Hoe houdt onze zelfbouw camper het na 2 jaar reizen?

De problemen die we zijn tegengekomen met de inbouw van Brutus

Benieuwd hoe onze zelfgebouwde camper zich na twee jaar reizen heeft gehouden? In dit blog delen we een korte samenvatting van die afgelopen twee jaar en dan vooral de “problemen” die we onderweg zijn tegengekomen maar ook hoe we ze hebben opgelost. Uiteraard gaan we ook in op enkele upgrades en wat we een volgende keer anders zouden doen.
Brutus op Fuerteventura
Brutus op Fuerteventura
Home » Camper bouwen » Hoe houdt onze zelfbouw camper het na 2 jaar reizen?
Geschreven door: Dasja

Toen we eind 2019 de laatste kitrandjes hadden gelegd en de lak van de vloer was uitgehard stond daar opeens een afgebouwde zelfbouw camper. We konden het haast niet geloven en niet alleen Brutus (de camper) maar ook wij stonden te popelen om naar buiten te gaan. Klaar voor nieuwe avonturen. Nu, inmiddels dik twee jaar verder, hebben we al veel nieuwe avonturen beleefd. Van Corsica en Portugal naar Zweden en Denemarken en de Canarische Eilanden. Brutus heeft moeten werken, we hebben zijn motor eindelijk ingereden en de inbouw staat nog fier overeind. Maar toch hebben we ook wat issues gehad met de inbouw. Hier een korte samenvatting van die afgelopen twee jaar en dan vooral de “problemen” die we onderweg zijn tegengekomen.

Corsica de eerste trip, de verwarming stopt met -7 C

Het leek ons een goed idee om onze spiksplinternieuwe 4×4 camper te gaan testen in een mooie omgeving, Corsica. Eind januari is het daar mild en de zon komt vaak door. Ook horen we dat het in de zomer megadruk kan zijn en je soms in de file staat op de kleine kronkelende bergweggetjes. Wildkamperen wordt over het hele eiland niet getolereerd, in het seizoen ben je dus aangewezen op campings of camperplaatsen. Nu is dit in het laagseizoen een ander verhaal, geen files en alle campings zijn dicht waardoor we toch op een aantal hele mooie plekjes konden overnachten.

Voordat we in het paradijs van Corsica aankwamen reden we door het binnenland van Frankrijk waar het in januari wel gewoon koud is. De derde nacht lag ik al in bed en zat Lars nog te chillen. Langzaamaan werd het binnen steeds kouder en kouder. Opeens hoor ik Lars wat rommelen en zeggen “Das, de verwarming doet het niet. Het is nog maar 10 graden binnen”. Wat gek, de verwarming staat wel aan op 18 graden. Dat was inderdaad wat de display zei maar de Truma verarming zelf sloeg niet aan. Die nacht werd het -7 graden, met het branden van een aantal waxinelichtjes hebben we het binnen 7 graden kunnen houden. Een verschil van 14 graden, hebben we niet voor niets al die uren in het isoleren gestopt. 

Een error door een kleine beschadiging

Uiteraard hebben we de volgende dag direct contact opgenomen met Truma, die overigens een zeer goede service bieden. Echter kon het fysieke punt in Frankrijk pas na 14 dagen kijken. ’s Middags hebben we nog een keer gebeld en kregen we een jonge gast aan de telefoon die ons stap voor stap meenam in het testen van de verwarming. Alles leek te kloppen, helaas hij wist het ook niet meer. Nadat we hadden opgehangen en ons hadden neergelegd bij het feit dat de verwarming stuk was belde de Truma jongen terug. Hij had nog één ding bedacht dat we konden proberen.

De temperatuurvoeler, waarmee het signaal wordt gegeven of de verwarming weer aan moet slaan of niet, checken. Misschien dat er een breuk in de kabel zat. En ja hoor dat was de boosdoener. De kabel liep tussen twee plankjes door en die is door de trillingen waarschijnlijk beschadigd geraakt. Gelukkig was dit de enige kabel die we zo hadden getrokken. Na het plaatsen van nieuwe kabels werkte de verwarming weer perfect. En dat doet ie nu twee jaar later nog steeds!

Terug naar Nederland door Corona. Banden, vering en schokdempers upgraden

Corsica wordt abrupt afgebroken door het Corona virus, de wereld ging in lockdown. Terug naar Nederland. Dit gaf ons de tijd om nog een aantal dingen te upgraden aan Brutus. Tijdens de eerste trip naar Corsica bleek dat de bladvering achter wel erg stijf was. Een klein putje, hobbeltje of drempeltje zorgde ervoor dat Ninja opstond en ook wij vonden het niet fijn rijden. Daarbij reden we op tien jaar oude banden, die er nog super nieuw uitzagen maar door de leeftijd de APK waarschijnlijk niet meer door zouden komen. Ook had Lars ergens gevonden dat met het plaatsen van andere schokdempers er een hoop rijcomfort gewonnen kon worden.

Zo gezegd zo gedaan, na wat uitzoekwerk komen we uit bij een monteur met veel kennis over dit soort bussen. Hij neemt onze Brutus onderhanden en verwijderd een blad van de vering achter, plaatst vier nieuwe Koni schokdempers en zes nieuwe (grotere) banden. Doordat de omtrek van de band nu groter is kunnen we ook nog eens harder rijden op de snelweg. De eerste kilometers leken we wel te zweven 🙂

Alles over zelf een camper bouwen?

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Lekkend dakraam in Portugal

De reden waarom je altijd voor een flexibele kit moet kiezen bij het plaatsen van dakluiken ondervinden wij helaas zelf. Lekkage.. Uiteraard bij het dakluik boven het bed. Alles vlam nieuw en dan nog komt er na 1,5 jaar water naar binnen. Op de een of andere manier is er een scheur ontstaan in het buitenste kozijn. Zou dat komen door het offroad rijden?

In Portugal gaan we direct aan de slag met siliconen kit en even lijkt het erop dat we het probleem hebben opgelost. Een week lang komt er geen druppel binnen. Tot het serieus gaat regenen en de bakjes en doekjes weer tevoorschijn moeten komen. Twee pogingen verder nog geen succes, maar stiekem wisten we dat ook wel. Gelukkig hebben we het plaatsen van een nieuwe camper dakraam kunnen uitstellen tot we terug in Nederland waren.

Met het loshalen van het lekkende dakluik openbaarde zich de oorzaak van de lekkages. Het raam bleek verkeerd geplaatst. Niet door ons, hold your horses, maar door de carrosseriebouwer. Deze is direct geplaatst tijdens het verhogen van het dak. Zo kon er beter rekening gehouden worden met de stevigheid van het dak. Wat bleek, er is een keiharde lijm gebruikt om het kozijn op het dak te monteren i.p.v. een flexibel blijvende kit zoals Sikaflex 710.

Uiteindelijk heeft Lars 5 uur staan bikken met hamer en plamuurmes voordat het kozijn loskwam. Dit was wel even anders dan het stanleymes erlangs halen zoals je in YouTube video’s ziet.

Een wijze les dus voor iedereen die camper ramen gaat plaatsen. Gebruik nooit, maar dan ook nooit een hard wordende lijm. Wat een gezeik. Nu ligt er een nieuw raam in, met de juiste kit en zijn we alweer een klein jaartje lekvrij. Wat een heerlijk gevoel is dat zeg!

De juiste manier van camper ramen en dakluiken plaatsen staat trouwens beschreven in ons eBook ‘Je eigen camper inbouwen!’ waar je uiteraard nog veel meer informatie in vindt.

Wat we anders zouden doen?

Naast enkele kleine mechanische issues (o.a. drie dagen garage in Portugal i.v.m. diesellekkage) en wat ruzie met de waterpomp zijn dit de issues die we met onze zelfbouw camper hebben meegemaakt. Gelukkig maar! Dat laat dus meteen zien dat je met een beetje hulp en wilskracht een prima camper kan bouwen! Onderweg krijgen we nu vaak de vraag wat we een volgende keer anders zouden doen bij een camper inbouwen? Eigenlijk niet zo gek veel is meestal het antwoord.

We zijn nog steeds super happy met onze indeling. Hoewel we minder bewegingsruimte hebben in vergelijking met onze oude camper, is deze voor ons wel optimaal te gebruiken. Met meerdere werkplekken, fijne plekjes voor Ninja en natuurlijk voor onze chill sessies als de zon onder is. Wat we de volgende keer wel echt anders gaan doen is het verval van alles wat met water te maken heeft. Zodat het vullen van de watertank nog net wat makkelijker gaat (lees: er geen water meer uitspuit) en dat ook het (vuile)water naar de vuilwatertank beter doorloopt. Vooral met binnen douchen mag de kont nu niet te ver omhoog staan, anders loopt onze douchebak vol. De rest zouden we zo weer 1-op-1 bouwen.

Gaandeweg blijf je je zelfbouw camper finetunen

Het leuke aan een eigen gebouwde camper is dat je precies weet hoe je iets in elkaar hebt gebouwd. Dus gaat er iets stuk dan is het vrij snel te vervangen omdat je niet eerst hoeft uit te zoeken hoe de waterleiding loopt of welke kabels van welk apparaat zijn.
Ook merken we dat we altijd bezig zijn met het door optimaliseren. Hoe kunnen we onze garage nog makkelijker en praktischer inrichten bijvoorbeeld. Inmiddels heeft bijna elk item dat we mee hebben een vaste plek. Zo weten we precies waar wat moet staan tijdens het rijden en klemmen we dat ene kastje nog net even iets beter vast omdat het deurtje anders openzwaait.

Na dik twee jaar durven we te stellen dat onze inbouw zich goed houdt, zelfs met de offroad tracks en gravelwegen die we rijden is er nog niets losgetrild 🙂
Hoe was of is dit bij jouw (zelfbouw) camper? Houdt het interieur zich goed of heb je inmiddels al aanpassingen gedaan? We lezen het graag terug in de comments hieronder.

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

Laat de eerste reactie achter


Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €20,– heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone of tablet en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)Boek
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in