Het leven in de camper

Dasja vertelt je meer over hoe zij het leven in de camper ervaart

Geschreven door: Dasja

Iedereen wilt een eigen plekje om te wonen. Een huisje dat je inricht, waar je je op je gemak voelt en veilig. De laatste jaren dat we in Tilburg woonden hadden we zo'n huisje. Het was klein maar fijn. De drang om te reizen gooide roet in het eten en nadat we alles opgezegd en verkocht hadden verhuisden we naar een nog kleiner huisje maar dan op wielen. Ons huisje op wielen is niet groter dan elf vierkante meter. Klein? Zo voelt het niet.

Leven in een kleine ruimte

Voordat we vertrokken heb ik nooit een voorstelling gemaakt van hoe het is om in een camper te wonen. Je zult je misschien afvragen of het niet ontzettend klein aanvoelt en de muren op een gegeven moment op je af komen. Het antwoord hierop is volmondig nee. Voor mij geeft de camper het gevoel van vrijheid en tegelijkertijd voelt het als thuis. Elke avond slaap ik in mijn eigen bed, koken we in onze eigen keuken en is de buitenwereld af te sluiten. Net als een huis geeft de camper mij een gevoel van een eigen veilige omgeving. Het toffe is dat het uitzicht elke dag anders kan zijn. Op de mooiste plekken parkeren om een paar dagen te genieten van de omgeving. Doordat we steeds nieuwe landen ontdekken en op verschillende plekken verblijven voelt de camper groot aan. We leven ten slotte veel buiten.

Camper frustraties

Natuurlijk is het geen picture perfect. Al doen de foto's dat soms wel vermoeden. 😉 Er zijn enkele dingen die bij mij gewoon frustraties oproepen. Zo vind ik het onwijs vervelend om 's avonds als ik ga slapen de geur van ons avondmaal in het bed te ruiken. Ik kan de douchekop niet ophangen en met haren wassen is dat een hoop gedoe. Er heerst een vloek op het gebruik maken van wasmachines op campings of wasserettes, er gaat ALTIJD iets mis met de was. De geur van de vuilwatertank is niet te harden, wanneer deze te vol zit rijden we rond in een camper die naar rotte eieren stinkt. Het blijft in de camper letterlijk maar twee uur schoon, je blijft bezig..

Rondleiding in de camper

Onze camper is een Fiat Ducato 2.5 diesel met een Eura Mobil opbouw. Klinkt vet professioneel vind je niet? Het is al een redelijk oud beestje (1995) maar werkt (weer) top. Het is typisch zoals ik een camper voor me zie met het bed boven de cabine. De indeling voorziet in alle behoeften. Voor de nieuwsgierige lezers, de foto's geven een inkijkje in de ruimte.

Lees hieronder verder!
 • Badkamer & wetsuit opslag
  anemptytextlline
 • Ons huis op wielen
  anemptytextlline
 • Leefruimte camper
  anemptytextlline
 • Keuken & aanrecht
  anemptytextlline
 • Lounge ruimte
  anemptytextlline
 • Boven wandkastjes & bed
  anemptytextlline
 • Keuken in de camper
  anemptytextlline
 • Rondreizen in de camper
  anemptytextlline
 • De woonkamer
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Aanrechtblad
  anemptytextlline
 • Werken in de camper
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De deur naar onze woning zit aan de achterkant van de camper. Het is een hoge opstap waarna je direct aan de linkerzijde het gasfornuis en wasbak vindt en aan de rechterkant een aanrechtblok met koelkast. Het aanrechtblok wordt afgesloten door een grote kledingkast met daaronder de boiler. Met twee stapjes naar voren, na binnenkomst, staan we bij onze 'happy room' ook wel de badkamer. De kraan van het kleine wasbakje is bovendien ook de douche. Douchegordijn rondom en douchen maar. Echt heel fijn om aan boord te hebben is het toilet. Vanuit de badkamer stappen we onze lounge-, werk- en eetruimte binnen. Twee korte bankjes met in het midden een tafel. Versierd met kastruimte aan de bovenwand en een groot breed raam. Zoals gezegd ons bed is gelokaliseerd boven de cabine en blijkt breder en langer te zijn dan het bed dat we hadden in Tilburg. Alleen nu slapen we vrij dicht op het plafond. Aan het begin was dat wel even wennen.

Ninja zijn ruimte is de cabine waar hij als we stilstaan lekker relaxt. We sluiten af met onze garage die uit twee delen bestaat, aan de achterkant van de camper staan onze fietsen op het fietsenrek geparkeerd. De rest van onze 'garage spullen' zoals gereedschappen, extra diesel en de surf- en longboards liggen onder de vloer. Onder de vloer? Yes, want ons campertje heeft een dubbele bodem en dat is niet alleen voor de spullen relaxt maar ook voor de isolatie!

Wat het mij geeft

Voor mij persoonlijk is het leven in een camper op dit moment heerlijk. Ik zie mijzelf nog niet in een huis. Door het buitenleven, ontdekken van nieuwe dingen en door gewoon te doen wat ik doe voel ik mij een vrolijker persoon. De prestatiedrang van het alledaagse leven in Nederland en de stress is er niet meer. Natuurlijk zijn er twijfels, is het grasgroener bij de buren en wil ik altijd meer resultaten boeken. Maar het doorslaan hierin en dag en nacht bezig zijn in een virtuele wereld dat zit gewoon niet in mij. Ik ben liever lekker buiten aan de wandel met Ninja kijkend naar een zonsondergang of sta extra vroeg op om een potje te surfen. En dat zijn de mooie dingen waardoor we het nu al twee jaar volhouden in de camper!

Nog niet genoeg van onze persoonlijke verhalen over het camper leven? Check meer blogs over bijvoorbeeld hoe Lars en ik het samen uithouden in zo een kleine ruimte..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram