Een dringend verzoek aan de gepensioneerde camperaars

Willen jullie a.u.b. stoppen met het vervuilen van (andermans) land?

Geschreven door: Lars

Ja we scheren in dit blog alle oudere, gepensioneerde camperaars over één kam. Vertoon jij, of vertoont u, dit gedrag niet dan hierbij onze excuses. Maar dit moet van ons hart, want wat we zien gebeuren is zorgwekkend! In het geval dat je dit gedrag niet vertoont dan kun je ons helpen dit ongewenste gedrag uit de wereld te helpen.

Het is opvallend om te zien hoe onze generaties verschillen wat opvattingen betreft rondom afval, watergebruik en vooral het lozen van (chemische) toiletten. Er wordt vaak gezegd dat de jeugd van tegenwoordig zo slecht is, maar wat we de ouderen zien doen shockeert ons vaker. Grof gezegd kunnen we over een aantal jaren aan jullie terugdenken als de generatie die de wereld heeft opgebouwd, om hem vervolgens eigenhandig weer af te breken. En dat vooral uit luiheid.

(Chemische) toiletten legen in de natuur of rioolputten

Hoeveel mensen het ook doen of waar het riool van de camping ook uitkomt, het is goor, niet oké, vervuilend en nog zo veel meer om je (chemisch) toilet te legen in de natuur of zomaar in een rioolput. Argumentatie als dit gaat gewoon echt niet op:

"wij gebruiken geen chemicaliën en omdat dit toch een soort stortplek is, gooi ik het er net als iedereen wel gewoon bij. Het riool van de camping komt toch ook op zo een plek uit".

Wat er ondertussen gebeurt, iedereen van jullie generatie begint zo te denken. Er ontstaat een poel van uitwerpselen dat het grondwater van de lokale bevolking begint te vervuilen. Om nog maar even niet over die onmogelijke stank te beginnen. En ja, misschien heb je gelijk wat die camping betreft. Maar dan is het tenminste nog de verantwoordelijkheid van de lokale bevolking. Nu worden ze opgezadeld met een probleem waarvan jij denkt dat hij wel oké is.

Ook zijn we deze argumentatie tegengekomen voor het dumpen van het toilet in een rioolput.

"Met zoveel campers zou de gemeente of het stadsbestuur toch gewoon een campingplaats moeten bouwen. Met een plek voor water en het lozen van een toilet. Nu gooi ik hem gewoon in een rioolput".

Jij bent te gast, niemand heeft gevraagd om met tientallen campers die kant op te komen. Hoe zou je het vinden als er bij jou voor de deur opeens vijftien campers staan die allemaal hun chemische toilet in en naast een opengetrokken putdeksel gooien?

Dus: Rij a.u.b. gewoon naar een camping of camperplek met dumpfaciliteiten. Betaal een paar euro en verstoor de natuur en het normale leven niet!

PS. Ja, helaas zijn dit echte quotes.

Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline
 • wildkamperen in marokko met camper
  Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

(Wild)kamperen zonder de lokale bevolking te laten profiteren

Het lijkt steeds populairder te worden, wildkamperen maar het dan laten lijken alsof je op een camping staat. Begrijp ons niet verkeerd, ook wij staan graag wild. Maar een heel terras afzetten met stenen of flessen water, extra tenten voor geen idee wat en windschermen opbouwen om vervolgens weken of maanden te blijven staan dat gaat wel erg ver. Waarom kan het niet gewoon klein gehouden worden? Waarom moet er zo lang op één plek gestaan worden zonder dat een lokale camping daarvan mag profiteren? Was een camper nou juist niet voor meer zien en doen?

We zien het door heel Europa, maar ook in Marokko. Ouderen die zo min mogelijk met de lokale bevolking in contact komen. Als je wildkampeert zou je zeggen dat je geld bespaart wat vervolgens lokaal kan worden uitgegeven, in een café of restaurant of bij lokale verkopers. Dit gebeurt helaas maar zelden, alles wordt massaal ingekocht bij een budget supermarkt om vervolgens zo min mogelijk geld uit te geven. Terwijl je juist de lokale bevolking aan je kant moet hebben, anders krijg je zoiets als in Murcia, Spanje waar nergens meer wild gekampeerd mag worden. Als de lokale bevolking niet profiteert gaan ze klagen en dat resulteert in, doei campers.

Dus: Maak gebruik van lokale initiatieven (campings) als je voor een langere periode wilt blijven staan. Wil je dan toch wildkamperen, hou het klein en nederig en zorg dat je een eurootje uitgeeft bij de lokale bevolking.

Waterputten leegtrekken zodat je kunt douchen

Dit is in Europa misschien minder relevant, maar in Marokko is het aan de orde van de dag. Grondwater is schaars en lastig aan te vullen. Hier zuinig mee omspringen lijkt niet bij iedereen prioriteit te hebben. Hoewel er putten zijn van 200 meter diep en er in sommige gebieden al jaren geen regen is gevallen lijkt menig camperaar van de oudere generatie zich nergens druk om te maken. Campers worden vrolijk gewassen en een lekkere douche moet elke dag kunnen. Dat er water is, wil niet zeggen dat het op moet. Er zijn al hele gebieden in Marokko te vinden die jaren geleden nog een oase van groen waren, maar nu meer op een woestijn lijken omdat het water verdwenen is. Wil jij het op je geweten hebben dat de volgende vallei ook droog komt te staan?

Dus: Ga zorgvuldig om met water, denk na over wat de bron is en hoeveel water de lokale bevolking heeft. Vraag je dan nog eens twee keer af of je echt elke dag moet douchen en of de camper echt gewassen moet worden.

Eerlijk is eerlijk, de (over)grote groep gepensioneerde camperaars gedraagt zich gelukkig wel netjes. We hopen dan ook dat zij het eens zijn met onze punten en net als ons hopen dat de kleine groep die dit gedrag wel vertoont er mee op houdt. Want zo wordt het verpest voor iedereen die met een camper op reis is. En daar vragen wij aandacht voor. Onder een zo breed mogelijke groep, alle gepensioneerde camperaars.

5 comments on “Een dringend verzoek aan de gepensioneerde camperaars”

 1. Herkenbaar stuk om te lezen. Misschien moet je deze tekst in het Duits vertalen, wij hebben dit zeker ook ervaren en dat waren over het algemeen Duitse camperaars. Heel frustrerend!

 2. Goed verhaal. Het is werkelijk dieptriest. Soms geneer je je om camperaar te zijn. Zeker de gratis plaatsen is een poel van ergenis, waar wij zeker niet meer bij gaan staan, omdat wij voor ons plezier weg zijn en ons niet willen ergeren aan dit soort van misbruiken. Jammer, maar ze zijn zo dom dat ze niet door hebben dat ze hun eigen ruiten ingooien.

 3. Hey! Wat een gave en eerlijke site hebben jullie! Wij reizen nu ongeveer een maandje door zuid Europa en vooral het stukje over de gepensioneerde camperaars.. i feel you! geniet ervan!

  1. DANK! Laten we hopen het met de jaren verbeterd. Maar of dat op tijd is.. Hopelijk hebben jullie nog even de tijd, er is zo veel gaafs te zien daar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram