Met de camper naar de Baltische Staten

Alles wat je moet weten voor een campertrip naar Litouwen, Letland en/of Estland

Geschreven door: Dasja

Na wat uitzoekwerk voor onze reis naar de midzomerzon - in het noordelijkste puntje van Noorwegen - kwamen we er al vrij snel achter dat we wat betreft de kosten net zo goed via de Baltische Staten konden rijden. De ferry oversteek is bijna even duur als de brandstofkosten. Maar aangezien we niet goed zijn in het rijden van een rechte lijn besluiten we om net geen twee maanden uit te trekken voor de Baltische Staten (Litouwen, Letland en Estland). En wat een goede beslissing was dat! De Baltische Staten zijn echt een heerlijke camperbestemming, vaak genoeg hebben we onze deadline van de midzomerzon vervloekt. We hadden hier nóg veel langer willen rondtrekken. Je vindt hier alles voor de ultieme campertrip, van rust en vrijheid tot schitterende natuur en een rijke cultuur. De Baltische Staten zijn werkelijk een fantastische afwisselende bestemming om met de camper naar toe te gaan. Maak je ook zeker niet druk om faciliteiten, ook die vind je hier genoeg!

Tijdsverschil: de Baltische Stagen zitten in een andere tijdzone, ze lopen één uur voor op Nederland.

Waarom met de camper naar de Baltische Staten

Of je nou net zoals ons een (uitvergroot) rondje om de Baltische Zee wilt maken, of dat de Baltische Staten je eindbestemming zijn, of zelfs als je gaat voor maar één van de Baltische Staten, je gaat er geen spijt van krijgen. Trek er dan ook zeker voldoende tijd voor uit, de landen zijn divers en hebben een unieke flora en fauna in combinatie met een bijzondere geschiedenis welke heeft bijgedragen aan de cultuur. En dat met gezamenlijk nog geen 6 miljoen inwoners en een landoppervlakte dat vier keer zo groot is als Nederland. Dit is dan ook direct het eerste argument waarom je met de camper naar de Baltische Staten zou moeten trekken; hier kan je nog dagen rondtrekken zonder iemand tegen te komen. Er is zo veel rust en ruimte dat het af en toe lijkt alsof je alleen op de wereld bent.

Een kort overzicht van het aantal inwoners en oppervlakte per land, ter vergelijking hebben we Nederland toegevoegd.

  • Litouwen - 2,8 miljoen inwoners - 65.300 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 544.000 (Vilnius)
  • Letland - 1,8 miljoen inwoners - 64.562 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 640.000 (Riga)
  • Estland - 1,3 miljoen inwoners - 45.339 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 423.000 (Tallinn)
  • Nederland - 17,5 miljoen inwoners - 41.543 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 822.000 (Amsterdam)

Als je wel zin hebt om te socializen heb je naast de grote steden, die op hun eigen manier allemaal een bezoek waard zijn, genoeg opties. Zo heeft elk land zijn toeristische hotspots, van kastelen tot specifieke natuurgebieden, van mooie dorpjes tot musea en historische locaties. En dan heb je natuurlijk nog de uitgestrekte stranden langs de Baltische Zee. Zelfs voor een zonvakantie zit je hier goed! Helemaal als je beseft dat in mei de zon al rond 04:00 uur opkomt en pas rond 22:00 ondergaat. Moet je nagaan hoe de zomers hier zijn!

Geen vreemde valuta: in tegenstelling tot Polen wordt er in de Baltische Staten gewoon met de euro betaald. Geen gedoe dus met wisselkoersen of opslag vanuit je bank. Praktisch overal, zelfs op de markt, kan er met pin betaald worden.

Wildkamperen, camperplaatsen en (gratis) campings

Wildkamperen in de Baltische Staten is toegestaan. Al zijn er uitzonderingen op locaties en gebieden waar dit niet mag. Het principe dat wordt gehanteerd is het beste te vergelijken met het Scandinavische Allemansrecht. Je mag praktisch overal komen, mits er staat aangegeven dat dit privé-eigendom is of beschermd gebied. Je mag hier vervolgens één nacht doorbrengen. Uiteraard is het wildkamperen met een camper nog net wat anders, aangezien je niet zomaar van wegen of paden mag afwijken. Slapen op parkeerplaatsen is ook niet verboden, waardoor je praktisch door alle landen kunt wildkamperen. Net als bij het Allemansrecht wordt wel aangegeven om buiten het geschatte gezichts- en gehoorbereik van het woningen te blijven om bewoners niet te storen. Uiteraard is het ook niet de bedoeling om schade aan eigendommen en natuur toe te brengen. En wordt het sterk afgeraden om zo maar ergens een kampvuurtje te maken. Gebruik hier uitsluitend de officiële vuurplaatsen voor.

Wildkampeer uitzonderingen: er zijn enkele gebieden waar je niet mag wildkamperen (met een tent). Deze verschillen per land en zelfs per regio. Vaak terugkerende beperkingen zijn stranden en nationale parken. Met de camper overnachten op parkeerplaatsen is vaak geen probleem mits niet specifiek aangegeven. Vertaal informatieborden dan ook altijd voordat je ergens overnacht.

Misschien nog wel fijner dan wildkamperen zijn de gratis campsites. Je vindt ze in Litouwen, Letland en Estland al verschilt het aanbod wel. Zo kom je hele fijne gratis kampeerplekken in Litouwen vooral tegen in de nationale parken, heeft Letland een minder groot aanbod en Estland heeft zelfs een app ontwikkeld waar alle kampeerplekken in zijn verzameld. Naast deze campsites vind je door alle landen nog veel picknickplaatsen met tafels en vuurplaatsen. Ook hier mag je met de camper (op de parkeerplaats) overnachten.

Veel van deze officiële campsites (waar je dus ook langer dan één dag mag staan) en picknickplekken liggen op heerlijke locaties. Midden in de natuur, langs een rivier of aan het strand. Dankzij de basisvoorzieningen zoals een pit toilet, vuurplaatsen en soms grondwater heb je net wat meer faciliteiten tot je beschikking. Elektriciteit, kraanwater of faciliteiten om te legen ga je hier niet vinden. Daarvoor moet je toch naar een ‘echte’ camping.

Tip: wat we terugzien in de comments op de gratis campsites is dat het in de zomer goed druk kan zijn. Niet gek, want het zijn superlocaties. In het voor- of najaar zijn ze veel rustiger tot praktisch leeg.

Naast de campsites en picknickplekken, die vaak door de lokale overheid of het Staatsbosbeheer worden onderhouden, zijn er uiteraard ook nog voldoende commerciële campings en camperplaatsen. Het aanbod is uiteenlopend. Van campings gericht op gezinnen met jonge kinderen tot basic camperplaatsen om vandaaruit de stad te ontdekken.

De beste camperplaats app: zelf vonden wij de meeste (en mooiste) locaties om te overnachten via Park4Night. Deze app heeft veruit de meeste locaties, specifiek op zoek naar campings? Bekijk dan de website Campingbaltic.com

Tekst gaat hieronder verder!
  • Raiskums Red Cliffs
    anemptytextlline
  • Kasteel van Cēsis
    anemptytextlline
  • Elanden spotten op Koerse Schoorwal
    anemptytextlline
  • Gravelwegen rijden is altijd leuk
    anemptytextlline
  • Kasteel Trakai
    anemptytextlline
  • Zicht op Academy of Sciences
    anemptytextlline
  • Moerasgebied in Estland
    anemptytextlline
  • Duinen bij Neringa, Koerse Schoorwal
    anemptytextlline
  • Oude vuurtoren Saaremaa eiland
    anemptytextlline
  • Hiken in Letland
    anemptytextlline
  • Heuvel van kruisen
    anemptytextlline
  • Toegangspoort Tallinn oldtown
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Camper servicepunten: water tanken, vuil water legen, toilet legen

In de Baltische Staten zijn minder camper servicepunten te vinden dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Portugal. Je zult hier rekening mee moeten houden. Gebruik apps zoals Park4Night om te zoeken naar camper servicepunten voor het legen van je vuilwatertank en chemisch toilet of zoek vaker een camping op.

Tip: wij spuiten Brutus regelmatig af bij een carwash. Tijdens het afspuiten legen we ook de vuilwatertank.

Gelukkig is water goed verkrijgbaar bij bijna elk tankstation. Zoek naar de plek waar je de banden op kunt pompen, dit is vaak een witte kast. Hier vind je naast lucht ook een waterkraan waar je je tuinslang op kunt zetten. Vergeet niet om zelf Gardena opzetstukken in verschillende maten mee te nemen. Dan kun je bij elke kraan wel terecht.

Chemisch toilet kan problemen geven: het enige nadeel van met de camper naar de Baltische Staten gaan kan de zoektocht naar een geschikte plek om je chemisch toilet te legen zijn. Zelf hebben wij een composttoilet, welke we legen in de ruim aanwezige pit toiletten. Dit kan uiteraard niet als je chemicaliën gebruikt. Gratis faciliteiten voor het legen van chemische toiletten zijn minder aanwezig, je zult vaker gebruik moeten maken van de faciliteiten van een camping.

Boek je ferry tickets via Overtocht.nl

Wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan supermakkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de ferry overtochten naar Estland, Letland of Litouwen en boek online!

De voordelen van Overtocht.nl

  • Prijsgarantie: altijd dezelfde prijs als de rederij
  • Snel en persoonlijk Nederlands advies & aanbod op maat
  • Voor overtochten met de auto, caravan, camper, motor, bus of te voet
  • Vrijblijvende offertes en klantenservice tot na je overtocht
Vraag een offerte aan

Goed om te weten: regelgeving in de Baltische Staten

De verkeersregels in de Baltische Staten zijn vrij vergelijkbaar. Daarom pakken we deze samen in deze alinea. Daarna behandelen we de afwijkende regelgeving met betrekking tot het toegestane alcoholgehalte in het bloed. Als laatste bespreken we de uitzondering van Estland, welke een verplichte tol kent voor voertuigen boven de 3,5t. Hier eerst regelgeving waarvan je op de hoogte moet zijn als je met de camper naar de Baltische Staten gaat.

  • Het voeren van minimaal dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht.
  • Het is verboden om je telefoon (of vergelijkbaar apparaat) te gebruiken bij een draaiende motor (handsfree bellen is wel toegestaan).
  • Het is verplicht om voldoende afstand te houden bij het inhalen van fietsers (1 meter bij snelheden tot 50 km/u en 1,5 meter bij hogere snelheden).
  • Buiten de bebouwde kom is het in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht verplicht om reflecterende kleding (of dergelijke) te dragen als je langs of op de weg loopt. Dit mag ook een reflector, reflecterend veiligheidsvest of dergelijke zijn.
  • Het is verboden om als voetganger een mobiele telefoon te gebruiken als je op of langs de weg loopt of een weg oversteekt (ook op voetgangersoversteekplaatsen).
  • Stoplichten knipperen eerst groen voordat ze van oranje naar rood gaan. Voor ze van rood naar groen gaan knipperen ze eerst oranje.
  • Snelheden binnen de bebouwde kom: max. 50 mits anders aangegeven. Buiten de bebouwde kom: max. 90 mits anders aangegeven.
  • Winterbanden zijn verplicht tussen de periode van 10 november tot 1 april en moeten een profieldiepte hebben van minimaal 4 millimeter.
  • Er zijn geen milieuzones in de Baltische Staten. Je kunt dus elke (hoofd)stad zo in rijden.

Let op: af en toe lopen of fietsen er ook mensen op of langs de snelweg. Blijf dus alert en hou rekening met alles.

Natuurlijk goed om de regelgeving in acht te nemen, maar hou daarnaast ook andere weggebruikers in de gaten en te vriend. Hoewel de locals vriendelijke weggebruikers zijn, willen ze je soms nog wel eens verrassen. Meedenken wordt vaak gewaardeerd. Rij je bijvoorbeeld langzamer dan wordt het op prijs gesteld als je aangeeft wanneer je ingehaald kan worden of als je aan de kant gaat. Je mag hier zelfs (deels) de vluchtstrook voor gebruiken.

Verschillen in toegestane alcoholgehalte in het bloed

Litouwen

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,4 promille. Voor beginnend bestuurders (korter dan 2 jaar in bezit van rijbewijs), bestuurders van motoren of quads en voertuigen boven de 3,5t geldt een algeheel alcoholverbod.

Letland

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor beginnend bestuurders (korter dan 2 jaar in bezit van rijbewijs) bedraagt de limiet 0,2 promille.

Estland

Het is niet toegestaan om met alcohol op deel te nemen aan het verkeer. Je kunt al een boete krijgen bij een alcoholgehalte in het bloed van minimaal 0,2 promille.

Tol in Estland voor voertuigen > 3,5t

Estland heeft als enige van de drie Baltische Staten een tolsysteem voor alle voertuigen (ook campers) boven de 3,5 ton. Het aanmelden van je camper is gelukkig niet heel moeilijk en kan binnen een paar minuten online geregeld worden. Al lijken er bij de grensovergang ook mogelijkheden te zijn om je aan te melden. Wij deden het binnen drie minuten via de volgende website. Je betaalt niet per gereden kilometer, of specifieke wegen, maar per aantal dagen dat je in Estland bent. Je kunt eenvoudig betalen met een creditcard maar ook met een bankoverschrijving.

Je geeft je kenteken op, de gewichtsklasse waar je camper binnen valt en de dag waarop je de tol wilt laten ingaan. Je kunt vervolgens kiezen om handmatig de einddatum op te geven, maar meestal is het goedkoper om te kiezen voor de “quick selection (days)”. Zo was het voor ons goedkoper om 30 dagen te kiezen t.o.v. handmatig 14 dagen. Voeg dit vervolgens toe aan de winkelwagen en reken online af. Dat was het. Loopt je tol termijn af dan krijg je nog een e-mail om dit eventueel te verlengen mocht je toch langer blijven.

Opmerking: Op de NKC website wordt vermeld dat er geen tol wordt geheven op voertuigen boven de 3.5 ton die als camper geregistreerd staan. We hebben via de email navraag gedaan bij Transpordiamet en zij gaven het antwoord dat de tol voor ALLE voertuigen boven de 3.5 ton geldt. Voor de zekerheid hebben wij dus gekozen om toch de tol te betalen. 

Estland tip: zoek je de mooiste gratis campings, hikes of bezienswaardigheden? Download dan de gratis RMK app. Deze app is van het Staatsbosbeheer en brengt je naar de mooiste plekjes in Estland.

Met al deze tips zou je een goede indruk moeten hebben of je wel of niet met de camper naar de Baltische Staten gaat. Wij horen uiteraard graag wat je beslissing wordt, of hoe Litouwen, Letland en/of Estland je bevallen is als camperland. Laat het hieronder achter in de reacties!

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram