Zo (be)spaar je voor een rondreis

Sparen voor een rondreis, hoe dan? Met deze tips dus!

Home » Voorbereiding » Zo (be)spaar je voor een rondreis

door | 0 Reacties

Het is een terugkerende vraag, hoe betaal je een rondreis voor een langere periode of zelfs onbepaalde tijd. Het antwoord is eigenlijk heel simpel en logisch: werken en sparen. En vooral sparen lijkt het toverwoord. Maar misschien nog wel belangrijker is besparen, want hoe minder geld je uitgeeft hoe meer geld je opzijzet voor je rondreis. Dit zijn onze manieren om te sparen en besparen, ook tijdens onze reis.

Eigen risico zorgverzekering zo hoog mogelijk en geen extra’s

Het eerste wat we hebben gedaan toen onze rondreis plannen vaker en vaker ter sprake kwamen was het eigen risico van de zorgverzekering op maximaal zetten. De reden is simpel, hetgeen dat je per maand meer betaalt aan premie is opgeteld aan het einde van het jaar precies het verschil in eigen risico. Pak je rekenmachine er maar bij ter controle. Je betaalt dus eigenlijk het hele jaar door je eigen risico af. En als je niets hebt, ben je dat geld alsnog kwijt. Spaar je dit geld nu zelf op en je hebt aan het einde van het jaar geen medische kosten gemaakt dan heb je al snel €500,- bespaart. Maak je wel medische kosten dan is er geen verschil.

Wij zijn nog een stap verder gegaan en hebben ook alle extra of aanvullende pakketten stopgezet. Ook hier is het in de meeste gevallen zo dat je het uiteindelijk toch allemaal zelf moet betalen. Een bril of contactlenzen bijvoorbeeld, als je die helemaal of gedeeltelijk vergoed wilt hebben betaal je elke maand gewoon het bedrag wat je uiteindelijk vergoed krijgt. De aanvullende tandartsverzekering was de lastigste om op te zeggen, want de tandarts is duur toch?! Het gekke is dat er vaak maar heel beperkt wordt vergoed, bijvoorbeeld een kroon of wortelkanaalbehandeling. En ook hier geldt dat hetgeen dat wordt vergoed je bijna helemaal zelf betaalt, ook als je het niet gebruikt. In onze ogen is het dus logischer om het direct zelf te betalen wanneer je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Bij deze bespaartip moeten we een kleine notitie maken: we houden een apart potje achter waar we, mocht het nodig zijn, de maximale eigen risico kosten direct van kunnen betalen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren geen kosten gemaakt.

Studielening indien je het ziet als investering

Dit is absoluut geen reden om direct een mega-lening af te sluiten. En tegenwoordig met het nieuwe leenstelsel zijn wij niet helemaal up-to-date van de voorwaarden.

Voor ons was de studentenlening de beste lening die we ooit zouden krijgen in ons leven. Betere voorwaarden als dit ga je nergens anders vinden. Hoewel het een lening blijft en je het niet moet zien als gratis geld is het een ideaal startkapitaal (zolang je het elke maand netjes opzijzet). We hebben de extra stufi gebruikt om ons plan van werken en reizen, ons bedrijfsplan, op te zetten en van de grond te krijgen. Zolang je de lening ziet als investering, en dan niet in bier, is het de meest risicoloze lening die je ooit gaat afsluiten. Dus zie je jouw rondreis als investering, omdat je onderweg gaat werken als digital nomad of omdat het je gaat helpen bij je toekomstige zoektocht naar een baan dan kan een studielening ervoor zorgen dat het werkelijkheid kan worden. Nogmaals, het is en blijft een lening en dat geld moet een keer worden terugbetaald.

 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Kamperen in Van Valley Marokko
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Wildkamperen onder een stuwdam
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op een budget leven

Ja een open deur maar als je minder geld uitgeeft, hou je meer geld over. Op een budget leven dus. Het voordeel is meteen dat je het op reis vervolgens ook kan blijven doen waardoor je langer onderweg blijft! Maar hoe leef je nou op budget? Wij stelden een maximale uitgave per maand vast, voor boodschappen, uitgaan, kleding en ga zo maar door. Meer mochten we niet uitgeven. Vooral met boodschappen merk je heel snel dat je geen dure ingrediënten nodig hebt om lekker en gevarieerd te eten.

Andere mogelijke manieren om meer op een budget te leven zijn besparen op de huur, door kleiner te wonen, of er juist voor te zorgen dat je huurtoeslag krijgt. Bewuster omgaan met hetgeen dat geld kost zoals; benzine, gas, water en licht bijvoorbeeld. Je tikt het altijd maar af omdat je het nodig hebt. Maar als je er bewuster mee omgaat, heb je veel minder nodig dan je denkt.

Zet elke maand een vast bedrag opzij

Zet het geld dat je bespaart, door op een budget te leven, samen met het geld dat je overhoudt, of wat je elke maand al kan missen, opzij. Het makkelijkste is om er een minimaal bedrag van te maken dat elke maand hetzelfde is. Zet dit nadat je loon is gestort direct op een aparte spaarrekening. Zo weet je precies over hoeveel maanden je jouw budget voor een rondreis bij elkaar hebt gespaard. Geef het geld dat je nog extra bespaart niet uit als cadeautje aan jezelf, maar zet ook dit op de spaarrekening.

Hoeveel geld heb je nodig? Stel een begroting op

Oké dus je gaat nu aan het besparen en sparen voor je rondreis, maar hoeveel moet je sparen dan? Dat zal voor iedereen anders zijn. Het heeft te maken met de manier van reizen, bestemming en de luxe die je vindt dat je nodig hebt. Om een doel te hebben maken wij gebruik van een begroting. Hierin zetten we de verwachten uitgaven die we tijdens het reizen per maand maken. Zo zien we direct hoeveel geld we nodig hebben voor een jaar reizen, maar ook hoe lang we kunnen reizen met de huidige financiële situatie.

Weet jij hoe we nog meer kunnen besparen of hoe het nog makkelijker is om te sparen? Laat jouw (be)spaartips achter in de comments, we kunnen er altijd meer gebruiken 🙂

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals