Fabriekscamper vs. Zelfbouw camper

De verschillen tussen een zelfbouw- en fabriekscamper volgens ons

Geschreven door: Lars

Eindeloze opties wanneer je naar een (voor jou nieuwe) camper zoekt. Breed genomen kan je ervoor kiezen om zelf een camper te bouwen of om een al gebouwde camper te kopen. En daar heb je dan weer de mogelijkheid in om voor een zelfgebouwde camper of voor een fabriekscamper te gaan. In dit blog gaan we in op de verschillen zodat je voor jezelf kunt bepalen welk type camper het beste bij jouw wensen en reisplannen past. En of je zelf gaat bouwen of juist niet. Want we kunnen meteen duidelijk zijn, er is geen duidelijke winnaar. In Nieuw-Zeeland bouwde we in een paar weken een backpacker busje, voor onze reis door Europa zou het zelf bouwen te veel tijd betekenen (en het mislopen van inkomsten) waardoor we voor een fabriekscamper kozen. We trokken er jarenlang met plezier mee door Europa, tot we de overstap maakten naar een 4x4-camper en weer zelf zijn gaan bouwen. Dat bouwproces duurde acht maanden en ondertussen rijden we er alweer dik twee jaar mee rond. Voldoende ervaring om de voor- en nadelen van zelfbouw- en fabriekscampers te benoemen dus!

Wat is wat: het verschil tussen beide camper types

Het grootste verschil tussen een fabriekscamper en een zelfbouw camper is wie hem gebouwd heeft. Zelfbouw campers worden veelal door particulieren ingebouwd, naar eigen inzicht en naar eigen mogelijkheden. In een uitzondering wordt een zelfbouw camper in opdracht gebouwd. Zelfbouw campers zijn dan ook maatwerk, er rijdt er vaak maar één van rond. De meest gebruikte basis voor een zelfbouw camper is een kale bus, waardoor zelfbouw campers vaak te vergelijken zijn met een buscamper. Al zijn hier uiteraard ook uitzonderingen te vinden van mensen die ook de hele camperopbouw (box-unit) bouwen en inbouwen.

Een fabriekscamper is dan juist weer gebouwd door professionals in een, de term zegt het al, fabriek. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken van uiteenlopende campers. Ze zijn te vergelijken met autofabrikanten, ze hebben verschillende modellen en uitvoeringen. De fabriekscamper is dan ook het type camper waar bijna iedereen aan denkt als de term camper valt. Fabriekscampers zijn onder te verdelen in vier camper soorten; alkoof-, half-integraal-, integraal- en buscampers. Deze vier soorten hebben een zichtbaar verschillend uiterlijk maar zijn wat interne voorzieningen meestal vergelijkbaar. In de binnenruimte of oppervlakte zitten vaak de grote verschillen. Bij de voor- en nadelen van de fabriekscampers zullen we per camper soort ingaan op de voor- en nadelen.

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je jouw camper niet gebruikt.

Fabriekscamper voor- en nadelen

Fabriekscampers worden dus gebouwd door professionals, vaak zijn dit merken die al tientallen jaren campers bouwen. Dit type camper is vaak van alle luxe voorzien en zo praktisch mogelijk ingericht. In ieder geval voor de tijdgeest van het bouwjaar als je een tweedehands fabriekscamper overweegt. De meeste fabrikanten kopen bussen of bus onderstellen waar ze vervolgens hun eigen camper in- of opbouwen. Behalve bij buscampers is de opbouw vaak gemaakt van een houtenframe met camper isolatie en afgewerkt met aluminium of kunststof.

Algemene voordelen van een fabriekscamper

 • Voorzien van praktisch alle luxe (koelkast, verwarming, wc, douche, etc.)
 • Vaak vier of meer slaapplaatsen
 • Meestal veel opbergruimte
 • Alles professioneel aangelegd
 • Praktische inrichting
 • Met geluk incl. handleiding
 • Minder roestvorming door aluminium of kunststof opbouw

Algemene nadelen van een fabriekscamper

 • Vaak heel weinig officieel laadvermogen (op kenteken)
 • Opbouw is relatief fragiel (bij ongelukken of harde wind)
 • Bij oudere fabriekscampers: verouderde elektra welke onveilig kan zijn (bv. door gebruik van kroonsteentjes)
 • Door gewichtsbesparing op alle onderdelen voelen veel fabriekscampers ‘plastic’ aan

De vier verschillende soorten fabriekscampers hebben naast bovengenoemde algemene voor- en nadelen uiteraard ook hun eigen specifieke voor- en nadelen. Een korte uiteenzetting van de verschillende soorten campers vind je onder de afbeeldingen:

Lees hieronder verder!
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • Werken in de camper
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Reizen in beeld Lanzarote
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Met Brutus op ontdekkingstocht
  anemptytextlline