Met de camper naar de Baltische Staten

Alles wat je moet weten voor een campertrip naar Litouwen, Letland en/of Estland

Geschreven door: Dasja

Na wat uitzoekwerk voor onze reis naar de midzomerzon - in het noordelijkste puntje van Noorwegen - kwamen we er al vrij snel achter dat we wat betreft de kosten net zo goed via de Baltische Staten konden rijden. De ferry oversteek is bijna even duur als de brandstofkosten. Maar aangezien we niet goed zijn in het rijden van een rechte lijn besluiten we om net geen twee maanden uit te trekken voor de Baltische Staten (Litouwen, Letland en Estland). En wat een goede beslissing was dat! De Baltische Staten zijn echt een heerlijke camperbestemming, vaak genoeg hebben we onze deadline van de midzomerzon vervloekt. We hadden hier nóg veel langer willen rondtrekken. Je vindt hier alles voor de ultieme campertrip, van rust en vrijheid tot schitterende natuur en een rijke cultuur. De Baltische Staten zijn werkelijk een fantastische afwisselende bestemming om met de camper naar toe te gaan. Maak je ook zeker niet druk om faciliteiten, ook die vind je hier genoeg!

Tijdsverschil: de Baltische Stagen zitten in een andere tijdzone, ze lopen één uur voor op Nederland.

Waarom met de camper naar de Baltische Staten

Of je nou net zoals ons een (uitvergroot) rondje om de Baltische Zee wilt maken, of dat de Baltische Staten je eindbestemming zijn, of zelfs als je gaat voor maar één van de Baltische Staten, je gaat er geen spijt van krijgen. Trek er dan ook zeker voldoende tijd voor uit, de landen zijn divers en hebben een unieke flora en fauna in combinatie met een bijzondere geschiedenis welke heeft bijgedragen aan de cultuur. En dat met gezamenlijk nog geen 6 miljoen inwoners en een landoppervlakte dat vier keer zo groot is als Nederland. Dit is dan ook direct het eerste argument waarom je met de camper naar de Baltische Staten zou moeten trekken; hier kan je nog dagen rondtrekken zonder iemand tegen te komen. Er is zo veel rust en ruimte dat het af en toe lijkt alsof je alleen op de wereld bent.

Een kort overzicht van het aantal inwoners en oppervlakte per land, ter vergelijking hebben we Nederland toegevoegd.

  • Litouwen - 2,8 miljoen inwoners - 65.300 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 544.000 (Vilnius)
  • Letland - 1,8 miljoen inwoners - 64.562 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 640.000 (Riga)
  • Estland - 1,3 miljoen inwoners - 45.339 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 423.000 (Tallinn)
  • Nederland - 17,5 miljoen inwoners - 41.543 km² oppervlakte - inwoners hoofdstad 822.000 (Amsterdam)

Als je wel zin hebt om te socializen heb je naast de grote steden, die op hun eigen manier allemaal een bezoek waard zijn, genoeg opties. Zo heeft elk land zijn toeristische hotspots, van kastelen tot specifieke natuurgebieden, van mooie dorpjes tot musea en historische locaties. En dan heb je natuurlijk nog de uitgestrekte stranden langs de Baltische Zee. Zelfs voor een zonvakantie zit je hier goed! Helemaal als je beseft dat in mei de zon al rond 04:00 uur opkomt en pas rond 22:00 ondergaat. Moet je nagaan hoe de zomers hier zijn!

Geen vreemde valuta: in tegenstelling tot Polen wordt er in de Baltische Staten gewoon met de euro betaald. Geen gedoe dus met wisselkoersen of opslag vanuit je bank. Praktisch overal, zelfs op de markt, kan er met pin betaald worden.

Wildkamperen, camperplaatsen en (gratis) campings

Wildkamperen in de Baltische Staten is toegestaan. Al zijn er uitzonderingen op locaties en gebieden waar dit niet mag. Het principe dat wordt gehanteerd is het beste te vergelijken met het Scandinavische Allemansrecht. Je mag praktisch overal komen, mits er staat aangegeven dat dit privé-eigendom is of beschermd gebied. Je mag hier vervolgens één nacht doorbrengen. Uiteraard is het wildkamperen met een camper nog net wat anders, aangezien je niet zomaar van wegen of paden mag afwijken. Slapen op parkeerplaatsen is ook niet verboden, waardoor je praktisch door alle landen kunt wildkamperen. Net als bij het Allemansrecht wordt wel aangegeven om buiten het geschatte gezichts- en gehoorbereik van het woningen te blijven om bewoners niet te storen. Uiteraard is het ook niet de bedoeling om schade aan eigendommen en natuur toe te brengen. En wordt het sterk afgeraden om zo maar ergens een kampvuurtje te maken. Gebruik hier uitsluitend de officiële vuurplaatsen voor.

Wildkampeer uitzonderingen: er zijn enkele gebieden waar je niet mag wildkamperen (met een tent). Deze verschillen per land en zelfs per regio. Vaak terugkerende beperkingen zijn stranden en nationale parken. Met de camper overnachten op parkeerplaatsen is vaak geen probleem mits niet specifiek aangegeven. Vertaal informatieborden dan ook altijd voordat je ergens overnacht.

Misschien nog wel fijner dan wildkamperen zijn de gratis campsites. Je vindt ze in Litouwen, Letland en Estland al verschilt het aanbod wel. Zo kom je hele fijne gratis kampeerplekken in Litouwen vooral tegen in de nationale parken, heeft Letland een minder groot aanbod en Estland heeft zelfs een app ontwikkeld waar alle kampeerplekken in zijn verzameld. Naast deze campsites vind je door alle landen nog veel picknickplaatsen met tafels en vuurplaatsen. Ook hier mag je met de camper (op de parkeerplaats) overnachten.

Veel van deze officiële campsites (waar je dus ook langer dan één dag mag staan) en picknickplekken liggen op heerlijke locaties. Midden in de natuur, langs een rivier of aan het strand. Dankzij de basisvoorzieningen zoals een pit toilet, vuurplaatsen en soms grondwater heb je net wat meer faciliteiten tot je beschikking. Elektriciteit, kraanwater of faciliteiten om te legen ga je hier niet vinden. Daarvoor moet je toch naar een ‘echte’ camping.

Tip: wat we terugzien in de comments op de gratis campsites is dat het in de zomer goed druk kan zijn. Niet gek, want het zijn superlocaties. In het voor- of najaar zijn ze veel rustiger tot praktisch leeg.

Naast de campsites en picknickplekken, die vaak door de lokale overheid of het Staatsbosbeheer worden onderhouden, zijn er uiteraard ook nog voldoende commerciële campings en camperplaatsen. Het aanbod is uiteenlopend. Van campings gericht op gezinnen met jonge kinderen tot basic camperplaatsen om vandaaruit de stad te ontdekken.

De beste camperplaats app: zelf vonden wij de meeste (en mooiste) locaties om te overnachten via Park4Night. Deze app heeft veruit de meeste locaties, specifiek op zoek naar campings? Bekijk dan de website Campingbaltic.com

Tekst gaat hieronder verder!
  • Gravelwegen rijden is altijd leuk
    anemptytextlline
  • Kasteel van Cēsis
    anemptytextlline
  • Hiken in Letland
    anemptytextlline
  • Duinen bij Neringa, Koerse Schoorwal
    anemptytextlline
  • Kasteel Trakai
    anemptytextlline
  • Heuvel van kruisen
    anemptytextlline
  • Moerasgebied in Estland
    anemptytextlline
  • Toegangspoort Tallinn oldtown
    anemptytextlline