijn: geniet van de vrijheid en het met niemand anders rekening hoeven houden dan jijzelf.

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief




Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals