Een 12 volt of 24 volt circuit in camper bouwen?

De voor- en nadelen van 12 of 24 volt in de camper

Home » Camper bouwen » Een 12 volt of 24 volt circuit in camper bouwen?

door | 0 Reacties

Over het algemeen wordt er binnen camper elektra een 12 volt circuit opgezet. In sommige campers (als de motor op 24 volt start) is het logischer om voor 24 volt te kiezen. Maar er zijn meer voor- en nadelen, we helpen je een keuze te maken tussen 12 volt of 24 volt. Veel accu’s leveren standaard 12 volt, door meerdere accu’s te schakelen zou je ofwel de accucapaciteit (ampère) kunnen vergroten of kan het voltage worden opgeschaald naar 24 volt. De verschillen tussen type accu’s leggen we in een ander blog uit, net als hoe je ze kunt schakelen. Maak de beslissing tussen 12 volt en 24 volt altijd voordat je een elektra schema opstelt. Deze dient daar namelijk rekening mee te houden. Zowel 12 volt als 24 volt hebben voor- en nadelen die we uiteen hebben gezet. Daarmee geven we je handvaten om zelf een keuze te maken voor jouw elektriciteitscircuit.

Voor- en nadelen van 12 volt en 24 volt circuits in een camper

12 V circuit 24 V circuit
Voordelen  
Breder (en goedkoper) aanbod apparatuur Dunnere kabels gebruiken (verdubbeling spanning betekend halvering van de stroom)
Veiligere spanning (mits goed aangelegd) Minder last van spanningsval (handig bij afleggen lange afstanden)
  Betere efficiëntie en regulering van de omvormer (minder verlies bij omvormen naar 220 V)
Nadelen  
Minder goed in omvormen naar hogere spanning Het aanbod 24 V apparatuur is kleiner en duurder
Dikkere kabels nodig dus zwaarder en duurder Vaak toch nog 24 V – 12 V omvormer nodig
Groter spanningsverval bij langere afstanden  

 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • mppt laadregelaar en hoofdzekering camper
  MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Kiezen tussen 12 volt en 24 volt circuit

Naast benoemde voor- en nadelen van zowel een 12 volt en 24 volt circuit is het belangrijk om te kijken naar de spanning die gevraagd wordt door het auto gedeelte. Dit is namelijk belangrijk om enkele redenen;

1) Wil je de huishoudaccu’s laden op de dynamo van de motor dan moet dit dezelfde spanning zijn (of je moet een extra dynamo plaatsen).
2) Wil je de mogelijkheid hebben om met de huishoudaccu’s te kunnen starten in geval van nood (als de startaccu’s leeg zijn), dan is het handig om dezelfde spanning aan te houden.
3) Ook de startaccu’s bijladen op hetzelfde zonnepaneel als de huishoudaccu’s dan moet dit dezelfde spanning zijn.

De vuistregel bij campers

In de regel is het zo dat je niet afwijkt van de spanning die al aanwezig is in de camper. Trucks zullen vaker werken met een 24 volt circuit in het motorische gedeelte en busjes vaker met een 12 volt circuit. Aangezien het lastig is (of veel duurder) om alle apparaten op 24 volt te draaien wordt er in de praktijk nog een omvormer (24 V – 12 V) geplaatst.

“Aangezien Brutus start op 24 volt hebben wij na een paar weken twijfelen besloten onze huishoudaccu’s ook in serie te schakelen en daarmee een 24 volt circuit te gebruiken in het leefgedeelte. Zo hebben we beide accubanken met elkaar gekoppeld. Hierdoor worden de startaccu’s bijgeladen via het zonnepaneel als de huishoudaccu’s vol zitten. Andersom worden de huishuidaccu’s bijgeladen via de dynamo als de startaccu’s zijn bijgeladen. We hebben twee kleine omvormers (24 V – 12 V) geplaatst voor apparaten die niet op 24 volt werken.”

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals