Eindeloze opties wanneer je naar een (voor jou nieuwe) camper zoekt. Breed genomen kan je ervoor kiezen om zelf een camper te bouwen of om een al gebouwde camper te kopen. En daar heb je dan weer de mogelijkheid in om voor een zelfgebouwde camper of voor een fabriekscamper te gaan. In dit blog gaan we in op de verschillen zodat je voor jezelf kunt bepalen welk type camper het beste bij jouw wensen en reisplannen past. En of je zelf gaat bouwen of juist niet. Want we kunnen meteen duidelijk zijn, er is geen duidelijke winnaar. In Nieuw-Zeeland bouwde we in een paar weken een backpacker busje, voor onze reis door Europa zou het zelf bouwen te veel tijd betekenen (en het mislopen van inkomsten) waardoor we voor een fabriekscamper kozen. We trokken er jarenlang met plezier mee door Europa, tot we de overstap maakten naar een 4x4-camper en weer zelf zijn gaan bouwen. Dat bouwproces duurde acht maanden en ondertussen rijden we er alweer dik twee jaar mee rond. Voldoende ervaring om de voor- en nadelen van zelfbouw- en fabriekscampers te benoemen dus!
Het grootste verschil tussen een fabriekscamper en een zelfbouw camper is wie hem gebouwd heeft. Zelfbouw campers worden veelal door particulieren ingebouwd, naar eigen inzicht en naar eigen mogelijkheden. In een uitzondering wordt een zelfbouw camper in opdracht gebouwd. Zelfbouw campers zijn dan ook maatwerk, er rijdt er vaak maar één van rond. De meest gebruikte basis voor een zelfbouw camper is een kale bus, waardoor zelfbouw campers vaak te vergelijken zijn met een buscamper. Al zijn hier uiteraard ook uitzonderingen te vinden van mensen die ook de hele camperopbouw (box-unit) bouwen en inbouwen.
Een fabriekscamper is dan juist weer gebouwd door professionals in een, de term zegt het al, fabriek. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken van uiteenlopende campers. Ze zijn te vergelijken met autofabrikanten, ze hebben verschillende modellen en uitvoeringen. De fabriekscamper is dan ook het type camper waar bijna iedereen aan denkt als de term camper valt. Fabriekscampers zijn onder te verdelen in vier camper soorten; alkoof-, half-integraal-, integraal- en buscampers. Deze vier soorten hebben een zichtbaar verschillend uiterlijk maar zijn wat interne voorzieningen meestal vergelijkbaar.