Kosten camperreis Noord-Europa

Een kostenoverzicht van 5 maanden reizen door Scandinavië en de Baltische Staten

Geschreven door: Dasja

Dit is het derde blog in de reeks van “wat kost reizen met een camper”. Deze keer gaan we in op de kosten van een camperreis door Noord-Europa. Want als er iets van invloed is op de kosten van het reizen met de camper, dan zijn het de bestemmingen wel. En zeker Scandinavië krikt de gemiddelde kosten per dag flink op. Waar de eerdere blogs vooral per jaar een inzicht gaven in de kosten van een camperreis door Zuid-Europa (€45 per dag) en de kosten van kriskras door Europa trekken, van IJsland tot Italië (€63 per dag) beperken we ons hier op de vijf maanden waarin we door Polen, de Baltische Staten, Finland en Noorwegen reisden. Dit is ook het eerste kostenoverzicht met onze Brutus, dus zoek naar de verschillen in vaste kosten om te zien welke invloed Brutus daarop heeft ;).

Hoe wij reizen

We nemen niet direct de kosten van onze reis door Noord-Europa in overweging. Eerst geven we wat achtergrondinformatie over onze reisstijl, aangezien bijna iedereen op zijn of haar eigen manier met de camper rondreist. Deze individuele aanpak heeft directe invloed op de kosten. We delen graag hoe wij reizen, zodat je een beter beeld krijgt van de opbouw van de kosten. Hierdoor kun je beoordelen of deze kosten ook voor jou van toepassing zijn en of je wellicht goedkoper of juist duurder uit zult zijn…

Van begin april tot eind september reizen we via Noord-Polen naar de Baltische Staten (Litouwen, Letland en Estland) naar Finland. In Finland rijden we zo veel mogelijk over gravelwegen tot de grensovergang met Noorwegen. Vanaf de Noordkaap zakken we via de Lofoten af naar Zuid-Noorwegen vanaf waar we de ferry naar Denemarken pakken. Een reis van 12.016 kilometer (89 km per dag) met een hoge dieselprijs, in totaal geven we €2.909,- uit aan diesel.

Waar het kan staan we vrij of wild. Maar ook wij ontkomen niet aan betaalde overnachtingen, al is dit maar een hele beperkte kostenpost voor ons. Koken doen we over het algemeen gewoon lekker zelf met lokale producten. Al kunnen we het in steden of lokale markten vaak niet laten om wat lokale specialiteiten te proeven. Uit eten is ook sporadisch, gemiddeld 1 à 2 keer per maand. De meeste activiteiten die we ondernemen zijn gratis, maar in Noord-Europa hebben we ons soms ook laten gaan. Vooral de walvis excursie was prijzig, maar het geld zeker waard.

Hieronder gaat de tekst verder waar we onze vaste en variabele kosten uiteen zetten.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Aurlandsvegen fjord
    anemptytextlline
  • Middeleeuwse vibes in Tallinn
    anemptytextlline
  • Elanden spotten op Koerse Schoorwal
    anemptytextlline
  • Kasteel Trakai
    anemptytextlline
  • Hike gletsjer jostendal
    anemptytextlline
  • Ninja bij zijn eerste gletsjer
    anemptytextlline
  • 4x4 zelfbouw camper Noorwegen
    anemptytextlline
  • Walvisexcursie Noorwegen
    anemptytextlline
  • Kleurrijk Riga
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vaste kosten reizen per camper

Zelfs als je voor een langere periode met de camper op pad gaat, kom je niet onder vaste kosten uit. De bestemming of route heeft meestal geen invloed hierop, omdat het maandelijkse uitgaven betreft zoals verzekeringen, wegenbelasting, en telefoon- en internetkosten. Boodschappen vallen ook onder deze vaste kosten, omdat je nu eenmaal moet eten. Wel variëren deze kosten aanzienlijk per bestemming. In Polen en de Baltische Staten gaven we bijvoorbeeld minder uit aan boodschappen, terwijl we in Noorwegen juist meer kwijt waren. In dit overzicht zie je de gemiddelde kosten. De kosten zijn voor ons (en Ninja) gezamenlijk.

  • Zorgverzekering: €260,-
  • Reisverzekering: €11,-
  • Camperverzekering (volledig casco): €134,-
  • Wegenbelasting: €152,-
  • Telefoonkosten: €24,-
  • Internetkosten: €38,-
  • Bankrekening pakketkosten: €5,-
  • Boodschappen (eten): €425,-

    Totaal per maand: €1.049,-

Als je onze andere kosten blogs hebt gelezen dan valt het op dat we, net als iedereen, meer zijn gaan betalen voor onze zorgverzekeringen en ook Brutus weegt zwaarder op de balans. Maar de grootste verrassing blijft toch wel de uitgave aan boodschappen, hier heeft Noorwegen een flink aandeel in maar ook de periode dat we in Polen en de Baltische Staten hebben doorgebracht (ruim een maand) lagen onze kosten voor boodschappen hoger dan in de eerdere blogs.

 

Variabele kosten camperreis

Variabele kosten omvatten eigenlijk alle uitgaven die van maand tot maand sterk kunnen variëren. Het aantal gereden kilometers heeft bijvoorbeeld een aanzienlijke impact op de kosten voor diesel. Hoewel de meeste kosten wel voor zich spreken, nemen we ze toch kort met je door.

Overnachtingen omvatten alle betaalde overnachtingsplaatsen, van 's nachts betaald parkeren tot camperplaatsen en campings. Wassen en afspuiten betreft kleding en het afspuiten van Brutus (niet onszelf). Let wel op in Noorwegen; hier kun je praktisch alleen op campings wassen, waardoor je dus extra kosten hebt (overnachting + wassen).

Activiteiten omvatten alle betaalde hoogtepunten en attracties, variërend van walvisexcursies (à €350,-) tot toegang tot kerken en musea. We hebben tijdens deze reis ook redelijk wat ferry's genomen, zowel binnenlands als van Estland naar Finland en van Noorwegen naar Denemarken.

Onder de rubriek 'overig/persoonlijk' vallen eigenlijk al onze persoonlijke kosten, van uit eten gaan tot zwemvesten voor de kajak en souvenirs. Ninja heeft zijn eigen kostenpost waar zijn uitgaven onder vallen. Het klopt inderdaad dat we tijdens deze trip veel aan hem hebben uitgegeven, maar hij had ook echt een zwemvest en regenjas nodig ;). Ook de dierenartsbezoekjes (voor de gezondheidsverklaring) en rendierworstjes vallen hieronder.

  • Diesel: €582,-
  • Overnachtingen: €119,-
  • Wassen en afspuiten: €47,-
  • Activiteiten: €173,-
  • Tol en ferry's: €128,-
  • LPG: €9,-
  • Overig/persoonlijk: €240,-
  • Ninja (hond): €167,-

    Totaal per maand: €1.465

 

De gemiddelde kosten van onze camperreis door Noord-Europa

Tijdens onze camperreis door Noord-Europa hebben we gemiddeld €2.514,- per maand uitgegeven. Dit omvat al onze reiskosten gedurende een goede vijf maanden reizen (waarvan drie maanden in Noorwegen). Gemiddeld hebben we dan ook ongeveer €84 per dag uitgegeven. In deze vijf maanden reden we 12.016 kilometer, wat neerkomt op 89 km per dag.

De kosten vallen dan ook flink hoger uit dan in onze eerdere blogs. Dit heeft deels te maken met de inflatie, de hogere kosten van Brutus ten opzichte van onze vorige camper, en het feit dat Noorwegen en Finland duurdere landen zijn dan Spanje, Portugal of Marokko.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram