Een 12 volt of 24 volt circuit in camper bouwen?

De voor- en nadelen van 12 of 24 volt in de camper

Geschreven door: Dasja

Over het algemeen wordt er binnen camper elektra een 12 volt circuit opgezet. In sommige campers (als de motor op 24 volt start) is het logischer om voor 24 volt te kiezen. Maar er zijn meer voor- en nadelen, we helpen je een keuze te maken tussen 12 volt of 24 volt. Veel accu’s leveren standaard 12 volt, door meerdere accu’s te schakelen zou je ofwel de accucapaciteit (ampère) kunnen vergroten of kan het voltage worden opgeschaald naar 24 volt. De verschillen tussen type accu’s leggen we in een ander blog uit, net als hoe je ze kunt schakelen. Maak de beslissing tussen 12 volt en 24 volt altijd voordat je een elektra schema opstelt. Deze dient daar namelijk rekening mee te houden. Zowel 12 volt als 24 volt hebben voor- en nadelen die we uiteen hebben gezet. Daarmee geven we je handvaten om zelf een keuze te maken voor jouw elektriciteitscircuit.

Voor- en nadelen van 12 volt en 24 volt circuits in een camper


12 V circuit

  • Voordelen:
    • Breder (en goedkoper) aanbod apparatuur
    • Veiligere spanning (mits goed aangelegd)
  • Nadelen:
    • Minder goed in omvormen naar hogere spanning
    • Dikkere kabels nodig dus zwaarder en duurder
    • Groter spanningsverval bij langere afstanden

 24 V circuit

  • Voordelen:
    • Dunnere kabels gebruiken (verdubbeling spanning betekend halvering van de stroom)
    • Minder last van spanningsval (handig bij afleggen lange afstanden)
    • Betere efficiëntie en regulering van de omvormer (minder verlies bij omvormen naar 220 V)
  • Nadelen:
    • Het aanbod 24 V apparatuur is kleiner en duurder
    • Vaak toch nog 24 V – 12 V omvormer nodig
Tekst gaat hieronder verder!
  • camper elektra tips tricks
    Alles staat klaar voor de accus
    anemptytextlline
  • Elektra kabels lopen onder de vloer
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • Zonnepaneel levert ons stroom
    anemptytextlline
  • Het begin is overweldigend
    anemptytextlline
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom
    anemptytextlline
  • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
    anemptytextlline
  • camper elektra tips
    Elektra voorbereiding
    anemptytextlline
  • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Online werken is stroom verbruiken
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Kiezen tussen 12 volt en 24 volt circuit

Naast benoemde voor- en nadelen van zowel een 12 volt en 24 volt circuit is het belangrijk om te kijken naar de spanning die gevraagd wordt door het auto gedeelte. Dit is namelijk belangrijk om enkele redenen;

1) Wil je de huishoudaccu’s laden op de dynamo van de motor dan moet dit dezelfde spanning zijn (of je moet een extra dynamo plaatsen).
2) Wil je de mogelijkheid hebben om met de huishoudaccu’s te kunnen starten in geval van nood (als de startaccu’s leeg zijn), dan is het handig om dezelfde spanning aan te houden.
3) Ook de startaccu’s bijladen op hetzelfde zonnepaneel als de huishoudaccu’s dan moet dit dezelfde spanning zijn.

De vuistregel bij campers

In de regel is het zo dat je niet afwijkt van de spanning die al aanwezig is in de camper. Trucks zullen vaker werken met een 24 volt circuit in het motorische gedeelte en busjes vaker met een 12 volt circuit. Aangezien het lastig is (of veel duurder) om alle apparaten op 24 volt te draaien wordt er in de praktijk nog een omvormer (24 V – 12 V) geplaatst.

“Aangezien Brutus start op 24 volt hebben wij na een paar weken twijfelen besloten onze huishoudaccu’s ook in serie te schakelen en daarmee een 24 volt circuit te gebruiken in het leefgedeelte. Zo hebben we beide accubanken met elkaar gekoppeld. Hierdoor worden de startaccu’s bijgeladen via het zonnepaneel als de huishoudaccu’s vol zitten. Andersom worden de huishuidaccu’s bijgeladen via de dynamo als de startaccu’s zijn bijgeladen. We hebben twee kleine omvormers (24 V – 12 V) geplaatst voor apparaten die niet op 24 volt werken.”

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram