De voordelen van een roof top tent

Het beste van kamperen en roadtrippen gecombineerd

Geschreven door: Charlotte

Voordat we richting Australië vertrokken kenden wij de roof top tent (RTT) of daktent eigenlijk alleen van romantische Instagramfoto’s van safari’s in Afrika. Meestal liep er een olifant op de achtergrond of stond de tent opgezet onder een hemel bezaaid met sterren. Wat we niet wisten, is dat ook de Aussies gek zijn op roof top tents en er massaal het land mee rondreizen. Toen we besloten voor een 4x4 te kopen was de keuze snel gemaakt en bouwden ook wij een tent op ons dak. Waarom we zo blij met die keuze waren, lees je hier.

Hoe de roof top tent een kampeerder van me maakte

Ik zal eerlijk zijn: van nature ben ik geen kampeerder. Toen ik klein was gingen we in de zomer niet naar de camping in Frankrijk, maar huurden we een huisje in de alpen of boekten we een hotel. Lange tijd kon ik echt niet begrijpen waarom mensen zo lyrisch konden zijn over kamperen. Alles werd nat, zo’n luchtbed ligt echt niet lekker en weinig dingen kunnen me zo chagrijnig maken als het afbouwen van een (natte) tent.

Door de voordelen die een RTT heeft ten opzichte van een gewone tent, ben ik inmiddels helemaal om: we kampeerden zeven maanden lang en ik vond het fantastisch. Een RTT is in comfort niet te vergelijken met een luchtbedje. Onze tent had een ingebouwd tweepersoonsmatras en ons beddengoed lieten we gewoon liggen als we de tent inklapten, wat ook veel ruimte scheelde in de auto. Daarnaast slaap je wel buiten, maar niet op de grond. Voor mij een must met alle slangen, spinnen en krokodillen die in Australië rondkruipen. Ook ga je echt “naar bed”: soms bleef de een nog even buiten een boekje lezen, terwijl de ander vast “naar boven” ging. Je slaapt niet in de eetlucht van je avondmaaltijd of in de troep van je camper. Daar komt bij dat het op- en afbouwen van een RTT maar vijf tot tien minuten kost, zelfs als je twee linkerhanden hebt zoals ik.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
    anemptytextlline
  • Over de gravel wegen door Grampians NP
    anemptytextlline
  • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Kamperen in een nationaal park
    anemptytextlline
  • Het strand is ook een prima weg
    anemptytextlline
  • Kamperen bij een meertje
    anemptytextlline
  • Kamperen langs de weg
    anemptytextlline
  • Mooie kampvuurplek
    anemptytextlline
  • Op de ferry in Wellington Zuid-Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Mogelijkheden roof top tents

Wij kochten een tent van Kings, vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn genoeg aanbieders in Australië, reken op een bedrag van $750 tot $3500 per tent. Doe hier vast wat inspiratie op. Zelf kozen we voor een RTT in combinatie met een annex, een grote buitentent die je aan je RTT ritst zodat je binnen kunt zitten als het slecht weer is. Ook kunnen er extra mensen mee die in de annex kunnen slapen, ideaal als je met meer dan twee personen bent. Het fijne van een RTT is dat je hem op elk voertuig kunt bouwen: van personenauto tot busje. Het enige dat je nodig hebt zijn roof bars of een roof rack waar je de tent op kunt bevestigen en twee krachtpatsers die de tent op je dak kunnen tillen. Het bevestigen van de tent zelf gaat redelijk makkelijk en is niet moeilijker dan een gemiddeld IKEA-pakket.

Wildkamperen 2.0

Het grootste voordeel van een RTT is de vrijheid die het je geeft met kamperen in Australië. Vooral de combinatie van een 4x4 en rooftoptent is top, maar ook als je hem op een gewone auto zet spaar je enorm veel ruimte uit. Doordat je tent redelijk hoog zit, zie je vaak meer dan als je op de grond zou slapen. Omdat we onze ramen open konden zetten keken we vanuit ons bed naar de sterrenhemel en werden we wakker met de mooiste uitzichten. Met de hoge temperaturen in Australië is een RTT ook een uitkomst: als je alle ramen openzet maar de vliegennetten dichthoudt, heb je ’s nachts een heerlijk briesje en word je bij zonsopkomst niet meteen je tent uitgebrand.

Roof top tent frustraties

Geen enkele manier van reizen is perfect, en het reizen met een RTT helaas ook niet. Waarschijnlijk heel logisch, maar iets waar wij totaal niet aan hadden gedacht toen we onze tent kochten, is dat je alles weer moet afbreken als je ergens heen wilt met de auto. Daarnaast zit stiekem kamperen op een plek waar het eigenlijk niet mag er niet in; daar valt zo’n grote tent net iets teveel voor op. Als het hard waait, maakt de tent veel herrie: in het begin waren we wel eens bang dat we met tent en al de zee in zouden waaien. De ervaring leert gelukkig dat de tenten van supersterk materiaal zijn gemaakt en heel wat aankunnen.

Al met al zouden we het reizen met een RTT zeker aanraden, vooral in combinatie met een 4x4. Maar met een busje of camper op reis, heeft ook veel voordelen. Kijk bijvoorbeeld eens op de blog van Anniek over reizen in een kleine camper. De mogelijkheden zijn eindeloos - aan jou de keus!

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

3 comments on “De voordelen van een roof top tent”

  1. Hoi!
    Leuk dat je de rtt hebt ontdekt. Ik heb inderdaad ook gemerkt dat je niet 'zomaar' meer even verplaatst maar daar ga je ervaring in opdoen. Ik heb bijvoorbeeld een luifel die ik met de tent mee inklap als ik even weg wil. Daarnaast heb ik een tarp waaronder mijn tafeltje en stoelen blijven staan, als ik op dezelfde plek weer terugkom. Ik heb ook een grote tent maar die neem ik in de zomer inderdaad niet mee, dat levert teveel afbouwwerk op als je even weg wilt gaan. Mijn tent, de Jimba Jimba, (ook op een 4x4) staat werkelijk binnen 2 minuten. Het losklikken van het dekzeil is eigenlijk het meeste werk. Ik ga zolang mijn lijf mij dragen wil, op deze manier vakantie vieren. Ik doe het tot nu toe alleen in Europa maar ook de woestijn staat nog op het programma. Boodschappen gaan vaak in mijn backpack als ik met de mountainbike naar de winkel ga. Ook laad ik vaak de auto vol voordat we naar een nieuwe plek gaan. Ben je al eens in de winter geweest? Dat is een ervaring apart en vraagt ook andere voorbereidingen 😉
    Veel plezier gewenst met je tent 🙂
    Groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram