Zo (be)spaar je voor een rondreis

Sparen voor een rondreis, hoe dan? Met deze tips dus!

Geschreven door: Lars

Het is een terugkerende vraag, hoe betaal je een rondreis voor een langere periode of zelfs onbepaalde tijd. Het antwoord is eigenlijk heel simpel en logisch: werken en sparen. En vooral sparen lijkt het toverwoord. Maar misschien nog wel belangrijker is besparen, want hoe minder geld je uitgeeft hoe meer geld je opzijzet voor je rondreis. Dit zijn onze manieren om te sparen en besparen, ook tijdens onze reis.

Eigen risico zorgverzekering zo hoog mogelijk en geen extra's

Het eerste wat we hebben gedaan toen onze rondreis plannen vaker en vaker ter sprake kwamen was het eigen risico van de zorgverzekering op maximaal zetten. De reden is simpel, hetgeen dat je per maand meer betaalt aan premie is opgeteld aan het einde van het jaar precies het verschil in eigen risico. Pak je rekenmachine er maar bij ter controle. Je betaalt dus eigenlijk het hele jaar door je eigen risico af. En als je niets hebt, ben je dat geld alsnog kwijt. Spaar je dit geld nu zelf op en je hebt aan het einde van het jaar geen medische kosten gemaakt dan heb je al snel €500,- bespaart. Maak je wel medische kosten dan is er geen verschil.

Wij zijn nog een stap verder gegaan en hebben ook alle extra of aanvullende pakketten stopgezet. Ook hier is het in de meeste gevallen zo dat je het uiteindelijk toch allemaal zelf moet betalen. Een bril of contactlenzen bijvoorbeeld, als je die helemaal of gedeeltelijk vergoed wilt hebben betaal je elke maand gewoon het bedrag wat je uiteindelijk vergoed krijgt. De aanvullende tandartsverzekering was de lastigste om op te zeggen, want de tandarts is duur toch?! Het gekke is dat er vaak maar heel beperkt wordt vergoed, bijvoorbeeld een kroon of wortelkanaalbehandeling. En ook hier geldt dat hetgeen dat wordt vergoed je bijna helemaal zelf betaalt, ook als je het niet gebruikt. In onze ogen is het dus logischer om het direct zelf te betalen wanneer je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Bij deze bespaartip moeten we een kleine notitie maken: we houden een apart potje achter waar we, mocht het nodig zijn, de maximale eigen risico kosten direct van kunnen betalen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren geen kosten gemaakt.

Studielening indien je het ziet als investering

Dit is absoluut geen reden om direct een mega-lening af te sluiten. En tegenwoordig met het nieuwe leenstelsel zijn wij niet helemaal up-to-date van de voorwaarden.

Voor ons was de studentenlening de beste lening die we ooit zouden krijgen in ons leven. Betere voorwaarden als dit ga je nergens anders vinden. Hoewel het een lening blijft en je het niet moet zien als gratis geld is het een ideaal startkapitaal (zolang je het elke maand netjes opzijzet). We hebben de extra stufi gebruikt om ons plan van werken en reizen, ons bedrijfsplan, op te zetten en van de grond te krijgen. Zolang je de lening ziet als investering, en dan niet in bier, is het de meest risicoloze lening die je ooit gaat afsluiten. Dus zie je jouw rondreis als investering, omdat je onderweg gaat werken als digital nomad of omdat het je gaat helpen bij je toekomstige zoektocht naar een baan dan kan een studielening ervoor zorgen dat het werkelijkheid kan worden. Nogmaals, het is en blijft een lening en dat geld moet een keer worden terugbetaald.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • handleiding camper bouwen
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja op de painted rocks
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Italië
    anemptytextlline
  • Prima plekje om vrij te kamperen
    anemptytextlline
  • Wildkamperen San Vito Lo Capo